Minoritatea bulgară 2007

 

09.01.2007, Bucureşti/Bukuréš. Deputatul Mircovici Niculae a fost ridicat la rangul de general în rezervă

În data de 9 ianuarie 2007, prin Decretul prezidenţial nr. 27, deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare din România în Parlamentul Român, vicepreşedinte al Uniunii Bulgare din Banat - România, a primit titlul de general de brigadă cu o stea, în rezervă.

 

21.01.2007, Vinga. Lansarea volumului „Poezii alese" de Lebanov Anton

Duminică, 21 ianuarie 2007, la casa Bulgară din Vinga a avut loc lansarea volumului Izbráni poeziji: Mladéžći spomene. Lujbovna lirika. Jubilejni gudini (Poezii alese: Amintiri din tinereţe. Lirică de dragoste. Ani jubiliari) de poetul Anton Lebanov. Volumul a fost editat de Uniunea Bulgară din Banat - România.

 

24.01.2007, Deta/Dédva. „Hora bucuriei" la Deta

În anul 2007, s-au împlinit la 24 ianuarie 148 ani de la unirea Moldovei cu Valahia din 1859, sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Cu acest prilej Şcoala din Deta/Dédva a avut iniţiativa organizării unui spectacol numit „Hora bucuriei", care a avut loc la Căminul Cultural.  Bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta.

 

04.02.2007, Lipova/Lipuv. Vacanţă la Centrul bulgar pentru cultură şi creaţie populară de la Lipova

Între 4 şi 7 februarie, copii de la ansamblurile Uniunii Bulgare din Banat - România „Vinče" (Coroniţa) din Deta/Dédva şi „Brest" (Ulmul) din Breştea/Bréšća, împreună cu instructorii Preda Terezia, Preda Laura şi Petcov-Şehabi Petronela şi-au petrecut o parte din vacanţa de iarnă la Centrul bulgar pentru cultură şi creaţie populară de la Lipova. Aici membrii ansamblurilor au făcut repetiţii, au vizitat mănăstirea Radna şi Muzeul de artă din Lipova.

 

11.02.2007, Timişoara/Timišvár. Inaugurarea sălii festive de pe lângă biserica catolică din cartierul Mehala

Duminică, 11 februarie 2007, a fost inaugurată Sala festivă de pe lângă biserica catolică din cartierul timişorean Mehala. Sala, în care în anul 1975 bulgarii din Timişoara/Timišvár au ţinut primul Fărşang, a fost renovată în decursul anului 2006. Cu acest prilej a fost organizat un program artistic. La invitaţia msgr. Augustinov Gheorghe au venit membri ai ansamblurilor din toate filialele U.B.B.-R. S-au recitat poezii, s-a dansat şi s-a cântat.

 

17-18.02.2007, Rakovski, Bulgaria. Bulgari bănăţeni la sărbătoarea „Kukove" din Rakovski

La invitaţia primarului oraşului Rakovski din Bulgaria Kokov Franţ, un grup de aproximativ 20 de tineri bulgari bănăţeni, membri ai ansamblurilor U.B.B.-R. din filialele Breştea/Bréšća, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi Arad/Arád au participat între 17-18 februarie la a V-a ediţie a festivalului internaţional „Kukove".

 

03.03.2007, Bucureşti/Bukuréš. 3 Martie - Ziua Naţională a Republicii Bulgaria

La invitaţia Excelenţei Sale Constantin Andreev, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti, în data de 3 martie 2007 o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România a sosit la Bucureşti/Bukuréš pentru a sărbători Ziua Naţională a Republicii Bulgaria. Recepţia a avut loc în clădirea Parlamentului României. Înainte de începerea momentului festiv deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României, a înmânat fiecăruia câte un mic steag al Bulgariei pe care scria „Nu sunteţi singure!", în semn de solidaritate cu surorile medicale bulgăroaice închise şi condamnate la moarte în Libia.

 

03.03.2007, Deta/Dédva. 8 Martie - Ziua mamei

Miercuri, 7 martie 2007, la Casa bulgară din Deta/Dédva a avut loc un spectacol dedicat Zilei de 8 Martie - Ziua Mamei. Spectacolul a purtat numele „O floare pentru mama" şi a fost realizat de copii de grădiniţă şi şcolari, care au recitat poezii, au dansat şi au cântat, iar ansamblurile „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta şi ansamblul „Brest" (Ulmul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Breştea/Bréšća au interpretat câteva dansuri populare bulgăreşti.

