Minoritatea bulgară 2006

 

18.02.2006, Timişoara/Timišvár. Şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Miercuri, 18 ianuarie 2006, a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R., ales la 29 decembrie 2005, la a VII-a Conferinţă a U.B.B.-R. Printre altele, s-a aprobat planul de investiţii pentru anul 2006, conform bugetului aprobat de Departamentul pentru Minorităţile naţionale. Comitetul Executiv a hotărât ca fiind prioritare în acest an: achiziţionarea sediului din Arad; finalizarea lucrărilor la sediul din Deta; renovarea sediului central din Timişoara/Timišvár; betonarea curţilor sediilor din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Vinga, Breştea, Deta şi Lipova; construirea de scene în curţile sediilor U.B.B.-R. din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Vinga, Breştea, Deta; iluminarea acestor scene; cumpărarea de mese şi scaune la filialele care încă nu au şi asigurarea celorlalte mijloace necesare bunei funcţionări a sediilor. S-a hotărât de asemenea că Festivalul portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat se va face la Filiala Deta, cu ocazia inaugurării noului sediu (Casa Bulgară).

 

19.02.2006, Bucureşti/Bukuréš. Coroane de flori la monumentul lui Vasil Levski

Cu prilejul împlinirii a 133 de ani de la moartea lui Vasil Levski, duminică, 19 februarie 2006, o delegaţie de la Filialele Bucureşti şi Timişoara/Timišvár ale Uniunii Bulgare din Banat - România au depus o coroană de flori la monumentul lui Vasil Levski din parcul Herăstrău din Bucureşti. La momentul festiv au participat şi funcţionari de la Ambasada Bulgariei la Bucureşti şi de la Consulatul Bulgariei la Bucureşti.

 

19.02.2006, Timişoara/Timišvár. „Obiceiuri de iarnă la minorităţile din Banat"

Duminică, 19 februarie 2006 a avut loc la casa Adam Müller Guttenbrunn din Timişoara/Timišvár spectacolul „Obiceiuri de iarnă la minorităţile din Banat", organizat de Uniunea Democrată a cehilor şi slovacilor din România, filiala Timiş, împreună cu Consiliul Judeţean Timiş. Au participat: ansamblul de dansuri cehe şi slovace „Slavicek" din Timişoara/Timišvár, ansamblul românesc „Izvorelul" din Giarmata, ansamblul german din Biled, ansamblul maghiar din Timişoara/Timišvár, ansamblul „Coroniţa verde" al ucrainenilor din Lugoj, un ansamblu sârbesc din Timişoara/Timišvár. Bulgari au fost reprezentaţi de ansamblul „Vinče" (Coroniţa) format din ansamblurile reunite din Deta/Dédva şi Breştea/Bréšća ale Uniunii Bulgare din Banat - România, îndrumat de înv. Ciocani Loredana şi înv. Preda Terezia.

 

25.02.2006, Breştea/Bréšća. Fărşang 2006 la Breştea

La Breştea/Bréšća Fărşangul a început sâmbătă, 25 februarie 2006, cu un program artistic la Casa bulgară. Începând cu orele 19:00, copii din ansamblul „Vinče" (Coroniţa) au prezentat dansuri şi cântece populare, precum şi momente vesele. Menţionăm că şi la Vinga a avut loc un program artistic la casa bulgară, dedicat Fărşangului 2006.

 

26.02.2006, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Fărşang 2006 la Dudeştii Vechi

La Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, în prima zi de Fărşang, duminică, 26 februarie 2006, a fost prezentat un program artistic la Căminul Cultural. Luni, în timpul zilei, tinerii mascaţi au colindat pe străzile satului, în căruţe - sau mai modern, cu bicicletele sau cu tractorul - dar cu muzicanţii şi cu voia bună după ei, iar seara, în faţa Căminului Cultural, a fost aprins un foc de Babă Martă, în jurul căruia tineri şi vârstnici s-au distrat până târziu în noapte.

