Minoritatea tătară 2002

 

09.02.2002, Constanţa. Lansarea volumului de poezii în limba tătară „ Uyanik", autor Nasipali Raime Manie

La sediul UDTTMR al Filialei Constanţa a avut loc lansarea volumului de poezii în limba tătară „Uyanik" al autoarei Nasipali Raime Manie.

 

19.02.2002, Turcia. Vizita prim-ministrului român Adrian Năstase în Turcia

Din delegaţia oficială a României a făcut parte şi deputatul UDTTMR, Sali Negeat. Pe parcursul vizitei au avut loc întâlniri cu preşedintele Republicii Turcia, Ahmet Necdet Sezer, cu prim-ministrul Bülent Ecevit, alte oficialităţi şi au fost semnate acorduri de cooperare.

 

23.02.2002, Constanţa. Editarea şi lansarea volumului „Ant etkenmen" al lui Numan Celebi Cihan

La împlinirea a 84 de ani de la martiriul lui Numan Çelebi Cihan, primul preşedinte al Republicii Crimeene, UDTTMR i-a adus un omagiu prin publicarea volumului „Ant etkenmen" („Am jurat"). Volumul conţine scrieri literare, eseuri politice şi mărturii ale contemporanilor, fiind coordonat de Saim Osman Karahan şi Nihat Osman.

 

18-27.03.2002, România. Comunitatea tătară în recensământul populaţiei

Ca urmare a finalizării recensământului populaţiei, comunitatea tătară se află pe poziţia a VIII-a în rândul minorităţilor din România, cu un total de 23 935 de persoane. În anul 1992, tătarii se clasau pe poziţia a IX-a (24 596 de persoane). Din 1992 şi până în 2002, numărul etnicilor tătari a scăzut cu 1,87%.

 

04-07.04.2002, Mangalia. Consfătuirea Organizaţiilor de Tineret ale Minorităţilor

Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Ministerului Informaţiilor Publice a organizat la Mangalia o consfătuire cu organizaţiile de tineret şi studenteşti ale minorităţilor naţionale. Din partea comunităţii tătare au participat preşedintele Organizaţiei de Tineret „Ismail Gaspirali" (OTIG), Serdal Uteu, şi Erol Menadil, preşedintele Ligii Studenţilor Turco-Tătari.

 

06.04.2002, Constanţa. Conferinţa Naţională a UDTTMR

În sala de festivităţi a Clubului Elevilor s-au desfăşurat lucrările Conferinţei Naţionale a UDTTMR cu tema „Dezbaterea şi aprobarea amendamentelor aduse la statutul UDTTMR". Au participat 194 de delegaţi din partea filialelor UDTTMR. Totodată, a fost adoptată hotărârea ca ziua de 13 decembrie să devină oficial Ziua Minorităţii Tătare din România, deoarece în acea zi a fost proclamată Republica Crimeea, primul preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan. De subliniat faptul că Republica Tătară din Crimeea a fost prima republică din întreaga lume islamică.

 

02.05.2002, Medgidia. Simpozion de istorie

La Cercul Militar din localitate, din iniţiativa Organizaţiei pentru tineret a UDTTMR, filiala Medgidia, s-a desfăşurat un Simpozion ce şi-a propus dezbaterea unor teme interesante precum: „Tinerii şi viziunea lor asupra mileniului III" şi „Din istoria tătarilor - Hanatul Crimeii". Moderatorii celor două secţiuni au fost prof. Echrem Gafar şi prof. Yaşar Memedemin.

 

10.05.2002, Constanţa. Lansarea volumului „Keşken Kunler" al lui Ali Osman Bekmamabet

La împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, UDTTMR l-a omagiat pe Ali Osman Bekmambet, prin lansarea volumului de memorii intitulat „Keşken kunler" („Zilele pe care le-am trăit"), prezentat de prof. Güner Akmolla.

 

11.05.2002, Medgidia. Olimpiada de religie islamică

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în parteneriat cu UDTTMR şi Muftiatul Cultului Musulman din România, cu sprijinul prof. Gafar Echrem, directorul Şcolii Generale nr. 5 Medgidia, a organizat olimpiada de religie islamică.

 

29.05-07.06.2002, Istanbul. Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalulului Copiilor din lumea turcică

Asociaţiile Türk Dünyası Araştirmalari Vakfı şi Türk Tanitma Fonu, în parteneriat cu Prefectura Istanbul, au organizat cea de-a opta ediţie a Festivalului Copiilor din lumea turcică, unde UDTTMR a fost reprezentată de ansamblul folcloric „Caşlar" din Mangalia.

