Minoritatea bulgară 2004

 

06.01.2004, Bucureşti/Bukuréš. Depuneri de coroane de flori la monumentul lui Hristo Botev

Ca în fiecare an, în data de 6 ianuarie, de ziua poetului revoluţionar Hristo Botev, se organizează depuneri de coroane de flori la monumentul acestuia din parcul Herăstrău din Capitală. La acţiune au participat: ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti Nikolai Milkov, consulul Bulgariei Plamen Petkov, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România prof. Ivanciov Carol-Matei.

 

24.01.2004, Timişoara/Timišvár. Şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Sâmbătă, 24 ianuarie 2004, cu începere de la orele 14:30 a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R., la care au participat preşedinţii tuturor filialelor U.B.B.-R., preşedintele Ivanciov Carol-Matei, deputatul Mirciov Petru şi secretarul Velciov Ştefan. Ordinea de zi a fost următoarea: 1. prezentarea, din partea fiecărei filiale, a acţiunilor desfăşurate în anul 2003; 2. prezentarea, din partea fiecărei filiale, a acţiunilor ce urmează a se desfăşura în anul 2004; prezentarea, din partea fiecărei filiale, a necesarului material pentru amenajarea filialei. La întâlnire s-a discutat printre altele, despre amenajarea Muzeului minorităţii bulgare din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, amenajarea sediului U.B.B.-R. din Deta/Dédva; organizarea sărbătoririi a Jubileului de 200 de ani de la construirea bisericii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov; organizarea sărbătoririi Jubileului a 100 de ani de la construirea bisericii din Breştea/Bréšća. La finalul întâlnirii fiecare filială a primit câte un computer performant, care va fi folosit pentru nevoile U.B.B.-R. şi ale membrilor săi.

 

16.02.2004, Timişoara/Timišvár. Uniunea Bulgară din Banat - România a primit aprobarea să ridice un bust fostului primar al Timişoarei, bulgarul Carol Telbis(z)

În urma cererilor Uniunii Bulgare din Banat - România de a se permite ridicarea unui bust a celui mai longeviv primar al oraşului Timişoara/Timišvár (29 de ani), bulgarul Carol Telbis(z), prin adresa nr. 44 din 16 februarie 2004 Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Timiş aprobă, realizarea unei statui/bust. De asemenea, se are în vedere şi cererea U.B.B.-R. ca mormântul lui Carol Telbis(z) să devină monument istoric.

 

02.03.2004, Bucureşti/Bukuréš. 3 Martie - Ziua Naţională a Republicii Bulgaria

Ca în fiecare an, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Bulgaria - 3 Martie, Ambasada Bulgariei la Bucureşti a organizat manifestări speciale, la care a fost invitată şi o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România. Delegaţia U.B.B.-R. a fost formată din: Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., deputatul Mirciov Petru, Velciov Ştefan, secretar U.B.B.-R., Markov Nicolae, redactor şi tehnoredactor, Şerban Valentin, preşedinte filiala Dudeştii Vechi a U.B.B.-R., Maria Duniov de la filiala Vinga şi prof. Rafael Mirciov de la filiala Timişoara/Timišvár. Festivităţile din anul 2004 au constat în: vernisajul unei expoziţii de fotografii din Ruse la Muzeul Oraşului Bucureşti, depuneri de coroane de flori la monumentele lui Vasil Levski şi Hristo Botev din parcul Herăstrău şi o recepţie oficială care s-a ţinut la Muzeul de Artă din Bucureşti (fostul palat Regal).

 

07.03.2004, Vinga. Ziua femeii, 8 Martie, sărbătorită la Vinga

Chiar dacă pentru unii serbarea zilei de 8 Martie pare legată mai degrabă de regimul trecut, comunist, în preajma acestei zile bulgarii din Vinga îşi amintesc întotdeauna cu drag de mamele şi bunicile lor. De aceea, ca în fiecare an, ei le-au invitat la Casa bulgară din Vinga, împreună cu copii şi nepoţi, unde la orele 12:30 a fost organizat un program artistic, la care copiii au recitat poezii, au cântat şi au dansat. la sfârşitul spectacolului toate mamele, bunicile dar şi toţi copiii prezenţi au primit câte un mărţişor din partea prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România şi a preşedintelui filialei Vinga a U.B.B.-R. Fermendjin Iosif.