 

15-17.03.2007, Sibiu. Seminar cu tema „Posibilităţi de accesare a fondurilor europene"

Departamentul pentru Relaţii Interetnice de pe lângă Parlamentul României a organizat în perioada 15-17 martie 2007, la Sibiu, un seminar cu tema „Posibilităţi de accesare a fondurilor europene". Întrucât din 1 ianuarie 2007 România şi Bulgaria au devenit state membre ale Uniunii Europene, s-a deschis posibilitatea accesării de fonduri europene. Trebuie doar să învăţăm cum se face corect acest lucru. Acesta a fost şi scopul seminarului de la Sibiu, la care au fost prezentate principalele fonduri disponibile pentru diferite proiecte şi programe, precum şi ministerele care le administrează. Uniunea Bulgară din Banat - România a fost reprezentată la acest seminar de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte.

 

08.04.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Sărbătoarea Paştelui 2007 la Dudeştii Vechi

Duminică, 8 aprilie 2007, în prima zi de Paşte, a fost organizat la Căminul Cultural din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov un program cultural-artistic pentru realizarea căruia şi-au dat aportul ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) şi corul bărbătesc „Jaku Roncov". Programul a fost alcătuit din cântece şi dansuri populare, piese de teatru şi recitări de poezie.

 

21.04.2007, Biled, judeţul Timiş. Etapa zonală a festivalului concurs „Vetre străbune"

Sâmbătă, 21 aprilie 2007, a avut loc etapa zonală a festivalului concurs „Vetre străbune". Bulgarii bănăţeni din zonă au fost reprezentaţi de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România. În urma prestaţiei, ansamblul s-a calificat pentru etapa judeţeană.

 

22.04.2007, Deta/Dédva. Etapa zonală a festivalului concurs „Vetre străbune"

Duminică, 22 aprilie 2007, la Deta/Dédva a avut loc etapa zonală a festivalului concurs „Vetre străbune", la care bulgarii bănăţeni din zonă au fost reprezentaţi de ansamblurile „Brest" (Ulmul) şi „Vinče" (Coroniţa) ale Uniunii Bulgare din Banat - România. Ambele ansambluri s-au calificat pentru etapa judeţeană.

 

22.04.2007, Szeged, Ungaria. Bulgarii din Dudeştii Vechi în vizită la bulgarii din Szeged, Ungaria

Duminică, 22 aprilie 2007 corul bărbătesc „Jaku Roncov" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, împreună cu grupa de fete a ansamblului „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România s-au deplasat la Szeged, în Ungaria, pentru a participa la Festivalul primăverii organizat de Asociaţia bulgarilor din localitate. Atmosfera a fost una prietenească şi, în afară de spectacolul pe care l-au dat, oaspeţii din România au avut timp şi să viziteze oraşul.

 

24.04.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Sărbătoarea Liceului „Sfinţii Kiril şi Metodii" din Dudeştii Vechi

Ziua de 24 mai este o zi deosebită pentru toţi bulgarii din lume, întrucât este Ziua Sfinţilor Kiril şi Metodii - Ziua scrierii şi culturii Slave. Această zi s-a sărbătorit şi la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov marţi, 24 aprilie 2007, fiind declarată Ziua Liceului „Sfinţii Kiril şi Metodii", întrucât liceul poartă acest nume oficial începând cu anul şcolar 2006-2007.

 

01.05.2007, Sofia, Bulgaria. Deputatului Niculae Mircovici i-a fost acordată medalia jubiliară „Antim I"

Cu ocazia aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, deputatului Niculae Mircovici, prim-vicepreşedinte al Uniunii Bulgare din Banat - România şi reprezentant al minorităţii bulgare în Parlamentul României, i-a fost acordată medalia jubiliară „Antim I" de către preşedintele Parlamentului Bulgar, Gheorghi Pirinski. Medalia a fost acordată pentru eforturile depuse pentru aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană şi pentru apărarea drepturilor minorităţii bulgare din România.

