Minoritatea tătară 1998

 

15.01.1998, Ankara (Turcia). Patru decenii de turcologie în familia conf. univ. dr. Enver Mamut şi a dr. Nedret Mamut

Ún paginile revistei „Kirim" („Crimeea") din Ankara au apărut ample prezentări ale activităţii ştiinţifice a conf. dr. Enver Mahmut şi a conf. dr. Nedret Mahmut în domeniul turcologiei. Specialist al secţiilor de Turcologie din România, la Universităţile din Bucureşti (1958) şi „Ovidius" din Constanţa (1991), Enver Mamut a contribuit la formarea unui număr mare de studenţi. Din anul 1958, împreună cu soţia sa, d-na Nedret Mamut, au valorificat din punct de vedere ştiinţific aspecte ale graiurilor, precum şi specificitatea tradiţiilor populare a tătarilor dobrogeni. Activitatea celor doi profesori a fost recunoscută prin acordarea a numeroase titluri ştiinţifice.

 

24.01.1998, Constanţa. Şedinţa UDTTMR pe probleme de învăţământ în limba maternă

În prezenţa delegaţilor din toate filialele UDTTMR şi a inspectorului Ali Leman din Ministerul Învăţământului, au fost abordate cele mai importante aspecte ale activităţii didactice, respectiv motivarea elevilor şi a cadrelor didactice în vederea creşterii standardelor procesului educativ şi obţinerea celor mai înalte performanţe la Olimpiada de Limbă şi Literatură Turcă.

 

13.02.1998, Constanţa. Lansare de carte a profesorului Ibram Nuredin cu titlul „Comunitatea musulmană din Dobrogea"

La sediul UDTTMR din Constanţa a fost organizată lansarea volumului „Comunitatea musulmană din Dobrogea", avându-l ca autor pe prof. univ. dr. Ibram Nuredin. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai comunităţii: imamii Şahinghiray Bagiş şi Muharrem Resul, preşedintele UDTTMR, Sali Negeat, secretarul general UDTTMR, prof. Yaşar Memedemin şi, nu în ultimul rând, importanţi membri ai comunităţii academice tomitane: prof. univ. dr. Ion Bitoleanu şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.

 

Martie 1998, Constanţa. Înfiinţarea Organizaţiei de Tineret „Ismail Gaspıralı"

La iniţiativa lui Ablez Aidîn, a lui Yusuf Nesrin şi a lui Aledin Amet se înfiinţează Organizaţia de Tineret „Ismail Gaspırali" a UDTTMR, având ca scop afirmarea şi apărarea drepturilor colective şi individuale ale tinerilor tătari. În scurt timp s-au constituit filiale OTIG şi în celelalte localităţi. Preşedinţi ai OTIG au fost: Nesrin Yusuf (1998-1999), Aledin Amet (1999-2001), Serdal Uteu (2001-2002), Ervin Ibraim (2002-2003), Erol Menadil (2003-2008), Dincer Geafer (din 2008).

 

27-28.05.1998, Odorheiu-Secuiesc. Festivalul Folcloric „Prietenia"

Ansamblul de dansuri populare tătăreşti „Karasu" a participat, în calitate de invitat, la Festivalul Folcloric „Prietenia", devenit tradiţional pentru ansamblurile folclorice din ţară.

 

30-31.05.1998, Medgidia. Cea de-a treia ediţie a Festivalului Folcloric Turco-Tătar din Dobrogea

Festivalul Folcloric Turco-Tătar, ajuns deja la a III-a ediţie, a fost organizat de UDTTMR, de această dată la Medgidia, ocazie cu care au fost prezente pe scenă ansambluri folclorice renumite ale comunităţii.

 

18-19.06.1998, Bucureşti. Vizita în România a premierului Turciei, Mesut Yılmaz

Pe parcursul celor două zile ale vizitei oficiale, premierul Mesut Yılmaz a fost primit de înalţi oficiali români, iar pe 19 iunie a avut o întrevedere la Vila Lac 1 cu delegaţia reprezentând comunitatea tătară din România. Membrii acesteia au fost: Sali Negeat, preşedintele UDTTMR, Nusfet Şaganay, deputat, Abdurayim Sefkati, prof. Baubek Servet, prof. Yaşar Memedemin, ing. Yusuf Timuşin, ing. Haci Mehmet Kemaledin, prof. dr. Nevzat Yusuf, Kerim Altay, Bolat Musin şi Bekis Kâzim.

 

Iunie 1998, Constanţa. Apariţia primului număr al publicaţiei „Caş" (Tănârul)

Ca supliment al revistei de cultură „Karadeniz", a fost editat „Caş", o publicaţie a tinerilor tătari, având-o ca redactor-şef pe Sezgin Nurla.

 

14.07.1998, Constanţa. Reeditarea volumului „Sagiş" al poetului Mehmet Niyazi

La sediul UDTTMR a avut loc lansarea celei de-a doua ediţii a volumului „Sagiş" al poetului tătar Mehmed Niyazi, sub îngrijirea lui Yaşar Memedemin şi Nihat Osman, în prezenţa a numeroşi invitaţi oficiali ai UDTTMR, reprezentanţi ai autorităţilor locale.

 

07-08.09.1998, Constanţa. Consfătuirea cadrelor didactice de limbă turcă

Ca la fiecare început de an şcolar, cadrele didactice s-au reunit pentru a discuta despre noutăţile legate de studiul limbii materne, rolul de moderator revenindu-i doamnei prof. Ali Leman, inspector de specialitate în Ministerul Învăţământului. Printre problemele abordate s-a numărat şi cifra de şcolarizare a elevilor turco-tătari, astfel că în ciclul primar la nivelul anului şcolar 1997-1998 au fost înscrişi 200 elevi, în timp ce la gimnaziu, numărul acestora a ajuns la 2.600.

