Minoritatea elenă 2000

2000, Zalău. Organizarea Comunităţii Elene Zalău

Cele 35 de persoane de origine elenă din Zalău se organizează în noua comunitate afiliată la Uniunea Elenă din România, Daniela Petreuş fiind aleasă preşedintă a comunităţii.

 

18-31.03.2000, Turnu Severin. Manifestări dedicate Zilei Greciei

Comunitatea Elenă din Turnu Severin sărbătoreşte 5 ani de la înfiinţarea ei şi 10 ani de la fondarea U.E.R. Ea organizează expoziţia cu tema „Prezenţa greacă la Turnu Severin", găzduită de Palatul Theodor Costescu între 18 şi 25 martie şi de Oficiul Decebal Romtelecom între 25 şi 31 martie. Au fost aduse în atenţia publicului elemente culturale, istorice, tradiţionale, legate de existenţa comunităţii elene în această zonă. Participă la inaugurare un public numeros: oficialităţi locale, oameni de cultură, ziarişti.

 

17.04.2000, Bucureşti. Constituirea Ligii Culturale Româno-Elene

Se formează Liga Culturală Româno-Elenă pentru arte, ştiinţă, filosofie şi religie, în frunte cu prof. Geo Saizescu, ce-şi propune o mai bună cunoaştere a tradiţiilor celor două ţări, intensificarea schimburilor culturale, promovarea valorilor aparţinând celor două popoare.

 

11-20.05.2000, România. Decada Culturii Elene

La Bucureşti şi în toate localităţile în care există comunităţi greceşti se desfăşoară „Decada Culturii Elene", sărbătorindu-se un deceniu de la primul pas făcut pentru recucerirea identităţii, un deceniu de la înfiinţarea Uniunii Elene din România. La ceremonia de la sediul U.E.R. au fost prezenţi E. S. Stylianos Mallikourtis, Ambasadorul Elladei la Bucureşti şi Ministrul Culturii Ion Caramitru. Au loc depuneri de flori la troiţa eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, spectacole, simpozioane şi mese rotunde despre rădăcinile elenismului în spaţiul românesc, spiritualitatea ortodoxă - liant între greci şi români, istoria relaţiilor diplomatice româno-elene, cadrul legislativ al minorităţilor naţionale, lansări de cărţi (o ediţie bilingvă a Poeziilor lui Eminescu, apărută prin grija Uniunii Elene şi ediţia românească a Poeziilor lui Seferis de la editura Dacia din Cluj, anul 2000 fiind declarat Anul Seferis în Grecia, şi anul Eminescu în România). Două numere ale publicaţiei „Dialog cu timpul" (mai-iunie 2000) sunt dedicate manifestărilor Decadei.

 

20-26.05.2000, România. Arhiepiscopul Atenei în România

Are loc vizita în România a Preafericitului Părinte Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei şi al întregii Ellade. Primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi, se întâlneşte cu reprezentanţi ai comunităţilor elene din România şi ai oamenilor de afaceri greci de aici.

 

9.07.2000, Bucureşti. Vizita delegaţiei parlamentare elene

Delegaţia parlamentară elenă aflată în capitala României cu ocazia celei de-a 9-a sesiuni ordinare a O.S.C.E. are o întîlnire la sediul U.E.R. cu membri ai conducerii Uniunii. Au fost prezentate problemele ce preocupă organizaţia şi realizările din cei 10 ani de existenţă. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai studenţilor eleni şi ai Asociaţiei oamenilor de afaceri eleni din România.

 

9-11.07.2000, Turnu Severin. Vizita delegaţiei din Papingo

Un grup de 21 de greci din Papingo vizitează Comunitatea Elenă din Turnu Severin, unde strămoşii multor familii provin din această localitate epirotă. Palatul Cultural „Teodor Costescu" a găzduit o nouă expoziţie de fotografie. Oaspeţii au ascultat un recital la vioară al elevei Carmen Paulescu, descendentă a familiei Muzas, originară din Papingo. Oaspeţii au vizitat mănăstirea Vodiţa şi au făcut o croazieră pe Dunăre, însoţiţi de membrii comunităţii şi reprezentanţii Primăriei Turnu Severin.

 

10.07.2000, Bucureşti. Spectacol al Corului din Karditsa şi al coralei „Dumitru D. Botez"

Între 8 şi 12 iulie se află la Bucureşti Corul Mixt al Conservatorului din Karditsa, la invitaţia U.E.R. şi al Asociaţiei Culturale „Dumitru D. Botez". Spectacolul de la Cercul Militar Central ce a cuprins melodii româneşti şi greceşti interpretate de fiecare din cele două coruri, s-a încheiat cu melodii interpretate împreună de cele două coruri şi de întreg publicul.

