Minoritatea tătară 2012

 

10.05.2012, Constanța. Aniversarea lui Ali Osman Becmambet

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani, Ali Osman Becmambet, deținut politic în perioada comunistă pentru activitățile sale în sprijinul comunității tătare, a fost sărbătorit, UDTTMR organizând mai multe activități în localitatea sa natală, Valea Seacă, și în Constanța. Vezi „Karadeniz", nr. 227, mai 2012, p. 11.

 

11.05.2012, Medgidia. Inaugurarea noului cimitir musulman

Inaugurarea a fost făcută printr-o slujbă religioasă la care au participat și sponsorii. Vezi „Karadeniz", nr. 227, mai 2012, p. 12.

 

23.06.2012, Constanța. Congresul Național al UDTTMR

Au fost prezenți 215 membri din cei 277 cu drept de vot. GelilEserghep a fost ales președinte, iar VarolAmet, candidat din partea Uniunii la alegerile parlamentare. Vezi http://www.telegrafonline.ro/gelil-eserghep-este-noul-presedinte-al-udttmr.

 

21.08.2012, Constanța. Bayramlașma organizat de UDTTMR

În cea de a treia zi a Ramazan Bayramului, la sediul UDTTMR a fost organizată o întâlnire a membrilor comunității cu reprezentanți ai administrației locale, ai reprezentanțelor diplomatice și ai mediului universitar. Vezi „Karadeniz", nr. 232, septembrie 2012, p. 9.

 

29.08.2012, Cobadin. Inaugurarea noului sediu al filialei Cobadin a UDTTMR

Cu ocazia inaugurării noului sediu al filialei Cobadin a UDTTMR a fost organizată cea de-a IV-a ediție a Festivalului Șuberecului, preparat tradițional tătăresc, și a fost lansat un CD al corului „Kubadın Kızları" („Fetele Cobadinului"). Vezi „Karadeniz", nr. 232, septembrie 2012, pp. 18-19.

 

29.08.2012, Constanța. Stabilirea reprezentanților UDTTMR în Șura Islam (Consiliul Sinodal)

În cadrul ședinței Consiliului reprezentanților al UDTTMR s-au stabilit următorii reprezentanți ai organizației în Șura Islam (Consiliul Sinodal): GelilEserghep - președinte UDTTMR, AledinAmet - deputat UDTTMR, NagiGelal - vicepreședinte UDTTMR, Demirel Caiali - vicepreședinte UDTTMR. Vezi „Karadeniz", nr. 232, septembrie 2012, p. 28.

 

02.09.2012, Medgidia. Masă rotundă cu tema „Importanța tătarilor în fondarea și dezvoltarea orașului Medgidia"

La masa rotundă moderată de prof. univ. dr. TasinGemil au mai susținut lucrări profesorulGafarEcrem, dr. Virgil Coman, șef serviciu - Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, conf. univ. dr. Stoica Lascu, profesorulMelekFetisleam, profesorul Adrian Ilie și Metin Omer. A participat și Titus Corlățean, ministrul afacerilor externe al României. Participanții au vorbit despre importanța tătarilor în fondarea orașului Medgidia și au punctat momente importante din istoria acestora, Vezi „Karadeniz", nr. 233, octombrie 2012, p. 33.

 

02.09.2012, Medgidia. Kemal Karpat a devenit cetățean de onoare al municipiului Medgidia

Cu ocazia Zilelor Orașului Medgidia, desfășurate în perioada 29 august - 2 septembrie 2012, Kemal Karpat, istoric de origine tătară, născut în România, dar stabilit în SUA și Turcia, a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Medgidia. Vezi „Karadeniz", nr. 232, septembrie 2012, p. 25.