 

09.09.1998, Bucureşti. Prof. univ. dr. Tasin Gemil validat ca ambasador în Republica Azerbaidjan

Comisiile reunite pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputatilor l-au audiat pe Tasin Gemil, în calitatea sa de candidat pentru postul de ambasador în Republica Azerbaidjan. După audieri, Tasin Gemil a fost validat, cu 25 voturi pentru şi 2 împotrivă, ca ambasador extrordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Azerbaidjan. Tasin Gemil a deschis Ambasada României de la Baku.

 

07-10.10.1998, Constanţa. Simpozionul Internaţional „Tătarii. Trecut. Prezent şi viitor. Locul lor în lumea turcă"

Organizat de UDTTMR, acest important Simpozion a reunit personalităţi de marcă ale tătarilor, dintre care îi amintim pe Mustafa Abdulgemil Kırımoğlu, preşedintele Adunării Naţionale a Tătarilor Crimeeni şi deputat în Parlamentul Ucrainei, liderul tătarilor de pretutindeni, apoi prof. dr. Kemal Karpat (Univ. Wisconsin SUA), istoric de talie mondială, Ahmet Ihsan Kırımlı, preşedinte al Asociaţiei Culturale şi de Întrajutorare a Tătarilor Crimeeni, Celal Içten, preşedintele filialei Istanbul a Asociaţiei Culturale şi de Întrajutorare a Tătarilor Crimeeni, precum şi mulţi alţii.

 

09.10.1998, Constanţa. Prof. univ. dr. Kemal Haşim Karpat - doctor honoris causa al Universitătii „Ovidius" din Constanţa

La propunerea prof. univ. dr. Tasin Gemil, Senatul Universităţii „Ovidius" din Constanţa a aprobat acordarea titlului de doctor honoris causa profesorului Kemal Haşim Karpat de la Universitatea Wisconsin din SUA. Născut la 5 februarie 1926, în localitatea Armutlu din judeţul Tulcea, Kemal Karpat a absolvit Seminarul Musulman din Medgidia, apoi Universitatea din Istanbul, stabilindu-se ulterior în Statele Unite ale Americii. Ca urmare a cercetărilor sale valoroase, acesta a devenit, în scurt timp, unul dintre istoricii de renume mondial.

 

09.10.1998, Bucureşti. Prof. univ. dr. Tasin Gemil, numit ambasador al României în Republica Azerbaidjan

Prin Decretul nr. 334/9 octombrie 1998, semnat de preşedintele Emil Constantinescu, prof. univ. dr. Tasin Gemil a fost numit ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Azerbaidjan. Era prima numire a unui ambasador din rândul întregii populaţii turco-tătare din România.

 

17.10.1998, Miercurea-Ciuc (judeţul Harghita). Iniţiativa Fundaţiei „Kriterion"

La sediul Fundaţiei „Kriterion" a avut loc o primă întâlnire a cetăţenilor din Miercurea-Ciuc interesaţi de cultura şi civilizaţia tătară.

 

Octombrie 1998, Constanţa. Prezentare de carte în revista Karadeniz

Volumul întitulat „Din literatura populară a turcilor dobrogeni" al autorilor dr. Nedret Mahmut şi dr. Enver Mahmut a fost publicat cu sprijinul Ministerului Culturii din Turcia şi este structurat în patru părţi: cântece lirice, proverbe şi zicători, ghicitori şi poveşti reprezentând o antologie de folclor, care, alături de lucrările „Boztorgay" şi „Bübül Sesi" completează seria creaţiilor populare ale turco-tătarilor din Dobrogea.

 

14.11.1998, Constanţa. Lansarea volumului de poezie „În umbra poetului'' semnat de Rustem Seitabla

La sediul central al Uniunii a fost lansat volumul de versuri al talentatului poet tătar Rustem Seitabla, în prezenţa a numeroase personalităţi ale comunităţii: prof. Emel Emin, Altay Kerim, prof. Yaşar Memedemin ş.a.

 

18-20.12.1998, Constanţa. Sosirea Ansamblului folcloric „Crimeea" în România

Aşteptat cu deosebit interes, Ansamblul „Crimeea" a susţinut reprezentaţii artistice la Constanţa şi Medgidia, unde portul tradiţional, muzica şi dansul specifice au revigorat memoria culturală a tătarilor dobrogeni, cea mai de preţ moştenire lăsată de generaţiile anterioare.

 

29.12.1998, Medgidia. Aniversarea a 120 de ani de la naşterea poetului Mehmed Niyazi

Personalitatea lui Mehmed Niyazi a fost evocată la împlinirea a 120 de ani de la naşterea poetului. După încheierea slujbei religioase şi depunerea coroanelor de flori la mormântul poetului, preşedintele filialei UDTTMR Medgidia, Bekis Kăzim, prof. Baubek Servet, prof. Echrem Gafar au readus în atenţia celor prezenţi contribuţia lui Mehmed Niyazi la deşteptarea sentimentului naţional în rândul conaţionalilor săi.

 

Decembrie 1998, Bucureşti. Lansare de carte: „Originea, influenţa şi actualitatea kemalismului.  Autor Menter Sahinler, în traducerea lui Nermin Yusuf şi Nevzat Yusuf

Dedicată aniversarii a 75 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, această lucrare analizează principiile gândirii întemeietorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.