Minoritatea bulgară 2003

 

04.01.2003, Timişoara/Timišvár. Întâlnire între preşedintele U.B.B.-R. şi preşedinţii de filiale

Sâmbătă, 4 ianuarie 2002, a avut loc la sediul central al Uniunii Bulgare din Banat - România o întâlnire între preşedinţii filialelor U.B.B.-R., preşedintele U.B.B.-R., prof. Ivanciov Carol-Matei şi deputatul Mirciov Petru. S-a discutat despre acţiunile din anul 2002 şi s-au făcut planurile pentru acţiunile din anul 2003. S-a subliniat faptul că filiala Vinga, în frunte cu preşedintele acesteia, Fermendjin Iosif, a fost foarte activă întrucât a reuşit să repare şi să renoveze sediul.

 

08.01.2003, Timişoara/Timišvár. Binecuvântarea sediului central U.B.B.-R.

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbători „Celor Trei Crai", sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România a fost blagoslovit de preotul-canonic Augustinov Petru cu cuvintele: „Pace acestei case şi locuitorilor ei!"

 

26.01.2003, Vinga. Simpozion „Religia şi credinţele populare la minoritatea bulgară"

Duminică, 26 ianuarie 2003, cu începere de la orele 12:30, la casa bulgară din Vinga a avut loc simpozionul cu tema „Religia şi credinţele populare la minoritatea bulgară". Simpozionul a dorit să readucă aminte tuturor istoria adevărată a catolicizării bulgarilor bănăţeni, întrucât prin popor mai circulă credinţa că bulgarii au fost catolicizaţi de împărăteasa Maria Terezia abia când au ajuns în Banat. Ori realitatea este că aceştia au venit aici ca şi catolici. Să amintim doar că la Alvinţ (Vinţul de Jos) bulgarii au construit o mănăstire catolică la 1462, cu mult înainte de a ajunge în Banat. S-a reamintit şi faptul că religia catolică nu i-a împiedicat pe bulgari să fie toleranţi faţă de celelalte neamuri lângă care au convieţuit, iar faptul că sunt catolici nu-i face mai puţin sau mai mult bulgari decât restul bulgarilor. La simpozion au prezentat lucrări: prof. Manea Anton, „Catolicizarea bulgarilor", prof. Bogdanov Anton, „Credinţa catolică a bulgarilor din Vinga", Ivanciov Ana-Carolina, „Scurtă istorie a bulgarilor bănăţeni. Religia bulgarilor bănăţeni". După prezentarea materialelor au avut loc discuţii la care au luat cuvântul: prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R.; ing. Mirciov Petru, deputat; ing. Rancov Ioan, tehn. Cociuba Victor.

 

06.02.2003, Timişoara/Timišvár. Adoraţia Preasfântului Sacrament

Joi, 6 februarie 2003, cu începere de la orele 19:00, în Catedrala catolică din Timişoara/Timišvár, tinerii catolici, printre care şi foarte mulţi bulgari bănăţeni, au luat parte la o oră de adoraţie a Preasfântului Sacrament. Acţiunea a fost special organizată pentru tineri şi este necesară în aceste timpuri în care morala le este tot mai străină tinerelor generaţii.

 

11.02.2003, Timişoara/Timišvár. Preotul bulgar Augustinov Gheorghe a primit titlul de Monsegnore

Marţi, 11 februarie 2003, episcopul Martin Roos l-a vizitat pe preotul Augustinov Gheorghe, aflat, din păcate, la pat cu piciorul rupt, şi i-a înmânat din partea Înalt Prea Sfinţiei Sale Papa Ioan Paul al II-lea scrisoarea prin care îi era acordat titlul onorific de „Monsegnore". Acesta este unul din cele trei titluri pe Papa le oferă personal. Prin titlul „Monsegnore" se recunoaşte faptul că decan-canonicul Augustinov Gheorghe a intrat în elita familiei Înalt Prea Sfinţiei Sale, îi este recunoscută şi apreciată munca depusă în slujba credinţei, în spiritul toleranţei, al păcii şi al bunei înţelegeri.