 

06-09.09.2012, Constanța. Festivalul Internațional al Portului, Dansului și Cântecului Popular Turco-Tătar, ediția a XVIII-a

Festivalul a fost organizat de UDTTMR cu sprijinul Guvernului României - DRI. Au participat ansambluri folclorice din Turcia, Bulgaria, Macedonia, ale minorităților naționale din Constanța și ale filialelor UDTTMR. În cadrul festivalului, pe lângă spectacolul oferit de ansamblurile folclorice, au mai avut loc parada costumelor tradiționale și un turneu de lupte tătărești kureș. Vezi „Karadeniz", nr. 232, septembrie 2012, p. 2.

 

15.09.2012, Constanța. Ședință cu tema „Predarea limbii tătare în sediile UDTTMR în anul școlar 2012-2013"

La ședința organizată de Comisia de învățământ la sediul central al UDTTMR au participat profesorii de limba tătară, membri ai comisiei, Neriman Ibraim, director adjunct al Radio T, și Ulgean Ene, inspector pe limba turcă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța. În cadrul ședinței a fost prezentat curriculumul cursului „Tatar Tĭlĭn Dostları" („Prietenii limbii tătare"). De asemenea, s-a stabilit să se predea limba tătară în cadrul școlilor de stat după cum urmează: la Școala nr. 1 din Medgidia, pentru elevii din clasele I-IV, materia „Ana tĭlĭmöztĭlĭm" („Limba mea maternă, limba mea"); la Școala nr. 7 din Medgidia, pentru elevii din clasele I-IV, materia „Ballarüşĭn oyunlar, şiirler ve sayılar" („Numere, poezii și jocuri pentru copii"), iar pentru cei din clasele V-VIII, materia „Dobroca Tatarlaın örf adetlerĭ" („Tradițiile și obiceiurile tătarilor dobrogeni"); la Liceul „Emil Racoviță" din Techirghiol, pentru elevii din clasele I-IV, materia „Tatar Tĭlĭn Dostları" („Prietenii limbii tătare").Vezi „Karadeniz", nr. 233, octombrie 2012, p. 20.

 

21.09.2012, Constanța. Comemorarea a 98 de ani de la moartea lui Ismail Gaspirali

La sediul central al UDTTMR a fost comemorat marele dascăl și om de cultură al tătarilor și al întregii lumi turcice Ismail Gaspirali. Despre viața și opera acestuia au vorbit prof. univ. dr. NuredinIbram și prof. Neriman Ibraim. De asemenea, în cadrul evenimentului au fost recitate poezii în limba tătară. Vezi „Karadeniz", nr. 233, octombrie 2012, p. 22.

 

27.09.2012, Constanța. Seminarul „O stare bună de sănătate pentru comunitatea tătară"

În cadrul seminarului organizat de Comisia de Femei a UDTTMR, medici din cadrul comunității tătare au vorbit despre sănătate și declararea anului 2012 „Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații". Vezi „Karadeniz", nr. 233, octombrie 2012, p. 30.

 

05.10.2012, Constanța. Eveniment dedicat femeilor tătare organizat de revista „Avantaje" și UDTTMR

La sediul central al UDTTMR, în colaborare cu revista „Avantaje", a fost organizat un seminar cu tema „Femeia turco-tătară de succes: viața profesională versus viața familială. Se exclud? Se completează? Se reconciliază? Femei obișnuite cu povești neobișnuite". La organizarea evenimentului, în cadrul căruia cele peste 80 de participante au avut posibilitatea să își împărtășească experiențele trăite ca femei tătare au contribuit: Daniela Palade Teodorescu, redactor-șef la revista „Avantaje", lector univ. dr. Denis Ibadula, Universitatea „Ovidius" Constanța, NubinUrfet, președinta Organizației de Femei a UDTTMR, Turchean Bari, președinta Organizației de Femei a UDTTMR - filiala Constanța, GelilEserghep, președinte UDTTMR. La seminar a participat și Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanța. Vezi „Karadeniz", nr. 233, octombrie 2012, p. 28.