 

09.05.2007, Timişoara/Timišvár. Bulgarii bănăţeni sărbătoresc Ziua Europei

În fiecare an, în ziua de 9 mai, se sărbătoreşte Ziua Europei. În anul 2007 România şi Bulgaria au sărbătorit această zi ca membre depline ale Uniunii Europene. Sărbătoarea Zilei Europei a fost organizată la Timişoara/Timišvár de către Fundaţia socială „Bethany" împreună cu Direcţia generală de asistenţă socială şi apărarea copilului Timiş. Bulgarii bănăţeni au fost invitaţi şi au participat cu reînnoitul ansamblu „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara/Timišvár, îndrumat de Matei (Teo) Catarov, Adrian Cosilcov şi Elena Doiceva.

 

19.05.2007, Deta/Dédva. Bulgarii la festivalul din Deta

Sâmbătă, 19 mai 2007, cu începere de la orele 19, în centrul oraşului Deta/Dédva a fost organizat un festival, la care au participat ansambluri folclorice din localitate şi ansambluri folclorice din Cioka, Serbia. Festivalul face parte dint-un proiect european între localităţi înfrăţite, aşa cum sunt Deta cu Cioca. Printre ansamblurile participante s-a numărat şi ansamblul bulgarilor bănăţeni „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta, îndrumat de înv. Ciocani Loredana şi înv. Preda Terezia. Proiectul are durata de un an, aşa că până la sfârşitul anului 2007 vor mai avea loc diverse activităţi, cum ar fi acţiuni sportive ş.a.

 

25-28.05.2007, Bărdarski Gheran, Bulgaria. 120 de ani de la înfiinţarea localităţii Bărdarski Gheran

Între 25-28 mai 2007, localitatea Bărdarski Gheran din Bulgaria a sărbătorit 120 de ani de la înfiinţare. La acest Jubileu au fost invitaţi şi au luat parte şi bulgari din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, deoarece Dudeştii Vechi/Stár Bišnov este locul de unde au plecat bulgarii spre Bărdarski Gheran. Delegaţia a fost alcătuită din: ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Corul bărbătesc „Jaku Roncov" şi echipa de fotbal „Pobeda".

 

26.05.2007, Timişoara/Timišvár. Bulgarii s-au calificat la festivalul concurs „Vetre străbune"

În data de 26 mai 2007, a avut loc la Timişoara/Timišvár etapa judeţeană a festivalului concurs „Vetre Străbune", la care au participat toate cele trei ansambluri ale bulgarilor bănăţeni, care au trecut de etapa zonală: ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, ansamblul „Brest" (Ulmul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Breştea/Bréšća şi ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta/Dédva.

 

02-03.06.2007, Vinga. „Sfânta Treime" - Sărbătoarea bisericii din Vinga

În anul 2007, sărbătoarea hramului bisericii din Vinga şi totodată cea mai mare sărbătoare a vinganilor a avut o mai mare însemnătate decât în alţi ani, întrucât catedrala a împlinit 115 ani. Cu acest prilej, pentru a sărbători împreună cu ei, vinganii l-au invitat pe primarul oraşului Naşiţe din Croaţia, împreună cu ansamblul folcloric „Lisinski". Ansamblul „Lisinski" a fost înfiinţat încă din anul 1889. Menţionăm că vinganii sunt legaţi spiritual de Naşiţe întrucât acolo se află mormântul primului academician bulgar, Eusebius Fermendjin, născut la Vinga. Tot la Naşiţe se găseşte şi castelul familiei Peiacevici din Ciprovţi.

 

03.06.2007, Timişoara/Timišvár. Etapa a X-a a Festivalului minorităţilor

Duminică, 3 iunie 2007, la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár a avut loc a X-a ediţie a Festivalului Minorităţilor. Festivalul a fost organizat de Consiliul Judeţean Timiş, Muzeul satului bănăţean şi Centrul judeţean pentru cultură şi artă a judeţului Timiş. La festival au luat parte ansamblul maghiar din satul Dumbrava, ansamblul ceh „Slavicek", ansamblul slovac „Cerovina" din Valea Cerului, judeţul Bihor, ansamblurile ucrainene „Kalena" şi „Smericka", ansamblul sârbesc „Sveti Nikola" din Diniaş, ansamblul german „Billeder Heiderose" din Biled şi ansamblul rrom din Dudeştii Noi. Bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblurile „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara/Timišvár şi ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi. „Naşii" festivalului au fost sârbii.