 

25-28.02.2003, Timişoara/Timišvár. Vizita vicepreşedintelui Republicii Bulgaria în România

Între 25 şi 28 februarie 2003, vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Anghel Marin, a făcut o vizită în România, cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Bulgaria - 3 Martie, ocazie cu care s-a întâlnit cu preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, prof. Ivanciov Carol-Matei şi cu deputatul Mirciov Petru. El a avut întâlniri şi cu preşedintele Ion Iliescu, cu premierul Adrian Năstase, cu preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valer Dorneanu. Din delegaţia Uniunii Bulgare din Banat - România care s-a întâlnit cu vicepreşedintele Anghel Marin au mai făcut parte: Markov Nicolae, redactor; Deciov Ioan, preşedinte filiala Breştea/Bréšća a U.B.B.-R.; Boboiciov Ioan, preşedinte filiala Deta/Dédva a U.B.B.-R.; Fermendjin Iosif, preşedinte filiala Vinga a U.B.B.-R.; Draginov Francisc; Şerban Valentin, preşedinte filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a U.B.B.-R. În timpul celor patru zile ale vizitei, vicepreşedintele Anghel Marin a fost însoţit permanent de delegaţia U.B.B.-R., promiţând că în decursul acestui an va face o vizită şi în Banat.

 

21.03.2003, Timişoara/Timišvár. „Ziua porţilor deschise" la Centrul Cultural Francez din Timişoara

Vineri, 21 martie 2003, cu începere de la orele 10:00, la Centrul Cultural Francez din Timişoara/Timišvár s-a sărbătorit „Ziua porţilor deschise", la care a fost invitată să participe şi Uniunea Bulgară din Banat - România. În acest scop au fost prezentate publicaţiile U.B.B.-R. şi cărţile editate până acum în limba bulgarilor bănăţeni. Să reamintim că nu doar România este o ţară francofonă, ci şi Bulgaria.

 

14-15.04.2003, Bucureşti/Bukuréš. Preşedintele României Ion Iliescu a făcut o vizită în Republica Bulgaria

În perioada 14-15 aprilie 2003, preşedintele României a făcut o vizită în republica Bulgaria. Din delegaţia română a făcut parte şi ing. Mirciov Petru, deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - România, reprezentantul minorităţii bulgare în parlament. Delegaţia s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Bulgaria Gheorghi Părvanov, cu Simeon al II-lea de Saxa Coburg Gotha şi cu conducerea Marii Adunări Naţionale (Parlamentul).

 

18.04.2003, Timişoara/Timišvár. Etapa naţională a olimpiadei de limba engleză

Vineri, 18 aprilie 2003, cu ocazia deschiderii etapei naţionale a olimpiadei de limba engleză, desfăşurată la Casa Adam Müller Guttenbrunn din Timişoara/Timišvár, a fost invitat şi ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, care a prezentat câteva cântece şi dansuri populare ale bulgarilor din Banat.

 

19.04.2003, Bucureşti. Întâlnirea preşedintelui Ion Iliescu cu reprezentanţii minorităţilor naţionale

Sâmbătă, 19 aprilie 2003, preşedintele Ion Iliescu a avut o întâlnire oficială cu reprezentanţii minorităţilor naţionale. Întâlnirea a avut loc la Palatul Cotroceni cu începere de la orele 19:30. S-au discutat, printre altele: calendarul dezbaterilor privind schimbarea Constituţiei schimbarea legilor electorale precum şi discuţii privitoare la integrarea României în Uniunea Europeană. Din partea minorităţii bulgare a participat deputatul Mirciov Petru, vicepreşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

20.04.2003, Breştea/Bréšća. Program artistic de Paşte

În prima zi de Paşte 2003, cu începere de la orele 20:00 la Casa bulgară din Breştea/Bréšća a avut loc un program artistic, compus din două scenete cu tematică religioasă şi din cântece religioase. Tinerii au fost pregătiţi de preotul Velciov Petru, înv. Tapanov Petru şi Tapanov Ana Maria.

 

20.04.2003, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Paşte 2003 la Dudeştii Vechi

Contrar obiceiului, în anul 2003 de Paşte, în afară de partea religioasă, nu au avut loc niciun fel de manifestări culturale la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

21.04.2003, Vinga. Program artistic de Paşte la Vinga

În a doua zi de Paşte 2003 la Vinga au fost vopsite 80 de ouă. Peste 60 de copii de la grădiniţă şi din clasele I-IV au venit la Casa Bulgară din Vinga pentru a sărbători Paştele. Ei au cântat, au recitat poezii şi la urmă au primit şi cadouri de la iepuraş - câte un ou roşu şi o ciocolată.

 

21.04.2003, Timişoara/Timišvár. Monsegnor Augustinov Gheorghe - 40 de ani de carieră

În a doua zi de Paşte 2003 la biserica bulgarilor bănăţeni din Timişoara/Timišvár Notre Dame (cartierul Iosefin) a fost oficiată o liturghie solemnă de către episcopul Martin Roos, împreună cu întreg capitulul (toţi canonicii din episcopia Timişoara). Liturghia a fost oficiată în cinstea preotului monsegnore Augustinov Gheorghe, cu ocazia împlinirii a 40 de ani dedicaţi credinţei.

