Minoritatea sârbă 2007

 

28 ianuarie 2007, Reşiţa. Sfântul Sava sărbătorit de sârbi

În sala „Lira" a Liceului de Artă „Sabin Păuţa" din Reşiţa a avut loc sărbătorirea Sfântului Sava. Evenimentul a fost organizat de Uniunea Sârbilor din România. La manifestare au participat Dragomir Radenkovici, consul general al Serbiei la Timişoara, Slavomir Gvozdenovici, deputat USD Timiş, precum şi oameni de artă şi cultură din Serbia şi România.

 

7 februarie 2007, Reşiţa. Construirea unui Centru Cultural Sârb

Primarul municipiului Reşiţa (Liviu Spătaru) a participat la o întâlnire cu reprezentanţii Uniunii Sârbilor din Banat. Cu aceasta ocazie, a fost stabilit faptul că Primăria Reşiţa va sprijini financiar proiectul care vizează construirea unui Centru Cultural Sârb.

 

25 mai 2007, Timişoara. Maratonul cântecului şi dansului sârbesc

Vineri, 25 mai, la Timişoara a avut loc a XVI-a ediţie a festivalului „Maratonul cântecului şi dansului sârbesc din România".

 

4 octombrie 2007, Viena. Decesul lui Antonie Iorgovan (1948-2007)

A decedat juristul, profesorul universitar şi senatorul PSD Antonie Iorgovan. A fost membru de onoare al USR şi în această calitate de mai multe ori i-a sprijinit pe sârbii din Clisură, mai ales pe cei din Liupcova natală.

 

4 decembrie 2007, Bucureşti. Reafirmarea prieteniei româno-sârbe la Bucureşti

Din iniţiativa Ligii de prietenie româno-sârbe la Bucureşti s-a desfăşurat manifestaţia „Serbia şi România - tradiţie şi viitor". Au fost evocate momentele dificile ale înfiinţării ligii, care a reprezentat „răspunsul poporului român, cu adânci semnificaţii istorice, culturale, spirituale şi pravoslavnice..." Participanţii au exprimat, din nou, „sprijinul deplin pentru poporul sârb şi lupta sa în vederea atingerii dezideratelor fundamentale, asigurarea stabilităţii şi dezvoltarea colaborării cu alte popoare din Europa şi din lume." Liga a adunat peste 20.000 de lei pentru ajutorarea taberelor de copii refugiaţi din Serbia. Printre participanţi amintim preşedintele ligii Virgil Rădulian, preşedintele Academiei Române Ionel Haiduc, episcopul de Argeş şi Muscel Calinic Argatu, senatorul Ion Iliescu, deputaţi, liderul sârbilor din România Slavomir Gvozdenovici, ambasadorul Serbiei la Bucureşti Duşan Crnogorcevici.

 

14 decembrie 2007, Timişoara, Bucureşti. Ziua minorităţilor naţionale la Timişoara şi Bucureşti

În organizarea Departamentului pentru relaţii interetnice (reprezentant teritorial la Timişoara Ivana Gvozdenovici) a avut loc, în incinta centrului comercial „Iulius Mall", concertul festiv „Interetnica"; au luat parte formaţii rock, grupele „Hara" şi „Tamango" promovându-şi noul proiect CD, cu melodii ale minorităţilor ce trăiesc în România.

La Bucureşti, la Guvernul României, s-a ţinut o masă rotundă, consacrată analizării Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor din România. La clubul diplomaţilor s-au decernat medalii jubiliare. În numele USR distincţia a fost decernată domnului Slavomir Gvozdenovici.

 

21 decembrie 2007, Ciacova, Timişoara. A fost inaugurată Casa memorială „Dositej Obradovici"

La Ciacova, locul de naştere al ilustrului mesager iluminist sârb Dositej Obradovici au fost inaugurate casa şi muzeul memorial. La ceremonie au luat parte Milan Babici, preşedintele Fundaţiei „Dositej Obradovici" de la Belgrad şi Zoran Loncar, Ministrul educaţiei şi ştiinţei din Serbia.

Ceremonia a continuat apoi în sala festivă a Liceului sârbesc din Timişoara care poartă numele acestui geniu al culturii sârbe. Au luat parte oaspeţii de seamă din Serbia, corul academic „Collegium musicum" din Belgrad, scriitori. O strălucită evocare a marelui om de cultură a oferit în faţa auditoriului distinsul intelectual timişorean Stevan Bugarski.