Minoritatea elenă 2004

Ianuarie 2004, România. Tăierea Vasilopitei

De Anul Nou, pe 1 ianuarie, toate comunităţile grececeşti sărbătoresc, ca de obicei, tăierea Vasilopitei, plăcinta Sfântului Vasile ce-ascunde un bănuţ găsit de norocosul anului.

 

22-28.03.2004, România. Manifestări dedicate Zilei Elladei

Slujbe de pomenire a eroilor greci şi spectacole au loc peste tot unde există comunităţi greceşti. Preşedintele U.E.R. participă la festivităţile de la Galaţi, ce încep la Monumentul eroilor greci, continuă la Casa de Cultură a Sindicatelor şi se încheie târziu, cu o petrecere la Taverna Minaki. ♦ Preşedintele Sotiris Fotopolos e prezent şi la Iaşi, alături de consulul grec Dimitrios Karampalis şi ataşatul militar al Ambasadei Elene din Bucureşti, Ghiorghios Hagiconstantinou, la vernisajul Expoziţiei de arte plastice „Univers elen" şi la spectacolul Ansamblului Comunităţii Elene la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri". Comunitatea Elenă din Iaşi montează o placă comemorativă pe zidul casei în care a locuit între 1796 şi 1803 cărturarul de origine greacă Daniil Dimitrie Philippide, cel care a folosit pentru prima oară într-o lucrare ştiinţifică termenul „România". Placa este dezvelită de consulul Greciei la Bucureşti, Dimitrios Karampalis. ♦ La Brăila comunitatea organizează în colaborare cu Muzeul Brăilei un simpozion şi lansarea unor lucrări monografice despre elenismul la Brăila şi un spectacol la Centrul de Cultură pentru Tineret. ♦ La Craiova apare publicaţia „Elinul" dedicată evenimentului, iar comunitatea organizează un spectacol în colaborare cu Şcoala „Petrache Poenaru", cu Şcoala „Sf. Gheorghe" şi Grădiniţa „Elena Farago". ♦ La Turnu Severin, Zilele Culturii Elene reunesc numeroşi eleni şi filoeleni la conferinţele şi expoziţiile găzduite de Muzeul de Artă şi la Şcoala „Petre Sergescu", unde au loc concursurile Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă. Comemorări, simpozioane şi serbări au loc de-asemeni la Târgovişte şi Oneşti. ♦ Presa centrală dedică spaţii largi Zilei Independenţei Greciei.

 

27-28.04.2004, Bucureşti. Vizita Preşedintelui Republicii Elene

Preşedintele Republicii Elene vizitează România, are întâlniri cu preşedintele României Ion Iliescu, cu premierul Adrian Năstase, cu preşedintele Camerei Deputaţilor Valer Dorneanu. Oaspetele a subliniat că aderarea României la U.E. nu va contribui la simpla extindere geografică a acesteia, ci la întărirea poziţiei U.E. şi că apartenenţa comună a României şi Greciei la U.E. va aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea regiunii Balcanilor. Preşedintele grec a avut de asemenea o întâlnire emoţionantă cu reprezentanţii comunităţilor elene din România.

 

5.05.2004, Galaţi. Simpozion organizat de minoritatea ucraineană

Reprezentanţi ai Comunităţii Elene din Galaţi participă, la invitaţia prietenilor ucraineni, la simpozionul „Personalitatea Hatmanului Ivan Mazepa în istoria europeană", urmat de un spectacol la Teatrul Dramatic „Fani Tardini".

 

11-14.05.2004, România. Vizita delegaţiei Prefecturii Salonic în România

Are loc vizita delegaţiei Prefecturii din Salonic, în frunte cu prefectul Panaiotis Psomiadis. După ce a fost primită de membrii Comunităţii Elene din Giurgiu, delegaţia s-a îndreptat spre Ploieşti unde s-a semnat un protocol de colaborare între Prefecturile Prahova şi Salonic. Un protocol similar a fost semnat şi cu Prefectura din Constanţa. Oaspeţii greci s-au întâlnit şi cu conducerea Uniunii Elene la sediul din Bucureşti.

 

15-16.05.2004, Tulcea. A treia ediţie a Olimpiadei de Limba greacă

Se desfăşoară la Tulcea cea de a treia ediţie a Olimpiadei naţionale de Limba greacă, la care au participat 60 de elevi din 12 comunităţi elene.

 

19.05.2004, Galaţi. Inaugurarea noii secţii a Muzeului „Al. Ioan Cuza" din Galaţi

La Galaţi are loc inaugurarea aripii noi a Muzeului „Al. Ioan Cuza", secţia „Numismatică şi filatelie". Printre exponate se află şi monezi provenite din lumea greacă, mărturii ale vechilor relaţii dintre strămoşii elenilor şi românilor.

 

29-30.05.2004, Bucureşti. Festivalul Tineretului Elen

Se desfăşoară la Teatrul „Ion Creangă" din Bucureşti Festivalul Tineretului Elen „Spirit elen - Jocurile Olimpice Atena 2004". Sunt invitaţi: E.S. Dora Grosomanidou, ambasadoarea Greciei la Bucureşti, parlamentari greci ca Giorgios Garofalias şi Markos Bolaris, Bebe Tudor, din partea Guvernului României. Participă ansamblurile comunităţilor elene din România şi Ansamblul elenilor din Budapesta, dar şi ansambluri ale ucrainenilor, ruşilor lipoveni şi sârbilor.

