Minoritatea bulgară 2009

 

18.01.2009, Timişoara/Timišvár. Emisiunea în limba bulgară de la Radio Timişoara va dura o oră

Începând cu duminică, 18 ianuarie 2009, emisiunea în limba bulgară de la Radio Timişoara/Timišvár va avea o durată de o oră. Dacă până acum emisiunea dura o jumătate de oră şi începea la orele 16:00, de acum înainte emisiunea va dura o oră şi va începe de la orele 19:00. Prima emisiune s-a transmis „live" şi la ea au participat, pe lângă redactorul Nicoleta Ciocani, deputatul Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, ataşatul de presă al Ambasadei României la Bucureşti Nikola Nikolov, directorul emisiunilor pentru străinătate de la Radioul Naţional din Bulgaria, Valentin Stoianov şi primarul comunei Dudeştii Vechi/Stár Bišnov, Nacov Gheorghe.

 

09.02.2009, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Şedinţa Comitetului de conducere al U.B.B.-R., filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov

Luni, 9 februarie 2009, a avut loc la sediul din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov al Uniunii Bulgare din Banat - România şedinţa Comitetului de conducere, cu următoarea ordine de zi: 1. Prezentarea cererilor de înscriere în U.B.B.-R. de la filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov; 2. Calendarul activităţilor pe anul 2009; 3. Planul de investiţii pentru anul 2009; 4. Acţiuni de atragere a tinerilor în activităţile filialei. În legătură cu primul punct, preşedintele Velciov Petru a anunţat că s-au adunat 201 cereri de aderare la U.B.B.-R. Filiala Dudeştii Vechi/Stár Bišnov.

 

01.02.2009, Alexandria. „Zarezan European 2009"

Manifestările tradiţionale ale viticultorilor şi producătorilor de vinuri din judeţul Teleorman şi regiunea Veliko Târnovo din Bulgaria prilejuite de sărbătoarea Sfântului Trifon Zarezan s-au bucurat anul acesta de o participare de excepţie. În Alexandria, capitala judeţului Teleorman s-au reunit, pe lângă producătorii de vinuri din România şi Bulgaria, şi reprezentanţi ai municipalităţii alexăndrene, ai prefecturii Veliko Târnovo, ai primăriilor din oraşele bulgăreşti Sviştov şi Belene, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, ataşatul militar al ambasadei Bulgariei la Bucureşti - L. Rodopski, reprezentanţi ai Asociaţiei de Prietenie Româno-Bulgară „Zarezan", deputaţii de Teleorman Adrian Bădulescu şi Robert Negoilă, senatorul Romeo Nicoară şi deputatul minorităţii bulgare din România - Niculae Mircovici.

 

19.02.2009, Timişoara/Timišvár. Fărşang 2009 la Timişoara

La Timişoara/Timišvár sărbătoarea Fărşangului 2009 a început joi, 19 februarie, de la orele 18:00 cu un program cultural-artistic la Casa Armatei. Programul artistic a fost realizat de către „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara/Timišvár, alcătuit din: Ana Tatov, Ana Maria Szofran, Ana Maria Pop, Ioan Bratan, Ana Maria Calapiş, Marco Caradjov, Ana Carla Ivanciov, Emilia Avram, Diana Velciov, Mia Pencov, Tania Topciov, Rebecca Santoro (Budur), Paul Stepanov, Andrei Tatov, Andreea Salman, Darius Ciocani, Eduard Mirciov, Rafael Tatov, Peter Pencov, Denisa Stroiţă, Maria Groza şi Paul Tipei. Au mai participat: Doriana Talpeş, Olivera Petcov, Antonela Hartup, Petru Velciov, Miki Petrov, Dani Petrov, Anca Petrov, Anca Peiov şi Sebastian Peiov, cu toţii foşti membri ai primului ansamblu „Slávjak" (Privighetoarea). Muzica a fost asigurată de formaţia lui Teo Catarov.

 

01.03.2009, Bucureşti/Bukuréš. 3 Martie - Ziua Naţională a Bulgariei

Cu prilejul Zilei de 3 Martie - Ziua Naţională a Bulgariei, Ambasada Bulgariei din Bucureşti a organizat o recepţie la Centrul Militar Naţional, la care a fost invitată şi o delegaţie a Uniuni Bulgare din Banat - România.

