Minoritatea elenă 2015

 

15.01.2015, Bucureşti, Ploieşti, Oneşti, Piteşti, Turnu Severin. Ziua Culturii Naţionale

Ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, devenită Ziua Culturii Naţionale, este sărbătorită în numeroase comunităţi elene. Se depun coroane şi jerbe de flori la statuia lui Eminescu şi la monumentele altor oameni de cultură în diverse localităţi, se organizează spectacole, evocări, momente de poezie în limba română şi în limba greacă.

 

24.01.2015, Bucureşti, Ploieşti etc. Aniversarea Micii Uniri

În capitală şi în alte localităţi comunităţile elene organizează diverse manifestări marcând împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Se dansează Hora Unirii, se depun coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza (Bucureşti, Ploieşti).

 

21.02.2015, Bucureşti. „E vremea carnavalurilor"

Are loc la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti a VI-a ediţie a proiectului „E vremea carnavalurilor" cu titlul „Lunea Curată - Kathara Deftera". E vorba despre sărbătorirea de către greci a începutului de post. Participă copii şi tineri din toate comunităţile elene din România.

 

7.03.2015, Bucureşti. Simpozion Internaţional Statele france din Levant"

Uniunea Elenă din România găzduieşte Simpozionul „Statele france din Levant", proiect realizat în colaborare cu Societatea Culturală Bizantină, Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren" şi Institutul de Studii Sud-Est Europene.

 

20.03-19.04.2015. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a Greciei (25 Martie)

În 20.03, grecii din Prahova sărbătoresc la Afi Palace, unde ansamblurile comunităţii elene „Kymata", „Hara" şi invitaţii lor de la Asociaţia „Zaedno" a bulgarilor susţin un spectacol de neuitat. Ziua de 21.03 a fost proclamată Ziua Culturii Elene la Brăila, unde comunitatea elenă organizează spectacole şi lansări de carte la Muzeul Brăilei „Carol I" - Centrul Diversităţii Culturale. În 21.03, grecii din Oneşti sărbătoresc 194 de ani de la eliberarea Greciei la Casa Berarilor, iar grecii din Tulcea, la Casa Avramidis. În aceeaşi zi, la Casa de Cultură din Constanţa are loc un amplu spectacol dedicat Zilei Greciei. Tot în 21.03, în Sala „Auditorium" a Muzeului de Artă din capitală are loc un concert extraordinar, susţinut de baritonul Operei din Viena Kyros Patsalides şi de Corul cipriot „Vocea din Kyrenia". În 22.03 acelaşi concert se bucură de mare succes la Filarmonica din Ploieşti, iar în Piaţa Ovidiu din Constanţa peste 500 de persoane dansează Syrtaki, participând la un flash mob în cinstea Zilei Greciei. Tot în 22.03 se depun coroane de flori la Sculeni şi la Mănăstirea „Trei Ierarhi" din Iaşi în memoria eroilor greci căzuţi pentru libertate. În 23.03, la Muzeul „Paul Păltânea" din Galaţi are loc vernisajul Expoziţiei „25 Martie - Ziua Naţională a Greciei". În 25.03 se ţin slujbe de pomenire a eroilor greci la bisericile greceşti, dar şi în alte biserici ortodoxe din România („Sf. Ecaterina" din Bârlad). Ambasada Republicii Elene la Bucureşti oferă o recepţie în deschiderea căreia grupul vocal „Dionysos" al Comunităţii Elene Braşov interpretează imnurile naţionale ale României şi Greciei. Tot în 25.03 are loc a doua ediţie a expoziţiei de artă plastică „Valul grecesc", organizată de Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I" din Bucureşti, Liga Navală Română, Asociaţia „Sculptor Marinar Laurenţiu Macarie", Truicart Events şi Uniunea Elenă din România. În 4.04 reprezentanţii Comunităţilor Elene Bucureşti, Craiova, Calafat, Piteşti, Prahova, Târgovişte, alături de conducerea Uniunii Elene şi Corpul Diplomatic al Ambasadelor Greciei şi Ciprului, au omagiat eroii din 1821 la Drăgăşani. În 19.04 se depun coroane de flori şi se ţine o slujbă de pomenire la Secu.