 

08-31.10.2012, Geneva (Elveția). FilizVelula a expus la Palatul Națiunilor Unite din Geneva

FilizVelula, membru al Uniunii Artiștilor Plastici - filiala Constanța, a reprezentat UDTTMR la expoziția „Dialog intercultural - omul, casa și convingerile sale". Expoziția a fost dedicată diversității culturale și spirituale din România, artiștii care au expus fiind reprezentanți ai comunităților etnice. Vezi „Karadeniz", nr. 233, octombrie 2012, p. 36.

 

22-23.10.2012, Constanța, Valu lui Traian, Mihail Kogălniceanu ș.a. Acțiuni de ajutorare organizate de UDTTMR cu ocazia KurbanBayramului

Cu ocazia KurbanBayramului au fost împărțite mai multe pachete de alimente membrilor nevoiași ai comunității. Acțiunea s-a bucurat de sprijinul mai multor politicieni de la nivel local și central. Vezi „Karadeniz", nr. 234, noiembrie 2012, p. 8.

 

01.11.2012, Mangalia. Vernisajul expoziției „Tradiții și obiceiuri la tătarii dobrogeni"

În cadrul Muzeului de Arheologie „Callatis" din Mangalia a fost deschisă expoziția „Tradiții și obiceiuri la tătarii dobrogeni". Obiectele expoziției, în cadrul căreia au fost prezentate tradiții de nuntă, de botez, aspecte ale vieții cotidiene, au fost strânse de membrele Organizației de Femei a UDTTMR - Mangalia. Vezi „Karadeniz", nr. 234, noiembrie 2012, p. 22.

 

03-04.11.2012, Ankara (Turcia). Kurultayul Tinerilor Tătari Crimeeni, ediția a VII-a

Asociația de Întrajutorare și Cultură a Turcilor Crimeeni și Asociația Crimeea au organizat cea de-a VII-a ediția a Kurultayului Tinerilor Tătari Crimeeni din întreaga lume. Au participat 450 de delegați din Turcia, România, Bulgaria și Ucraina. Din România au participat reprezentanții UDTTMR DincerGeafer, Neviser Agi-Acai, BilghiSeptarBechir, NyhalBoșnac, Demirel Demir, Cetin Omer Aiedin, Enghin Omer, OzgeanSeptar. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre învățarea limbii tătare, organizarea de tabere la care să participe tineri tătari din Crimeea și din diasporă, pregătirea unei reviste on-line, păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor. Vezi „Karadeniz", nr. 234, noiembrie 2012, p. 23.

 

14-18.11.2012, Crimeea. Delegație a UDTTMR în vizită în Crimeea

O delegație a UDTTMR formată din SamirMenan, prim-vicepreședinte, prof. univ. dr. AgieminBaubec, Universitatea București, prof. univ. dr. NuredinIbram, Universitatea „Ovidius" Constanța, GenanBolat, filolog și ziarist, ȘenolMurad, vicepreședinte UDTTMR -Medgidia, și MemișRedin, membru al Organizației de Tineret a UDTTMR, s-a deplasat în Crimeea pentru a discuta probleme privind scrierea limbii tătare. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 13.

 

17.11.2012, Lumina. Comemorarea lui GevatRașid, ediția a II-a

Filiala Lumina a UDTTMR l-a comemorat pe poetul GevatRașid. În cadrul seminarului, despre GevatRașid au vorbit Sevim Mustafa - fostă președinte a Organizației de Femei, Eden Aivaz - membră a Organizației de Femei filiala Constanța, și CâimetMemet - coordonatoarea corului „Boztorgai" al UDTTMR. Apoi, Chiamuran Chivu a susținut un scurt recital, urmată de doi elevi din comuna Lumina, care au recitat poezii în limba tătară. Vezi „Karadeniz", nr. 234, noiembrie 2012, p. 27.