 

07.03.2009, Târgovişte. Sărbătoarea „Paştelui Cailor" la Târgovişte

Sâmbătă, 7 martie 2009, Comunitatea Bulgarilor din Târgovişte, comunitate de meşteri grădinari - bijutieri ai pământului - a sărbătorit Paştele Cailor (Konski Velikden). Evenimentul organizat de Asociaţia „Zaedno" a Bulgarilor din Târgovişte cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgovişte a avut ca oaspeţi personalităţi din ţară şi străinătate. Printre oaspeţii din străinătate s-au aflat Consulul Bulgariei - Dr. Iavor Stoyanov, precum şi reprezentantul Patriarhiei Bulgare în România, Pr. ic. Petăr Totev, iar din ţară: senatorul Andrei Florin Mircea - colegiul 2 Târgovişte, deputatul Gheorghe Albu - colegiul 4 Târgovişte, deputatul minorităţii bulgare în Parlamentul României - Niculae Mircovici, precum şi oficialităţi locale şi judeţene.

 

19.03.2009, Timişoara/Timišvár. A început construcţia viitorului sediu al Uniunii ucrainenilor din Timişoara

Joi, 19 martie 2009, a început la Timişoara/Timišvár construirea sediului Uniunii Ucrainenilor din Timişoara/Timišvár. La acest moment festiv au participat: primarul Timişoarei - Gheorghe Ciuhandu, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, deputatul Niculae Mircovici, ambasadorul Ucrainei în România, Velciov Ştefan, vicepreşedinte U.B.B.-R., Nicolae Markov, secretar U.B.B.-R.

 

20.03.2009, Timişoara/Timišvár. Şedinţa Comitetului Executiv al U.B.B.-R.

Vineri, 20 martie 2009, a avut loc la sediul central din Timişoara/Timišvár al U.B.B.-R. şedinţa Comitetului Executiv al Uniunii Bulgare din Banat - România, care a avut următoarea ordine de zi: 1. Informare privind situaţia economică şi politică din ţară; 2. Situaţia înscrierii de noi membri şi plata cotizaţiilor; 3. Proiecte culturale şi de investiţii pentru fiecare filială a U.B.B.-R.; 4. Diverse. Dintre discuţiile care au avut loc amintim faptul că s-a hotărât ca „Festivalul portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat" să se ţină în anul 2009 la Vinga, la sărbătoarea hramului bisericii - Sfânta Treime, prilej cu care se vor sărbători 140 de ani de la tipărirea primelor manuale în limba bulgarilor bănăţeni.

 

23.05.2009, Timişoara/Timišvár. Prima Sfântă Împărtăşanie la bulgarii bănăţeni

Duminică, 23 mai 2009, în timpul liturghiei solemne oficiată de msgr. Augustinov Gheorghe, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie un număr de 14 copii bulgari bănăţeni care locuiesc în Timişoara/Timišvár (7 fete şi 7 băieţi). Şi la Deta, în timpul liturghiei oficiate de preotul Lokodi Attila pe 24 mai 209, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie un număr de 19 copii, din care şi trei bulgari bănăţeni. La Dudeştii Vechi au primit Prima Sfântă Împărtăşanie în anul 2009 un număr de 57 de copii bulgari bănăţeni.

 

23-24.05.2009, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Întâlnirea de la Triplex Confinium

Conform tradiţiei, de 12 ani încoace, în luna mai se organizează Întâlnirea anuală internaţională la Triplex Confinum, locul în care se întâlnesc cele trei ţări: România, Ungaria şi Serbia. Bulgarii au fost reprezentaţi de deputatul Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România.

 

24.05.2009, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. 24 Mai - Sărbătoarea Liceului din Dudeştii Vechi

Ziua de 24 Mai este, pentru bulgarii de pe întreg globul, Ziua scrierii slave şi a culturii bulgare, iar pentru bulgarii din Dudeştii Vechi/Stár Bišnov este şi Ziua Liceului „Sf. Kiril şi Metodii" din localitate. Cu acest prilej luni, 25 mai 2009 s-a sărbătorit pentru a 3-a oară Ziua liceului, prin mai multe acţiuni: un program cultural-artistic organizat la Căminul Cultural, o sesiune de comunicări ştiinţifice realizate de elevi, un campionat de fotbal între elevi şi un concurs de desen.

