Minoritatea tătară 1992
07-14.01.1992, România. Populaţia etniei turco-tătare în recensământul general
.După datele recensămintelor dintre anii 1930-1992 populaţia de origine turcă din România a înregistrat o scădere majoră, de la un total de 154.772 de persoane în anul 1930, la 14.329 de persoane în anul 1956, apoi o creştere până la 29.034 de persoane în anul 1992. În ceea ce priveşte populaţia tătară din România, recensământul din 1992 consemnează un număr de 24.596 de persoane. Pentru judeţul Constanta, municipiul Constanţa, precum şi centrele urbane Medgidia, Mangalia, Techirghiol concentrează cea mai mare parte a populaţiei de origine tătară, subliniind transferul populaţiei din mediul rural în cel urban, generat de factori economici.
Ianuarie 1992, Mangalia (judeţul Constanţa). UDTTMR, constituirea filialei locale
Filiala UDTTMR Mangalia s-a constituit în prezenţa domnilor Tasin Gemil şi Ibraim Orhan. A fost ales preşedinte domnul Bolat Musin.
23.04.1992, Bucureşti. Prima Conferinţă cu tema „Minorităţile naţionale din România"
În cadrul Conferinţei organizate la Muzeul de Istorie Naţională au fost apreciate comunicările susţinute de către Andor Horváth, secretar de stat în Ministerul Culturii, Victor Neumann, consilier în Ministerul Culturii, Georgeta Penelea Filitti (Institutul de Istorie „N. Iorga") şi istoricul Ekrem Mehmed Ali, redactor al publicaţiei „Karadeniz".
15-18.05.1992, Bannf (Canada). Intervenţii ale deputatului Tasin Gemil în cadrul Adunării Parlamentare NATO
Ca membru al delegaţiei permanente a Parlamentului României, deputatul Tasin Gemil a participat la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare NATO, desfăşurată în vestul Canadei, în oraşul Bannf. Tasin Gemil a avut două intervenţii în cadrul Comitetului de Afaceri Civile, una pe marginea Raportului despre România, prezentat de Javier Ruperez, iar a doua în legătură cu Raportul privind minorităţile naţionale din Centrul si Răsăritul Europei, prezentat de lordul Lucas of Childworth. Aici, deputatul Tasin Gemil a vorbit şi despre situaţia tătarilor din Crimeea, fiind susţinut de delegaţia turcă şi de cea ucraineană. Era pentru prima oară când problema tătarilor crimeeni era adusă în atenţia Adunării Parlamentare a NATO.
18.05.1992, Constanţa. Comemorarea genocidului tătarilor crimeeni
A fost organizat primul marş pentru comemorarea genocidului tătarilor crimeeni. Participanţii au condamnat deportările tătarilor crimeeni ordonate de Stalin la 18 mai 1944.
22-23.05.1992, Medgidia. Omagiu poetului Mehmed Niyazi
Programul activităţilor organizate de către UDTTMR cu scopul de a aduce un omagiu lui Mehmed Niyazi, cunoscută personalitate a culturii tătare, a cuprins depunerea de coroane de flori la mormântul său, organizarea unui concurs de creaţie literară şi a unui spectacol artistic susţinut de ansamblul „Karasu" din localitate.
24.05.1992, Constanţa. Conferinţa Naţională a UDTTMR
În salonul Portul, preşedintele filialei Constanţa a UDTTMR, prof. Ekrem Menlibay, a prezentat Raportul de activitate. Scopul acestei Conferinţe a fost validarea candidaturii reprezentantului UDTTMR la Camera Deputaţilor. Au fost depuse trei candidaturi: Tasin Gemil, Nusfet Şaganay si Geladet Mologani. Cu 98 de voturi din 141 exprimate, a fost ales, din primul tur, domnul Tasin Gemil pentru a reprezenta comunitatea tătară în Camera Deputaţilor. Nusfet Şaganay a obtinut 38 de voturi, iar Geladet Mologani, 5 voturi.
09-16.06.1992, Kazan. Conferinţa de Turcologie şi Congresul Tătarilor de Pretutindeni
Conferinţa de Turcologie a fost organizată de Academia de Ştiinţe a Republicii Tatarstan. Participanţii au fost în primul rând oameni de ştiinţă din fostul spaţiu sovietic, dar şi din Turcia, România, SUA. Dintre cei înscrişi în program îi amintim pe Nadir Devlet, Ahmet Temir, Zeynep Korkmaz (Turcia), Kemal Karpat (SUA), Enver Mamut şi Nedret Mamut (România). Soţii Mamut au studiat în Kazan. Deschiderea Conferinţei a avut loc în dimineaţa zilei de 9 iunie 1992, Mintimur Şaymiyev, preşedintele Republicii Tatarstan transmiţând celor prezenţi mesajul său de salut. Lucrările s-au desfăşurat pe secţiuni: limbă şi literatură, istorie, arheologie şi paleontologie, religie, cultură şi folclorul popoarelor turcice.