 

15.06.2007, Timişoara/Timišvár. Locuri pentru tinerii bulgari bănăţeni care doresc să înveţe în institute de învăţământ superior din Bulgaria

Ziarul Náša glás (Glasul nostru), nr. 12 din iunie 2007 publică locurile acordate de Statul Bulgar tinerilor români de origine bulgară, care doresc să înveţe în instituţii de învăţământ superior din Bulgaria. Locurile sunt: pedagogia predării limbii bulgare şi engleze - 1 loc, Veliko Târnovo; economia turismului - 1 loc, Sofia; ştiinţe informatice - 1 loc, Sofia. Examenele la limba şi literatura bulgară şi la istoria Bulgariei vor avea loc în 30 şi 31 iulie la Liceul „Sf. Kiril şi Metodii" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

22.06-02.07.2007, Pécs şi Szeged, Ungaria. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la festival în Ungaria

În perioada 22 iunie-2 iulie 2007 ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga a fost invitat şi a participat la două festivaluri folclorice internaţionale care au avut loc la Pécs şi la Szeged, în Ungaria.

 

04-08.07.2007, Timişoara/Timišvár. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la „Festivalul inimilor"

În perioada 4-8 iulie 2007, a avut loc la Timişoara/Timišvár a VIII-a ediţie a festivalului internaţional „Festivalul inimilor", prilej cu care, în capitala Banatului se întâlnesc, pe coordonatele muzicii şi dansului, ansambluri din diferite părţi ale lumii. În anul 2007, organizatori au invitat ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga, care a avut onoarea să reprezinte Bulgaria la acest festival.

 

01.08.2007, Sofia. Tinerii bulgari bănăţeni admişi la studii în Bulgaria

Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei al Republicii Bulgaria anunţă că în urma examenelor, au fost primiţi la studii în Bulgaria 5 tineri bulgari bănăţeni.

 

04.08.2007, Lipova/Lipuv. Ansamblul „Vinče" (Coroniţa) la festival la Lipova

Sâmbătă, 4 august 2007, ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta a participat la Festivalul folcloric „La izvor de cânt şi dor" de la Lipova/Lipuv, unde a prezentat o suită de dansuri populare bulgăreşti din Banat şi o suită de dansuri populare din Bulgaria (hora şi răceniţa).

 

22-29.07.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Proiectul „Sfinţii - prietenii noştri"

De ceva timp încoace câteva surori din ordinul Sfântului Iosif al Apariţiei şi câţiva călugări franciscani vin în fiecare vară, pentru o săptămână, la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi lucrează cu copii care au rămas în vacanţa de vară acasă. Proiectul din anul 2007 a avut loc în perioada 22-29 iulie şi au participat aproximativ 100 de copii şi 30 de tineri. Tema din 2007 a întâlnirii a fost „Sfinţii - prietenii noştri".

 

15.08.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. A IV-a ediţie a festivalului „Jaku Roncov"

Cu ocazia sărbătorii din anul 2007 a hramului bisericii catolice din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov - 15 august - a avut loc şi a IV-a ediţie a Festivalului „Jaku Roncov". La sărbătoare au mai luat parte oaspeţi din Belozem şi Rakovski, Bulgaria, din Apátfalva, Ungaria, precum şi bulgari din Timişoara/Timišvár, Deta, Breştea şi Vinga. A participat şi episcopul Petru Ghergel împreună cu şase preoţi din dioceza Iaşi.

 

23.08.2007, Belozem, Bulgaria. Bulgari bănăţeni la Festivalul tineretului creştin din Belozem

Pe data de 23 august 2007, un grup de tineri bulgari bănăţeni, membri ai ansamblului „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi, au participat la a VIII-a ediţie a Festivalului tineretului creştin, care a avut loc la Belozem, Bulgaria. Împreună cu grupul de tineri a fost prezent şi preotul Mirciov Sebastian.

 

23-25.08.2007, Sighişoara. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la Festivalul „ProEtnica 2007"

Între 23-25 august, a avut loc la Sighişoara festivalul interetnic „ProEtnica 2007" la care bulgarii din România au fost reprezentaţi de ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga.