 

16-19.04.2004, Bankia, Bulgaria. Seminar internaţional la Bankia

În perioada 16-19 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe al republicii Bulgaria a invitat o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România să participe la seminarul internaţional „Participarea comunităţilor bulgare din Albania, Moldova, Turcia, Croaţia, România, Serbia şi Muntenegru la programele europene", care s-a ţinut la staţiunea Bankia. Delegaţia U.B.B.-R. a fost formată din prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. şi Markov Nicolae, redactor şi tehnoredactor. În cele patru zile ale seminarului s-au ţinut lecţii, fiind prezentate diferitele programe ale Uniunii Europene: programele educaţionale Leonardo da Vinci şi Socrates, programele TACIS, Tempus şi CARDS, programul Cultura, Media+, PHARE etc. Aproape toate proiectele au fost legate de învăţarea limbii bulgare, de păstrarea naţionalităţii, a obiceiurilor şi tradiţiilor bulgare.

 

24.04.2004, Timişoara/Timišvár. Cântece şi rugăciuni în limba bulgară la Domul din Timişoara

Sâmbătă, 24 aprilie 2004, a fost sărbătoarea Catedralei catolice (Domul) din Timişoare, în cripta căreia este înmormântat episcopul bulgar Nikola Stanislavici. În această zi au venit să sărbătorească arhiepiscopul arhidiecezei din Belgrad, care împreună cu episcopul Timişoarei Martin Roos au oficiat o liturghie solemnă. Întrucât la liturghie au fost prezenţi un număr foarte mare de credincioşi bulgari, mulţi tineri fiind îmbrăcaţi în costume populare, msgr. Augustinov Gheorghe a spus câteva cuvinte şi a rostit câteva rugăciuni şi în limba bulgară, împreună cu enoriaşii.

 

01.05.2004, Timişoara/Timišvár. Pregătiri pentru alegerile locale din 6 iunie 2004

Ziarul Náša glás(Glasul nostru) nr. 9 din mai 2004 este dedicat alegerilor locale din 6 iunie 2004. Astfel, este prezentat semnul electoral al Uniunii Bulgare din Banat - România - crucea, spicul de grâu şi soarele şi sigla U.B.B.-R., care poate însemna şi „Unitate, Belşug, Bunăstare, Renaştere.

Pe prima pagină este prezentat candidatul pentru postul de primar la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Nacov Gheorghe (Mazilnikova). El este născut la 11 aprilie 1972 în Sânnicolau Mare, dar locuieşte la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Sf. Kliment Ohridski" din Sofia, cu masterat. Este jurist de profesie şi din 2001 lucrează ca jurist la RADEF Româniafilm.

În paginile 4 şi 5 sunt prezentaţi ceilalţi candidaţi ai U.B.B.-R. pentru postul de consilier local: la Deta/Dédva: Preda Dumitru, Boboiciov Ioan, Preda Terezia; la Vinga: Cociuba Victor, Dupţa Petru-Francisc, Dupţa Alina; la Sânnicolau Mare: Mircsov Ioan, Nacov Ecaterina, Kalciov Petru-Pavel, Caradjov Agata, Telbis Petru, Carabenciov Adrian, Telbisz Rafaela, Gruics Emilia-Hortensia; pentru Dudeştii Vechi/Stár Bišnov: Şerban Valentin, Viruzab Sebastian, Kercsov Ioan, Velciov Stanca, Uzun Anton, Ganciov Ecaterina, Nacov Ana, Velciov Vichentie, Pop Dumitru, Vasilcin Gheorghe-Rafael, Caradjov Ioan, Telbis Ana Maria, Radulov Peru Cristian, Vasilcin Damian, Stoiov Gheorghe, Vasilcin Ioan Valentin, Vasilcin Matei, Calapiş Petru; la Denta/Dénta: Cucurov Anton, Salman Lazăr, Burov Ioan, Boboiciov Ioan, Piţov Ştefan, Jigalov Pavel, Calapiş Gheorghe, Mirciov Gheorghe, Boboiciov Iosif, Tapanov Bono; la Timişoara/Timišvár: Deciov Ioan, Ivanciov Ana-Carolina, Petrov Nicolae; candidaţii pentru Consiliul Judeţean Timiş: Velciov-Zablatosche Ştefan, Ivanciov Ana-Carolina, Nacov Ecaterina, Vasilcin Gheorghe Rafael, Preda Terezia, Deciov Ioan.

