Minoritatea sârbă 2003

 

12 martie 2003, Belgrad. A fost asasinat premierul Serbiei Zoran Djindjici

Acest asasinat a cauzat o serie de convulsii politice şi sociale în întreaga ţară. S-a reconfigurat federaţia Serbia-Muntenegru şi tot mai insistente sunt presiunile factorilor politici care preconizează separarea deplină a celor două entităţi statale.

 

12 iulie 2003, Belobreşca, jud. Caraş-Severin. Deschiderea festivă a Centrului cultural şi a sediului USR din Belobreşca

Sâmbătă 12 iulie a. c. a avut loc festivitatea de inaugurare a noului sediu al USR şi a Centrului cultural sârbesc din localitatea Belobreşca în Clisura Dunării.

După serviciul liturgic oficiat de parohul de la Radimna Boşco Tikartici oaspeţii şi localnicii s-au reunit pe platoul din faţa Căminului cultural. Celor de faţă li s-a adresat apoi preşedintele Uniunii Ognjan Krstici. În cuvântul său s-a referit la faptul că acest centru cultural, ca şi cele ce vor fi amenajate în viitor, peste tot unde trăiesc şi activează sârbii din România, să devină adevărate nuclee de reunire şi regăsire pentru spiritualitatea sârbă.

 

20-21 septembrie 2003, Arad. Zilele culturii sârbe la Arad

Manifestarea, devenită tradiţională deja în anii din urmă, organizată de USR şi sârbi arădeni (Sima Jarkov, Bojidar Panici, preotul Stevan Rajici, profesoara Emilia Nikici ş. a.) i-a reunit pe iubitorii de cultură din judeţele Arad şi Timiş şi oaspeţii lor din Novi Sad şi Kikinda. Emilia Nikici a dat citire recenziei la cartea Sârbii din Arad a istoricului Ljubivoje Cerovici de la Novi Sad. Iar în cuvântul său, consulul la Timişoara dr. Miloš Ušćebrka a evidenţiat următoarele: „Am plăcerea să remarc prezenţa vie a sârbilor arădeni care în trecut au fost deosebit de mândri şi prosperi; iar astăzi din nou reuşesc să-şi afirme existenţa, pe scena culturii şi a ştiinţei, an de an, prin zilele culturii lor aici la Arad".