Minoritatea elenă 2008
1.02.2008, Atena şi 19.02.2008, Bucureşti. Lansare de carte
La Asociaţia Grecilor repatriaţi din România are loc lansarea romanului „Repatrierea", semnat de Iannis Diamantopoulos (Ioan Diamantopol), apărut la Editura Digital Data din Cluj. Autorul, care s-a născut în Grecia, la Salonic, dar a trăit două decenii la Galaţi, repatriindu-se în 1947, istoriseşte fapte reale trăite de familia sa în România de după 1944. Cartea se lansează şi la sediul U.E.R. din Bucureşti, pe 19 februarie.
7.02.2008, Bucureşti. Vizita premierului Kostas Karamanlis
Primul-ministru grec Kostas Karamanlis are convorbiri cu preşedintele României cu privire la viitorul politicii europene de vecinătate, asigurarea securităţii energetice şi cooperarea în regiunea Mării Negre. Şeful statului român a apreciat sprijinul important acordat de Grecia autorităţilor române în procesul de reformă necesar aderării la Uniunea Europeană.
15.02.2008, Bucureşti. Încheierea misiunii diplomatice a ambasadorului grec la Bucureşti
Cu ocazia încheierii misiunii diplomatice în România a Domnului Ambasador Athanasios Dendoulis, Preşedintele României mulţumeşte diplomatului grec pentru contribuţia sa la intensificarea dialogului dintre cele două ţări.
29.02.2008, Bucureşti. Balul Mărţişorului
U.E.R. organizează la sediul său din Bucureşti Balul Mărţişorului, care are darul să unească, în jurul unei vechi tradiţii româneşti, tineri bucureşteni greci, români, evrei, ucraineni, polonezi etc.
5-9.03.2008, Bucureşti. Salonul de carte şi presă
Are loc la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti a XIII-a ediţie a Salonului de carte şi presă, eveniment organizat de firma AMPLUS Internaţional LDT, care în primăvara Anului European al Dialogului Intercultural, a rezervat un spaţiu amplu de expunere minorităţilor naţionale.
21.03.2008, Bucureşti. Primirea noului Ambasador al Greciei la Bucureşti
Cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare, preşedintele României primeşte la Cotroceni pe noul ambasador al Republicii Elene la Bucureşti, domnul Georgios Poukamissas.
24.03-5.04.2008, România. Manifestări dedicate Zilei Elladei
Membrii comunităţilor greceşti Bucureşti, Prahova, Piteşti, Craiova, Calafat şi Târgovişte, au comemorat eroii martiri greci şi români căzuţi în 1821 la Drăgăşani. Au fost evocate luptele eroilor greci şi români pentru independenţă, apreciindu-se în mod deosebit grija autorităţilor municipiului Drăgăşani pentru monumentele eroilor. Liturghia ţinută de un sobor de preoţi a fost urmată de un program de dansuri greceşti ale tinerilor Comunităţii Craiova. ¨ Comunitatea Elenă Bucureşti organizează Zilele Culturii Elene în colaborare cu Biblioteca „Ion Creangă" din capitală. ¨ La Piteşti, peste 200 de persoane participă la ceremonia de la Biblioteca Judeţeană Argeş. ¨ La Sulina, manifestările comunităţii sunt intens mediatizate iar staţia de radioficare a oraşului transmite toată ziua muzică grecească. ¨ La Galaţi membrii comunităţii se adună pe 30 martie la Biserica greacă unde se oficiază un Te Deum, iar pe 5 aprilie are loc un spectacol la Teatrul Muzical „Nae Leonard". Tot la Galaţi, un grup de dansatori în costume populare greceşti vizitează grădiniţa „Parfumul teilor", în cadrul unui proiect cu tema „Să ne cunoaştem mai bine". ¨ La Tulcea, grecii sărbătoresc Ziua Elladei alături de Preasfinţia Sa Visarion, episcopul Tulcei, de primarul Constantin Hogea, Corul „Carpe In Deum" al Semninarului Teologic, împreună cu formaţii greceşti din Galaţi. ¨ Slujbe de pomenire, serbări şi spectacole au loc în toate comunităţile elene.
