Minoritatea sârbă 1992

21 martie 1992, Timişoara. În loc de UDSR - UDSCR

La adunarea anuală a uniunii cei prezenţi au hotărât, pentru prima dată, includerea caraşovenilor în titulatura organizaţiei, care devine UDSCR (Uniunea Democrată a Sârbilor şi Caraşovenilor din România).

 

7 aprilie 1992, Timişoara. Consfătuire cu titlul „Democraţie şi drepturi colective"

La întrunire au participat reprezentanţii minorităţilor naţionale din România, partidele politice româneşti însă au rămas departe de eveniment. Din partea minorităţii sârbe a fost prezent Milenko Lukin.

 

7-14 ianuarie 1992. Recensământul populaţiei. Descreştere a populaţiei sârbe din România

Dacă în anul 1900 pe teritoriul de azi al României trăiau 47.679 de sârbi pravoslavnici iar în anul 1940, 43.405, Recensământul din 1992 ne arată că numărul lor s-a redus la 29.080; deci o scădere cu aproape 30% a populaţiei în ultimii 50 de ani.

 

4 septembrie 1992, judeţul Timiş. Reaşezare a priorităţilor în cadrul UDSC: Slavomir Gvozdenovici, noul candidat

Noii candidaţi pentru alegerile de deputat în Parlamentul României, din partea uniunii în judeţul Timiş sunt: 1. Slavomir Gvozdenovici şi 2. Milenko Lukin. Comentariul oficialului uniunii: „Suntem convinşi că la alegerile ce ne stau în faţă sârbii din România vor participa uniţi şi îşi vor da votul pentru candidatul minoritar. Dincolo de simpatiile pentru unul sau altul dintre candidaţi, dincolo de anumite disensiuni ce persistă încă în viaţa minorităţii, este important ca de această dată să ne unim forţele pentru a dobândi suficiente voturi şi astfel un loc de deputat în Parlamentul ţării".

 

11 septembrie 1992, Timişoara. Elogiul deputatului Milenko Lukin

La alegerile precedente, din mai 1990, a fost ales deputat Milenko Lukin. Activitatea sa parlamentară a fost „fructuoasă şi extrem de folositoare populaţiei sârbe" de la noi, mai ales în domeniul şcolilor minoritare, al mijloacelor de informare publică, colaborarea cu ţara mamă, activităţile cultural-artistice ş. a. Un gen de panegiric (dar şi de rămas-bun) din partea redactorului-şef al săptămânalului de informare şi de opinie în limba sârbă Srboljub Mişcovici.

 

9 octombrie 1992, Timişoara. Slavomir Gvozdenovici deputat

Editorialul referitor la alegerile parlamentare observă numărul „descurajator de mic" al voturilor întrunite de către candidaţii uniunii, doar ceva peste 5.300. La Timişoara, din 5.000 de potenţiali alegători sârbi s-au pronunţat de-abia 1.000.

 

1992, Timişoara. Se înfiinţează „Biblioteca Uniunii Sârbilor din România"

Biblioteca are sediul în Timişoara într-un spaţiu ce aparţine Vicariatului Bisericii Ortodoxe Sârbe. Iniţiativa aparţine unui grup de intelectuali de diverse formaţii, profesori, scriitori şi artişti, membri ai Uniunii Sârbilor din Timişoara.