Minoritatea tătară 2007

 

08.02.2007, Constanţa. Întâlnire a conducerii UDTTMR cu reprezentanţii autorităţilor locale

La iniţiativa UDTTMR a fost organizată o întâlnire cu primarii localităţilor în care trăiesc etnici tătari pentru intensificarea colaborării cu autorităţile locale. Au fost prezenţi primarii din localităţile Valu lui Traian, Ovidiu, Cumpăna, Tuzla, 23 August, Cobadin, Techirghiol, Basarabi, Medgidia, Mangalia. Preşedintele UDTTMR a prezentat istoricul Uniunii şi al filialelor ale sale (30 la număr cu sedii proprii), al ansamblurile folclorice (în număr de 9, cu participări la festivaluri internaţionale), al publicaţiilor „Karadeniz" şi „Caş". De asemenea, a fost adusă în atenţia celor prezenţi cea mai importantă realizare a UDTTMR, achiziţionarea a 1 500 mp în zona Dacia în vederea construirii sediului central. Preşedintele UDTTMR, Saladin Agiacai, a mulţumit celor prezenţi pentru susţinerea demersurilor comunităţii tătare, subliniind contribuţia autorităţilor locale la construirea lăcaşelor de cult din Valu lui Traian, Ovidiu, Cumpăna, Eforie si Mangalia.

 

23.02.2007, Constanţa. Omagiu lui Numan Çelebi Cihan

La Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman" Constanţa a fost organizată o acţiune omagială în memoria lui Numan Çelebi Cihan, om politic, muftiu şi poet. Personalitatea sa este strâns legată de istoria tătarilor, la doar 33 de ani devenind primul preşedinte al Republicii Crimeea (13 decembrie 1917). Versurile poetului N. C. Cihan au fost adaptate la muzică, devenind imnul naţional al tătarilor („Ant etkenmen").

 

12.03.2007, Valu lui Traian. Decernarea titlului de cetăţean de onoare domnului prof. Yaşar Memedemin

Ca urmare a propunerii domnului deputat Aledin Amet, prof. Yaşar Memedemin a devenit cetăţean de onoare al localităţii Valu lui Traian. Alături de primarul localităţii, au fost prezenţi Ridvan Mirzali, preşedintele UDTTMR, filiala Valu lui Traian, deputatul Aledin Amet, Sali Negeat, H.M. Kemaledin şi Osman Nihat, redactor-şef al publicaţiei „Karadeniz".

 

03.06.2007, Medgidia. Concursul de Recitare în limba tătară „Güzel Tılım"

UDTTMR, filiala Medgidia a organizat, cu sprijinul Colegiului Naţional „M. K. Atatürk" şi al Fundaţiei „Tuna", o noua ediţie a Concursului de Recitare în limba tătară „Guzel Tilim" („Frumoasa mea limbă maternă"), la care s-au înscris peste 100 de elevi, de la grădiniţă până la ciclul gimnazial.

 

15-17.06.2007, Sibiu. Festival naţional de datini şi obiceiuri

În cadrul Programului „Sibiu - Capitala europeană 2007", Complexul Naţional Muzeal „ASTRA" Sibiu, în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" şi cu Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bucureşti, a derulat proiectul „Tezaure vii - Festivalul naţional de datini şi obiceiuri". Dintre activităţile organizate amintim reconstituirea în sălile Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA" a celor mai reprezentative datini şi obiceiuri. Cele tătăreşti au fost reprezentate de ansamblul „Karasu".

 

26-29.06.2007, Ankara. Reprezentanţii UDTTMR în vizită la Ankara

O delegaţie alcătuită din reprezentanţii conducerilor UDTTMR (preşedintele Saladin Agiacai şi Memet Faruk, secretar-general) şi UDTR a efectuat o vizită oficială la Ankara, la invitaţia preşedintelui Agenţiei Turce pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (TIKA). Discuţiile au avut ca principal obiectiv identificarea oportunităţilor de elaborare a unor proiecte de finanţare pentru comunităţile tătară şi turcă din România.

 

04.07.2007, Constanţa. Cursuri de limba tătară la UDTTMR

Începând cu această dată, filiala Constanţa a organizat la sediul central din strada Bogdan-Vodă, nr. 75 cursuri de limbă tătară, care au fost susţinute de prof. univ. dr. Nedret Mahmut.

 

09-19.07.2007, Yalova (Turcia). Festivalul Lumii Turcice, ediţia a X-a

La cea de-a zecea ediţie a Festivalului Lumii Turcice au participat aproximativ 40 de ansambluri folclorice. România a fost reprezentată de cunoscutul ansamblu „Karasu". Organizat de Centrul pentru Promovarea şi Cultivarea Folclorului Turc, „YAFEM", acest Festival a devenit o frumoasă tradiţie, polarizând, timp de zece zile, atenţia celor interesaţi de valorile şi tradiţiile lumii turcice.