 

02.03.2006, Bucureşti/Bukuréš. Bulgari bănăţeni la sărbătoarea Zilei Naţionale a Bulgariei

Marţi, 2 martie 2006, la invitaţia Ambasadei Bulgariei la Bucureşti, o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România în frunte cu Ivanciov Carol-Matei, preşedinte şi cu deputatul Niculae Mircovici, s-a deplasat în capitală, pentru a participa la evenimentele legate de sărbătorirea Zilei Naţionale a Republicii Bulgaria - 3 Martie.

 

06-08.03.2006, Braşov. Conferinţă internaţională pe problema minorităţilor naţionale

În perioada 6-8 martie 2006, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat la Braşov conferinţa internaţională „Participarea minorităţilor naţionale la viaţa publică: rolul organismelor consultative". La conferinţă au luat parte reprezentanţi ai diverselor organizaţii ale minorităţilor naţionale, reprezentanţi ai organismelor Uniunii Europene, reprezentanţi ai Guvernului României. Minoritatea bulgară a fost reprezentată de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

25.03.2006, Breştea/Bréšća. 16 ani de la înfiinţarea Filialei Breştea a U.B.B.-R.

Sâmbătă, 25 martie 2006, s-a sărbătorit la Breştea/Bréšća împlinirea a 16 ani de la înfiinţarea Filialei Uniunii Bulgare din Banat - România. Momentul a fost punctat prin organizarea unei şedinţe la care au participat toţi membrii Comitetului de conducere al filialei.

 

08.04.2006, Sânnicolau Mare/Smikluš şi Deta/Dédva. „Vetre străbune"

Sâmbătă, 8 aprilie 2006 a avut loc etapa zonală a festivalului concurs „Vetre străbune". La Sânnicolau Mare/Smikluš a concurat ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) iar la Deta/Dédva, ansamblurile „Vinče" (Coroniţa) şi „Mládust" (Tinereţe), care au prezentat obiceiul „Lăzărelului".

 

22-23.04.2006, Timişoara/Timišvár. Vizita vicepreşedintelui Republicii Bulgaria în Banat

Sâmbătă, 22 aprilie 2006, la orele 16:00 a sosit pe aeroportul din Timişoara/Timišvár vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Anghel Marin. Domnia Sa a venit însoţit de dr. Svetla Toşcova, şefa Cabinetului Vicepreşedintelui Republicii Bulgaria şi de Iordan Ianev, vicepreşedintele Agenţiei naţionale pentru Bulgarii din Diaspora. Delegaţia a fost întâmpinată de o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România, în frunte cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R. şi deputatul Niculae Mircovici precum şi de oficialităţi locale. După o vizită prin centrul oraşului, delegaţia a fost invitată la o cină organizată de U.B.B.-R. la hotelul Continental. Duminică, 23 aprilie 2006, la orele 08:30, delegaţia bulgară s-a întâlnit cu episcopul Martin Roos, întâlnire la care au mai participat: msgr. Augustinov Gheorghe, prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., deputatul Niculae Mircovici, Velciov Ştefan, Ivanciov Ana-Carolina şi Nicolae Markov, redactori la publicaţiile U.B.B.-R., după care delegaţia s-a îndreptat spre Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, unde urma să participe la sărbătorirea a 260 de ani de la construirea şcolii.

 

23.04.2006, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Jubileu - 260 de ani de şcoală la Dudeştii Vechi

Duminică, 23 aprilie 2006, şcoala din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a împlinit 260 de ani. Cu acest prilej au fost invitate mai multe oficialităţi, printre care: vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Anghel Marin, care a venit însoţit de dr. Svetla Toşcova, şefa Cabinetului Vicepreşedintelui Republicii Bulgaria şi Iordan Ianev, vicepreşedintele Agenţiei naţionale pentru Bulgarii din Diaspora. Din partea Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti au participat Excelenţa Sa Constantin Andreev, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti şi Gheorghi Panaiotov, consilier la Ambasadă. Din partea autorităţilor române au fost prezenţi la sărbătoare: Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Zoltán Marossy, viceprefectul judeţului Timiş, Vieroslava Timar, expert pe problema minorităţilor naţionale din România la Ministerul Învăţământului, Halász Ferenc, inspector şcolar adjunct şi Niculae Mircovici, deputat, reprezentantul minorităţii bulgare din România în Parlamentul României. La marea sărbătoare a participat şi o delegaţie a Uniuni Bulgare din Banat - România, în frunte cu prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte.