 

07-09.05.2004, Ivanovo, Serbia. Ivanovo şi Dudeştii Vechi s-au înfrăţit

Vineri, 7 mai 2004, o delegaţie din Sânnicolau Mare, în frunte cu primarul Mirciov Ioan, cu ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) şi ansamblul şcolii (aproximativ 60 de persoane) şi o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România, formată din Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Mirciov Petru, deputat şi Markov Nicolae, redactor şi tehnoredactor, au făcut o vizită în localitatea Ivanovo din Serbia. Ivanovo se află la 18 km de oraşul Pancevo şi aici trăiesc maghiari, slovaci şi aproximativ 1.000 de bulgari bănăţeni. Duminică, 9 mai 2004, la Primărie s-a semnat protocolul de înfrăţire între cele două localităţi, luându-se hotărârea ca de acum înainte, în ajunul sărbătorii Sfinţilor Petru şi Pavel, bulgarii din Ivanovo să se întâlnească cu cei din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov: un an la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, următorul an la Ivanovo.

 

21.05.2004, Bucureşti/Bukuréš. 24 Mai - Ziua scrierii şi a culturii bulgare

Cu ocazia Zilei de 24 Mai, Ziua sfinţilor Kiril şi Metodiu şi a scrierii şi culturii bulgare, o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România a fost invitată de către Ambasada Bulgariei la Bucureşti să participe la festivităţile legate de sărbătorirea acestei zile. Delegaţia a fost alcătuită din prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. şi Nicolae Markov, redactor şi tehnoredactor. Vineri, 21 mai 2004, delegaţia U.B.B.-R. a fost primită la sediul Ambasadei de Excelenţa Sa ambasadorul Nikolai Milkov, care a organizat un cocktail, după care cu toţii s-au deplasat la sala teatrului Nottara, unde s-a jucat piesa „Lazariţa", scrisă de Ioardan Radicikov. Piesa a fost regizată de Alexandăr Berovski şi interpretată de actorii teatrului „Sava Ognianov" din Ruse.

 

23.05.2004, Sânnicolau Mare/Smikluš. Prima Sfântă Împărtăşanie la Sânnicolau Mare

Duminică, 23 mai 2004, la biserica catolică din centrul oraşului Sânnicolau Mare au primit Prima Sfântă Împărtăşanie un număr de 42 de copii. Printre aceştia s-au aflat şi bulgarii: Petcov Iasmina, Augustinov Andras şi Augustinov Timeea. Liturghia a fost oficiată de preotul Johan Ghinari în trei limbi: germană, maghiară şi română, dar în timpul liturghiei s-au rostit rugăciuni şi în limba bulgară.

 

29.05.2004, Timişoara/Timišvár. Bulgarii la concursul„Tinere talente bănăţene"

Sâmbătă, 29 mai 2004, a avut loc la Timişoara/Timišvár etapa judeţeană a concursului „Tinere talente bănăţene", un concurs-festival la care s-au prezentat ansambluri folclorice şcolare ale minorităţilor din Banat, care s-au calificat în etapa locală (zonală). Bulgarii bănăţeni au fost reprezentaţi de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, care s-a calificat în prima etapă la toate cele trei categorii: solişti, dansuri populare şi obiceiuri, şi de ansamblul şcolii din Denta/Dénta, care s-a calificat la categoria dansuri populare, iar Liceul Jean Louis Calderon din Timişoara/Timišvár a fost reprezentat de bulgăroaica Doriana Talpeş, membră a ansamblului „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, care a participat la secţiunea solişti. Toţi participanţii noştri au primit premii şi la această etapă a concursului: Ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov a câştigat locul I la toate cele trei categorii la care a concurat: au cântat cântece bulgăreşti, au dansat dansuri populare bulgăreşti şi au prezentat obiceiul nunţii la bulgarii bănăţeni. Ansamblul şcolii din Denta/Dénta a câştigat locul III la dansuri populare iar Doriana Talpeş a câştigat locul I la secţiunea solişti.