 

27-29.03.2015, Craiova. Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă

Se desfăşoară la Liceul Energetic din Craiova a XIV-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Limba Neogreacă, la care participă 169 de elevi ce studiază limba neogreacă fie opţional, ca limbă străină, fie ca limbă maternă.

 

3-6.04, 24-26.04.2015, Piteşti. Olimpiada Naţională de Limbi Clasice; Simfonia Lalelelor

Comunitatea Elenă din Piteşti se implică în organizarea celei de a XXVIII-a ediţii a Olimpiadei Naţionale de Latină şi Greacă Veche. Ansamblul „Filia" oferă participanţilor un spectacol cu dansuri din diverse regiuni ale Greciei. ● Tot în luna aprilie, Ansamblul „Filia" şi grupul vocal „Ellada" din Piteşti participă la spectacolele din cadrul evenimentului Simfonia Lalelelor (24-26.04).

 

9.04.2015, Turnu Severin. Concursul „Cei 7 înţelepţi"

Casa Tineretului din Turnu Severin găzduieşte a XV-a ediţie a Concursului „Cei 7 înţelepţi", manifestare iniţiată de Cercul de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin, în parteneriat cu U.E.R. şi Guvernul României - D.R.I. Concursul de istorie în care se întrec echipajele din Dolj şi Mehedinţi este urmat de un spectacol susţinut de ansamblurile Comunităţilor Elene Craiova şi Calafat şi Turnu Severin.

 

30.04.2015, Iaşi. Festivalul ArtFest  

Ansamblul „Orpheas" participă cu o suită de dansuri din insulele Ciclade la spectacolul „Iaşul intercultural", din cadrul festivalului organizat la Casa de Cultură a Studenţilor.

 

30.04-3.05.2015, Galaţi. Seminar pentru învăţarea dansurilor greceşti

U.E.R. organizează la Galaţi a IX-a ediţie a Seminarului cu tema „Însuşirea şi perfecţionarea dansurilor greceşti". Participă tineri din toate comunităţile greceşti, care vor duce mai departe în fiecare comunitate cunoştinţele şi priceperile dobândite în aceste zile de la instructorul Efstathios Kalogheros de la celebra Şcoală de dans „Dora Stratou" din Atena.

 

8-10.05.2015, Bucureşti. ONGFest

Are loc a VI-a ediţie a ONGFest, ce reuneşte peste 160 de organizaţii nonguvernamentale din România. U.E.R. beneficiază de un stand în parcul Herăstrău şi participă cu câteva spectacole susţinute de ansamblurile „Asteria" și „Orpheas" ale Comunităţilor Elene Bucureşti și Iaşi şi de solista Silviana Argyro.

 

9.05.2015, Bucureşti, Târgu-Ocna, Turnu Severin. Manifestări dedicate Zilei Europei

Formaţia „Apollon Band" şi Ansamblul „Kymata" de la Comunitatea Elenă Prahova participă la Târgul Statelor Membre ale Uniunii Europene din parcul Cişmigiu din capitală ● Ansamblul „Agoria" al Comunităţii Elene din Oneşti participă la manifestările dedicate Zilei Europei, la invitaţia Primăriei din Târgu-Ocna. ● Casa Corpului Didactic din Turnu Severin şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi organizează Ziua Spectacolului European, la care participă şi dansatorii Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin.

 

10.05.2015, Brăila. Cupa Minorităţilor

Echipa de fotbal a Comunităţii Elene Brăila participă la Cupa Minorităţilor la Fotbal şi se clasează pe locul al III-lea.

 

14-24.05.2015, Roman. Zilele oraşului

Membrii Comunităţii Elene Roman participă la o suită de manifestări dedicate zilelor oraşului lor, iar dansatorii Ansamblului „Areti" al Comunităţii Elene susţin un spectacol deosebit. Ei primesc din partea Primăriei Roman Diploma de merit şi Diploma de excelenţă pentru cei 20 de ani de activitate.

 

15.05.2015, Iaşi. Debutul unui nou ansamblu de dansuri greceşti

La Ateneul Tătăraşi din Iaşi are loc, din iniţiativa Şcolii „Ion Creangă", Festivalul „Cânt şi joc de pretutindeni", pe scena căruia debutează şi noul grup de copii al Ansamblului „Orpheas" al Comunităţii Elene din Iaşi.