Cu ocazia acestei sărbători, Liceul Teoretic din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a primit numele de Liceul „Sfinţii Kiril şi Metodii".

 

21.05.2006, Timişoara/Timišvár. Festivalul concurs „Vetre străbune" - etapa judeţeană

Duminică, 21 mai 2006, a avut loc la sala Lira din Timişoara/Timišvár etapa judeţeană a festivalului concurs „Vetre străbune". Pe scenă au urcat ansamblurile care au trecut de etapa regională, printre acestea numărându-se ansamblurile bulgarilor bănăţeni ansamblul „Mládust" (Tinereţe) din Breştea/Bréšća, „Vinče" (Coroniţa) din Deta/Dédva şi „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

24.05.2006, Deta/Dédva. A XII-a ediţie a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat

Pe data de 24 mai este pentru bulgari Ziua Sfinţilor Kiril şi Metodii şi, totodată, Ziua scrierii şi culturii bulgare. Cu acest prilej, dar şi cu prilejul inaugurării noului sediu al Filialei Deta/Dédva a Uniunii Bulgare din Banat - România, a fost organizată a XII-a ediţie a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat.

 

26-27.05.2006, Târgu Mureş. Seminar cu tema „Autonomia, încotro?"

Între 26 şi 27 mai 2006, a avut loc la Târgu Mureş seminarul cu tema „Autonomia, încotro?", organizat de Fundaţia culturală „Dr. Bernády György". Deşi au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor minorităţilor, au participat doar bulgarii, croaţii, italienii, maghiarii, rutenii şi ucrainenii. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R.

 

01.06.2006, Bucureşti/Bukuréš. Masă rotundă cu tema „Bulgaria înaintea integrării în Uniunea Europeană"

Pe data de 1 iunie 2006, Fundaţia europeană „Nicolae Titulescu" - Centrul de Studii Strategice a organizat o masă rotundă cu tema „Bulgaria înaintea integrării în Uniunea Europeană" organizată de Fundaţia Europeană Titulescu. Moderator a fost prof. univ. dr. Adrian Năstase; raportori: Gheorghi Panaiotov, ministru consilier de la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti; Radu Enache, director al Departamentului politic de la Multimedia Political Communication; Cătălin Epurianu de la Centrul de Studii Strategice al Fundaţiei Europene Titulescu. Din partea Uniunii Bulgare din Banat - România a participat prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele U.B.B.-R. Seminarul a fost organizat conform principiilor Chatham House, adică participanţii la seminar pot folosi mai târziu informaţiile primite în timpul seminarului, fără a dezvălui identitatea sursei sau a celorlalţi participanţi. La seminar au mai participat: Valentin Stan, profesor universitar; Vasile Buga, profesor universitar; dr. Radu Şerban Vergatti, profesor universitar; George Potra, director executiv al fundaţiei „Nicolae Titulescu"; Bogdan Aurescu, consilierul ministrului de externe; Ion Stan, deputat; Asztalos Ferenc, deputat; Costică Canacheu, deputat; Ion Corneliu Dida, deputat; Marian Hoinaru, deputat; Mihai Mălaimare, deputat; Adrian Mihai, deputat; Tiberiu Muşetescu, deputat; Ionel Paler, deputat; Daciana Sârbu, deputat; Rodica Stănoiu, senator; Doru Ioan Tărăcilă, senator; Dorel Onaca, senator ş.a. A fost prezentată şi cronologia integrării Bulgariei în Uniunea Europeană, cu toate etapele - începând cu 22 decembrie 1990, când Parlamentul din Sofia a luat decizia ca Bulgaria să facă parte din Uniunea Europeană. - şi până în 19 mai 2006, când Uniunea Europeană a publicat Raportul de monitorizare. Până în prezent, Bulgaria a trecut de toate cele 20 de etape pe drumul spre integrarea europeană.