 

06.06.2009, Vinga. Simpozion ştiinţific la Vinga

Sâmbătă, 6 iunie 2009, la Casa bulgară din Vinga Uniunea Bulgară din Banat - România, Filiala Vinga, a organizat un simpozion cu tema: „Învăţământul în limba maternă şi apariţia în Banat a primelor manuale în limba bulgarilor bănăţeni". Simpozionul a început la orele 10:00 şi au participat: Zaharin Zamfirov, primarul oraşului Ciprovţi din Bulgaria, Aniuta Kamenova-Borin, directoarea Muzeului din Ciprovţi, dr. Iordan Kolev de la Agenţia pentru Bulgarii din Diaspora din Sofia, Bulgaria, Maria Ivanova, directoarea Căminului Cultural din Asenovo, Bulgaria, dr. Ioan Haţegan, cercetător ştiinţific la Academia Română, prof. Dan Demşa, muzeograf şi profesor universitar la Universitatea din Arad, Niculae Mircovici, deputat şi preşedinte al U.B.B.-R., prof. Ivanciov Carol-Matei, preşedinte onorific U.B.B.-R., Lucian Stoicu, primarul localităţii Vinga, Ivan Rancov - cel care a condus lucrările simpozionului.

 

07.06.2009, Vinga. A XV-a ediţie a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat

A XV-a ediţie a Festivalului portului, cântecului şi dansului popular bulgăresc din Banat a avut loc duminică, 7 iunie 2009, la Vinga. Festivalul a început la orele 10:00 cu o mare paradă a portului popular, la care au participat: corul „Jaku Roncov" din Dudeştii Vechi, ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara, ansamblul „Vinče" (Coroniţa) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Deta, ansamblul „Brest" (Ulmul) şi „Mládust" (Tinereţe) ale al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Breştea/Bréšća, ansamblul „Balgarče" (Bulgarul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Vinga, ansamblul românesc Liliacul din Vinga şi ansamblul german „Banat-JA" din Arad.

 

14.06.2009, Breştea/Bréšća. Prima Sfântă Împărtăşanie la Breştea

Duminică, 14 iunie 2009, la biserica din Breştea, în timpul liturghiei oficiate de preotul Calapiş Matei, au primit Prima Sfântă Împărtăşanie un număr de 8 copii bulgari bănăţeni.

 

14.06.2009, Timişoara/Timišvár. Bulgarii - naşi la a XV-a ediţia a Festivalului minorităţilor

Duminică, 14 iunie 2009 a avut loc la Muzeul Satului din Timişoara a XV-a ediţie a Festivalului minorităţilor, la care naşi au fost bulgarii, mai precis deputatul Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, care a primit cu acest prilej şi o „Diplomă de naş". La festival au participat, din partea U.B.B.-R.: corul „Jaku Roncov" şi ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) din Dudeştii Vechi, ansamblul „Zeleneiy Barvinoc" al Uniunii ucrainenilor din Lugoj, ansamblul „Bokréta" a Uniunii Democrate a Maghiarilor, ansamblul ceh „Temesvarske Radovanky", ansamblul slovac „Slavicek", ansamblul sârb din Petrova selo, fanfara din Recaş, ansamblurile de dansuri româneşti din Moşniţa Veche şi Şag şi ansamblul profesionist „Banatul" din Timişoara.

