Minoritatea bulgară 1991

 

11.03.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Adunarea generală a membrilor Filialei Dudeştii Vechi a U.B.B.-R.

Duminică, 11 martie 1991, cu începere de la orele 17:00, la Căminul Cultural din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a avut loc Adunarea generală a membrilor Filialei Dudeştii Vechi a Uniuni Bulgare din Banat - România. Printre problemele discutate s-au numărat: mărirea numărului de membri ai filialei, organizarea unui grup literar-cultural, care să lucreze activ pentru a reactiva toate formaţiile culturale, care să înceapă apoi pregătirile pentru spectacolele ce se vor ţine cu ocazia sărbătorilor din an, în special pregătirea pentru Jubileul de 250 de ani de la stabilirea bulgarilor la Vinga.

 

07.04.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Prima Sfântă Împărtăşanie la Dudeştii Vechi

Cu ocazia aşa-numitei Duminici Luminate (Belata Nedele) s-a ţinut la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov Prima Sfântă Împărtăşanie pentru copiii din clasa a IV-a. Cu acest prilej s-au împărtăşit 66 de copii din care 38 locuiesc în Dudeştii Vechi/Stár Bišnov iar 28 trăiesc în alte localităţi cu bulgari bănăţeni: Timişoara/Timišvár, Arad/Arád, Sânnicolau Mare/Smikluš etc.

 

01.06.1991, Sofia, Bulgaria. Locuri la instituţii de învăţământ superior din Bulgaria pentru bulgarii din România

Pentru anul şcolar 1991-1992, pentru bulgari din Banat au fost rezervate 10 locuri la instituţii de învăţământ superior din Bulgaria, la specializările: filologie bulgară, istorie, geografie, fizică, chimie, matematică, biologie. Candidaţii trebuiau să aibă următoarele documente:

1. Copie de pe diploma de bacalaureat;

2. Copie de pe certificatul de naştere;

3. Adeverinţă medicală;

4. Cerere în care să se menţioneze specializarea dorită şi o scurtă autobiografie;

5. Două dosare plic, 25 de coli ministeriale şi 3 plicuri timbrate.

Documentele trebuiau predate la Sediul Uniunii Bulgare din Banat - România până la data de 7 iulie 1991.

Candidaţii erau obligaţi să participe, timp de o lună, la un curs intensiv de limba bulgară, care se ţinea în Bulgaria în perioada 15 august-15 septembrie 1991.

 

01.06.1991, Timişoara/Timišvár. Locuri la Liceul pedagogic pentru tinerii bulgari

Pentru anul şcolar 1991-1992, pentru tinerii bulgari din Banat au fost rezervate 10 locuri la Şcoala Normală (Liceul Pedagogic) din Timişoara/Timišvár. Examenele aveau loc odată cu cele obişnuite. În plus, candidaţii bulgari susţineau şi un examen oral la limba bulgară.

 

23.06.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. 40 de ani de la deportarea în Bărăgan

Pe 18 iunie 1991 s-au împlinit 40 de ani de la deportarea în Bărăgan a 86 de familii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Cu acest prilej, duminică, 23 iunie 1991, la biserica din localitate s-a oficiat o slujbă în memoria celor decedaţi în Bărăgan, dar în acelaşi timp şi una de mulţumire pentru cei care au scăpat cu bine din acest chin. Slujba a fost oficiată de preotul Ioan Vasilcin, iar cantorul Petru Velciov a interpretat un cântec special dedicat memoriei celor decedaţi în Bărăgan. Întrucât aceasta a fost prima slujbă de pomenire a deportării, se doreşte ca de acum înainte acest lucru să devină o tradiţie şi în fiecare an, în jurul datei de 18 iulie, să se oficieze câte o astfel de slujbă în memoria celor rămaşi în pământul Bărăganului.

 

01-04.07.1991, Sofia, Bulgaria. O echipă de la Televiziunea Naţională Bulgară în vizită la bulgarii din Banat

Sâmbătă, 29 iunie 1991, de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, o echipă de la televiziunea Naţională Bulgară şi-a anunţat vizita în Banat, pentru a face câteva reportaje cu şi despre bulgarii bănăţeni. Vizita s-a desfăşurat în perioada 1-4 iulie după următorul program: luni şi marţi, pe data de 1 şi 2 iulie s-a filmat la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov; miercuri, pe data de 3 iulie s-a filmat la Denta/Dénta şi Breştea/Bréšća; joi, 4 iulie s-a filmat la Vinga.