 

6.06.2004, România. Alegeri locale

U.E.R. participă la alegerile pentru consiliile locale şi judeţene din România.

 

1-15.08.2004, Grecia. Programe de vacanţă pentru copiii de origine elenă

62 de copii din comunităţile U.E.R. îşi petrec vacanţa în tabăra Kalyvas din Halkidiki, graţie generozităţii Prefecturii Salonic şi a Centrului Mării Negre. ♦ În toamna aceluiaşi an, 82 de pensionari de origine elenă vor participa la programele de găzduire oferite de statul elen.

 

11-15.08.2004, Piteşti. Festivalul de folclor „Carpaţi 2004"

La Piteşti se desfăşoară Festivalul internaţional de folclor „Carpaţi 2004". Reprezentanţii Greciei, membrii Ansamblului „Horikos" din Pieria au fost primiţi cu multă căldură de membrii Comunităţii Elene din Piteşti.

 

13-28.08.2004, Atena. Se desfăşoară Jocurile Olimpice

Preşedintele României asistă la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Atena. El se află în vizită în Grecia în perioada 13.08-16.08.

 

8-10.10.2004, Piteşti. Festivalul Multietnic

La Piteşti are loc prima ediţie a Festivalului Multietnic, reunind formaţiile tuturor minorităţilor din judeţul Argeş. Comunitatea Elenă a fost prezentă cu o expoziţie foto, o expoziţie de artă plastică, un album de reţete culinare tradiţionale greceşti şi un program de cântece şi dansuri.

 

28.10.2004, Galaţi, Tulcea. Manifestări dedicate zilei de 28 Octombrie

„Marele Nu" este sărbătorit în toate comunităţile greceşti. La Galaţi preotul C. Stoica de la Biserica greacă ţine o slujbă religioasă la Monumentul eroilor greci din cimitirul Eternitatea, flancat în această zi de 2 evzoni şi 4 soldaţi ai garnizoanei Galaţi. ♦ La Tulcea invitat de onoare este domnul deputat Iannis Ianelis, din Republica Elenă.

 

Noiembrie 2004, Bucureşti. Expoziţie de sculptură Ion Sideri

Este deschisă expoziţia „Olimpism şi mitologie" a sculptorului Ion Sideri, organizată de Centrul Cultural al Ministerului Administraţiei şi Internelor din Bucureşti.

 

28.11.2004, România. Alegeri legislative

Au loc în România alegeri legislative. Din partea minorităţilor naţionale, 28 de organizaţii se confruntă în competiţia electorală. Conform legii, 18 minorităţi naţionale (în afară de cea maghiară) sunt reprezentate în Parlament. Din cele 10,18 milioane de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor, candidaţii elenilor obţin 7.161 voturi. Astfel, minoritatea elenă va fi reprezentată în Parlamentul României şi în această legislatură de Sotiris Fotopoulos (deputat din 2000 şi totodată preşedinte al U.E.R., de la constituirea sa în 1990). Pe lângă deputatul U.E.R., alţi 8 foşti deputaţi işi reînnoiesc mandatul: Nicolae Păun (rromi), Ştefan Tcaciuc (ucraineni), Varujan Pambuccian (armeni), Ghervazen Longher (polonezi), Miron Ignat (ruşilor lipoveni), Oana Manolescu (albanezi), Mihai Radan (croaţi), Gh. Firczak (ruteni). Celelalte 9 locuri sunt ocupate de noi deputaţi: Liana Dumitrescu (macedoneni), Aurel Vainer (evrei), Iusein Ibram (turci), Aledin Amet (tătari turco-musulmani), Nicolae Mircovici (bulgari), Ovidiu Ganţ (germani), Adrian Miroslav-Merka (slovaci şi cehi), Mircea Groşaru (italieni).

 

2004, Bucureşti, Brăila, Craiova, Iaşi. Apariţii editoriale

Uniunea Elenă din România, în colaborare cu Muzeul Brăilei editează o monografie a Comunităţii Elene din Brăila. Primul volum, semnat de Ionel Cândea urmăreşte prezenţa greacă în zona Brăilei din cele mai vechi timpuri până în sec.XIX, iar cel de-al doilea, semnat de Cristian Filip, se opreşte asupra secolului XIX. ♦ Tot sub egida U.E.R. apare volumul Teodorei Fampas Tanasis Fampas un destin care nu putea fi altfel. ♦ Apare primul număr al ziarului „Elinul", publicaţie a grecilor din Oltenia. ♦ Apare la Editura Agora din Craiova volumul bilingv Documentar - Poezii Elena Farago (trad. Alexe Aneste). ♦ Apare la Editura Omonia din Bucureşti volumul omagial Dialoguri culturale româno-greceşti, dedicat profesoarei Maria Marinescu Himu (1907-1995), una din cele mai energice promotoare a studiilor neoelene în România şi a literaturii române în Grecia. Tot Editura Omonia publică o mică enciclopedie Domnii fanarioţi în Ţările Române, semnată de Mihai Ţipău, Cronici în versuri despre Mihai Viteazul în traducerea Olgăi Cicanci, lucrarea Balkania, veşnica noastră întoarcere de Monica Săvulescu Voudouri, Venizelos şi românii de Const. Iordan. ♦ Editura Meronia publică Istoria Ciprului de Katia Hadjidemetriou (trad. Cristina Christodoulou-Todea) ♦ La Editura Polirom din Iaşi apare Limba neogreacă: curs practic de Valeriu Mardare.