 

25.07.2009, Timişoara/Timišvár. Proiect depus la Oficiul pentru Dezvoltare Rurală

În urma unor eforturi comune deosebite ale administraţiilor locale ale comunelor Beba Veche şi Dudeştii Vechi precum şi cu sprijinul Uniunii Bulgare din Banat - România, a Partidului Democrat Liberal şi a Partidului Conservator, o delegaţie formată din primarul comunei Beba Veche - ing. Ioan Bohancanu, primarul comunei Dudeştii Vechi - jurist Gheorghe Nacov, viceprimarul comunei Dudeştii Vechi - ing. Pavel Budur şi preşedintele U.B.B-R. - deputatul Niculae Mircovici a depus ,,Proiectul integrat privind înfiinţarea reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare în satele - Pordeanu, Cheglevici şi Beba Veche, înfiinţarea şi, respectiv, modernizarea reţelei de alimentare cu apă potabilă în satele Pordeanu şi Cheglevici, modernizarea şi dotarea Căminelor Culturale din satele Pordeanu şi Dudeştii Vechi, înfiinţarea şi dotarea Centrului de asistenţă după programul şcolar, de tip After School, în Dudeştii Vechi, precum şi modernizarea infrastructurii rutiere din comunele Beba Veche şi Dudeştii Vechi, judeţul Timiş" la sediul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

 

05.08.2009, Timişoara/Timišvár. Centrul Militar Zonal din Timişoara a împlinit 90 de ani

Sâmbătă, 5 august 2009, Centrul Militar Zonal din Timişoara a împlinit 90 de ani. Cu acest prilej, în curtea Centrului a fost organizată o celebrare, la care au luat parte ofiţeri activi şi în rezervă, reprezentanţi ai puterii centrale şi locale. Printre invitaţi s-au aflat: Sorin Frunzăverde, fost ministru al apărării; Viorel Oancea, secretar de stat; Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş; Mircea Băcală, prefectul judeţului Timiş; Gheorghe Ciuhandu, primarul oraşului Timişoara; Mircea Cosor, comandantul centrului Militar Timişoara ş.a. Oaspete special al manifestării a fost deputatul Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, general în armata română şi fost comandant al centrului Militar Timiş.

 

14-22.08.2009, Sighişoara. Ansamblul „Brest" la Festivalul „ProEtnica 2009"

Festivalul ProEtnica 2009 a avut loc în perioada 14-22 august la Sighişoara. De data aceasta bulgarii din România au fost reprezentaţi de ansamblul „Brest" (Ulmul) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Breştea/Bréšća.

 

15.08.2009, Dudeştii Vechi/Stár Bišnov. Sărbătoarea comunei Dudeştii Vechi „Dvete Nédeli" (Cele două săptămâni)

Ca de obicei, în ziua de 15 august, Dudeştii Vechi se îmbracă în haine de sărbătoare. La fel s-a întâmplat şi sâmbătă, 15 august 2009, când sărbătoarea „Celor două săptămâni" - Hramul bisericii, a debutat cu o depunere de coroane de flori la Monumentul Eroilor din cele două războaie mondiale. Au depus coroane: Uniunea Bulgară din Banat - România, Parlamentul Român prin deputatul Niculae Mircovici, Primăria Dudeştii Vechi, Asociaţia Veteranilor de război din Dudeştii Vechi şi Poliţia din Dudeştii Vechi.

 

14.09.2009, Bucureşti/Bukuréš. Deschiderea anului şcolar 2009-2010 la Liceul „Hristo Botev" din Bucureşti

Luni, 14 septembrie 2009, la ora 11:00, şi pentru elevii Liceului bulgar „Hristo Botev" din Bucureşti a sunat pentru prima data clopoţelul, vestind deschiderea anului şcolar 2009-2010. Din partea Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti au participat la deschidere, Excelenţa Sa domnul ambasador Valentin Radomirski şi domnul Stanimir Petkov - ataşat cultural al Republicii Bulgaria la Bucureşti. De asemenea a participat şi domnul Gheorghi Panaiotov. Uniunea Bulgară din Banat - România a fost reprezentată la aceste festivităţi de domnul Valentin Şerban, preşedintele filialei Bucureşti a U.B.B.-R.

 

25.09.2009, Timişoara/Timišvár. Colaborare româno-franceză

Vineri, 25 septembrie 2009, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, deputatul Niculae Mircovici, a avut o întâlnire cu directorul Centrului Cultural Francez din Timişoara, Eric Baude. Scopul întâlnirii a fost realizarea de relaţii oficiale între U.B.B.-R. şi centrul Cultural Francez. Cu acest prilej deputatul Niculae Mircovici a propus organizarea unei „Seri bulgăreşti" cu ocazia Zilei francofoniei din martie 2010. La întâlnire a participat şi prof. Ana Maria Ciocani.