 

12-15.08. 2000, Eibenthal, Dubova, Eşelniţa, Sviniţa, Orşova. Sărbătoarea Etniilor din Defileul Dunării

Sub genericul „Sfânta Maria - Sărbătoarea etniilor din Defileul Dunării", au loc numeroase manifestări culturale în localităţile Eibenthal, Dubova, Eşelniţa, Sviniţa, Orşova: târguri de produse meşteşugăreşti şi de artizanat specifice zonei, expoziţii de carte străină, de pictură, sculptură şi fotografie, concerte de orgă, chitară clasică, proiecţii de filme documentare, inaugurarea şi vizitarea unor muzee, spectacole folclorice ale diverselor etnii etc.

 

23-24.08.2000, Bucureşti. Modificarea Statutului U.E.R.

Consiliul de Conducere al U.E.R. decide modificarea Statutului Uniunii, în baza Ordonanţei Guvernului 26/31.01.2000.

 

6-8.09.2000, România. Preşedintele Diasporei Elene în România

Preşedintele Consiliului Mondial al Diasporei Elene, Andrew Athens, face o vizită în România, însoţit de membri ai Comisiei Parlamentului Elen pentru Diaspora, în frunte cu Grigoris Niotis şi Anghelos Aslanidis. Apreciată ca un moment important în consolidarea relaţiilor dintre România, Grecia şi S.U.A., această vizită a urmărit dezvoltarea colaborării grecilor de pretutindeni cu diaspora greacă din România şi poporul român, colaborarea dintre oamenii de afaceri americani de origine elenă şi cei din România, sprijinirea efortului României de integrare în structurile euroatlantice. Oaspeţii au fost primiţi de Patriarhiul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Teoctist, de Preşedintele României Emil Constantinescu, doamna consilier Zoe Petre şi de ministrul delegat pentru minorităţi naţionale, Péter Eckstein-Kovács. Vizita a continuat la comunităţile elene din Brăila şi Galaţi. Andrew Athens s-a întâlnit şi cu Ambasadorul S.U.A. la Bucuresti, E. S. James C. Rosapepe. Oaspeţii au primit titlul de Membru de Onoare al U.E.R. „Nicăieri în lume nu am fost primit cu atâta generozitate şi atâta căldură ca din partea fratelui meu, Sotiris, a tuturor membrilor Uniunii şi a oficialităţilor cu care m-am întâlnit", a declarat A. Athens.

 

28.09.2000, Târgovişte. Conferinţa Rectorilor din România şi Grecia

Începe la Târgovişte Conferinţa Rectorilor din România şi Grecia, cu tema „Reforma învăţământului românesc în procesul de reintegrare europeană. Managementul universitar internaţional şi strategii educaţionale - o provocare a noului mileniu". S-au discutat problemele învăţământului superior, impactul asupra evoluţiei sistemelor democratice, economice şi culturale româneşti şi interacţiunea acestora cu instituţiile de învăţământ.

 

12.10.2000, Galaţi. Cinstirea Sfântului Atanasie la Dunărea de Jos

Sfântul Atanasie e readus în evlavia creştinilor gălăţeni prin prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului şi a Patriarhului Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române care binecuvântează o placă omagială pe peretele de la intrarea în Biserica „Sf. Nicolae", pe care este gravat: „În această biserică a slujit între anii 1642-1653 patriarhul ecumenic Athanasie III Patelarie, alungat de turci de pe tronul Constantinopolului, stabilindu-şi reşedinţa în chiliile Mănăstirii Sfântul Nicolae, cu îngăduinţa voievodului Moldovei Vasile Lupu". Membrii comunităţii elene vor fi de-asemenea prezenţi, alături de numeroşi credincioşi de pretutindeni, la prima slujbă închinată Sfântului Atanasie în ţara noastră, în zilele de 1-2 mai 2004. Înscris deja în calendarul Bisericilor Ortodoxe din Grecia, Rusia şi Ucraina, Sfântul Atanasie va fi introdus, la propunerea Episcopiei Dunărea de Jos, şi în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea Sfântului Sinod din 5 martie 2008.

 

20-22.10.2000, Bucureşti. Arhitecţi greci la Simpozionul internaţional de Arhitectură

Se desfăşoară la Bucureşti Simpozionul internaţional de Arhitectură contemporană şi istoria arhitecturii „Genius Loci" sub patronajul Preşedintelui României şi sub egida Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor. Participă specialişti în istoria artei şi arhitecţi de elită din întreaga lume, printre care grecii Vasilis Colonas, Heleni Fessas-Emanouil şi Vasilis Sgoutas, preşedintele Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor.