 

02.06.2006, Bucureşti/Bukuréš. Coroane de flori la monumentul lui Hristo Botev

Pe data de 2 iunie 2006, Ambasada Bulgariei la Bucureşti a organizat o celebrare a amintirii eroilor care şi-au dat viaţa pentru Eliberarea Bulgariei, prilej cu care au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Hristo Botev din Parcul Herăstrău din Capitală. La ceremonie au participat din partea Uniunii Bulgare din Banat - România prof. Ivanciov Carol-Matei şi deputatul Niculae Mircovici. Excelenţa Sa Constantin Andreev, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti a ţinut un discurs dedicat acestui moment.

 

04.06.2006, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Ziua lui Botev la Dudeştii Vechi

Sâmbătă, 4 iunie 2006, a fost organizat la Căminul Cultural din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov o acţiune comună între Agenţia pentru Bulgarii din Diaspora, Uniunea Bulgară din Banat - România, Primăria Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Primăria din Skravena (Bulgaria), Fundaţia „Hristo Botiov" (Bulgaria) şi Facultatea de Istorie a Universităţii „Sf. Kliment Ohridski" din Sofia (Bulgaria), dedicată împlinirii a 130 de ani de la Răscoala din Aprilie şi Ziua poetului şi revoluţionarului Hristo Botev.

 

08-10.06.2006, Constanţa. Şcoli bilingve la Constanţa

Între 8 şi 10 iunie 2006, Departamentul pentru Relaţii Interetnice a organizat ca şedinţa Comisiei pentru învăţământ şi tineret să se ţină la Constanţa. Cu această ocazie reprezentanţii organizaţiilor minorităţilor naţionale au vizitat Grădiniţa nr. 58, care este bilingvă româno-turcă şi Şcoala nr. 12 „Bogdan Petriceicu Haşdeu" în care există clase cu pedare în limba turcă. Vizitele au avut scopul de a demonstra că şi în oraşele mari se pot organiza cursuri de limba maternă pentru copiii care fac parte din minorităţile naţionale. La această întâlnire Uniunea Bulgară din Banat - România a fost reprezentată de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R.

 

10-11.06.2006, Naşiţe, Croaţia. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) din Vinga la festival în Naşiţe, Croaţia

Duminică, 11 iunie 2006, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga, a susţinut un concert în cadrul Festivalului de la Naşiţe, Croaţia.

 

11.06.2006, Timişoara/Timišvár. Festivalul minorităţilor a împlinit 9 ani

Duminică, 11 iunie 2006, a avut loc la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár a noua ediţie a Festivalului Minorităţilor din Banat. Pe scenă au urcat ansamblurile slovacilor, maghiarilor, bulgarilor bănăţeni, ucrainenilor, germanilor, sârbilor şi rromilor. Românii au fost reprezentaţi de ansamblul „Banatul" din Timişoara/Timišvár, iar bulgarii bănăţeni de ansamblurile „Palućenka" (Pavlikeanka) şi „Bišnuvenka" (Beşenoveanca) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Naşii Festivalului au fost slovacii, prin Ambasadorul Republicii Slovacia la Bucureşti.

 

13.06.2006, Timişoara/Timišvár. Locuri pentru tinerii bulgari din România care doresc să înveţe în institute de învăţământ superior din Bulgaria

Luni 13 iunie 2006, la Uniunea Bulgară din Banat - România s-a primit un fax din partea Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti, în care se anunţă locurile disponibile pentru tinerii bulgari bănăţeni din România care doresc să înveţe în institute de învăţământ superior din Bulgaria: arheologie - 1 loc la Veliko Târnovo; jurnalism - 1 loc la Sofia; drept - 1 loc la Sofia; turism - 1 loc la Sofia. Nu exisă locuri pentru masterat. Examenul va avea loc la Liceul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov în 17 şi 18 iulie şi constă în două teste: unul, de limba şi literatura bulgară şi unul de istorie a Bulgariei.

 

24-25.06.2006, Timişoara/Timišvár. Bulgarii bănăţeni au un nou preot

Sâmbătă, 24 iunie 2006, la Catedrala Catolică (Domul) din Timişoara/Timišvár a avut loc confirmarea (sfinţirea) preotului de origine bulgară, Mirciov Sebastian.