 

30.05.2004, Vinga. „Sfânta Treime" - Sărbătoarea localităţii Vinga

Întrucât în anul 2004, sărbătoarea Sfintei Treimi, hramul bisericii din Vinga, cade în ziua de 6 iunie, ziua primului tur al alegerilor locale, zi în care, conform legii electorale, nu se pot ţine adunări, nu s-a putut organiza niciun program artistic. De aceea, sărbătoarea a fost devansată cu o săptămână, şi s-a ţinut duminică, 30 mai 2004. La sărbătoare, filiala Vinga a Uniunii Bulgare din Banat - România a invitat şi minoritatea germană din Arad/Arád - organizaţia Banat-JA, care a sosit la Vinga cu 4 perechi de dansatori. Dimineaţa, bulgarii şi germanii, îmbrăcaţi în costume populare, au făcut o mică paradă a portului popular, de la Casa bulgară şi până la biserică, unde preotul Velciov Petru a oficiat liturghia solemnă dedicată acestei sărbători. După terminarea liturghiei, în curtea Casei bulgare din Vinga a avut loc un program artistic format din dansuri şi cântece populare bulgăreşti, germane şi slovace.

 

07.06.2004, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. După primul tur al alegerilor U.B.B.-R. are 5 consilieri locali

În urma alegerilor locale din 6 iunie 2004, Uniunea Bulgară din Banat - România are cinci consilieri în Consiliul local Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, iar candidatul pentru postul de primar, Nacov Gheorghe, a intrat în turul doi pe primul loc. Următorul tur al alegerilor va fi duminică, 13 iunie 2004.

 

25.06.2004, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Confirmarea noilor consilieri locali şi a primarului ales

Conform legii, noi membri ai consiliului local şi primarul nou ales trebuie confirmaţi în funcţie de către reprezentanţii Prefecturii. La fel s-a întâmplat şi în Dudeştii Vechi/Stár Bišnov vineri, 25 iunie 2004, când o delegaţie din partea Prefecturii Timiş, condusă de Vasilcin Gheorghe de la Comisia pentru Integrare Europeană, l-a confirmat în funcţie pe noul primar, Nacov Gheorghe, candidatul Uniunii Bulgare din Banat - România, care a primit de la fostul primar, Mirciov Ioan, cheile biroului. A urmat alegerea viceprimarului, fiind ales prin vot Petcov Anton.

 

25.06.2004, Timişoara/Timišvár. Rezultatul alegerilor locale din iunie 2004

În urma alegerilor locale din iunie 2004, Uniunea Bulgară din Banat - România se prezintă astfel: La Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, un primar, Nacov Gheorghe şi cinci din cei 15 consilieri locali: Şerban Valentin, Viruzab Sebastian, Cherciov Ioan, Velciov Stanca, Uzun Anton. La Denta/Dénta au fost aleşi în funcţia de consilier local bulgarii: Cucurov Anton, Tapanov Petru, Chelciov Petru. La Vinga, viceprimarul Delin Petru este bulgar, la fel şi 4 consilieri locali: Hadja Nicolae, Begov Nicolae, Begov Nicolae jr., Smokov Ştefan. La Sânnicolau Mare, bulgăroaica Mirciov Maria, consilier local, care a candidat pe listele PSD. La Timişoara/Timišvár, deşi candidaţii U.B.B.-R. au adunat 1.500 de voturi, nu au reuşit să prindă niciun loc. La fel şi la Bucureşti, unde au fost adunate 1.600 voturi.