 

07-14.07.1991, Şturovo, Cehoslovacia. Prima întâlnire internaţională a minorităţilor din Europa centrală şi de est

Între 7 şi 14 iulie 1991 a avut loc la Şturovo, în Republica Federală Cehoslovacia, o primă întâlnire internaţională a minorităţilor din Europa Centrală şi de Est - People's Academy for Minorities. La această întâlnire a fost prezentă şi minoritatea bulgarilor bănăţeni prin redactorul publicaţiei Náša glás (Glasul nostru), Velciov-Zablatosche Ştefan.

 

09.07.1991, Ciprovţi, Bulgaria. Elevi din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov în vizită la Ciprovţi

Un număr de 20 de elevi din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov au fost invitaţi de colegii lor din Ciprovţi să le facă o vizită de câteva zile. Grupul a fost întâmpinat de directorul şcolii, copiii fiind repartizaţi să locuiască la diverse familii din Ciprovţi. În timpul celor 4 zile cât au stat la Ciprovţi, elevii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov au prezentat un spectacol folcloric cu dansuri şi cântece populare bulgăreşti din Banat şi au vizitat oraşul şi împrejurimile: Monumentul lui Petăr Parcevici, biserica Sf. Nicolae şi ruinele catedralei catolice Sf. Maria, demolată de turci în urma răscoalei din 1688. La plecare, grupul a vizitat, pentru o zi, şi Sofia, capitala Republicii Bulgaria, fiind primiţi aici de Asociaţia pentru bulgarii din străinătate.

 

15.07.1991, Timişoara/Timišvár. Locuri la Liceul Pedagogic din Timişoara

La 15 iulie 1991 mai erau 8 locuri libere la Liceul Pedagogic din Timişoara/Timišvár, destinate bulgarilor bănăţeni. Candidaţii trebuiau să aibă media generală minim 6 şi dădeau examen oral şi la limba bulgară.

 

15.07.1991, Breştea/Bréšća. Primul student din Breştea la medicină

Primul student din Breştea/Bréšća care a intrat la facultatea de medicină este Peiov Petru. El a reuşit să se înscrie la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad unde a studiat medicină dentară.

 

28.07.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Sfântul Sacrament al Mirului a fost primit de copiii din Dudeştii Vechi

Pe 28 iunie 1991 episcopul de Timişoara/Timišvár Sebastian Krauter s-a deplasat la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov pentru a administra Sfântul Sacrament al Mirului copiilor care au fost botezaţi şi împărtăşiţi şi care cunosc învăţătura Bibliei. În afara orelor de religie, copiii au mai participat, pe data de 7 iulie, la o pregătire prealabilă.

Ultima administrare a Sfântul Sacrament al Mirului a avut loc la Dudeştii Vechi /Stár Bišnov în anul 1986, când au venit aici episcopii Sebastian Krauter din Timişoara/Timišvár şi Petru Gherghel din Iaşi.

 

29.07.1991, Timişoara/Timišvár. Primii 50 de dolari în contul Uniunii Bulgare din Banat - România

Numărul 13, din iulie 1991 al ziarului Náša glás (Glasul nostru) anunţă, că în contul Uniunii Bulgare din Banat - România, deschis la Banca pentru Comerţ Exterior, au intrat primii 50 de dolari, donaţie din partea lui Mircev Toma, bulgar născut la Ivanovo, dar care locuieşte la New York.

 

30.07.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Se mută ziua de târg la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

În urma solicitării făcută de peste 700 de locuitori ai comunei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, ziua de târg săptămânal nu se va mai ţine duminica, ci sâmbăta. Localnicii au solicitat acest lucru, pentru a putea participa duminica la liturghia de la biserică.

