Minoritatea sârbă 2014

 

23 ianuarie 2014, Kikinda (Serbia). Iniţiativa de deschidere a noilor puncte de trecere a frontierei

La adunarea de iniţiativă, ţinută la Kikinda, pentru deschiderea noilor puncte de trecere a frontierei dintre România şi Serbia au participat preşedintele USR, Ognean Crîstici, şi vicepreşedintele Slavoliub Adnagi. Declaraţia de iniţiativă, care urma să fie înaintată guvernelor celor două state, a fost semnată de localităţile Kikinda, Čoka, Sânnicolau Mare, Beşenova Veche, Comloşu Mare şi Valcani. În urma demersului au fost deschise ulterior punctele Nakovo - Lunga şi Vrbica - Valcani.

 

3 februarie 2014, Timişoara. Scriitorul Dragomir Mirianici

A murit Dragomir Mirianici (n. 1940), literat, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru onorific al Asociaţiei Scriitorilor din Serbia, redactor la emisiunea sârbă a Studioului de Radio Timişoara, redactor la ziarele „Банатске новине" şi „Наша реч".

 

12 februarie 2014, Arad. Audienţă la Primărie

Consulul general al Serbiei la Timişoara, Lazar Manojlović, preşedintele USR, Ognean Crîstici, şi reprezentanţii organizaţiei locale USR Arad au avut o întâlnire cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă. La un veac de la marea conflagraţie din 1914-1918, în timpul căreia la Arad a existat un lagăr cu deţinuţi sârbi, domnul Lazar Manojlović a orientat discuţia asupra următoarelor aspecte:

1. aprobarea Primăriei pentru postarea unei plăci memoriale pe Cetatea Aradului, unde a fost lagărul;

2. încheierea convenţiei pentru acordarea unui teren de 50x50 m în zona Cetăţii, unde s-ar construi ulterior un centru memorial;

3. acordarea avizului pentru începerea lucrărilor.

Primarul Gheorghe Falcă a precizat că pentru punctele 2 şi 3 este nevoie să se înainteze Primăriei o cerere în scris.

 

1 martie 2014, Timişoara. Adunarea generală anuală a USR

La adunare au participat 157 de delegaţi reprezentând 46 de organizaţii locale (fusese prevăzut să participe 247 de delegaţi din 58 de organizaţii locale). Au fost adoptate bugetul şi calendarul manifestărilor pe anul 2014. La punctul din ordinea de zi formulat ca „Diverse", preşedintele Organizaţiei Locale USR Bucureşti a exprimat îndoieli în privinţa corectitudinii recensământului populaţiei şi a propus efectuarea unui recensământ paralel. Propunerea nu a găsit ecou.

 

20 aprilie 2014, Belgrad. Concertul Corului Bisericii Catedrale Sârbe din Timişoara

Corul Bisericii Catedrale Sârbe din Timişoara a participat la concertul pascal în noua Biserică „Sfântul Sava" din Belgrad, alături de 13 coruri, dintre care doar două din afara Serbiei. Concertul a fost transmis direct de RTV Serbia.

 

16-17 iulie 2014, Belgrad. Vizita delegaţiei Guvernului României

Delegaţia Guvernului României (premierul Victor Ponta, miniştrii Titus Corlăţean şi Gabriel Oprea, reprezentantul minorităţii sârbe în Camera Deputaţilor, Slavomir Gvozdenovici) a făcut o vizită oficială la Belgrad. În cadrul convorbirilor, partea română a afirmat că acordă sprijin necondiţionat integrării europene a Serbiei. A fost atinsă problema colaborării economice. Premierul Serbiei, Aleksandar Vučić, s-a declarat satisfăcut de poziţia României faţă de minoritatea sârbă. Cei doi premieri s-au întâlnit cu o delegaţie a românilor şi vlahilor din Serbia, conchizând că şi problemele acestora trebuie tratate transparent şi rezolvate conform normelor europene.

 

20 august 2014, Timişoara. Prof. univ. dr. Borislav D. Crstici

A murit prof. univ. dr. Borislav D. Crstici (n. 1924), matematician de renume, om de vastă cultură, eseist remarcabil.