 

30.11.2012, Medgidia. Decernarea Premiului „Mehmet Niyazi" (ediția a V-a)

Filiala Medgidia a UDTTMR a organizat un program dedicat comemorării poetului tătar Mehmet Niyazi. În cadrul evenimentului i-a fost decernat Premiul „Mehmet Niyazi" pentru promovarea literaturii, a artei și a culturii tătare lui FarucMemet, fost președinte al UDTTMR. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 8.

 

03.12.2012, Constanța. Inaugurarea Institutului Cultural al Tătarilor din România „SebatHusein"

Propunerea de înființare a institutului i-a aparținut deputatului UDTTMR AledinAmet, institutul luând naștere prin Legea nr. 97/2009. Scopul institutului este de conservare și promovare a identității tătarilor din România. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 5.

 

06-09.12.2012, Tatarstan. Cel de-al V-lea Congres al Tătarilor

La congresul desfășurat în Kazan, Republica Tatarstan, din partea UDTTMR au participat AledinAmet, deputat din partea Uniunii în Parlamentul României, NagiGelal, vicepreședinte UDTTMR, Demirel Caiali, vicepreședinte UDTTMR, și prof. univ. dr. TasinGemil. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 15.

 

10.12.2012, Constanța. GhiunerAkmolla premiată de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Dobrogea

Scriitoarea de origine tătară GhiunerAkmolla a fost premiată pentru traducerea romanului lui Tudor Costache, intitulat „Nuriye". Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 15.

 

13.12.2012, Constanța. Simpozionul „Din istoria tătarilor" - ediția a VI-a

Simpozionul a fost organizat de UDTTMR și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius" Constanța. La simpozion au participat Dănuț Tiberius Epure, rector al Universității „Ovidius", Füsun Aramaz, consul general al Republicii Turcia la Constanța, GelilEserghep, președinte UDTTMR, Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice, AledinAmet, deputat din partea UDTTMR în Parlamentul României, Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 2.

 

13.12.2012, Constanța. Sărbătoarea Etniei Tătare din România

Sărbătoarea a fost marcată la Pavilionul Expozițional din Constanța. În cadrul evenimentului au fost lansate volumele „Moștenirea istorică a tătarilor", coordonat de TasinGemil și Nagy Pienaru, „Dicționarul graiului tătar dobrogean", pregătit de Saim Osman Karahan, și volumele de poezii „Dăruire" și „În complicitate cu viața" ale poetei Narcis CidemBrăslașu. De asemenea, au fost prezentate preparate culinare tătărești, iar soliști din Crimeea, Dobrogea și ansamblurile filialelor UDTTMR au oferit un moment artistic. La eveniment au fost prezenți GelilEserghep, președinte UDTTMR, Ömür Şölendil, ambasadorul Republicii Turcia la București, AledinAmet, deputat în Parlamentul României, Alexandru Mazăre și Nicolae Moga, senatori în Parlamentul României, Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România, Ali Hamzin, membru al Medjlisului Național al Tătarilor Crimeeni. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, p. 2.

 

14.12.2012, Constanța. Masă rotundă având ca temă limba tătară

Profesori de limba tătară din Crimeea și Dobrogea s-au întâlnit la sediul central al UDTTMR pentru a discuta despre uniformizarea limbii tătare. Din Crimeea au participat: Ali Hamzin, membru al Medjlisului Național al Tătarilor Crimeeni, GafarovaRanetta, decan al Facultății de Litere din cadrul Universității Tehnice și Pedagogice de Stat din Simferopol, AkhtemDjelilov și LeniyaraSelimova, profesori în cadrul aceleiași facultăți. Partea română a fost reprezentată de GelilEserghep, președinte al UDTTMR, SamirMenan, prim-vicepreședinte al UDTTMR, și profesorii GenanBolat, Neriman Ibraim, FirdesGelal. Participanții au căzut de acord asupra faptului că între limba tătară folosită în Crimeea și cea folosită în Dobrogea există mici diferențe, dar au decis adoptarea unui alfabet comun. Vezi „Karadeniz", nr. 235, decembrie 2012, pp. 2-3.