 

25.06.2004, Timişoara/Timišvár. Locuri pentru tineri bulgari la instituţii de învăţământ superior din Bulgaria

Ambasada României la Bucureşti informează, că pentru anul şcolar 2004-2005 există următoarele locuri disponibile pentru tinerii bulgari din România care vor să înveţe în instituţii de învăţământ superior din Bulgaria: pedagogie specială - 1 loc; filologie bulgară - 1 loc; sociologie - 1 loc; jurnalism - 1 loc; relaţii economice internaţionale - 1 loc; turism - 1 loc; informatică şi automatizări - 1 loc; tehnologia hranei - 1 loc; limba bulgară-o limbă străină (franceză, engleză) - 1 loc, tehnologia informaţiei - 1 loc; sport - 1 loc. Cererile trebuie trimise până la 10 iulie la sediul din Timişoara/Timišvár al Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

27.06.2004, Timişoara/Timišvár. Festivalul minorităţilor - ediţia a VII-a

Duminică, 27 iunie 2004, la Muzeul Satului din Timişoara/Timišvár a avut loc a VII-a ediţie a Festivalului minorităţilor. Bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka), condus de Velciov Pavel şi de ansamblul şcolii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, care cu acest prilej a primit şi un nume - ansamblul „Bišnuvenka" (Beşenoveanca), condus de Telbis Rafael şi Tranculov Anton. Naşii festivalului au fost ucrainenii. Festivalul a început ci o paradă a portului popular pe aleile Muzeului satului, naşii invitând fiecare minoritate să li se alăture, după care a urmat programul artistic, pe scena special amenajată.

 

07-11.07.2004, Timişoara/Timišvár. Festivalul inimilor - ediţia a XV-a

Festivalul inimilor, care se organizează anual la Timişoara/Timišvár, a ajuns la a XV-a ediţie. În anul 2004 a fost invitat, ca să-i reprezinte pe bulgari, ansamblul de dansuri populare „Trakia" din Dimitrovgrad, Bulgaria. Să reamintim că numele festivalului a fost dat încă de la prima ediţie, în memoria celor ucişi în revoluţia din decembrie 1989, ale căror inimi au încetat atunci să bată, dar au rămas în amintirea noastră. Festivalul inimilor a fost organizat de Casa de Cultură, Primăria Timişoara, Consiliul local Timiş şi Comitetul pentru Cultură al judeţului Timiş. Ansamblul „Trakia" a sosit în Timişoara/Timišvár vineri, 9 iulie 2004 şi a fost întâmpinat de o delegaţie a Uniunii Bulgare din Banat - România compusă din prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R., Velciov Ştefan, secretar, Markov Nicolae, redactor şi tehnoredactor. Seara, pe terasa restaurantului „Casa Palace" din Timişoara/Timišvár, a fost organizat un spectacol, la care au participat atât ansamblul „Trakia", cât şi cele două ansambluri sosite din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Palućenka" (Pavlikeanka) şi „Bišnuvenka" (Beşenoveanca).

 

18.07.2004, Vinga. Oaspeţi din Naşiţe, Croaţia, în vizită la Vinga

Duminică, 18 iulie 2004, a sosit la Vinga o delegaţie din Naşiţe, Croaţia, condusă de directoarea Muzeului din Naşiţe. Pentru început, oaspeţii au vizitat catedrala din Vinga, după care s-au deplasat la Casa bulgară, unde au avut loc discuţii. Prof. Ivanciov Carol-Matei le-a arătat copia Privilegiilor date vinganilor de împărăteasa Maria Terezia, un mare interes trezind stema desenată acolo, stemă în care directoarea muzeului din Naşiţe a recunoscut simbolurile Bulgariei, ale Croaţiei, Bosniei şi ale Dalmaţiei. În continuare, în curtea Casei bulgare a avut loc un spectacol artistic susţinut de ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) din Vinga. Naşiţe este localitatea unde a trăit şi a murit academicianul Eusebius Fermendjin, născut la Vinga.