 

12-13 septembrie 2014, Arad. Zilele Culturii Sârbe

Unul dintre evenimente a fost Simpozionul „Lagărul de concentrare din Cetatea Aradului". A fost inaugurată o expoziţie cu aspecte din lagăr şi au fost prezentate referate cu privire la reţeaua de lagăre de pe întregul teritoriu al Austro-Ungariei, cu accent pe cel din Arad. A participat Olga Tolmačev, nepoata celui care a ridicat un monument pe parcela din cimitir unde sunt înhumaţi cei morţi în lagăr.

 

15 septembrie 2014, România. Învăţământul în limba sârbă la începutul anului şcolar 2014/2015:

o   secţii cu clasele I-IV în mediu rural: 6 (circa 40 de elevi);

o   la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici" din Timişoara: clasele I-IV (total: 50 de elevi); clasele V-VIII (total: 56 de elevi); clasele IX-XII (total: 103 elevi);

o   la Sârbistica de la Universitatea de Vest din Timişoara au fost admişi 15 studenţi;

o   la Sârbistica de la Universitatea Bucureşti au fost admişi 15 studenţi.

 

19 septembrie 2014, Timişoara. Maratonul Folclorului Sârbesc

Tradiţionala manifestare, care a ajuns la a XXI-a ediţie, iniţiată pe durata mai multor zile (de acolo denumirea), dar din motive diverse redusă la o singură zi, avea să reunească într-un fel de competiţie fără întrecere un număr de 17 formaţii de cântece şi dansuri din judeţele Arad, Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş, toate aparţinând minorităţii sârbe din România.

 

17-19 octombrie 2014, Timişoara. Simpozion cu participare internaţională

Titlul simpozionului: „Cultura materială şi spirituală a sârbilor din regiunile multietnice şi/sau periferice". Organizatorii au fost USR şi Facultatea de Filosofie a Universităţii din Niš (Serbia). Au participat cu referate 46 de cadre universitare din 7 state europene (Rusia, România, Serbia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina, Cehia, Germania). Organizatorii au convenit ca un simpozion cu aceeaşi tematică să aibă loc anual, prin rotaţie, la Timişoara şi la Niš.

 

5-29 noiembrie 2014, Timişoara. Zilele Culturii Sârbe

Dintre zeci de evenimente culturale trebuie menţionate:

o   tema „Periodica sârbă din România 1827-2014" (expunere, dezbatere, expoziţie);

o   concertul „Salba amintirilor", susţinut de formaţia de folclor „Mladost" la 45 de ani de activitate;

o   tribuna „Sârbii din Austro-Ungaria 1790-1918", cu participarea membrului Academiei Sârbe de Ştiinţe şi Arte Vasilije Krestić;

o   prezentarea ediţiei facsimil a Evangheliei lui Miroslav (sec. al XII-lea).

 

13 decembrie 2014, Timişoara. USR - un sfert de veac de la înfiinţare

USR a organizat o recepţie pentru membrii şi colaboratorii săi cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare (decembrie 1989).

 

Anul 2014. Activitatea editorială

La Editura Uniunii Sârbilor din România:

o   „Наша реч" [„Cuvântul nostru"], ISSN 1223-0383, (săptămânal); nr. 1246-1296;

o   „Књижевни живот" [„Viaţa literară"], ISSN 1222-8346, (semestrial), nr. 1(169)-2(170);

o   „Огледало/Oglindă", ISSN 1452-486, coeditor Primăria Sečanj (Serbia); nr. dublu 48/49;

o   „Нови темишварски весник" [„Noul Vestitor timişorean"], ISSN 1844-9123, coeditor Centrul de Dezvoltare Sârbo-Român; nr. 108-112;

o    „Банатски алманах" [„Almanahul bănăţean"], ISSN 2069-5845 (anual);

o   cărţi: 13 volume din domeniile: istorie (2), monografie (4), sociologie (1), lexicografie (1), beletristică (5). De evidenţiat volumul: Lidija Čolević, Octavia Nedelcu, Dicţionar de termeni juridici şi economici român-sârb;

o   Calendar de perete.

În ediţia Eparhiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei:

o   „Гласник. Црквени часопис" [„Mesagerul. Revista bisericească"] (anual);

o   Calendar bisericesc, format de perete.