Minoritatea tătară 2000

 

11-13.02.2000, Constanţa. Vizita în România a lui Bülent Ecevit, prim-ministrul Republicii Turcia

În luna februarie, Bucureştiul a fost gazda întrunirii anuale a ţărilor din sud-estul Europei. În data de 12 februarie 2000, premierul Republicii Turcia, împreună cu delegaţia oficială, s-au întâlnit cu reprezentanţii UDTMR şi UDTTMR. S-a discutat despre înfiinţarea unui Centru Cultural Turc şi a unui Centru Cultural Român în cele două ţări. În încheiere, Bülent Ecevit s-a arătat mulţumit de statutul etnicilor turci şi tătari din România.

 

04.03.2000, Constanţa. Prima ediţie a Olimpiadei de Religie Musulmană

S-a desfăşurat la Şcoala Generală nr. 12 din Constanţa prima ediţie a Olimpiadei de Religie Musulmană din România, acţiunea fiind iniţiată de Mustafa Çalışkan, ataşatul pe probleme religioase al Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa. Religia musulmană reprezintă o disciplină de studiu obligatorie pentru elevii aparţinând comunităţilor turce şi tătare din Dobrogea şi se studiază în majoritatea şcolilor din judeţele Constanţa şi Tulcea.

 

01.04.2000, Constanţa. Aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea UDTTMR

Cu ocazia aniversării a 10 ani de existenţă, UDTTMR a organizat un spectacol omagial, cu participarea a numeroşi invitaţi (Excelenţa Sa Hayati Soysal, consul Ggneral al Republicii Turcia în România, consulul Republicii Chineze, consulul Federaţiei Ruse, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Stelian Duţu, subprefectul judeţului, Mihai Vişoianu). La această manifestare au participat: corul de femei „Boztorgay" şi ansamblurile „Karasu" (Medgidia), „Karadeniz" (Constanţa), „Kaytarma" (Valul lui Traian), „Caslar" (Mangalia).

 

02-09.04.2000. Reprezentaţii ale Ansamblului „Destan" din Crimeea

Aflat în turneu în România, ansamblul crimeean „Destan" a oferit reprezentaţii în numeroase localităţi şi oraşe, dintre care amintim: Cobadin, Techirghiol, Valu lui Traian, Mangalia, Bucureşti, Constanţa. Prestaţia membrilor Ansamblului a fost apreciată de conaţionalii lor din România, aceştia reuşind prin cântec, dans şi port să valorizeze elementul cultural tradiţional.

 

28-29.04.2000, Constanţa. Teatrul Naţional din Crimeea pentru prima dată în România

Teatrul Naţional din Crimeea (Ucraina) a oferit două reprezentaţii, una la Constanţa şi o alta la Medgidia, cu piesa muzicala „Dubarali Toy" („Jocul perechilor"), care a reînviat tradiţii ale tătarilor crimeeni, stârnind entuziasmul publicului spectator.

 

04-09.05.2000, Constanţa. Cel de-al VI-lea Simpozion al Liderilor Organizaţiilor de Tineret din Lumea Turcică

În organizarea UDTTMR, UDTMR şi a Consulatului General al Republicii Turcia, a avut loc cel de-al şaselea Simpozion cu participarea delegaţilor din 17 ţări, printre care amintim Bulgaria, Macedonia, Azerbaidjan, Georgia, Turcia. Congresul a fost iniţiat de Organizaţia de tineret „Ismail Gaspırali" a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România şi de Organizaţia Internaţională a Liderilor Tineretului Turc, cu sediul central în Ankara, împreună cu Uniunea Democrată Turcă din România, Organizaţia de Tineret „Atatürk". S-au discutat probleme legate de statutul acestei organizaţii şi aspecte ale Congresului Tinerilor din Lumea Turcică ce va avea loc în prima decadă a lunii septembrie la Baku, Azerbaidjan.

 

15-25.05.2000, Yalova (Turcia). Festivalul Folcloric Internaţional (Türk Boyları Kültür Şöleni)

Din iniţiativa organizaţiei YAFEM, s-a desfăşurat Festivalul Folcloric Internaţional, cu participarea a numeroase delegaţii din Cipru, Rep. Tatarstan, Kazahstan, Macedonia, Georgia, Bulgaria şi România. Din România au fost invitate ansamblurile „Karasu" (UDTTMR - Medgidia) şi „Delikanlilar" (UDTMR).

 

16.07.2000, Constanţa. Bagîş Şanghirai - noul muftiu al Cultului Musulman din România

La sediul Muftiatului din Constanţa s-a desfăşurat şedinţa Consiliului Islamic (Şura-i Islam), în vederea alegerii noului muftiu al Cultului Musulman din România. După desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin, în funcţia de muftiu al Cultului Musulman din România a fost ales Bagîş Şanghirai.

 

22.09.2000, Constanţa. Conferinţa pe ţară a UDTTMR

În prezenta Excelentei Sale Hayati Soysal, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, a noului muftiu al Cultului Musulman, Bagiş Şahinghiray, a preşedintelui UDTMR, Osman Fedbi, s-a desfăşurat Conferinţa pe ţară a UDTTMR, care a avut ca scop desemnarea unui reprezentat al tătarilor în Parlamentul României. Deputatul Nusfet Şaganay şi-a prezentat raportul de activitate pe durata mandatului său. În urma votului în plen, Sali Negeat, preşedintele UDTTMR, a obţinut 128 de voturi, Timuşin Yusuf - 72, Nusfet Şaganay - 21, iar Nadir Ismail - 6, astfel că Sali Negeat devine noul reprezentant al tătarilor în Parlament.

 

27.09.2000, Constanţa. Lansarea volumului „Semraşık'nin dünyası" al lui Yaşar Memedemin

La Şcoala Generală nr. 12 a fost organizată lansarea volumului „Semrasik'nin dünyası" al prof. Yaşar Memedemin, un volum dedicat copiilor. Au fost prezenţi preşedintele UDTTMR, Memet Faruc, Osman Nihat, Ibraim Orhan, insp. Gevat Nejdet., instit. Seidali Zulfiye.

 

15-16.12.2000, Constanţa. Colocvii Tomitane, ediţia a VI-a

În organizarea revistei „Tomis" şi a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Constanţa, s-au desfăşurat la Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanţa lucrările celei de-a şasea ediţii a Colocviilor Tomitane. La această prestigioasă manifestare au luat parte prof. Yaşar Memedemin, membru al Uniunii Scriitorilor, prof. Nihat Osman şi Aledin Amet.

 

20.12.2000, Constanţa. Ziua Minorităţilor Naţionale

La Hotelul Tineretului din Constanţa a avut loc o festivitate cu prilejul Zilei Minorităţilor Naţionale din România. Acţiunea de la Constanţa a fost organizată, ca în fiecare an, de Biroul Teritorial Constanţa al Departamentului pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale din cadrul Guvernului României, prin persoana lui Aidun Curtmola, expert guvernamental. La această acţiune au participat reprezentanţii tuturor minorităţilor naţionale din Constanţa.