 

25.06.2006, Timişoara/Timišvár. Festivalul concurs de coregrafie „Ionel Marcu"

Duminică, 25 iunie 2006, a avut loc la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár prima ediţie a festivalului concurs de coregrafie „Ionel Marcu", la care bulgarii bănăţeni au fost reprezentaţi de ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga. La concurs au participat ansambluri din 6 judeţe: Alba, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul), care a câştigat locul III, a reprezentat judeţul Arad.

 

26.06-03.07.2006, Costineşti. Seminar cu tema „Dialog intercultural"

În perioada 26 iunie-3 iulie 2006, Asociaţia Naţională pentru Tineret a organizat la Costineşti un seminar cu tema „Dialog intercultural". Uniunea Bulgară din Banat - România a fost reprezentată de Nicoleta Ciocani. La seminar au participat 15 minorităţi naţionale din România, fiecare prezentându-se în faţa celorlalţi cu ceea ce reprezintă identitate sa culturală: istorie, tradiţii, personalităţi. De asemenea, fiecare minoritate şi-a prezentat organizaţia, ansamblurile folclorice, portul popular, religia, cărţile, revistele şi ziarele pe care le publică.

 

02.07.2006, Timişoara/Timišvár. Prima liturghie a preotului Mirciov Sebastian oficiată la Timişoara

Duminică, 2 iulie 2006, tânărul preot Mirciov Sebastian a oficiat prima sa liturghie din Timişoara/Timišvár, la biserica Notre Dame, ajutat de msgr. Augustinov Gheorghe, care în final a mulţumit lui Dumnezeu pentru faptul că bulgarii bănăţeni au un preot nou, tânăr.

 

04-07.07.2006, Silistra, Bulgaria. Ansamblul Balgarče" (Bulgarul) la festivalul internaţional de la Silistra

Între 4 şi 7 iulie 2006, în oraşul Silistra din Bulgaria a avut loc a XII-a ediţie a Festivalului internaţional de dans pentru copii, la care au fost invitate ansambluri din: Iakuţia, Gruzia, România, Polonia, Grecia, Turcia şi Bulgaria. Din România a fost invitat şi a participat ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga. Festivalul, organizat de Ministerul Culturii bulgar, Centrul Naţional pentru Muzică şi dans şi Primăria Silistra s-a desfăşurat sub deviza „Pacea de mâine începe cu prietenia de azi!" şi a punctat împlinirea a 1900 de ani de existenţă a localităţii Durostor (azi Silistra).

 

11.07.2006, Timişoara/Timišvár. Ansamblul „Vinče" (Coroniţa) la ProTV

Marţi, 11 iulie 2006, Ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta/Dédva, îndrumat de înv. Ciocani Loredana şi înv. Preda Terezia a participat la preselecţia emisiunii „Dansez pentru tine" de la ProTV. Organizatorii emisiunii au văzut ansamblul evoluând la festivalul „ProEtnica 2005" de la Sighişoara şi l-au invitat la preselecţie. Înregistrarea a fost transmisă pe postul ProTV în cursul lunii august 2006. La filmări au participat: Sebastian Mitran, Tania Groza, Gherasim Gabriel, Cristine Mitran, Cionca Petru, Ghergulov Claudia, Horodinschi Emilian şi Bianca Vizi.

 

14.07.2006, Timişoara/Timišvár. Primul album al Dorianei Talpeş

În data de 14 iulie, a avut loc la Casa Armatei din Timişoara/Timišvár lansarea primului album al interpretei bulgare Doriana Talpeş, membră a ansamblului „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara/Timišvár. Albumul a fost înregistrat în studioul Radio Timişoara/Timišvár. Albumul conţine cântece populare româneşti din pusta Banatului.

 

23.07.2006, Timişoara/Timišvár. Bulgarii la TVR Timişoara

Duminică, 23 iulie 2006, în cadrul emisiunii „Cântecul de acasă" transmis pe TVR Timişoara (TVR 2) au fost invitaţi în studiou Doriana Talpeş, membră a ansamblului „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara/Timišvár şi ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga. Emisiunea s-a transmis în direct.