 

23.04.2003, Timişoara/Timišvár. Sfântul Gheorghe - patronul catedralei catolice din Timişoara

În data de 23 aprilie 2003, de Ziua Sf. Gheorghe, patronul Catedralei Catolice (Domul) din Timişoara/Timišvár, a fost oficiată o liturghie solemnă, la care au participat episcopul Martin Roos şi episcopul din Szeged. Liturghia a fost oficiată în mai multe limbi, printre care şi în limba bulgarilor bănăţeni, datorită msgr. Augustinov Gheorghe.

 

26.04.2003, Timişoara/Timišvár. A Şasea Conferinţă a Uniunii Bulgare din Banat - România

Sâmbătă, 26 aprilie 2003, cu începere de la orele 10:00, la sediul central din Timişoara/Timišvár al U.B.B.-R. s-a ţinut a VI-a Conferinţă pe ţară a Uniunii Bulgare din Banat - România. Ca oaspeţi au fost invitaţi şi au participat: Msgr. Augustinov Gheorghe, Sîrboliub Mişcovici, redactor-şef la ziarul sârbesc Náša Reč (Cuvântul nostru) şi prof. Radan Mihai, deputat în Parlamentul României, reprezentantul minorităţii croate. Ordinea de zi a fost următoarea: 1. Prezentarea Raportului de activitate de la ultima conferinţă până în prezent; 2. Programul acţiunilor U.B.B.-R. pentru perioada următoare; 3. Discuţii; 4. Alegerea Comitetului executiv, a Comitetului de Conducere şi a Preşedintelui U.B.B.-R. După cuvintele de salut ale invitaţilor au început lucrările Conferinţei. Cele 6 capitole ale Raportului de activitate au fost prezentate de: Ivanciov Carol-Matei (Viaţa organizaţională), Velciov Ştefan (Viaţa culturală, presă şi publicistică), Ivanciov Ana-Carolina (Viaţa ştiinţifică), Raciov Ioan (Viaţa socială), Şerban Valentin (Viaţa spirituală), deputatul Mirciov Petru (Relaţiile U.B.B.-R. cu instituţii şi organizaţii din România şi din străinătate), ec. Matei Catarov (Raportul financiar). Proiectul pentru Programul de acţiuni viitoare a fost prezentat de Velciov Ştefan. Au urmat discuţii, după care s-a trecut la alegeri. Pentru postul de preşedinte U.B.B.-R. au fost doi candidaţi: Petru Augustinov, din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi prof. Ivanciov Carol-Matei. Întrucât, pe parcursul discuţiilor, Petru Augustinov a renunţat la candidatură, prof. Ivanciov Carol-Matei a fost reales cu 93 de voturi „pentru" şi 5 „împotrivă". Ca semn de protest, delegaţii filialei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a U.B.B.-R. au părăsit sala de şedinţe, rămânând doar preşedintele filialei, Şerban Valentin. Noul Comitet Executiv este format din: preşedinţii de filiale Şerban Valentin, Nacov Ecaterina, Matei Catarov, Deciov Ioan, Chelciov Petru, Boboiciov Ioan, Fermendjin Iosif, Augustinov Boris şi Velciov Ştefan, secretar general, deputatul Mirciov Petru, prim-vicepreşedinte şi Ivanciov Carol-Matei, preşedinte. Comitetul de conducere cuprinde Comitetul Executiv la care se adaugă: prof. Viruzab Sebastian, prof. Velciov Stanca, prof. Vasilcin Gheorghe, Ivanciov Ana-Carolina, Petcov Miki, Peiov Sebastian, Radulov Petru, Boboiciov Iosif, Draginov Francisc, Begov Nicolae, prof. Mirciov Maria, prof. Telbis Petru, înv. Preda Terezia, Pencov Mihai, Chelciov Petru, înv. Boboiciov Ana Maria.

 

03.05.2003, Deta/Dédva. Vizita Nunţiului apostolic la Deta

Sâmbătă, 3 mai 2003, nunţiul apostolic (reprezentantul Vaticanului în România) Excelenţa Sa arhiepiscopul Jean-Claude Perisset, împreună cu episcopul de Timişoara/Timišvár, Martin Roos şi cu vicarul Bocskei Laszlo au vizitat decanatul Deta/Dédva, unde s-au întâlnit cu preotul din Breştea/Bréšća Velciov Petru şi cu alţi preoţi. Mai întâi delegaţia a vizitat Primăria, după care Excelenţa Sa a oficiat o liturghie în biserica catolică din localitate, la care au participat şi credincioşi bulgari bănăţeni din Deta/Dédva şi Breştea/Bréšća, mulţi tineri venind îmbrăcaţi în port popular. Bulgarii l-au întâmpinat pe Excelenţa Sa arhiepiscopul Jean-Claude Perisset cu un buchet de flori, iar Burov Claudia şi Mirciov Maria i-au urat „Bun venit!" în limbile bulgară şi română.