 

25.07-01.08.2004, Timişoara/Timišvár. Festivalul internaţional „Săptămâna europeană a tineretului şi culturii"

Festivalul european „Săptămâna europeană a tineretului şi culturii" este un festival care se ţine din doi în doi ani. Prima ediţie a avut loc în anul 1986, la iniţiativa germanului Gunther Volk. Ideea creării acestui festival a fost aceea de a se susţine iniţiativele culturale şi politice ale Uniunii Europene. Până acum festivalul s-a ţinut în ţări precum: Germania, Italia, Franţa, Austria, Ungaria, Lituania, Irlanda etc. În anul 2004, la a X-a ediţie, festivalul a avut loc la Timişoara/Timišvár, în perioada 25 iulie-1 august. Organizatorii sunt Forumul German din Banat şi ansamblul „Banater Rosmarein". La festival participă ansamblurile: „Villanders" din Italia, „Vetra" din Lituania, „Clanna Mileadha" din Irlanda, „Hannover Minstrels" din Germania, „Latve" din Latvia, „Banater Rosmarein" din România, „Postiguet" din Spania, „Poljanci" din Austria, „Leowey" din Ungaria, „Rhenanina-Alliance" din Franţa, „San Gemiliano" din Italia (Sardinia). De remarcat că pentru prima oară, la un asemenea eurofestival, au fost invitaţi să participe şi bulgarii bănăţeni. Astfel, vineri, 30 iulie 2004, în Piaţa Operei din Timişoara/Timišvár, cu începere de la orele 18:00 a participat şi ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, condus de Velciov Pavel.

 

14-15.08.2004, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Jubileul de 200 de ani de la construirea bisericii din Dudeştii Vechi şi Muzeul Minorităţii Bulgare

Între 14 şi 15 august 2004 s-au sărbătorit la Dudeştii Vechi/Stár Bišnov 200 de ani de la construirea bisericii din localitate. Cu acest prilej au sosit oaspeţi din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Europa de Vest, America şi din Australia. Sâmbătă, 14 august 2004, a fost inaugurat Muzeul Minorităţii Bulgare din România. Panglica inaugurală a fost tăiată de prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte U.B.B.-R. şi de deputatul Mirciov Petru. Printre invitaţii de onoare s-a aflat Ana Telbizova din Budapesta, fiica prof. Carol Telbizov, o parte din muzeu fiindu-i dedicat. Clădirea este proprietatea Uniunii Bulgare din Banat - România. A urmat un simpozion cu tema „Dudeştii Vechi de-a lungul timpului", ţinut la Casa bulgară.

 

26-29.08.2004, Sighişoara. Festivalul „ProEtnica", ediţia a IV-a

În zilele de 26-29 august s-a desfăşurat la Sighişoara ediţia a IV-a a Festivalului ProEtnica „Zilele comunităţilor etnice din România", organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret şi Primăria Municipiului Sighişoara şi desfăşurat sub înaltul patronaj al d-lui Răzvan Theodorescu, ministrul Culturii şi Cultelor şi al excelenţei sale dl. Wilfried Gruber, ambasadorul Germaniei la Bucureşti. Au participat cu formaţii de dans şi grupuri muzicale, coruri, meşteşugari, expoziţii de artă plastică, de carte şi de presă, precum şi cu bucătărie tradiţională următoarele etnii: albanezi, aromâni, armeni, bulgari - reprezentaţi de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, condus de Velciov Pavel -, croaţi, evrei, germani, greci, italieni, macedonieni, maghiari, polonezi, rromi, ruşi lipoveni, ruteni, sârbi, tătari, turci, ucraineni.

 

27.08-01.09.2004, Ciprovţi şi Asenovo, Bulgaria. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) cântă şi dansează la Ciprovţi, în Bulgaria

Între 27 august şi 1 septembrie 2004, după o pauză de aproape 10 ani, bulgarii din Vinga i-au vizitat pe conaţionalii din Ciprovţi şi din Asenovo, Bulgaria. Ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, format din 45 de persoane şi condus de Cosilcov Adrian, a susţinut o serie de spectacole de muzică, cântece şi dansuri populare ale bulgarilor din Banat.

 

11.09.2004, Breştea/Bréšća. Kirvai - Sărbătoarea localităţii Breştea

Sărbătoarea localităţii Breştea/Bréšća (Kirvai) a avut loc sâmbătă, 11 septembrie 2004 şi a debutat cu o liturghie oficiată de preotul Vasilcin Ioan din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, prilej cu care s-a blagoslovit şi Coşul de Kirvai, plin cu dulciuri şi fructe - Kitka.