 

29.07.2006, Sofia, Bulgaria. Premii pentru bulgari bănăţeni

Sâmbătă, 29 iulie 2006, a avut loc la Sofia, la Ministerul Afacerilor de Externe al Republicii Bulgaria, vernisajul expoziţiei de pictură realizată de copii bulgari din diaspora în cadrul concursului „Bulgaria în visele mele". La acest concurs au primit premii: Cristina Chirilovici, premiul I, Telbis Ecaterina, premiul III, Boboiciov Nicolae, premiul III şi Vasilcin Cristina, premiu de încurajare, cu toţii elevi ai Liceului din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

01.08.2006, Vinga. Simpozion ştiinţific la Vinga

Marţi, 1 august 2006, a avut loc la Vinga un simpozion ştiinţific, dedicat zilei de 1 august 1744, când împărăteasa Maria Terezia a semnat privilegiile acordate bulgarilor din Vinga.

 

04-07.08.2006, Sibiu. Festival internaţional de folclor

În perioada 4-7 august, a avut loc la Sibiu a XXXI-a ediţie a Festivalului internaţional de folclor „Cântecele munţilor". Anul acesta Festivalul a fost o avanpremieră a ceea ce se va întâmpla în anul 2007, când Sibiul va fi numit Capitală europeană a culturii. La festival a fost invitat şi a participat Ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta, care a prezentat dansuri populare bulgăreşti din Banat şi din Bulgaria.

 

15.08.2006, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Sărbătoarea „Celor două săptămâni" la Dudeştii Vechi

Ca în fiecare an, sărbătoarea hramului bisericii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, cunoscută drept „Sărbătoarea celor două săptămâni" (Dvete nédeli) a început cu depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din cele două războaie mondiale şi a continuat cu liturghia oficiată la biserica din localitate. Seara a urmat un program artistic pe scena de la Casa bulgară. De menţionat că în holul Căminului Cultural a fost amenajată o expoziţie de icoane pe sticlă, făcute de elevii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov sub îndrumarea pictorului Vasilcin Ioan.

 

20.08.2006, Sebeş, judeţul Alba. Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) la sărbătoarea oraşului Sebeş

Duminică, 20 august 2006, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi, a fost invitat şi a participat la Sărbătoarea oraşului Sebeş, judeţul Alba, unde a prezentat 5 dansuri populare bulgăreşti iar grupul vocal a interpretat 4 cântece. Anul 2006 a fost al şaptelea an în care se sărbătoresc Zilele oraşului Sebeş.

 

21-23.08.2006, Sighişoara. Festivalul „ProEtnica 2006"

Între 21 şi 23 august 2006, s-a desfăşurat la Sighişoara festivalul „ProEtnica 2006", la care minoritatea bulgară din România a fost reprezentată de ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta.

 

16.09.2006, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Expoziţie de pictură la Muzeul Minorităţii Bulgare din România

Sâmbătă, 16 septembrie 2006, a avut loca la Sânnicolau Mare, la Muzeul Minorităţii Bulgare din România, vernisajul unei expoziţii de pictură şi desen, ca urmare a cursului de vară organizat în perioada 11-16 septembrie 2006. Cursul a fost coordonat de pictorul Vasilcin Ioan, absolvent al Facultăţii de Artă de la Iaşi.

 

28-30.09.2006, Timişoara/Timišvár. Întâlniri pe teme literare

În perioada 28-30 septembrie 2006, au avut loc la Timişoara/Timišvár o serie de întâlniri între minorităţile din Banat, pe teme literare. Scopul a fost prezentarea publicaţiilor minorităţilor naţionale (ziare, reviste, cărţi). Întâlnirile au avut loc la sediul din Timişoara/Timišvár al Uniunii Sârbilor din România şi au fost organizate de Departamentul pentru relaţii interetnice împreună cu organizaţiile minorităţilor naţionale din România. Au fost invitate toate minorităţile, dar au participat reprezentanţi ai 10 minorităţi din Banat. Minoritatea bulgară din România a fost reprezentată de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, de Ivanciov Ana-Carolina, Uzun Anton şi Ciocani Nicoleta.