 

08-09.05.2003, Sofia, Bulgaria. Întâlnire de lucru între reprezentanţi U.B.B.-R. şi personalităţi ale vieţi politice din Bulgaria

Între 8 şi 9 mai 2003, la sediul Agenţiei pentru Bulgarii din Diaspora din Sofia, a avut loc o întâlnire de lucru între o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România cu personalităţi ale vieţii politice din Republica Bulgaria. Din delegaţia U.B.B.-R. au făcut parte: prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. şi deputatul Mirciov Petru, reprezentantul minorităţii bulgare din România în Parlamentul României. Din partea Bulgariei au participat: Silvia Neceva, deputat; Dimităr Dimitrov, deputat; Petăr Toşev, consilierul vicepreşedintelui Bulgariei; Gheorghi Panaiotov, expert la Ministerul de Externe; Alexandăr Popov, expert la Ministerul Educaţiei şi Învăţământului; Blagovest Neagulov, specialist în istorie la Academia Bulgară; Iordanka Stamenova; Stefan Nikolov, secretar general al Agenţiei pentru Bulgarii din Diaspora; Koni Dimitrova, şef serviciu ABD; Elena Nikolova, expert de stat la ABD; Iordan Kolev, expert ABD; Dimităr Kararusinov, expert ABD; Kamen Belcev, redactor ABD; Viaceslav Anev, specialist ABD. Cu prilejul acestor discuţii delegaţia Uniunii Bulgare din Banat - România a cerut deschiderea unui centru Cultural Bulgar în România, cu sediul în Timişoara/Timišvár, după modelul celorlalte centre culturale deschise aici, întrucât Timişoara/Timišvár este într-adevăr centrul minorităţii bulgare din România şi totodată unul din cele mai dezvoltate oraşe ale României.

 

20.05.2003, Bucureşti/Bukuréš. Conferinţa internaţională „Minorităţile naţionale, factor necesar în procesul democraţiei"

În data de 20 mai 2003, a avut loc la Palatul Parlamentului din Bucureşti/Bukuréš conferinţa internaţională cu tema „Minorităţile naţionale, factor necesar în procesul democraţiei", organizată de: Asociaţia George C. Marshall - România; Ministerul Informaţiilor Publice; Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, Consiliul naţional pentru lupta împotriva discriminării. La conferinţă a fost invitat şi a luat parte şi deputatul ing. Mirciov Petru, reprezentantul minorităţii bulgare din România. Ideea principală a conferinţei a fost aceea că dacă la începutul anului 1990 minorităţile naţionale au fost un factor care crea probleme, acum minorităţile naţionale din România au devenit un factor necesar în viaţa politică a ţării, în tranziţia de la socialism la capitalism.

 

24.05.2003, Timişoara/Timišvár. Şedinţa comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Sâmbătă, 24 mai 2003, la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România a avut loc şedinţa comitetului executiv, care a avut drept scop principal alcătuirea calendarului de activităţi ale Uniunii până la finele anului 2003.

 

24.05.2003, Timişoara/Timišvár. Şedinţa comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Sâmbătă, 24 mai 2003, a avut loc la Timişoara/Timišvár Întâlnirea Tineretului Catolic. S-au întâlnit tineri catolici din toate parohiile Banatului, din judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin. La întâlnire au participat şi tineri bulgari bănăţeni din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov (33 de tineri) şi Vinga. Întâlnirea a debutat cu o liturghie oficiată la Domul Catolic de către episcopul Martin Roos împreună cu alţi 25 de decani, canonici şi preoţi, inclusiv msgr. Augustinov Gheorghe. După încheierea liturghiei, participanţii s-au deplasat la Liceul Electromotor, unde au avut loc discuţii despre „Comunicare", iar începând cu orele 15:00 fiecare grup de tineri a prezentat câte un scurt moment artistic. Grupul de tineri din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a prezentat o piesă de teatru, iar ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) a prezentat câteva dansuri populare bulgăreşti. Şi tinerii din Vinga, au prezentat câteva dansuri populare bulgăreşti specifice localităţii. Ambele grupuri au primit diplome.