 

30.05.2002, Bucureşti. Lansarea volumului „Tılımın destanı" al lui Gevat Raşit

La sediul filialei UDTTMR Bucureşti a fost organizată lansarea volumului „Tılımın Destanı" („Epopeea limbii mele") al lui Gevat Raşit.

 

08.06.2002, Medgidia. Placă comemorativă „Ibrahim Themo"

La iniţiativa UDTTMR, a fost realizată o placă comemorativă cu numele doctorului Ibrahim Themo (Ethem), ilustră personalitate de origine albaneză din cadrul populaţiei turco-tătare din Dobrogea. Aceasta a fost amplasată în fosta reşedinţă din str. Avram Iancu nr. 12, în prezenţa doamnei Oana Manolescu, deputat al Ligii Albanezilor din România.

 

04-07.07.2002, Oglinzi (judeţul Neamţ). Tabăra de Cultură şi Civilizaţie Tătară

Organizaţia de Tineret a UDTTMR şi Liga Studenţilor Turco-Tătari au iniţiat Tabăra de Cultură şi Civilizaţie Tătară, la care s-au înscris numeroşi tineri ai comunităţii, atraşi de programul bogat în manifestări culturale.

 

15-25.07.2002, Sibiel (judeţul Sibiu). Tabăra pentru premianţii Olimpiadei de Limba şi Literatura Turcă

Elevii care au obţinut cele mai bune rezultate la Olimpiada de Limba şi Literatura Turcă au participat la această tabără organizată de UDTTMR.

 

17.08.2002, Basarabi. Lansarea volumului „Şaliyşal", autor prof. Yaşar Memedemin

La Basarabi, în prezenţa unui public numeros, a fost lansat volumul „Şaliyşal", semnat de prof. Yaşar Memedemin.

 

03-15.09.2002, Constanţa. Festivalul Internaţional al Portului, Cântecului şi Dansului Turco-Tătar din România, ediţia a VIII-a

Cea de-a opta ediţie a Festivalului a reunit invitaţi de peste hotare, precum Ansamblul „Filizler" (Kosovo), Grupul de Folclor „Baha" (Macedonia), „Kardjali Belediyesi Grubu" (Bulgaria), „Cemile Folklor Grubu" (Crimeea), precum şi o solistă din Mongolia, Sarantuya Gaybazar. Din România au participat ansamblurile deja consacrate ale UDTTMR, „Karadeniz", „Karasu", „Kaytarma", „Yildizlar", „Caşlar". De asemenea, a fost prezent şi corul de femei „Boztorgay".

 

 

05-08.09.2002, Constanţa. Simpozion Ştiinţific Internaţional „Tătarii. Trecut. Prezent. Viitor. Locul lor în România şi în lumea turcă"

Lucrările Simpozionului s-au desfăşurat pe două secţiuni, respectiv lingvistică (limba tătară -limbă turcică) şi situaţia comunităţilor tătăreşti din lume. Participanţii la aceasta manifestare, oameni de ştiinţă din Crimeea, Turcia, Bulgaria şi Olanda, au prezentat valoroase comunicări. Au fost prezenţi domnul Mustafa Abdulcemil Kirimoğlu, preşedintele Adunării Naţionale a Tătarilor Crimeeni, şi Ahmet Ihsan Kırımlı, preşedintele organizaţiilor tătarilor crimeeni din Turcia.

 

07.09.2002, Constanţa. Lansarea volumului „Cartea iertării - document tătar", autor prof. Güner Akmolla

La Cercul Militar din Constanţa a avut loc lansarea volumului „Cartea iertării - document tătar", semnat de prof. Güner Akmolla.

 

05.10.2002, Constanţa. Congresul Extraordinar al UDTTMR

UDTTMR a convocat o şedinţă extraordinară (Congres) pentru alegerea unui nou preşedinte. Au fost prezenţi 257 de delegaţi, reprezentând toate filialele Uniunii. S-au depus patru candidaturi: Faruc Memet, Timuşin Yusuf, Saladin Agiacai, Nevzat Mirzali. A fost ales ca preşedinte al UDTTMR ing. Timuşin Yusuf.

 

22-25.10.2002, Sighişoara. Festivalul ProEtnica 2002

Au participat 25 de grupuri folclorice reprezentând cele 19 etnii din România. UDTTMR a fost reprezentat de ansamblul folcloric „Karasu" din Medgidia.

 

13.12.2002, Constanţa. Ziua Etniei Tătare din România

Începând cu acest an, data de 13 decembrie va fi aniversată drept Ziua Etniei Tătare din România. Această dată a fost aleasă ca urmare a faptului că la 13 decembrie 1917 s-a proclamat Republica Crimeea, iar primul ei preşedinte a fost Numan Çelebi Cihan. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.