28-30.03.2008, Atena. Finalizarea proiectului „Cânt greceşte"
Proiectul de parteneriat „Τραγουδώ Ελληνικά" („Cânt greceşte"), între Uniunea Elenă şi instituţii de învăţământ din Grecia, Bulgaria şi Italia, iniţiat în 2006, se finalizează printr-o întrunire la Şcoala „Megas Alexandros" din Atena. Ca urmare a acestui proiect european a fost elaborat manualul „Τραγουδώ Ελληνικά" elaborat de profesori din cele patru ţări. Din partea Uniunii Elene din România a făcut parte din echipa de autori prof. Ana Nicola din Bucureşti. Pe lângă manual, a fost inaugurat totodată şi site-ul „Cânt greceşte".
23-25.05.2008, Iaşi. Olimpiada naţională de Limba neoelenă
U.E.R. organizează cea de a VII-a ediţie a Olimpiadei naţionale de limba elenă la la Şcoala „Ion Simionescu" din Iaşi. La festivitatea de deschidere au luat cuvântul domnul Cristian Adomniţei, ministrul învăţământului, deputatul Anghel Stanciu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Parlamentul României, reprezentanţi ai oficialităţilor ieşene şi ai conducerii U.E.R. Au participat 66 de elevi de origine greacă dar şi filoeleni, din clasele I-XII.
2-9.06.2008, Turnu Severin. „Săptămâna olimpică"
Au loc la Turnu Severin mai multe manifestări (expoziţii, serbări, concursuri, lansări) în cadrul „Săptămânii olimpice". Acum se ţine şi etapa finală a celei de-a X-a ediţii a concursului „Cei 7 înţelepţi", unde se întrec echipajele din Turnu Severin şi Calafat. Sunt premiaţi elevii Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă ce s-au distins în acest an şcolar la diferite competiţii locale, naţionale şi internaţionale. Pentru prima oară, este decernat premiul Filitti, de către doamna prof. dr. Georgeta Filitti, elevului Negrea Noel. O altă performanţă a elevilor Cercului este premiul al III-lea la Concursul „Istoria mea-Eustory", pentru lucrarea „Călători din Grecia în oraşul meu şi călători din oraşul meu în Grecia", premiu înmânat la Cotroceni de preşedintele României, Traian Băsescu (27.05.2008). ¨ Şi alte comunităţi elene organizează manifestări în cadrul cărora evidenţiază şi premiază pe cei ce s-au remarcat în timpul acestui an şcolar.
9.06.2008, Bucureşti. Kavafis si Kazantzakis. Două personalităţi greceşti în România"
Cele două personalităţi au constituit tema unei manifestări iniţiate de Editura Omonia şi SofMedica, desfăşurate sub egida Ambasadei Elene din Bucureşti şi a Consiliului Internaţional al Grecilor din Diaspora, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României. Au fost prezenţi Excelenţa Sa Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei în România, Excelenţa Sa Spyros Attas, ambasadorul Ciprului în România, Stefanos P. Tamvakis, preşedintele Consiliului Internaţional al Grecilor din Diaspora, doamna Evdoxia Panta, membră a Comitetului Coordonator al Consiliului Internaţional al Grecilor din Diaspora - Zona Europa Europa şi responsabila Comisiei de Politică Europeană / Greci din diaspora europeană.
28.06.2008, Tulcea. Seară grecească în cadrul Săptămânii filmului interetnic
Centrul European pentru Diversitate şi D.R.I. organizează la Tulcea Săptămâna filmului interetnic (ediţia a III-a). Prima seară a fost dedicată ucrainenilor, după care au urmat: seara germană, seara rromani, seara italiană, seara rusească, seara turcească, seara grecească. Festivalul s-a încheiat duminică cu seara românească. Este prezent ansamblul „Elpis" din Tulcea şi o trupă de dansuri tradiţionale greceşti din Iaşi.