 

25.05.2003, Timişoara/Timišvár. Prima Sfântă Împărtăşanie la Timişoara

Duminică, 25 mai 2003, la biserica Notre Dame din Timişoara/Timišvár, în timpul liturghiei bulgarilor bănăţeni, care a început la orele 11:00, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie 7 copii din Timişoara/Timišvár: Uzun Ana, Banciov Carla, Peiov Tabita, Petcov Marcu, Jivcov Cristi, Boboiciov (Becker) Sanda şi Boboiciov (Becker) Patrick. Liturghia a fost oficiată de msgr. Augustinov Gheorghe, preotul bulgarilor bănăţeni din Timişoara/Timišvár.

 

02.06.2003, Timişoara/Timišvár. Simpozion dedicat lui Hristo Botev

Cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la naşterea poetului şi revoluţionarului bulgar Hristo Botev (şi a 127 ani de la moartea acestuia), Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti împreună cu Fundaţia Hristo Botev au organiza în data de 2 iunie 2003 un simpozion, care a avut loc în sediul Ambasadei. Au participat: Nikolai Milkov, ambasador; prof. Alexander Anghelov, Boian Botiov, urmaşul poetului Hristo Botev, prof. Nicolae Ciachir şi ing. Mirciov Petru, deputatul minorităţii bulgare în Parlamentul României, vicepreşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România. Cu acest prilej a fost organizată şi o mică expoziţie de carte. După încheierea simpozionului, cei prezenţi s-au deplasat în Parcul Herăstrău, unde au depus coroane de flori la monumentul lui Hristo Botev şi ale revoluţionarului Vasil Levski.

 

08.06.2003, Timişoara/Timišvár. Festivalul Minorităţilor - Ediţia a VIII-a

În data de 8 iunie 2003, a avut loc la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár a VIII-a ediţie a Festivalului Minorităţilor, organizat de Centrul pentru cultură populară Timiş. Anul acesta „naşii" festivalului au fost slovacii. Festivalul a fost deschis de Excelenţa Sa Ian Soth, ambasadorul Slovaciei la Bucureşti, după care au luat cuvântul: Cipu Ciprian, directorul Centrului pentru cultură populară Timiş; Dorel Gâtlan, prefect adjunct de Timiş; Bodo Barna, preşedintele Comisiei pentru educaţie, cultură şi culte; deputatul Toro Tibor din partea minorităţii maghiare, Ana Florea din partea cehilor şi slovacilor şi Petru Mirciov din partea minorităţii bulgare din România. Bulgarii bănăţeni au fost reprezentaţi de ansamblul Şcolii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) tot din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

14.06.2003, Timişoara/Timišvár. Depuneri de coroane de flori la Monumentul deportaţilor în Bărăgan

Sâmbătă, 14 iunie 2003, cu prilejul împlinirii a 52 de ani de când 42.000 de persoane din 18 localităţi bănăţene au fost forţate să-şi părăsească, în miez de noapte, casa şi au fost mutate în pustiul Bărăganului, în faţa Monumentului foştilor deportaţi în Bărăgan au fost depuse coroane de flori. O coroană a fost depusă şi din partea Uniunii Bulgare din Banat - România de către deputatul Mirciov Petru.

 

27.06.2003, Sofia, Bulgaria. Emilia Nacov pe primul loc

Agenţia pentru Bulgari din Diaspora de pe lângă Consiliul de Miniştri al Republicii Bulgaria anunţă printr-o scrisoare adresată Uniunii Bulgare din Banat - România că tânăra de 15 ani Nacov Emilia din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a câştigat premiul I la Concursul Internaţional „Bulgaria în visele mele". Premiul constă într-o vacanţă de 7 zile în staţiunea Balcic din Bulgaria.

 

28.06.2003, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Bulgari din Ivanovo în vizită la Dudeştii Vechi

Sâmbătă, 28 iunie 2003, de sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel, o delegaţie de aproximativ 50 de bulgari bănăţeni din localitatea Ivanovo, Serbia, în frunte cu primarul Vasilcin Stoian, şi cu Vasilcin Petru, preşedintele Asociaţiei bulgarilor bănăţeni „Ivanovo 1868" au vizitat comuna Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Aici s-au întâlnit, la sediul filialei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a Uniunii Bulgare din Banat - România cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R. La orele 17:00 a avut loc un meci amical de fotbal între oaspeţi şi gazde, iar de la orele 20:00, la Căminul Cultural s-a ţinut un program cultural-artistic, susţinut de ansamblul din Ivanovo, care a prezentat dansuri populare bulgăreşti şi sârbeşti şi de ansamblurile din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov: Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) şi ansamblul şcolii.