 

11-18.08.1991, Czestochowa, Polonia. Întâlnirea tineretului catolic din Europa cu Papa Ioan Pavel al II-lea

În oraşul Czestochowa din Polonia a avut loc, între 11 şi 18 august 1991, întâlnirea tineretului catolic din Europa cu sfântul părinte, papa Ioan Pavel al II-lea. La această întâlnire au participat şi un număr de 30 de bulgari bănăţeni, sub conducerea preotului Salman Dumitru

 

15.08.1991, Timişoara/Timišvár. Primul computer al Uniunii Bulgare din Banat - România soseşte din Sofia

Uniunea Bulgară din Banat - România a primit cadou, din partea firmei Praveţ din Sofia, un computer, care a fost instalat la sediul central din Timişoara/Timišvár, Piaţa Unirii nr. 14. Sunt invitaţi aici toţi cei care doresc să înveţe să lucreze cu un computer.

 

25.08.1991, Vinga. Jubileul a 250 de ani de la aşezarea bulgarilor la Vinga (1741-1991)

Pe data de 25 august 1991 s-au ţinut la Vinga festivităţile oficiale legate de sărbătorirea Jubileului a 250 de ani de la aşezarea bulgarilor pe aceste locuri şi întemeierea localităţii Vinga.

La evenimentul din 25 august au fost prezenţi: Radio Timişoara (Nicolae Pârvu), Televiziunea Română, Televiziunea Timişoara, reprezentanţi ai ziarelor Adevărul din Arad, Jelen din Arad, Renaşterea bănăţeană din Timişoara, Neue Banater Zeitung din Timişoara. Dintre oficialităţi amintim: Ivo Todorov, consilier la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti cu soţia, Ana Todorova; Volodea Statkov, secretar II; Nicolai Iliev, secretar II; Mihail Şipcov, preşedintele Asociaţiei pentru Bulgarii din Diaspora din Sofia; Blagovest Neagulov, istoric; Avram Crăciun, prefectul oraşului Arad; Francisc Roncov, vice-primarul oraşului Arad; episcopul Sebastian Krauter de la Episcopia Romano-Catolică din Timişoara/Timišvár; preotul Asen Ghenov din Bărdarski Gheran, Bulgaria; Bocskei Laszlo, secretarul Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara; Roos Martin, directorul administrativ al Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara; poetul Anton Lebanov din Sofia, Bulgaria, născut la Vinga.

Cu prilejul Jubileului Vinga 250 de ani au fost editate şi două cărţi: Vinga - 250 gudini (Vinga - 250 de ani), editată de Filiala Vinga a Uniunii Bulgare din Banat - România şi Vinga 1741-1991 de Petru Rancov, preşedintele filialei Arad a U.B.B.-R.

 

01.09.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Nu va exista clasa a XI-a la Liceul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

În anul şcolar 1991-1992, în ciuda faptului că s-a organizat examen de admitere, nu va exista şi clasa a XI-a, deoarece nu s-au înscris destui candidaţi.

 

04.11.1991, Arad/Arád. Lansarea volumului „Vinga 1741-1991" de Petru Rankov

Luni, 4 noiembrie 1991, a avut loc la librăria „Ion Slavici" din Arad, lansarea volumului Vinga 1741-1991 de Petru Rankov. Volumul a apărut cu ocazia Jubileului a 250 de la aşezarea bulgarilor la Vinga. La eveniment au participat: Avram Crăciun, prefectul judeţului Arad; Roncov Francisc, viceprimarul Aradului; Ivan Dankov, secretar la Ambasada Bulgariei la Bucureşti; Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România; Telbis Gheorghe, preşedinte de onoare al Uniunii Bulgare din Banat - România; Rankov Ioan, preşedintele filialei Vinga a Uniunii Bulgare din Banat - România; Ghergulov Gheorghe, preşedintele filialei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a Uniunii Bulgare din Banat - România; Stoiov Petru, preşedintele filialei Timişoara/Timišvár a Uniunii Bulgare din Banat - România ş.a.

 

17.11.1991, Timişoara/Timišvár. Uniunea Bulgară din Banat - România va avea câteva noi filiale

La şedinţa Comitetului executiv al Uniunii Bulgare din Banat - România, care a avut loc duminică, 17 noiembrie 1991, la sediul central al U.B.B.-R. din Timişoara/Timišvár, Piaţa Unirii nr. 14, s-a luat hotărârea ca U.B.B.-R. să înfiinţeze câteva noi filiale şi anume la: Reşiţa, Hunedoara, Lipova şi Biled. La întâlnire au participat toţi preşedinţii de filiale şi membrii organelor de conducere ale U.B.B.-R.