 

03-04.10.2009, Varna, Bulgaria. A doua întâlnire a Parlamentului mondial al bulgarilor

Între 3 şi 4 octombrie 2009, a avut loc la Varna A Doua întâlnire a Parlamentului mondial al bulgarilor, sub patronajul Academiei bulgare şi a Primăriei Varna. La întâlnire s-au prezentat delegaţi din Ucraina, Moldova, România, Macedonia, Serbia, Cipru şi Bulgaria. Bulgarii din România au fost reprezentaţi de deputatul Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, care a fost însoţit de ing. Velciov Ştefan, prim-vicepreşedinte U.B.B.-R. şi primarul Nacov Gheorghe.

 

05-08.10.2009, Timişoara/Timišvár. Vizita Consulului Bulgariei la Bucureşti la bulgarii din Banat

În perioada 5-8 octombrie 2009, consulul Republicii Bulgaria la Bucureşti, dr. Iavor Stoianov i-a vizitat pe bulgarii din Banat. Acesta a venit însoţit de Bronislav Denev, consilier la Ambasada Republicii Bulgaria la Bucureşti. Au fost vizitaţi bulgarii din Timişoara, Arad şi Dudeştii Vechi.

 

13.10.2009, Bucureşti/Bukuréš. Primul Guvern îndepărtat de la putere în mod democratic

Marţi, 13 octombrie 2009, pentru prima oară în România, Guvernul a fost îndepărtat de la putere prin votul parlamentarilor - moţiune de cenzură - pentru care au votat 254 de parlamentari (senatori şi deputaţi). După căderea guvernului, preşedintele Traian Băsescu a invitat partidele parlamentare la convorbiri. Primii cu care s-a întâlnit au fost reprezentanţii minorităţilor naţionale din România. La întâlnire a fost invitat şi deputatul Niculae Mircovici, preşedintele Uniunii Bulgare din Banat - România, reprezentantul minorităţii bulgare în Parlament.

 

24-25.10.2009, Timişoara/Timišvár. Zilele bulgarilor din Timişoara

Sărbătoarea Zilelor bulgarilor din Timişoara a început sâmbătă, 24 octombrie 2009, cu o liturghie solemnă oficiată de msgr. Augustinov Gheorghe la biserica catolică „Notre Dame" din cartierul timişorean Iosefin şi a continuat la sediul central al Uniunii Bulgare din Banat - România cu vernisajul unei expoziţii de pictură organizată de pictorul Vasilcin Ioan din Dudeştii Vechi. Sărbătoarea a continuat duminică, 25 octombrie 2009, când de la orele 15:00 la sala festivă a parohiei din Mehala a început programul artistic, la care şi-a dat aportul ansamblul „Slávjak" (Privighetoarea) al Uniunii Bulgare din Banat - România, Filiala Timişoara şi formaţia condusă de Teo Catarov.

 

24-29.11.2009, Timişoara/Timišvár. Vizita ambasadorului Republicii Bulgaria la Bucureşti la bulgarii din Banat

Între 25-29 noiembrie 2009 o delegaţie în frunte cu Excelenţa Sa Valentin Radomirski, ambasadorul Republicii Bulgaria la Bucureşti i-a vizitat pe bulgarii din Banat. Din delegaţie au mai făcut parte soţia ambasadorului, Lidia Radomirska, Petăr Vălov şi jurnalistul Gheorghi Vasilski. Vizita a avut mai multe obiective, printre care: reînnoirea Protocolului de colaborare între judeţul Timiş şi regiunea Plovdiv din Bulgaria, semnat în luna noiembrie 2006, întâlniri cu oficialităţile locale din Timiş şi Arad pentru clarificarea poziţiei în legătură cu deschiderea unui consulat bulgar la Timişoara, întâlniri cu reprezentanţii Camerei de Comerţ din Timiş şi Arad pentru realizarea de legături între firme din Bulgaria şi România şi întâlnire cu comunităţile de bulgari din Timiş şi Arad.