 

26.08-02.09.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. A doua ediţie a Taberei de creaţie artistică

În perioada 26 august-2 septembrie 2007 a avut loc la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a doua ediţie a Taberei de creaţie artistică. Ca şi anul trecut, tabăra a fost organizată de pictorul Vasilcin Ioan, cu sprijinul Uniunii Bulgare din Banat - România. Au participat 7 pictori şi mai mulţi copii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. La finele perioadei, în data de 2 septembrie, a fost vernisată expoziţia cu lucrările efectuate în cadrul taberei.

 

05.09.2007, Buziaş, judeţul Timiş. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la festival în Buziaş

Miercuri, 5 septembrie 2007, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga a fost invitat şi a participat la Zilele oraşului Buziaş din judeţul Timiş, unde a prezentat o suită de dansuri populare bulgăreşti din Banat şi din Bulgaria.

 

08.09.2007, Aleuş, judeţul Sălaj. Bulgarii bănăţeni la festival în Aleuş

Sâmbătă, 8 septembrie 2007, ansamblurile „Brest" (Ulmul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Breştea/Bréšća şi „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta au participat la un festival folcloric organizat la Aleuş, în judeţul Sălaj.

 

12.09.2007, Belene, Bulgaria. O bulgăroaică din Banat călugăriţă în Bulgaria

În data de 12 septembrie 2007, sora Budur Ecaterina de la congregaţia „Sfântul Iosif al Apariţiei", originară din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, a depus jurămintele pentru a deveni călugăriţă. Acest lucru s-a întâmplat în oraşul Belozem, din Bulgaria, care ţine de eparhia Nikopole. Liturghia a început la orele 11:00 şi a fost oficiată de episcopul de Nikopole, Petko Hristov. De menţionat că, de peste 50 de ani, nu a mai existat nicio depunere de jurăminte, sora Ecaterina fiind prima care redeschide acest drum.

 

15-16.09.2007, Breştea/Bréšća. Kirvai 2007 la Breştea

Sărbătoarea hramului bisericii este cea mai mare sărbătoare din Breştea/Bréšća. În anul 2007, la împlinirea a 105 ani de la construirea bisericii, momentul a fost sărbătorit printr-o liturghie oficiată în data de 15 septembrie, prilej cu care a fost sfinţit şi Coşul cu fructe şi dulciuri (Kitka).

 

16.09.2007, Sântana, judeţul Arad. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la festival în Sântana

Duminică, 16 septembrie 2007, la Zilele oraşului Sântana din judeţul Arad, a fost invitat şi a participat ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga, reprezentându-i cu cinste pe bulgari bănăţeni.

 

23.09.2007, Timişoara/Timišvár. Bulgarii bănăţeni la festivalul concurs „Lada cu zestre"

Duminică, 23 septembrie 2007, la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár a avut loc festivalul concurs „Lada cu zestre", organizat de Centrul judeţean pentru cultură şi artă Timiş. La acest concurs a fost invitat şi a luat parte ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi, care s-au înscris în secţiunea „dansuri populare".

 

28.09.2007, Arad/Arád. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) la festival în Arad

Vineri, 28 septembrie 2007, a avut loc la Arad/Arád Festivalul minorităţilor naţionale din judeţul Arad. Ca în fiecare an, la acest festival bulgarii bănăţeni au fost reprezentaţi de ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga, care au dansat pe scena din piaţa „Avram Iancu".

 

20-21.10.2007, Timişoara/Timišvár. Zilele bulgarilor din Timişoara

Între 20 şi 21 octombrie bulgarii bănăţeni care locuiesc în Timişoara/Timišvár au sărbătorit Zilele bulgarilor din Timişoara/Timišvár - Kirvai. Sărbătoarea a început sâmbătă după-amiaza, 20 octombrie 2007, cu o liturghie oficiată la biserica catolică din cartierul Mehala de către preotul decan Velciov Petru, împreună cu preoţii Salman Dumitru, Mirciov Sebastian, Dumitru Andrei şi msgr. Augustinov Gheorghe.