 

01.07.2003, Sofia. Meci de fotbal între parlamentarii români şi cei bulgari

Pe data de 1 iulie 2003, pe stadionul „Vasil Levski" din Sofia a avut loc un meci amical de fotbal între echipele Parlamentului României şi cel al Bulgariei. În echipa română a jucat şi deputatul Petru Mirciov, reprezentantul minorităţii bulgare din România, vicepreşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România. Meciul s-a terminat cu scorul de 7-2 pentru echipa română şi a fost un prilej de îmbunătăţire a relaţiilor dintre cele două ţări. Astfel, deputatul Mirciov Petru s-a întâlnit cu acad. Blagovest Sendov, fost preşedinte al Parlamentului Bulgar şi cu Margarita Kăneva, preşedinta Grupului Interparlamentar Bulgar (BIG).

 

02-06.07.2003, Timişoara/Timišvár. Festivalul Inimilor, ediţia a XIV-a

Între 2 şi 6 iulie, în Parcul Rozelor din Timişoara/Timišvár s-a ţinut deja tradiţionalul „Festival al Inimilor", ajuns la ediţia a XIV-a. Festivalul a început pe 2 iulie cu un concert susţinut de ansamblul folcloric „Timişul", dar adevărata sărbătoare a început joi, 3 iulie 2003, când, la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989 din faţa catedralei timişorene au fost depuse coroane de flori. Din partea bulgarilor au luat parte la ceremonie Şipoş Ana şi Cosilcov Adrian, îmbrăcaţi în costumele populare ale portului din Vinga. A urmat o paradă a portului popular de la Catedrală până în parcul Rozelor, unde la orele 19:00 a început spectacolul, deschis de primarul Gheorghe Ciuhandu. La spectacol au participat şi ansamblul şcolii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov şi ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) din Vinga al U.B.B.-R.

 

08.08.2003, Arad/Arád. Vinganii cântă şi dansează la Zilele Aradului

Vineri, 8 august 2003, cu ocazia sărbătorii Zilelor Aradului, a avut loc în centrul oraşului o paradă a costumelor populare la care au participat bulgarii, evreii, ucrainenii, slovacii, ungurii şi sârbii din Banat. După-amiaza, începând cu orele 18:00, în parcul Mihai Eminescu din Arad/Arád a fost organizat un program artistic, care a început cu ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) din Vinga al Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

22-24.08.2003, Sighişoara. Festivalul ProEtnica 2003

Între 22 şi 24 august 2003 a avut loc la Sighişoara festivalul interetnic „ProEtnica" 2003, la care şi-au dat întâlnire 16 minorităţi din România, care au prezentat pe cele trei scene amenajate în oraş programe folclorice specifice fiecărei minorităţi. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a fost invitat şi a participat ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) din Timişoara/Timišvár. Vineri, 22 august 2003, a avut loc parada portului popular, iar duminică, 23 august, în cursul după amiezii ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) a prezentat un program artistic pe una din cele trei scene amenajate în oraşul vechi, iar seara a concertat pe scena mare, amenajată jos, în oraşul nou. Duminică, 24 august, ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) a mai susţinut un concert în oraşul vechi.

 

30.08.2003, Moldova Nouă. Festivalul comunităţilor etnice din Banat

Sâmbătă, 30 august 2003, a avut loc la Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin, Festivalul comunităţilor etnice din Banat, la care au fost invitate şi au participat ansamblurile „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România şi ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

06-08.09.2003, Sânnicolau Mare/Smikluš. Zilele oraşului Sânnicolau Mare

Între 6 şi 8 septembrie au avut loc Zilele oraşului Sânnicolau Mare/Smikluš, la care au luat parte un mare număr de bulgari bănăţeni care trăiesc acolo. Sărbătoarea s-a încheiat în seara de 8 septembrie 2003 cu un bogat program folcloric prezentat pe scena Teatrului de vară. Din partea bulgarilor a fost invitat şi a participat ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov condus de directorul Căminului Cultural, Velciov Pavel.

 

05-07.09.2003, Las Vegas, SUA. A doua întâlnire a bulgarilor bănăţeni din America de Nord

În perioada 5-7 septembrie 2003, a avut loc la Las Vegas a doua întâlnire a bulgarilor bănăţeni care trăiesc în America de Nord şi Canada. Organizatorii acestei întâlniri au fost Cherciov Matei din Canada şi Mirciov Rafael din Las Vegas. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a participat deputatul Mirciov Petru. Un alt bulgar din Timişoara/Timišvár, prezent la această întâlnire a fost colonelul Mircovici Niculae, şeful centrului Militar Judeţean Timiş.