 

28-30.05.2015, Cluj-Napoca. Proiectul „Călătoria mea multiculturală"

Se desfăşoară la Cluj-Napoca etapa finală a Concursului „Călătoria mea multiculturală", cu tema „Drepturile minorităţilor". Iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice - Direcţia pentru Limbile Minorităţilor, concursul reuneşte peste 100 de elevi din 16 judeţe ale României. Din partea minorităţii elene participă două echipaje: al Şcolii „Petre Sergescu" din Turnu Severin, care obține premiul I, şi al Şcolii „Ion Simionescu" din Iaşi, care obține o menţiune.

 

2.06.2015, Bucureşti. Conferinţă despre Evanghelie Zappa

În Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Academiei Române are loc Conferinţa „Evanghelis Zappas, iniţiator al Olympiilor: 1859, 1870, 1875, 1888-1889, precursor al Jocurilor Olimpice Internaţionale din 1896", susţinută de domnul Georgios I. Dolianitis.

 

19.06.2015, Iaşi. Festivalul Florilor de Tei

În cadrul Festivalului Florilor de Tei din Iaşi are loc un program de poezie, muzică şi dans organizat de Lectoratul de neogreacă şi Comunitatea Elenă Iaşi.

 

20.06.2015, Bucureşti. Simpozionul „Studii bizantine"

Uniunea Elenă din România este gazda celei de a VI-a ediţii a Simpozionului „Studii bizantine", cu tema „Bizanţul şi ideea de Cruciadă", organizat în colaborare cu Societatea Culturală Bizantină şi Ambasada Republicii Elene.

 

26-28.06.2015, Braşov. Proiectul „Dialog cu timpul şi lumea"

Se desfăşoară la Braşov a VII-a ediţie a proiectului „Dialog cu timpul şi lumea", cu tema Interferenţe culturale în lumea românească - Contribuţia minorităţilor din România la crearea patrimoniului comun.

 

1-31.07.2015, Bârlad. Şcoala de vară a Comunităţii Elene

Comunitatea Elenă din Bârlad derulează a II-a ediţie a școlii de vară, cu scopul de a promova cultura şi tradiţiile greceşti. Participă copiii comunităţii, dar şi alţi copii dornici de a practica noi activităţi.

 

5.07.2015, Suceava. Festivalul „Convieţuiri"

Are loc la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava Festivalul Interetnic „Convieţuiri". Alături de ansamblurile diverselor comunităţi din ţară, participă şi etnia greacă, reprezentată de Ansamblul „Orpheas" al Comunităţii Elene Iaşi.

 

9-12.07.2015, Mahmudia, Tulcea. Şcoala Interculturală

Elevii care au obţinut premii la olimpiadele de limbă maternă participă la primul modul al proiectului Şcoala Interculturală, organizat de D.R.I. al Guvernului României la Mahmudia şi Tulcea, într-o zonă cu o mare diversitate etnică.

 

21.07.2015, Tulcea. Festivalul Filmului Multietnic

La seara grecească din cadrul Festivalului Filmului Multietnic de la Tulcea este urmărit filmul „Palicarul grec" şi evoluează ansamblurile de dansuri tradiţionale ale Comunităţilor Elene Tulcea şi Sulina.

 

1.08.2015, Bârlad. Festivalul „Hora din străbuni"

Ansamblul „Hesperis" al Comunităţii Elene Bârlad şi ansamblul „Olympos" al Comunităţii Elene Galaţi participă la Festivalul Internaţional „Hora din străbuni", organizat de Consiliul Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Bârlad.

 

1-31.08.2015, Grecia. Tabere de vară pentru copiii din comunităţile elene

40 de copii din comunităţile elene se bucură de ospitalitatea Municipalităţii Poligyros, care organizează tabăra „Oneirata" din Metamorfosi - Halkidiki (1-10.08). Alţi 31 de copii beneficiază de preţuri preferenţiale în tabăra Kalivas (1-13.08). 40 de tineri din 20 de comunităţi elene participă între 25 și 31.08 la tabăra-seminar din Tzioni, pentru învăţarea şi perfecţionarea dansurilor greceşti (a X-a ediţie a acestui proiect).

 

7-9.08.2015, Bucureşti. Festivalul „Strada Armenească"

Ansamblurile „Asteria", „Kymata" şi formaţia „Apollo Band" de la Comunităţile Elene Bucureşti şi Prahova participă la Festivalul „Strada Armenească" din capitală.