 

18.11.2000, Bucureşti. Mesajul U.E.R. către oficialităţile statului elen

Sotiris Fotopolos, adresează, în numele U.E.R., un mesaj comun Ministrului Afacerilor Externe Ghiorghios Papandreou, Ministrului de Interne din Grecia, doamnei Vaso Papandreou şi Ministrului de Justiţie Mihalis Sthathopoulos, cerând susţinerea circulaţiei fără vize a cetăţenilor români, între România şi Grecia, ca model pentru generalizarea acestei măsuri în relaţiile cu toate ţările care fac parte din spaţiul Schengen.

 

26.11.2000, România. Alegeri legislative

U.E.R. participă la Alegerile parlamentare pentru Camera Deputaţilor cu aceeaşi listă de candidaţi în mai multe circumscripţii electorale. Din cele 10,83 milioane de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor, reprezentanţii elenilor obţin 19.520 voturi: 15.007 pentru candidatul Uniunii Elene din România, 2072 pentru candidatul Comunităţii Elene Iaşi, 1992 pentru candidatul Comunităţii Elene Prahova, 449 pentru candidatul Comunităţii Elene Constanţa. Reprezentantul minorităţii elene în Parlamentul României în această legislatură este deputatul Sotiris Fotopolos.

 

1-3.12.2000, Brăila. Festivalul Minorităţilor.

Se desfăşoară la Brăila Festivalul Minorităţilor cu genericul „Porţi deschise", organizat de Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale.

 

8-29.12.2000, România. Manifestări prilejuite de sărbătoarea Crăciunului

La Braşov, Sinaia şi Sâmbăta de Sus au loc concerte ale coralei „Hermioni", sub bagheta dirijorului grec Vasilis Makridis. ♦ Un spectacol de colinde şi muzică sacră grecească are loc şi la Craiova, în cadrul Festivităţilor organizate de Forumul Interetnic Dolj, susţinut de grupul vocal „Elpis" pregătit de doamna Elena Tămăşan (18.12.). ♦ Grecii din Brăila sărbătoresc Crăciunul împreună la Clubul Parnassos (26.12.). ♦ Grecii din Târgovişte împodobesc bradul în noul lor sediu, pe care-l inaugurează în ziua de Sf. Ştefan, alături de prieteni de la Palatul Copiilor. ♦ În casă nouă întâmpină ultimul Crăciun al mileniului şi grecii din Piatra Neamţ, cu un magic concert de colinde. ♦ La Babadag, spectacolul dedicat Crăciunului are loc la Centrul Cultural Nicolae Bălăşescu Nifu. ♦ Colinde româneşti şi greceşti răsună şi la Piteşti, Turnu Severin şi alte comunităţi greceşti.

 

20.12.2000, Bucureşti. Acordarea Medaliei Comemorative a Rezistenţei Naţionale doamnei Marica Pieptu

 

Ministerul Apărării Naţionale din Grecia acordă Doamnei Marica Pieptu (Koza), Medalia Comemorativă a Rezistenţei Naţionale 1941-1945, pentru participarea ei la Rezistenţa Naţională a Poporului Grec împotriva armatei de ocupaţie.

 

2000, Bucureşti, Cluj. Apariţii editoriale

Editura Omonia publică Manuscrisele lui Manuel Salinas de Tasos Roussos (trad. Dorina Chisăliţă), Poetica lui Vasilis Vitsaxis (trad. Elena Lazăr) şi Clopotul Sfintei Treimi O istorie 1304-1883 de Th. Petsalis-Diomidis, în traducerea Cristinei Băcanu (lucrare premiată la Atena în anul 2000 pentru cea mai bună traducere a unei opere greceşti într-o limbă străină). ♦ La Bucureşti apare la Editura Bizantină prima Gramatică Neogreacă realizată de un specialist român, Cristina Băcanu. Numărul gramaticilor, dicţionarelor şi a manualelor de limbă elenă sporeşte tot mai mult, ca urmare a creşterii numărului celor ce studiază limba greacă: elevi din cadrul comunităţilor elene, elevi şi studenţi români interesaţi de limba şi cultura elenă. ♦ Editura Orientul Latin din Braşov publică a doua ediţie a volumului „Civilizaţia elenistică" de Mihai Grammatopol, prefaţat de Ion Itu. ♦ Editura Dacia din Cluj publică o nouă ediţie a poeziilor lui Gheorghios Seferis. ♦ La Editura Fundaţiei Culturale Române apare cartea lui Victor Ivanovici Repere în zig-zag. ♦ Editura Anastasia din Bucureşti publică lucrările lui Christos Yannaras Foamea şi setea şi Persoană şi Eros (trad. Zenaida Luca). ♦ La Editura Sofia apare Erminia picturii bizantine a lui Dionisie din Fourna.