3-5.07.2008, Bucureşti. Vizita delegaţiei Uniunii Mondiale a Parlamentarilor Greci
Reprezentanţii tuturor comunităţilor elene se adună în capitală cu ocazia vizitei delegaţiei Parlamentului Elen şi Uniunii Mondiale a Parlamentarilor de origine elenă (P.A.D.E.E.) Profesorul Dimitrios Giannaros, preşedintele P.A.D.E.E., oferă preşedintelui Sotiris Fotopolos o distincţie pentru eforturile de promovare a elenismului.
25-26.07.2008, Atena. Gălăţeni la Festivalul ANAPALE din Grecia
Ansamblul de dansuri greceşti „Olympos" al Comunităţii elene din Galaţi, participă la festivalul din Atena organizat de Teatrul Dora Stratou, alături de alte ansambluri greceşti din Italia, Germania şi Africa de Sud.
Iulie-septembrie, 2008, Grecia. Programe de vacanţă pentru etnicii greci
Membrii comunităţilor elene beneficiază şi în acest an de tabere prin programele de găzduire ale statului grec. Participă în total 235 de persoane (105 de copii la Kalivas, Epanomi, Kozani, Kalavryta şi 130 de adulţi la Polidendri, Kalavryta, Delfi şi Zoumberi).
5.08.2008, Bucureşti. Se stinge din viaţă Sotiris Fotopolos, preşedintele U.E.R.
Născut la 6 decembrie 1937 la Hrisi (Kastoria, Grecia), a venit în România la 11 ani, în timpul Războiului civil din Grecia. Absolvent al Facultăţilor de Geologie şi Sociologie din Bucureşti, se numără printre entuziaştii fondatori ai Uniunii Elene, devenind preşedintele acesteia (1990-2008). Din noiembrie 2000 până la sfârşitul vieţii a fost deputat, reprezentând minoritatea elenă în Parlamentul României. Vicepreşedinte al Grupului Parlamentar Român al Minorităţilor Naţionale, membru al Comisiei de Educaţie, Ştiinţă, Sport şi Tineret, membru al Comisiei de Integrare Europeană. Vicepreşedinte şi secretar al Grupului Parlamentar româno-grec şi a celui româno-cipriot. Din 2008 vicepreşedinte al Uniunii Mondiale a Parlamentarilor de origine greacă. ¨ Locul vacant în Camera Deputaţilor va fi ocupat de prim-vicepreşedintele U.E.R. Dragoş Gabriel Zisopol, validat prin H.C.D. 25/8.08.2008.
11-14.08.2008, Sulina. Participare elenă la „Serbările Deltei"
Ansamblul „Artemis" al Comunităţii Elene din Sulina obţine Premiul I la Secţiunea Dansuri folclorice a Festivalului „Serbările Deltei", care-şi propune să contribuie la cunoaşterea, dezvoltarea şi perpetuarea culturii minorităţilor naţionale din această regiune.
13-17.08.2008, Costineşti. Festivalul Tinereţii
Grecii sunt prezenţi la Festivalul internaţional de dans de la Costineşti, alături de italieni, maghiari, bulgari, croaţi, evrei si tătari. Minoritatea elenă este reprezentată de ansamblul „Hesperis" din Bârlad, soliştii Silviana Hagicu din Bucureşti şi Theodor Munteanu din Galaţi.