După încheierea Conferinţei de Turcologie au debutat lucrările Congresului Tătarilor de Pretutindeni, în prezenţa delegaţilor popoarelor turco-tătare din fosta URSS.
13-14.06.1992, Odorheiu-Secuiesc. Festivalul Internaţional de Folclor „Prietenia"
La acest Festival, UDTTMR a fost reprezentată de Ansamblul Folcloric „Karadeniz" din Constanţa, care a expus pe scena din Odorheiu Secuiesc frumuseţea portului, dansului şi cântecului tătarilor dobrogeni.
10.07.1992, Bucureşti. Acordarea premiului Academiei Române „Anghel Saligny" pentru anul 1990
Acest prestigios premiu a fost acordat unui colectiv de profesori şi cercetători, din care au făcut parte: Şucri Baubec, preşedintele UDTTMR, C. Amariei, Vasile Nobjila, Ioan Olaru, Alexandru Negoiţă, N. Ungureanu, pentru volumul al II-lea al lucrării „Aplicaţii ale ingineriei seismice".
14-22.07.1992, Asia Centrală. Vizite oficiale ale ministrului afacerilor externe, Adrian Năstase
Ministrul român al afacerilor externe, domnul Adrian Năstase, a vizitat în perioada 14-22 iulie ţări din Asia Centrală: Kazahstan, Kirgizstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan. Din delegaţia oficială au făcut parte peste 50 de invitaţi: diplomaţi, jurnalişti, oameni de afaceri. Iniţiativa vizitei a aparţinut deputatului tătar Tasin Gemil, care a vrut să pună în valoare rolul populaţiei turco-tătare ca punte de legătură între România şi acest spaţiu de mare interes. Pentru prima dată tătarii din România erau puşi în relaţie cu fraţii lor din fostele republici sovietice. Au fost încheiate acorduri pentru stabilirea relaţiilor diplomatice, iar ministrul afacerilor externe Adrian Năstase şi-a exprimat intenţia de a deschide ambasade în respectivele ţări ex-sovietice.
18-19.07.1992, Bálványos (judeţul Covasna). Festivalul Internaţional de Folclor
Portul, tradiţiile şi obiceiurile turco-tătare au fost prezentate şi în cadrul Festivalului Internaţional de Folclor de la Bálványos. Ansamblul Folcloric „Karasu" din Medgidia a încântat publicul cu mişcările specifice dansului oriental şi cu culorile caracteristice portului lor, precum şi cu muzica specifică.
24.07.1992, Medgidia. Ansamblul Folcloric al Tătarilor din Crimeea - prima vizită în România
La întoarcerea dintr-un turneu în Turcia, Ansamblul Folcloric „Kîrîm" a făcut o vizită în România, susţinând reprezentaţii la Constanţa şi Medgidia. A fost o întâlnire deosebit de emoţionantă între publicul reprezentat de tătarii din Dobrogea şi artişti crimeeni. Era pentru prima oară când artiştii tătari din patria istorică Crimeea evoluau în faţa conaţionalilor lor din România.
19.08.1992, Medgidia. Spectacole ale ansamblurilor de dansuri din Adapazarı şi „KARASU"
Seria spectacolelor susţinute pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor a continuat cu reprezentaţii ale ansamblului de dansuri din Adapazarı, alături de ansamblul din localitate, „Karasu".
04-06.09.1992, Sivas (Turcia). Prezenţa ansamblului „Karadeniz" în Turcia, cu prilejul împlinirii a 73 de ani de la Congresul din Sivas
În data de 4 septembrie 1992, în Turcia au avut loc acţiuni culturale menite să aducă în atenţia opiniei publice, şi nu numai, împlinirea a 73 de ani de la Congresul de la Sivas (1914), unde naţionaliştii turci au luat decizii importante privind soarta Turciei moderne. Cu această ocazie a fost organizată o amplă manifestare artistică la care a fost invitat să participe şi ansamblul folcloric „Karadeniz" din Constanţa.
14.09.1992, Constanţa. Istoricul Tasin Gemil ales deputat din partea UDTTMR
În perioada 1992-1996, domnul Tasin Gemil a fost deputat de Constanţa din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. A ocupat funcţia de secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, a făcut parte din delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, a fost membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Chile. Domnul Tasin Gemil este preşedintele-fondator al UDTTMR, membru al CPUN.