 

25-28.08.2015, Iaşi. Festivalul „Catalina"

Ansamblul „Orpheas" al Comunităţii Elene din Iaşi participă la Festivalul Internaţional de Folclor „Catalina", organizat în Parcul Palas de I.S.J. Iaşi şi Palatul Copiilor din Iaşi.

 

20-30.08.2015, Sighişoara. Festivalul Intercultural „ProEtnica"

Are loc la Sighişoara a XIII-a ediţie a Festivalului Intercultural „ProEtnica", cea mai mare sărbătoare a dialogului intercultural din România. Participă peste 800 de reprezentanţi ai minorităţilor din România, printre care şi ansamblurile „Artemis", „Kymata", „Efthimos", „Asteria" ale Comunităţilor Elene Sulina, Prahova, Braşov, Bucureşti şi grupul vocal „Dionysos" din Braşov.

 

5.09.2015, Mamaia. Festivalul Mamaia copiilor

Ansamblul „Elpis Junior" al Comunităţii Elene din Constanţa participă la Festivalului „Mamaia copiilor".

 

9-12.09.2015, Bucureşti. Olimpiada Internaţională a Elenismului

Parlamentul României găzduieşte a II-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în parteneriat cu Uniunea Elenă din România, sub patronajul Parlamentului României şi al Parlamentului elen. Participă elevi din România, Grecia, Moldova, Bulgaria şi Ungaria care studiază limba neogreacă fie în învăţământul preuniversitar de stat sau particular, fie în cadrul comunităţilor greceşti din ţările participante.

 

11.09.2015, Calafat. Sărbătorirea scriitoarei de origine elenă Florenţa Marincu

Oraşul Calafat o sărbătoreşte pe scriitoarea Florenţa Marincu la împlinirea vârstei de 90 de ani. Familia scriitoarei, originară din insula Mikonos, se numără printre familiile de vază ale Calafatului, fiind ctitori ai bisericii greceşti din Calafat.

 

18-25.09.2015, Iaşi. Proiect multicultural privitor la istoria minorităţilor

Primăria Municipiului Iaşi în colaborare cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Asociaţia „Pro Roma" derulează la Iaşi proiectul „Istoria minorităţilor - o abordare cultural-artistică a diversităţii". Din partea Comunităţii Elene participă Ansamblul artistic „Orpheas".

 

19-20.09.2015, Bucureşti. Cupa Diversităţii

D.R.I. din cadrul Guvernului României în parteneriat cu Federaţia Română de Fotbal organizează la Arena Naţională din Bucureşti manifestări culturale şi sportive dedicate pluralismului etnic şi cultural. La Turneul de Fotbal „Cupa Diversităţii" participă 14 echipe din rândul minorităţilor naţionale. Uniunea Elenă îşi promovează tradiţiile printr-un stand de artă culinară grecească, prin lecţii de dans, pictură şi hand-made.

 

20.09.2015, Bucureşti. Rural Fest

Uniunea Elenă din România participă la a doua ediţie a Rural Fest, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi cu Primăria Municipiului Bucureşti. Pe lângă standul de produse promoţionale, U.E.R. participă cu un spectacol susținut de ansamblul „Asteria Junior" şi de solista Silviana Argyro.

 

8-11.10.2015, Piteşti. Festivalul Elenismului

Se desfăşoară la Teatrul „Alexandru Davila" Piteşti Festivalul Elenismului din România. Participă peste 480 de persoane din marea familie a Uniunii Elene din România.

 

16-17.10.2015, Bucureşti. Al III-lea Congres al Neoeleniştilor din ţările balcanice

Secţia de literatură clasică şi neoelenă a Universităţii Bucureşti, în colaborare cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române şi Uniunea Elenă din România, organizează congresul cu tema „Elenismul ca factor cultural şi economic în Balcani (1453-2015): Limbă, Literatură, Artă, Societate".