 

01-03.11.2007, Varna, Bulgaria. Bulgarii bănăţeni la sărbătoarea Zilei de 1 noiembrie - Ziua eroilor neamului bulgar

Pe data de 1 noiembrie, bulgarii sărbătoresc Ziua eroilor neamului bulgar. Anul acesta, la sărbătoarea de la Varna, Bulgaria, a fost invitată şi o delegaţie a bulgarilor bănăţeni. Sărbătoarea, iniţiată de Primăria Varna şi de Agenţia naţională pentru bulgarii din diaspora, a avut drept motto: „Noi, cu toţii, suntem Bulgaria". Au fost invitaţi bulgari din România, Serbia, Ucraina şi Moldova. Delegaţia bulgarilor bănăţeni a fost alcătuită din prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, Nicolae Markov, redactor şi tehnoredactor la publicaţiile U.B.B.-R., Şehabi-Petcov Petronela, redactor şi ansamblurile „Brest" (Ulmul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Breştea/Bréšća, „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta şi „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga.

 

01.11.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Ziua eroilor neamului bulgar sărbătorită la Dudeştii Vechi

Ca în fiecare an, Liceul „Sf. Kiril şi Metodii" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a sărbătorit Ziua de 1 Noiembrie - Ziua eroilor neamului bulgar printr-un program artistic susţinut de elevii liceului şi ai şcolii la Căminul Cultural din localitate: Camelia Tranculov, Alina Velciov, Terezia Vasilcin, Rafaela Boboiciov, Mariana Leban, Ramona Boboiciov şi grupul vocal din clasa a VIII-a condus de Elena Doiceva Dragomir.

 

15.11.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Inaugurarea sălii de sport din Dudeştii Vechi

Joi, 15 noiembrie 2007, a fost inaugurată la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov noua sală de sport. La inaugurare au participat: Ludovic Orban, ministrul transporturilor din România; deputatul Niculae Mircovici, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlamentul României, primarul Nacov Gheorghe, prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, reprezentanţi ai filialelor U.B.B.-R., Velciov Ştefan şi Markov Nicolae, redactori la publicaţiile U.B.B.-R., Alexandra Bulza, consilier la Consiliul Judeţean Timiş, Ciocani Nicoleta, consilier, Vasilcin Gheorghe, consilier, prof. Ana Petcov, directoarea Liceului „Sf. Kiril şi Metodii" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Sandu Golcea, inspector general, prof. Francisc Halasz, ec. Nistor Corina, prof. Gavrilă Mureşan, inspector şcolar, viceprimarul Petcov Anton, profesori şi elevi.

 

20.11.2007, Timişoara/Timišvár. Ziua internaţională a drepturilor copilului

În data de 20 noiembrie 2007, a fost organizat la Timişoara/Timišvár, în clădirea Iulius Mall, cu începere de la orele 17:00, o manifestare legată de Ziua internaţională a drepturilor copilului. Bulgarii bănăţeni au fost reprezentaşi de ansamblu „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara.

 

08.12.2007, Timişoara/Timišvár. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la „Telemaratonul speranţei"

Sâmbătă, 8 decembrie 2007, la casa Tineretului din Timişoara/Timišvár a avut loc „Telemaratonul speranţei", o transmise live a televiziunii timişorene Europa Nova care are drept scop adunarea de fonduri pentru copii cu dizabilităţi. La emisiunea din 2007 a fost invitat şi a participat ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi cu instructorii Elena Doiceva Dragomir şi Velciov Pavel.

 

13.12.2007, Roviniţa Mare/Omura. Proiectul „Contribuţia minorităţilor la înflorirea culturală a comunităţii"

Sâmbătă, 15 decembrie 2007, Primăria Denta/Dénta a organizat la Roviniţa Mare/Omura proiectul intitulat „Contribuţia minorităţilor la înflorirea culturală a comunităţii". Acest proiect le dă posibilitatea minorităţilor care trăiesc la Denta/Dénta şi în localităţile din jur să-şi păstreze, să-şi arate şi să-şi predea mai departe obiceiurile populare şi tradiţiile. La proiect au fost invitaţi şi au participat români, sârbi, maghiari şi bulgari.

 

18.12.2007, Bucureşti/Bukuréš. Ziua Minorităţilor Naţionale din România

Marţi, 18 decembrie 2007, s-a sărbătorit la Bucureşti Ziua Minorităţilor Naţionale din România, la care bulgarii bănăţeni au fost reprezentaţi de ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga.