 

10.08.2007, Constanţa.Corul „Boztorgay" la a doua lansare de CD

Corul de femei „Boztorgay" al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România a invitat publicul la lansarea albumului „Güzel Türkülerimizden Seçmeler" („Selecţiuni din cele mai frumoase cântece din folclorul tătăresc"). Ceea ce este specific acestui ultim album al corului „Boztorgay" este faptul că melodiile sunt acompaniate de instrumente specifice, precum clarinet, darbuka şi acordeon.

 

17-25.08.2007, Sighişoara. Festivalul ProEtnica 2007

Ansamblurile „Karasu" şi „Can-Su" ale UDTTMR şi „Süreya" al UDTMR au participat la Festivalul ProEtnica - Zilele comunităţilor etnice în România.

 

17-26.08.2007, Inegöl (Turcia). Festival Folcloric Internaţional

La invitaţia Primăriei Inegöl, ansamblul „Karadeniz" din Constanţa a participat la Festivalul Internaţional alături de formaţii artistice din Bulgaria, Georgia, Macedonia, Serbia şi Bosnia-Herţegovina. Delegaţia UDTTMR a fost condusă de Hagi Memet Chemaledin, preşedintele Comisiei de cultură.

 

01.09.2007, Constanţa. Spectacol Mevlâna

Pe scena Casei de Cultură din Constanţa a avut loc un spectacol susţinut de un grup de dervişi rotitori din Konya, Turcia. Acesta s-a înscris într-o serie de manifestări care au fost organizate în întreaga lume în memoria poetului şi filozofului Mevlâna Celaleddin Rummi, de la naşterea căruia se împlineau 800 de ani.

 

06-10.09.2007, Constanţa. Cel de-al III-lea Congres al Femeilor Turce din Balcani

La iniţiativa Asociaţiei Generale de Prietenie şi Solidaritate a Femeilor din Lumea Turcă şi UDTTMR, a fost organizat, la Constanţa, cel de-al III-lea Congres al Femeilor Turce din Balcani pentru cooperare în probleme de interes comun. Lucrările Congresului au debutat la Biblioteca Judeţeană „I. N. Roman" Constanţa, cu salutul de bun venit rostit de Sevim Mustafa, preşedinte al Organizaţiei de Femei a UDTTMR. Dezbaterile provocate de lucrările Congresului s-au axat pe două mari teme: 1. integrarea, continuitatea şi progresul în muncă a femeilor turce din Balcani şi 2. problema învăţământului în limba maternă.

 

07-09.09.2007, Constanţa. Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar, ediţia a XIII-a

Ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco-Tătar s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, fiind organizat de UDTTMR. Pentru al treisprezecelea an consecutiv, organizatorii au reunit în spaţiul dobrogean reprezentanţi ai culturii turce din mai multe ţări, intrând în acest fel în circuitul festivalurilor importante ale lumii turcice. Anul acesta, pe lângă ansamblurile comunităţilor tătare şi turce din România, au participat la Festival ansambluri ale turcilor din Bulgaria, Turcia, Crimeea (Ucraina), Kazahstan, Macedonia şi Kosovo.

 

09.09.2007, Albeşti (judeţul Mureş). Lansarea monografiei satului Albeşti

S-a lansat la Albeşti prima monografie a localităţii, avându-le ca autoare pe prof. Güner Akmolla şi Şeyla Omer. Monografia cuprinde date şi informaţii mai puţin cunoscute despre localităţile Sarighiol, Arsa, Coroana, Vârtop şi Cotu Văii, debutând cu un capitol dedicat istoriei Dobrogei.

 

18.09.2007, Tătaru (judeţul Constanţa). Şcoala din localitatea Tătaru a primit numele eroului Necip Haci Fazâl

Şcoala cu clasele I-VIII din satul Tătaru, comuna Comana, în care învaţă aproximativ 100 de elevi, a primit numele „Negip Hagi Fazâl" pentru a cinsti memoria eroului tătar, om de cultură şi patriot, figură reprezentativă pentru etnicii tătari din Dobrogea. Cu această ocazie a fost dezvelită o placă cu noua denumire a unităţii de învăţământ, care a devenit prima instituţie din România care poartă numele unui reprezentant al etniei tătare din Dobrogea.