 

21.09.2003, Arad/Arád. Festival interetnic la Arad

Duminică, 21 septembrie 2003, a avut loc la Arad/Arád un festival interetnic organizat de Primăria Arad împreună cu organizaţia Banat - JA a vorbitorilor de limba germană. La festival au fost invitate 17 minorităţi. Din partea minorităţii bulgare a participat ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) din Vinga al Uniunii Bulgare din Banat - România, care a susţinut un recital alcătuit din cântece şi dansuri populare bulgăreşti. Seara, la Casa Jelen din Arad/Arád a avut loc un „Bal al minorităţilor", care în fond a fost tot un program artistic, fiecare minoritate prezentându-şi cântecele şi dansurile specifice. La bal a mai cântat şi Maria Hailemas, îmbrăcată în costumul specific bulgarilor din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

01.10.2003, Timişoara/Timišvár. „Da" pentru Constituţie

În nr. 19 din octombrie 2003, ziarul Náša glás (Glasul nostru) îşi îndeamnă cititorii să voteze aprobarea legii pentru schimbarea Constituţiei la Referendumul organizat între 18 şi 19 octombrie 2003, menţionând câteva din principiile noi Constituţii: garantarea proprietăţii, limitarea imunităţii parlamentare, drepturile minorităţilor sunt prevăzute mai clar, renunţarea la stagiul militar obligatoriu ş.a.

 

04-05.10.2003, Békéscsaba, Ungaria. Conferinţă regională a ONG-urilor

Între 4 şi 5 octombrie 2003 a avut loc la Békéscsaba, în Ungaria, Conferinţa regională a ONG-urilor din cele 8 regiuni de lângă graniţa cu Ungaria: Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare. Fiecare organizaţie a avut la dispoziţie câte 15 minute ca să se prezinte, la Conferinţă participând peste 50 de organizaţii. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a participat Augustinov Boris, preşedintele filialei Arad/Arád a U.B.B.-R.

 

04.10.2003, Waldkraiburg, Germania. A treia întâlnire anuală a bulgarilor bănăţeni din Europa de Vest

Sâmbătă, 4 octombrie 2003, a avut loc la Waldkraiburg, un orăşel lângă München, în Germania, a treia întâlnire anuală a bulgarilor bănăţeni care trăiesc în Europa de Vest. Gazde şi organizatori au fost Augustinov Gheorghe şi Boboiciov Sebastian, avându-i ca invitaţi speciali pe membrii ansamblului „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România: Petcov Olivera, Doriana Talpeş, Hartup Antonela, Petrov Dani, Petrov Miki, Teo Catarov.

 

19.10.2003, Timişoara/Timišvár. Întâlnire a bulgarilor bănăţeni din Timişoara

În data de 19 octombrie, trebuia să aibă loc Ziua bulgarilor bănăţeni din Timişoara/Timišvár şi a X-a ediţia a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat. Festivităţile au trebuit să fie amânate cu o săptămână datorită referendumului pentru noua Constituţie. Totuşi, pentru a marca momentul, msgr. Augustinov Gheorghe a oficiat o liturghie la biserica din Mehala, după care bulgarii s-au adunat în sala festivă a parohiei, unde col. Niculae Mircovici le-a prezentat casete video, fotografii şi impresii din las Vegas, de la a doua întâlnire a bulgarilor bănăţeni din America de Nord, la care a participat.

 

26.10.2003, Timişoara/Timišvár. A X-a ediţie a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat

Deşi trebuia să aibă loc în data de 19 octombrie, datorită referendumului pentru noua Constituţie, a X-a ediţia a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat a trebuit să fie amânată cu o săptămână, aşa că s-a ţinut duminică, 26 octombrie 2003. Sărbătoarea a început cu o paradă a portului popular prin centrul oraşului Timişoara/Timišvár şi până în cartierul Iosefin, unde s-a ţinut o liturghie solemnă la biserica Notre Dame, oficiată de msgr. Augustinov Gheorghe. După-amiaza, la orele 16:00 a început programul cultural-artistic la sala festivă a Liceului Henri Coandă. În deschidere preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, prof. Ivanciov Carol-Matei şi ing. Mirciov Petru, deputat, i-au salutat pe cei prezenţi. A urmat spectacolul propriu zis, la care şi-au dat aportul: copiii de la grădiniţa din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, corul bărbătesc din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, ansamblul Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, un grup vocal din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Maria Hailemas din Arad/Arád, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) din Vinga al Uniunii Bulgare din Banat - România, ansamblul din Breştea/Bréšća, nou înfiinţatul ansamblu „Sedenka" (Şezătoarea) al Filialei Sânnicolau Mare al U.B.B.-R., ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