 

28-31.10.2015, Bucureşti, Iaşi şi alte comunităţi elene. Ziua Marelui Nu"

Cu prilejul Zile Demnităţii Naţionale, la 75 de ani de la „Marele Nu" rostit de greci în faţa ultimatumului dat de Mussolini, în comunităţile elene se ţin slujbe religioase în memoria eroilor, au loc conferinţe, spectacole, audiţii, întâlniri cu veterani de război. În 28.10 părintele Ioan Moldoveanu oficiază un Te Deum la Biserica Greacă „Buna Vestire" din Bucureşti. În aceeaşi zi, la sediul U.E.R. se joacă piesa „Cineva care să mă strige" de Anastasia Voulgari, în regia Mihaelei Boboc Manea şi în interpretarea Danielei Moldovan. În 31.10, Lectoratul de studii neoelene şi Comunitatea Elenă organizează la Casa de Cultură „Mihai Ursachi" o conferinţă despre evenimentele din 1940-1941 şi o prezentare a muzicii greceşti ce a marcat starea de spirit a anilor 1940-1941.

 

13-15.11.2015, Bucureşti. FestivalulAlfabetul Convieţuirii"

Are loc la Cercul Militar Naţional din capitală festivalul „Alfabetul Convieţuirii", organizat de U.E.R şi cofinanţat de Guvernul României. A III-a ediţie a acestui proiect este dedicată aniversării unui deceniu de la proclamarea zilei de 16 noiembrie drept Ziua Internaţională a Toleranţei.

 

19.11.2015, Bucureşti. Spectacolul Poveste fără nume"

La Teatrul Mic din Bucureşti se joacă „Poveste fără nume", după textul omonim semnat de Iakovos Kambanellis. Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Greacă din România „Nostos" cu sprijinul Ambasadei Greciei şi al Camerei de Comerţ Româno-Elene, în colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti.

 

18.12.2015, Bucureşti. Congresul Uniunii Elene din România

Are loc Congresul U.E.R. Participă 36 de delegaţi din comunităţile teritoriale, care aleg noua conducere a Uniunii Elene din România. Este reales în funcţia de preşedinte domnul Dragoş Gabriel Zisopol.

 

19.12.2015, Bucureşti. Festivalul „Decembrie de poveste"

Antonia Irina Cojocaru, în vârstă de numai 6 ani, susţine un recital la baglamas (vechi instrument tradiţional grecesc) şi câştigă premiul de excelenţă şi trofeul Asociaţiei Culturale Belle Arti, organizatoarea Festivalului „Decembrie de poveste".

 

2015, Bucureşti, Brăila, Târgovişte. Apariţii editoriale

UERPress editează Dialoguri culturale: istorie, limbă şi civilizaţie în cadrul Lectoratului de Neogreacă al Universităţii Al. I.Cuza şi Comunităţii elene Iaşi. Aceeaşi editură publică volumul de versuri Εποχή semnat de Kiki Dimoula (ediţie bilingvă, traducere Angela Bratsou) şi cartea lui Ion Sideri Poliţist sub acoperire. ● La Editura Omonia apare volumul lui Nicolae Mavrocordat Răgazurile lui Filotheos (text, introducere, note şi indice: Jacques Bouchard, traducere din greacă şi franceză: Claudiu Sfirschi-Lăudat). Editura Omonia publică în limba greacă volumul Românii despre Zappas (Οι Ρουμάνοι για τον Ζάππα), în traducerea lui Georgios I. Dolianitis (lansat în 30.05.2015 la Muzeul Municipiului Bucureşti, unde s-a vernisat şi o expoziţie cu mărturii din biblioteca autorului). La aceeaşi editură apar: Despre Iluminismul neoelen (Curente de idei şi canale de comunicare cu gândirea occidentală) de Anna Tabaki; Frunze risipite ale vieţii mele de Kostas Asimakopoulos; Poeme (Ποιήματα) de Iota Partheniou (ediţie bilingvă româno-greacă, traducere de Valeriu Mardare). ● La Editura Humanitas apare lucrarea lui Tudor Dinu Bucureştiul fanariot, vol. I (Biserici, Ceremonii, Războaie). ● La Editura Meronia apare Antologia poetică Vasilis Mihailidis (ediţie bilingvă, cu un Cuvânt înainte de Mihalis Pieris, traducere de Elena Lazăr şi Jana Balacciu Matei). ● Muzeul Brăilei editează volumul lui Ionel Cândea Cetatea Brăilei, Istoric, Reconstituire, Valorificare (ediţie bilingvă româno-engleză, lansată în 2.11.2015 la Muzeul Brăilei) ● La Editura Bibliotheca din Târgovişte apare volumul Minorităţile din Oltenia. Studii Culturale, semnat de Carmen Ionela Banţa.