 

26.11.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Şefa ordinului călugăriţelor franciscane în vizită la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

Şefa ordinului călugăriţelor franciscane din România, maica Enrica Dandolo, însoţită de câteva măicuţe, a făcut în data de 25 noiembrie 1991, o vizită în localitatea Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, în dorinţa de a se întâlni cu bulgarii din localitate, dar şi de a vedea locurile natale ale uneia dintre călugăriţele ordinului, maica Elisabeta Mirciov, originară din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Ordinul are în România mănăstiri de maici şi de călugări la Huşi şi la Hălăuceşti şi a rezistat şi în timpul comunismului.

 

29-30.11.1991, Sofia, Bulgaria. Uniunea Bulgară din Banat - România devine membră a Asociaţiei Internaţionale a Bulgarilor (MAB)

La iniţiativa câtorva patrioţi bulgari s-a născut ideea unirii tuturor bulgarilor, risipiţi pe întreg mapamondul. În acest sens, la 29 noiembrie 1991, s-au întâlnit la Sofia reprezentanţi ai aproape tuturor organizaţiilor bulgare din lume, care îi reprezintă pe bulgarii ce trăiesc în diaspora. Conferinţa a avut loc la NDK (Palatul Naţional al Culturii), aflat în centrul oraşului Sofia. Participanţii a peste 30 de organizaţii ale bulgarilor din diaspora şi-au început lucrările în sala nr. 8, la orele 09:45, cu rugăciunea „Tatăl Nostru". Lucrările au continuat până târziu după-amiaza.

A doua zi s-a hotărât să se redacteze un Statut, pentru a se putea înscrie organizaţia în mod legal, după care au urmat noi discuţii. În discursul său, prof. Ivanciov Carol-Matei a expus, pe scurt, momentele mai importante din istoria şi din prezentul minorităţii bulgare din România. Comisia pentru redactarea Statutului a propus ca noua organizaţie să poarte numele MAB - Meždunarodna Asociácija na Balgarete (Asociaţia Internaţională a Bulgarilor). Asociaţia va fi independentă, de interes public şi apolitică şi va avea drept scop realizarea de contacte între bulgarii din diaspora, relaţii culturale, păstrarea valorilor culturale şi a conştiinţei naţionale, a limbii, tradiţiilor şi culturii bulgare. În privinţa consiliului de conducere, s-a hotărât ca acesta să fie compus din 15 persoane, din care 10 să fie alese de bulgarii din diasporă şi 5 de bulgarii care locuiesc în Bulgaria.

 

30.11.1991, Timişoara/Timišvár. Uniunea Bulgară din Banat - România organizează cursuri de confecţionare a costumelor populare

În ziarul Náša glas, nr. 22/1991 Uniunea Bulgară din Banat - România publică un anunţ conform căruia se organizează cursuri gratuite de confecţionare a costumelor populare. La cursuri sunt invitate tinere care locuiesc în Timişoara/Timišvár.

 

30.11-01.12.1991, Timişoara/Timišvár. Reprezentantul Sfântului Scaun în vizită la Timişoara

Reprezentantul Sfântului Scaun în România, arhiepiscopul John Bukovski, a vizitat în data de 30 noiembrie 1991, episcopia Timişoara/Timišvár şi s-a întâlnit cu preoţi şi călugări, printre care şi cu preoţii bulgarilor bănăţeni. În data de 1 decembrie 1991, la catedrala Catolică din Piaţa Unirii acesta a oficiat o sfântă liturghie, la care au luat parte mulţi bulgari bănăţeni, printre care Maria Sofran şi Vincenţiu Ghergulov, care au fost îmbrăcaţi în frumosul costum popular bulgăresc.

