Minoritatea sârbă 2006

 

25 iulie 2006, Bucureşti. Preşedintele Serbiei Boris Tadici în vizită la Bucureşti. Problema românilor din Valea Timocului

La invitaţia preşedintelui Traian Băsescu, şeful statului sârbesc Boris Tadici s-a aflat într-o vizită de o zi la Bucureşti. Preşedintele Traian Băsescu l-a înştiinţat pe oaspete cu privire la fermitatea poziţiei României privind autonomia regiunii Kosovo în cadrul graniţelor Serbiei. Cei doi preşedinţi au atins, pe lângă aspectele economice, problemele minorităţilor din cele două ţări. Preşedintele Băsescu a solicitat acelaşi tratament pentru românii din Voivodina şi pentru cei din Valea Timocului; deschiderea unui Consulat la Zajecar şi bunele oficii ale preşedintelui Serbiei în vederea recunoaşterii Bisericii Ortodoxe Române din Serbia în acelaşi mod precum funcţionează şi Biserica Ortodoxă Sârbă din România.

 

4 noiembrie 2006, Timişoara. 50 de ani de radio în limba sârbă la Timişoara

Emisiunea de Radio Timişoara în limba română a pornit în anul 1955. Anul următor, la 4 noiembrie 1956, au pornit şi emisiunile în limba sârbă şi în germană. Redacţia în limba sârbă a luat fiinţă prin transferul unei părţi din redacţia de la Radio Bucureşti, care emitea şi în sârbeşte, încă din anul 1948.

 

17 noiembrie 2006, Medgidia. Ceremonie militară la Obeliscul de la Medgidia: 90 de ani de la sângeroasele bătălii din Dobrogea ale voluntarilor sârbi

Reprezentanţii Ambasadei Republicii Serbia la Bucureşti, ataşatul militar al Serbiei, delegaţi ai Ministerului Apărării României, ai asociaţiilor de veterani de război, ai USR şi ai Ligii de prietenie româno-sârbă, au depus coroane comemorative la Monumentul funerar de la Medgidia, ridicat în amintirea dramaticei jertfe de sânge a celor 8.500 de voluntari sârbi, căzuţi în sângeroasele lupte din toamna anului 1916 în Dobrogea. Acest monument, simbol al prieteniei de arme româno-sârbe, a fost înălţat în anul 1926, împreună, de regele Alexandru al Iugoslaviei şi socrul său, regele Ferdinand al României Mari. Monumentul de marmoră albă a fost recent restaurat, prin grija Republicii Serbia.