15.11.2003, Naşiţe, Croaţia. Liturghie pentru academicianul Eusebius Fermendjin

În data de 15 noiembrie 2003, o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România în frunte cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte, s-a deplasat în localitatea Naşiţe din Croaţia. Această localitate este legată de istoria bulgarilor bănăţeni întrucât aici a locuit academicianul Eusebius Fermendjin, născut la Vinga într-o familie de bulgari bănăţeni. Scopul deplasării a fost depunerea unei coroane de flori la mormântul primului academician bulgar. Cu această ocazie, un călugăr de la mănăstirea franciscană din Naşiţe a oficiat o liturghie, prilej cu care pe mormânt a fost presărat pământ din Vinga. După-amiaza delegaţia a vizitat Muzeul din Naşiţe, care se află în Castelul contelui Peiacevici. Familia Peiacevici este o altă legătură între Naşiţe şi bulgarii bănăţeni, această familie fiind originară din Ciprovţi, Bulgaria, de unde sunt originari şi majoritatea vinganilor de azi.

 

29.11.2003, Breştea/Bréšća. Obiceiul porumbului fiert - Kučenete

În anul 2003 obiceiul „Kučenete" al porumbului fiert s-a ţinut la Breştea/Bréšća sâmbătă, 29 noiembrie, la Casa Bulgară. Aici s-a organizat un program artistic la care au fost prezenţi prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, primarul Slavoliub Iacob, prof. Manea Anton, redactorii publicaţiilor U.B.B.-R. Velciov Ştefan şi Markov Nicolae ş.a. După spectacol celor prezenţi li s-au oferit boabe de porumb fiert de către fetiţele îmbrăcate în costume populare.

 

10.12.2003, Bucureşti/Bukuréš. Zece ani de la înfiinţarea Consiliului pentru Minorităţile Naţionale

Reprezentanţii minorităţilor naţionale din România s-au întâlnit miercuri, 10 decembrie 2003, la Palatul Parlamentului, în cadrul unei sesiuni plenare, pentru aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea Consiliului Minorităţilor Naţionale (CMN). Liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, unul dintre artizanii înfiinţării acestui Comitet, a declarat că în urmă cu 10 ani, doar 5 la suta din populaţie era aptă pentru un dialog cu minoritarii, iar acum peste 70 la suta din populaţie acceptă acest dialog ca pe un fapt absolut normal. Hrebenciuc a relatat că în anul 1992 atmosfera din România nu era propice unei discuţii foarte transparente cu minorităţile, în special cu cea maghiara.

La festivităţi au participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Mirciov Petru, deputatul minorităţii bulgare din România şi Velciov Ştefan, secretar U.B.B.-R. La sfârşitul festivităţilor cei prezenţi au primit câte o medalie comemorativă.

 

15.12.2003, Vinga. Pe urmele strămoşilor

În data de 15 decembrie 2003, o delegaţie formată din comitetul de conducere al filialei Vinga a Uniunii Bulgare din Banat - România, împreună cu membrii ansamblului „Balgarče" (Bulgarul) şi cu redactorul Markov Nicolae, au făcut o excursie pe urmele pe care au venit strămoşii bulgarilor în Banat. Astfel, a fost vizitată mănăstirea franciscană din Deva, biserica bulgară din Vinţul de Jos (fost Alvinţ) şi catedrala catolică din Alba Iulia.

 

26.12.2003, Vinga. Sărbătoarea Crăciunului la Vinga

Vineri, 2 decembrie 2003, de sărbătoarea Sfântului Ştefan, la Casa bulgară din Vinga au fost invitaţi toţi copii de la grădiniţă şi copiii din ansamblul „Balgarče" (Bulgarul), împreună cu părinţii şi bunicii, pentru a sărbători Crăciunul 2003. Ei au fot întâmpinaţi de Fermendjin Iosif, preşedintele filialei Vinga a Uniunii Bulgare din Banat - România, de prof. Ivanciov Carol-Matei, de deputatul Mirciov Petru, de preotul decan Velciov Petru, de primarul Gabriel Sârcă, de viceprimarul Delin Petru şi de prof. Péter Lengyel, directorul şcolii din Vinga. După ce au susţinut un program artistic compus din recitări, cântece şi dansuri, copii au fost răsplătiţi cu cadouri din parte U.B.B.-R. - bomboane, ciocolată şi portocale. La fel a procedat Uniunea bulgară din Banat - România şi în celelalte filiale, făcând cadouri de Crăciun tuturor copiilor de la grădiniţe.

 

28.12.2003, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Sărbătoarea celor care au împlinit 50 de ani

Bulgarii bănăţeni din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov care împlinesc 50 de ani se adună în ultima duminică a fiecărui an, pentru a sărbători împreună. În anul 2003 generaţia născută în anul 1953 s-a întâlnit duminică, 28 decembrie, la biserica catolică, unde au asistat la o liturghie de mulţumire pentru viaţă şi pentru ajutorul dat în momentele grele.