 

01.12.1991, Timişoara/Timišvár. Sărbătorirea Zilei Naţionale a României

Duminică, 1 decembrie 1991, s-a sărbătorit pentru a doua oară Ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. La festivităţile oficiale a participat şi o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România, compusă din: Stoiov Petru, Mirciov Petru, Fermendjin Petru şi Velciov-Zablatosche Ştefan. Festivităţile au început la catedrala mitropolitană din Timişoara/Timišvár cu un Te Deum oficiat de mitropolitul Nicolae Corneanu, după care, în faţa Teatrului Naţional a avut loc o defilare a Armatei Române. Cu acest prilej au luat cuvântul: Dorel Borza, prefectul oraşului Timişoara/Timišvár; Mirko Atanaţkovici, consulul Iugoslaviei la Timişoara/Timišvár; dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, care au amintit semnificaţia acestei sărbători. În continuare, la Muzeul Banatului a avut loc vernisajul unei expoziţiei dedicate Unirii din 1918 de la Alba Iulia. Festivităţile au continuat cu depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor din Timişoara/Timišvár. În numele Uniunii Bulgare din Banat - România au depus o coroană de flori Stoiov Petru şi Fermendjin Petru.

 

01.12.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Apare al doilea număr al revistei PG 33, prima revistă culturală post-revoluţionară a bulgarilor bănăţeni

Revista este realizată de Nicolae Markov şi Gheorghe Avram, iar grafica este asigurată de Petre Augustinov şi Miki Velciov. Materialul era cules la maşina de scris şi multiplicat la şapirograf, la facultatea de Construcţii din Timişoara/Timišvár, în 500 de exemplare. Revista este bilingvă, în ea apar atât articole în limba română, cât şi în limba bulgarilor bănăţeni.

 

25.12.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Obiceiul Betleemului la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

O tradiţie specifică bulgarilor bănăţeni este colindatul băieţilor cu betleemul de Crăciun. Betleemul reprezintă o machetă a unei biserici (catolice), făcută din carton sau scândură uşoară. Înăuntru se poate vedea Isus în iesle, câteva oi şi alte personaje biblice - Fecioara Maria, Iosif -, făcute din aluat şi pictate. Băieţii merg şi colindă prin sat, în grupuri de câte cinci, anunţând naşterea lui Isus. Grupul este format din doi „îngeri", doi păstori şi un ciobănaş (bujtár). Păstorii (ciobanii) sunt îmbrăcaţi cu bunde cu părul în afară, iar îngerii poartă aripi de carton. În anul 1991 în Dudeştii Vechi, au colindat 8 grupe de băieţi. Pe lângă aceştia şi băieţii mai mici merg la colindat cu betleemul, singuri, însoţiţi de părinte sau în grupuri de câte doi.

 

25.12.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Program cultural de Crăciun

Cu ocazia Crăciunului, la Căminul Cultural din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a avut loc un program artistic susţinut de elevii şcolii din localitate.

 

25-26.12.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Seară de Crăciun la biserica din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

De câţiva ani încoace s-a încetăţenit obiceiul ca la slujba din noaptea Crăciunului, tinerii din Dudeştii Vechi să prezinte un mic program artistic cu teme biblice legate de semnificaţia Crăciunului. În piesa de teatru au jucat: Roncov Maria, Sofran Maria, Vasilcin Anastasia, Şerban Valentin, Dragomir Gabriela, Giura Veronica, Topciov Ecaterina, Toth Zoltan, Ciocani Cristi, Velciov Gheorghe şi Mircovici Ioan. Au recitat poezii: Velciov Maria, Velciov Carmen şi Caradjov Ana Maria. Au cântat cântece religioase elevii din clasele V-VIII iar solo au interpretat Velciov Ecaterina şi Roncov Ana Ileana.

 

29.12.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Întâlnirea celor care au împlinit 50 de ani

Conform tradiţiei, cei care în anul 1991 au împlinit 50 de ani, s-au întâlnit în ultima duminică a anului 1991, la 29 decembrie, pentru a sărbători împreună. Sărbătoarea a început cu o liturghie oficiată în biserica din localitate şi a continuat în sala festivă a Consiliului popular.

 

31.12.1991, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Bilanţul anual la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

La ultima liturghie a anului 1991 oficiată la biserica din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, preotul Vasilcin Ioan a arătat că în cursul anului 1991 au fost botezaţi la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov 53 de copii, din care 27 fete şi 26 băieţi; au primit Prima Sfântă Împărtăşanie 66 copii iar 303 au primit Taina Sfântului Mir; s-au cununat 39 de cupluri şi au murit 85 de persoane, din care 43 de femei şi 41 de bărbaţi.