 

08.10.2007, Constanţa. Campania „1 euro pentru Crimeea"

În decembrie 2006, odată cu prima sa participare la Conferinţa Tătarilor din Crimeea, preşedintele UDTTMR, Agiacai Saladin, a lansat şi campania „1 euro pentru Crimeea". Este vorba despre o acţiune de strângere de fonduri de la tătarii din diasporă pentru fraţii lor din patria-mamă, Crimeea. De atunci şi până la data redactării articolului s-au strâns aproximativ 2.000 €, campania fiind în plină desfăşurare. Începând din 1990, în fiecare an, pe data de 18 mai, tătarii din România merg în Crimeea pentru a comemora, alături de fraţii lor din patria-mamă, tragedia provocată de surghiunul ordonat de Stalin în 1944. De asemenea, reprezentanţii UDTTMR au participat la toate congresele şi conferinţele organizate în Crimeea, alături de tătarii din Crimeea şi din diasporă.

 

14.10.2007, Eforie-Nord. Lansare de carte, „Atalarimiznin sesi" („Glasul străbunilor")

La Eforie-Nord a fost lansat cel de-al doilea volum de versuri în limba tătară al poetei Negibe Şucuri intitulat „Atalarimiznin sesi" („Glasul străbunilor"). Prezentarea volumului a fost realizată de prof. univ. dr. Nedret Mamut, deputat Aledin Amet, prof. univ. dr. Ibram Nuredin, prof. univ. dr. Enver Mamut.

 

27.10. 2007, Babadag. Inaugurarea mausoleului „Sarı Saltuk Baba"

Premierul Turciei, Recep Tayyıp Erdoğan, s-a aflat în ziua de 27 octombrie, timp de câteva ore, în vizită la Babadag şi Constanţa. Deputatul UDTTMR, Aledin Amet, a fost singurul oficial român care a însoţit delegaţia turcă. La Babadag, premierul Erdoğan şi muftiul Muurat Yusuf au tăiat panglica de inaugurare a Complexului „Sarı Saltuk Baba", reabilitat cu fonduri oferite atât de partea română, cât şi de cea turcă.

 

29.10.2007, Tuzla (judeţul Constanţa). Omagiu compozitorului Sebat Hüseyin

În încercarea continuă de a-şi promova valorile şi de a păstra tradiţiile, tătarii din Dobrogea l-au omagiat pe tenorul Hüseyin Sebat, născut în localitatea constănţeană Hagieni. UDTTMR, filiala Tuzla a organizat un simpozion dedicat vieţii şi activităţii tenorului tătar de la malul mării.

 

30.10.2007, Constanţa. Centrul de cercetare „Bekir Çobanzade"

În anul 2006, în cadrul activităţii Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră, a luat fiinţă la Baku, în Azerbaidjan, Centrul de Cercetare Turcologică „Bekir Çobanzade", finanţat din fondurile Universităţii de Stat din Baku. Rectorul Universităţii de Stat din Baku a prezentat oportunităţile oferite de respectivul centru. Partea română a fost reprezentată de prof. univ. dr. Eden Mamut, director al secretariatului Reţelei Universităţilor de la Marea Neagră.

 

12.11.2007, Constanţa. Dublă lansare de carte, autor prof. univ. dr. Ibram Nuredin „Manuale de primă clasă", astfel au fost catalogate, pe scurt, de către vorbitori ultimele două lucrări ale prof. univ. dr. Nuredin Ibram. Lansarea cărţilor „Musulmanii din România" şi „Islamul pur şi simplu" a avut loc în Aula Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman" din Constanţa.

 

26.11.2007, Bucureşti. Premiul „Mehmed Niyazi"

La începutul acestui an, deputatul tătar Aledin Amet a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege pentru instituirea unui premiu care să poarte numele poetului, ziaristului şi pedagogului tătar Mehmet Niyazi. Premiul va fi acordat în fiecare an, pe data de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut Mehmet Niyazi.

 

29.11.2007, Medgidia. Comememorarea poetului Mehmed Niyazi

La 76 de ani de la moartea poetului, pedagogului şi ziaristului de etnie tătară Mehmet Niyazi, la UDTTMR, filiala Medgidia s-a organizat o masă rotundă în cadrul căreia a fost comemorată viaţa şi activitatea acestuia. Odată cu marcarea celor 76 de ani scurşi de la trecerea în nefiinţă a lui Mehmet Niyazi, organizatorii şi invitaţii deopotrivă au instituit şi premiul care îi poartă numele şi care va fi decernat în fiecare an, pe data de 29 noiembrie Activitatea de la Medgidia a fost marcată de depunere de coroane şi oficierea unei slujbe la mormântul poetului, iar elevii Colegiului „M. K. Atatürk" au prezentat un scurt moment literar.