 

18-19.12.2007, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Oaspeţi din Skravena, Bulgaria, în vizită la Liceul din Dudeştii Vechi

Marţi, 18 decembrie 2007, o delegaţie formată din profesori de la liceul „Sf. Kiril şi Metodii" din localitatea Skravena, Bulgaria, în frunte cu directoarea Maria Peeva şi cu primarul Ivan Ivanov, au vizitat liceul „Sf. Kiril şi Metodii" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Delegaţia a vizitat liceul, cabinetul de limba bulgară şi noua sală de sport după care, la Casa bulgară, a avut loc un mic program artistic susţinut de elevii liceului. A doua zi delegaţia a vizitat biserica şi Muzeul minorităţii bulgare din România.

 

22.12.2007, Timişoara/Timišvár. A VIII-a Conferinţă pe ţară a U.B.B.-R.

Sâmbătă, 22 decembrie 2007 a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România a VIII-a Conferinţă pe ţară a U.B.B.-R. La conferinţă au participat delegaţii aleşi din fiecare filială, în total 118 persoane. Ordinea de zi a fost următoarea: 1. Raport de activitate pe ultimii doi ani; 2. Programul pentru activităţile viitoare; 3. Prezentarea raportului financiar; 4. Prezentarea raportului de activitate al deputatului; 5. Discuţii; 6. Alegerea preşedintelui U.B.B.-R. şi a noilor organe de conducere (Comitetul Executiv şi Comitetul de conducere). Raportul de activitate pe ultimii doi ani a fost prezentat de Velciov Ştefan iar Raportul financiar - de Draginov Francisc. La rândul său, deputatul Niculae Mircovici a prezentat raportul de activitate din Parlament. Au urmat discuţii după care s-a trecut la alegerea preşedintelui U.B.B.-R. Au fost trei candidaţi: prof. Ivanciov Carol-Matei, Cosilcov Adrian şi Niculae Mircovici. În urma votului secret, în primul tur rezultatele au fost următoarele: Cosilcov Adrian - 25 voturi, Ivanciov Carol-Matei - 33 voturi şi Niculae Mircovici - 56 voturi. Două voturi au fost anulate. După al doilea tur, Ivanciov Carol-Matei a primit 36 de voturi iar Niculae Mircovici - 82 de voturi, prin urmare, Niculae Mircovici a fost ales în funcţia de preşedinte al Uniunii Bulgare din Banat - România. A urmat alegerea Comitetul Executiv şi a Comitetului de conducere, care s-a făcut prin vot deschis. Comitetul Executiv este format din: Niculae Mircovici, preşedinte U.B.B.-R.; Velciov Ştefan, prim-vicepreşedinte; Markov Nicolae, secretar; Nacov Gheorghe, preşedinte filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov; Nacov Ecaterina, preşedinte filiala Sânnicolau Mare; Draginov Francisc, preşedinte filiala Vinga; Coiov Nicolae, preşedinte filiala Arad/Arád; Lazarov Ioan, preşedinte filiala Lipova/Lipuv; Ivanciov Ana-Carolina, preşedinte filiala Timişoara/Timišvár; Boboiciov Ioan, preşedinte filiala Deta/Dédva; Chelciov Petru, preşedinte filiala Denta/Dénta; Radulov Petru, preşedinte filiala Breştea/Bréšća; Ivanciov Carol-Matei, preşedinte onorific. Comitetul de conducere este format din cei 13 membri ai Comitetului Executiv, la care se adaugă: un loc de onoare pentru un reprezentant al biserici catolice; Ciocani Nicoleta, Cosilcov Adrian, Hailemas Maria, un loc pentru un reprezentat Radio-TV Timişoara; Minda Ana, Petronela Petcov-Şehabi, Cucurov Anton, Calciov Petru, Petrov Nicolae, Fermendjin Petru, Petcov Ana, Cherciov Ioan, Nedeliov Petru, Velciov Francisc, Preda Terezia, în total 29 de membri. În final s-a hotărât ca în lunile aprilie-mai să aibă loc un Congres al U.B.B.-R. la care să se discute modificările ce trebuie aduse Statutului U.B.B.-R.