02-04.10.1992, Babadag. Simpozion cu tema „630 de ani de la aşezarea lui Sarî Saltuk Baba în Dobrogea"
A avut loc la Babadag un Simpozion cu largă participare de specialişti, împreună cu autorităţi centrale şi locale, pentru aniversarea a 630 de ani de la prima atestare documentară a colonizării turceşti a Dobrogei şi a misionarului musulman Sarî Saltuk Baba, ctitor al acestui oraş. Simpozionul a fost organizat de Ministerul Culturii, UDTTMR şi Primăria Babadag. Încă înainte de desfăşurarea acestei manifestări ştiinţifice, au avut loc restaurări ale monumentului funerar al lui Sari Saltuk Dede cu sprijinul financiar al Republicii Turcia, prin activitatea arhitectului turc Kadir Demir, care a restaurat atât monumentul amintit, cât şi geamia din Babadag şi ansamblul funerar al lui Gazi Ali Paşa. La Simpozionul internaţional au participat oameni de ştiinţă, turcologi reputaţi precum Irfan Ünver Nasrattinoğlu, Özkan Yildirim, Haluk Yavas (Turcia), Nimetullah Hafiz (FRI Macedonia) şi, desigur, din România (Tasin Gemil, Ştefan Olteanu, Ştefan Andreescu, Petre Diaconu, Enver Mahmut, Gelcu Maksutovici, Emel Emin, Genan Bolat, Nedret Mahmut). Programul Simpozionului, în „Karadeniz", nr.7/1992.
05-06.10.1992, Constanţa. Simpozion la Universitatea „Ovidius"
Simpozionul, având ca temă stadiul culturii turco-tătare din Dobrogea, a fost organizat de către Universitatea „Ovidius" Constanţa şi Academia Română, Departamentul pentru Minorităţi. Invitaţii, reputaţi profesori, studenţi, artişti din Turcia, Iugoslavia, Republica Tatarstan şi Crimeea, au apreciat intervenţia lui Carmen Dumitriu Şeuleanu, director general al Departamentului pentru Minorităţi din cadrul Academiei Române, precum şi alte comunicări susţinute de specialiştii prezenţi.
22.10.1992, Bucureşti. Vizita ambasadorului Republicii Turcia în România, Yaman Başkut, la sediul UDTTMR - filiala Bucureşti
Excelenţa Sa domnul Yaman Başkut, ambasadorul Republicii Turcia în România, a vizitat sediul filialei Bucureşti a UDTTMR. A fost primit de domnul Latif Şerif - preşedintele filialei Bucureşti şi de Tasin Gemil - deputat UDTTMR. În prezenţa a numeroşi membri ai Uniunii, înaltul oficial şi-a declarat sprijinul şi disponibilitatea pentru dialog în vederea normalizării relaţiilor în interiorul comunităţii.
Octombrie 1992, Lansarea volumului „Toy" („Nunta") al lui Ismail H.A. Ziyaeddin
La Editura Kriterion a apărut volumul de poezii în limba tătară „Toy" al autorului Ismail H.A. Ziyaeddin, sub îngrijirea lui Ali Ahmet Nagi. Volumul reprezintă o creaţie literară de mare valoare aparţinând unui cărturar, care s-a remarcat încă din tinereţe ca poet, dramaturg, pictor, muzician, lingvist, autor de manuale, iar apoi şi ca un apreciat inginer proiectant, fiind şi autorul unei cărţi în domeniu.
15-19.11.1992, Bruges. Intervenţiile deputatului Tasin Gemil în sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare NATO
Şi în această sesiune deputatul Tasin Gemil a avut două intervenţii: una legată de raportul Huberte Hanquete şi Javier Ruperez privind procesul de democratizare din România, iar a doua despre raportul lordului Lucas of Chilworth cu tema „Minorităţile naţionale din Europa Centrală şi Orientală". În ambele intervenţii deputatul Tasin Gemil a cerut prezentarea realistă a situaţiei minorităţilor naţionale din România, care se bucură de drepturi importante. În acelaşi timp, Tasin Gemil a readus în dezbaterile Adunării Parlamentare a NATO şi problema tătarilor crimeeni. De această dată, deputatul Tasin Gemil a cerut trimiterea în Crimeea a unei delegaţii a Adunării Parlamentare a NATO, pentru a se informa la faţa locului despre enormele dificultăţi cu care se confruntă tătarii ce revin în ţara lor istorică. Deputatul Tasin Gemil a fost susţinut de delegaţiile Turciei, Ucrainei şi Lituaniei.