 

08.12.2007, Bucureşti. Condamnarea oficială a genocidului din 1944

Aledin Amet, deputatul UDTTMR, intenţionează să propună europarlamentarilor români o dezbatere pe marginea unei rezoluţii prin care să fie condamnat în mod oficial regimul comunist din vremea lui Stalin. Potrivit demersurilor deputatului tătar, rezoluţia ar urma să fie adoptată de către Parlamentul European şi, prin ea, să se condamne oficial, la nivelul Parlamentului European, genocidul din 18 mai 1944.

 

07-09.12.2007, Simferopol (Ucraina). Congresul Tătarilor Crimeeni (Kırım Tatar Milli Meclisin 5 Kurultayi)

O delegaţie formată din 30 de membri ai UDTTMR, în frunte cu prof. Kiyaseddin Uteu, a participat la Congresul Tătarilor Crimeeni de la Akmescit, Crimeea. După anul 1990, comunitatea tătară din România a reluat relaţiile cu fraţii din patria-mamă, punându-se mare accent în acelaşi timp şi pe consolidarea relaţiilor cu comunităţile de tătari răspândite în întreaga lume. Obiectivul comun al reprezentanţilor etniei tătare care trăiesc în prezent în diferite colţuri ale lumii este acela de a contribui la reconstrucţia Crimeii, recunoscută ca patrie a tătarilor, şi la ajutorarea conaţionalilor rămaşi acolo.

 

12-16.12.2007, Kazan (Tatarstan). Congresul Tătarilor de Pretutindeni

În oraşul Kazan, capitala Republicii Tatarstan, a avut loc tradiţionalul Congres al Tătarilor din întreaga lume, organizat odată la patru ani, aflat la cea de-a patra ediţie. Tătarii din România au fost reprezentaţi la Congres de către Agiacai Saladin, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, însoţit de Omer Erol, Ibram Orhan, Sali Negiat şi Amet Varol. La acest Congres au participat aproximativ 800 de delegaţi din 40 de ţări, iar lucrările s-au desfăşurat pe trei secţiuni principale: limbă, tradiţii şi religie.

 

13.12.2007, Dobrogea. Ziua Etniei Tătare din România

Pentru al doilea an consecutiv, tătarii din România au sărbătorit, în mod oficial, ziua etniei lor. Ca urmare a aprobării Legii în care data de 13 decembrie a fost desemnată ca sărbătoare a tătarilor din România, toate filialele UDTTMR din România au organizat ample acţiuni dedicate acestei zile. Astfel, la Constanţa a fost montat, pe scena Palatului Copiilor, un spectacol susţinut de ansamblurile Uniunii. De asemenea, la Medgidia, la sediul Cercului Militar şi la Cumpăna, la Casa de Cultură au fost organizate (de către UDTTMR în colaborare cu primăria) spectacole dedicate acestei sărbători.

 

27.12.2007, Bucureşti. Concurs Radio România Actualităţi

Societatea de Radiodifuziune Română a lansat un concurs pentru realizatorii emisiunilor minorităţilor, competiţie ai cărei câştigători au fost desemnaţi pe 18 decembrie, cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale din România. S-au înscris reprezentanţi ai tuturor celor 19 minorităţi etnice care au spaţii de emisie la radioul public. Dintre cele cinci materiale de la Constanţa înscrise, cel al tătarilor a ocupat un loc pe podium. Realizatoarea materialului, Ghiulşen Ismail, a ales tema „Tradiţii şi obiceiuri de Kurban Bayram, din trecut şi prezent", cu care s-a clasat pe locul al II-lea, după materialul redacţiei pentru maghiari de la Radio România.

 

Decembrie 2007, Istanbul. Constituirea primei Asociaţii a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia

La sfârsitul lunii decembrie s-a constituit prima Asociaţie a Cadrelor Didactice din Europa şi Asia. Structura asociativă s-a constituit în urma organizării Seminarului pe Probleme Educaţionale în Balcani, iniţiat de Sindicatul Învăţământului din Turcia şi Asociaţia Cadrelor Didactice „Avrasia". Cei 30 de participanţi la Seminarul din Istanbul au venit din România, Turcia, Kosovo, Macedonia, Grecia şi Azerbaidjan, constituindu-se în membri fondatori ai Asociaţiei nou-formate din cadre didactice din Europa şi Asia. România a fost reprezentată de Zulfie Seidali, preşedinta Comisiei de învăţământ din cadrul UDTTMR, şi de Vildan Bormambet, preşedinte al Comisiei omonime a UDTMR.