 

01.10.2006, Timişoara/Timišvár. Roadele toamnei

De câţiva ani încoace pe data de 1 octombrie, la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár se sărbătoresc „Roadele toamnei", o sărbătoare la care producătorii îşi prezintă produsele pentru care au lucrat un an întreg. Cu acest prilej, pe scena special amenajată, este organizat şi un program artistic. La sărbătoarea din anul 2006 bulgarii din Banat au fost reprezentaţi de „Palućenka" (Pavlikeanka) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

15.10.2006, Timişoara/Timišvár. Ziua bulgarilor din Timişoara - Kirvai

Bulgarii din Timişoara/Timišvár au hotărât ca în fiecare an, a treia duminică din luna octombrie să fie Ziua lor, Ziua bulgarilor din Timişoara sau Kirvai. Astfel, duminică, 15 octombrie, începând cu orele 11:00, s-au adunat cu toţii la biserica Notre Dame din cartierul Iosefin, unde au participat la liturghia solemnă oficiată de msgr. Augustinov Gheorghe împreună cu preotul Mirciov Sebastian., prilej cu care a fost sfinţit şi coşul cu fructe şi dulciuri numit Kitka. Sărbătoarea a continuat după-amiaza, la orele 17:00, la Casa Armatei din Timişoara/Timišvár cu un program artistic la care au participat ansamblurile U.B.B.-R. „Bišnuvenka" (Beşenoveanca) din Sânnicolau Mare şi „Vinče" (Coroniţa) din Deta/Dédva. Au cântat Teo Catarov, Doriana Talpeş şi Maria Hailemas.

 

21.10.2006, Peciu Nou, judeţul Timiş. Bulgarii la festivalul „Convieţuiri în Banat"

Sâmbătă, 21 octombrie 2006, la arena sportivă de la Peciu Nou, judeţul Timiş s-au adunat toate ansamblurile minorităţilor care trăiesc în Banat. De acolo au pornit prin localitate, într-o paradă a portului popular, după care la Sala de sport a urmat un program artistic. Bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblurile Uniuni Bulgare din Banat - România „Vinče" (Coroniţa) din Deta/Dédva şi „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

29.10.2006, Sofia. Rezultatul alegerilor prezidenţiale din Sofia

După cum informează ziarul Náša glás(Glasul nostru) în nr. 21 din octombrie 2006, în urma alegerilor prezidenţiale din 29 octombrie 2006 din Bulgaria (turul 2), a fost ales tandemul Gheorghi Părvanov, preşedinte şi Anghel Marin,vicepreşedinte. Cei doi au avut un rezultat de 75,948%, celălalt cuplu, Volen Siderov şi Pavel Şopov, obţinând 24,052%.

 

01.11.2006, Timişoara/Timišvár. Ziua eroilor neamului bulgar

Prima zi a lunii noiembrie este ziua în care bulgarii, oriunde s-ar afla, sărbătoresc „Ziua corifeilor" sau „Ziua eroilor neamului". Astfel, la 1 noiembrie 2006, această zi a fost sărbătorită şi la Liceul „Sf. Kiril şi Metodii" din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, cu acel prilej fiind lansat şi manualul Istorijata i tradicijite na balgarskotu malcistvu ud Rumanija (Istoria şi tradiţiile minorităţii bulgare din România). Manualul este destinat clasai a V-a, a fost scris de prof. Ivanciov Margareta şi editat cu sprijinul Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

23.11.2006, Timişoara/Timišvár. Protocol de colaborare între regiunea Plovdiv, Bulgaria şi judeţul Timiş

Joi, 23 noiembrie 2006, la Prefectura Timiş a fost semnat Protocolul de colaborare între regiunea Plovdiv din Bulgaria şi judeţul Timiş din România, de către Ovidiu Virgil Drăgănescu, prefectul de Timiş şi Todor Petcov, guvernatorul regiunii Plovdiv.

 

25.11.2006, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. A Treia ediţie a Festivalului „Jaku Roncov"

Sâmbătă, 25 noiembrie 2006, la Sânnicolau Mare a avut loc A Treia Ediţie a festivalului „Jaku Roncov", la care au participat. corul „Jaku Roncov" dirijat de Elena Doiceva Dragomir, ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka), îndrumat de Velciov Pavel, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga, îndrumat de Cosilcov Adrian, ansamblul sârbesc „Sveti Sava" din Sânnicolau Mare, ansamblul românesc din Sânpetru Mare şi ansamblul maghiar din Cenad.