 

26.09.2004, Timişoara/Timišvár. Niculae Mircovici este candidatul U.B.B.-R. pentru postul de deputat, reprezentant al minorităţii bulgare în Parlamentul României

Încă din data de 16 septembrie 2004 colonelul Mircovici Niculae, comandantul Centrului Militar Timiş şi comandantul Garnizoanei Timiş, a depus o cerere la Uniunea Bulgară din Banat - România, prin care solicită să fie trecut pe lista candidaţilor U.B.B.-R. pentru postul de deputat al minorităţii bulgare din România. Astfel, Domnia Sa a hotărât să renunţe la cariera militară şi să îmbrăţişeze cariera politică. Conform Statutului U.B.B.-R., candidatul a fost prezentat în faţa comitetelor tuturor filialelor Uniunii, care au propus să fie trecut pe primul loc pe lista pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe data de 28 noiembrie 2004. Duminică, 26 septembrie 2004, la sediul central al U.B.B.-R. din Timişoara/Timišvár a avut loc şedinţa Comitetul Executiv al Uniunii, pentru a se hotărî care candidat va fi trecut primul pe listă, întrucât şi actualul deputat, ing. Mirciov Petru, şi-a arătat dorinţa de a candida pentru încă un mandat. Comitetul Executiv este format din 27 de membri, din care la şedinţă au participat 25, 2 fiind absenţi. Urmare a votului secret, cei 25 de membri ai Comitetului Executiv au hotărât următoarele: 22 voturi pentru Mircovici Niculae, 2 voturi pentru Mirciov Petru şi 1 vot abţinere, adică a fost de acord cu ambii candidaţi. Prin urmare, candidatul Uniunii Bulgare din Banat - România pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004 este Niculae Mircovici.

 

28.09.2004, Timişoara/Timišvár. Sediul central al U.B.B.-R. poate fi achiziţionat

La şedinţa Consiliului Local al Municipiului Timişoara/Timišvár din data de 28 septembrie 2004 a fost adoptat proiectul de hotărâre care permite Uniunii Bulgare din Banat - România să achiziţioneze sediul din Piaţa Unirii, nr. 14, în care activează de 15 ani.

 

17.10.2004, Timişoara/Timišvár. Ziua bulgarilor bănăţeni din Timişoara

Duminică, 17 octombrie 2004, bulgari din Timişoara/Timišvár şi-au sărbătorit ziua, sau Kirvai-ul, cum se spune în Banat. Cu acest prilej a fost oficiată o liturghie solemnă la biserica Notre Dame din cartierul Iosefin. Cu acest prilej Uniunea Bulgară din Banat - România a lansat volumele: Banátsći balgarsći folklor, II-a tom. Poslovici i puguvorći (Folclorul bulgarilor bănăţeni, vol. II: Paremiologie, proverbe şi zicători) de prof. Ivanciov Carol-Matei, Izdanći (Mlădiţe), poezii de prof. Ivanciov Carol-Matei şi Tabletći (Tablete) de Velciov Ştefan.

 

23-24.10.2004, Bucureşti/Bukuréš. Bulgari la Festivalul minorităţilor de la Bucureşti

Între 23 şi 24 octombrie 2004 a avut loc la Bucureşti/Bukuréš Festivalul minorităţilor, la care au fost invitate toate minorităţile din România, care au avut prilejul să-şi arate portul popular, folclorul şi măiestria culinară. La acest festival, bulgarii au fost reprezentaţi de ansamblul „Palućenka" (Pavlikeanka) din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, condus de Velciov Pavel.

 

28.11.2004, Bucureşti/Bukuréš. Mircovici Niculae a fost ales deputat din partea Uniunii Bulgare din Banat - României

La alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2004, candidatul Uniunii Bulgare din Banat - România pentru funcţia de deputat, reprezentant al minorităţii bulgare din România, domnul Niculae Mircovici, a câştigat cu 15.283 de voturi, din care 4.643 din judeţul Timiş. Candidatul Asociaţiei Culturale a bulgarilor din Bucureşti a adunat 6.000 de voturi, iar candidatul Comunităţii „Bratstvo" a bulgarilor din Bucureşti, fostul deputat din partea U.B.B.-R., ing. Mirciov Petru, a adunat doar 4.000 de voturi.