21.08-24.08.2008, Sighişoara. Participare elenă la Festivalul „Pro Etnica"
Grecii sunt prezenţi la cea de a VIII-a ediţie a Festivalului „Pro Etnica", dedicat minorităţilor naţionale din România, desfăşurat la Sighişoara. Circa 25.000 de vizitatori au urmărit evoluţia celor peste 800 de participanţi din partea a 18 comunităţi etnice din România. Alături de formaţiile celorlalte minorităţi au evoluat Grupul vocal „Dionysos" şi ansamblurile de dansuri „Efthimos" şi „Louloudakia" ale Comunităţii Elene din Braşov iar tânărul George Toma şi-a prezentat expoziţia de desene prin care a arătat frumuseţea costumelor tradiţionale greceşti. Principalul organizator este Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret (IBZ), sprijinit de parteneri şi finanţatori din Germania. La reuşita festivalului au contribuit însă şi tinerii voluntari sighişoreni la care s-au adăugat voluntarii etniilor, formând, în ciuda diferenţelor, o echipă închegată şi entuziastă, ce au făcut din Sighişoara în aceste zile o adevărată agora a dialogului intercultural.
28.09-1.10.2008, Bucureşti. Expoziţia „Etno-Rustica" 2008
Uniunea Elenă din România este prezentă la cea de a III-a ediţie a Expoziţiei „Etno-Rustica" organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României cu un stand în care au fost expuse cărţi, obiecte de artizanat, costume naţionale greceşti şi preparate culinare specifice. Atmosfera grecească a fost creată de membrii formaţiei de dansuri „Asteria" şi de cântecele Silvianei Hagicu din Bucureşti.
28.09.2008, Măriţei, jud. Suceava. Prezenţe elene la Festivalul „Convieţuiri"
Ansamblul artistic „Niki" din Piatra Neamţ participă la ediţia a XV-a a Festivalului „Convieţuiri", organizat la Măriţei - comuna Dărmăneşti (jud. Suceava) de Uniunea Ucrainenilor din România şi Ministerul Culturii şi Cultelor, având ca obiectiv principal promovarea relaţiilor interetnice şi a diversităţii culturale prin educaţie artistică.
6.10.2008, Bucureşti. Inaugurarea centrului de la Bucureşti al Fundaţiei Culturale Greceşti Deschiderea în România a noului centru al Fundaţiei Culturale Greceşti din Atena a fost marcată de vernisajul Expoziţiei de icoane bizantine şi postbizantine, „De la Întruparea Cuvântului la Îndumnezeirea Omului", de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, în prezenţa ministrului grec al Culturii, domnul Mihalis Liapis. În cadrul acestei expoziţii va avea loc, pe 10 şi 11 noiembrie, spectacolul regizat de Yorgos Remoundos „Amintirile Născătoarei de Dumnezeu", având ca protagonistă pe actriţa Teatrului Naţional din Atena Maria Skountzou, acompaniată de un cor bizantin din România, ilustraţia muzicală aparţinând compozitorului Stamatis Spanoudakis. Sunt primele evenimente culturale din seria celor organizate de noul centru din Bucureşti, ce are ca scop promovarea elenismului şi a dialogului cultural româno-elen.
12-15.10.2008, Gura Humorului. Un documentar despre grecii din România la Festivalul Naţional „Toamna la Voroneţ"
În cadrul celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului Naţional „Toamna la Voroneţ", a fost prezentat la Secţiunea „Mondofilm", un documentar despre grecii din România, realizat de Paul Păsculete.
13.10.2008, Bucureşti. Prezenţa grecilor din România la evenimentul „Open Days - Săptămâna Europeană a Regiunilor şi Oraşelor"Piaţa George Enescu din Bucureşti găzduieşte evenimentul „Regiuni şi oraşe într-o lume a provocărilor", cu ocazia Săptămânii Europene a Regiunilor şi Oraşelor, organizate anual de Comisia Europeană şi Comitetul Regiunilor. Cei prezenţi au putut admira la standul Uniunii Elene sculptura artistului Ion Sideri, „Capul lui Zeus", dansuri pe ritmuri greceşti şi costume tradiţionale, prezentate de copiii de la grădiniţa „Scufiţa Roşie" a filialei elene din Bucureşti.
17-19.10.2008, Braşov. Festivalul elenismului din România
La Centrul Cultural „Reduta" se desfăşoară Festivalul elenismului din România, desfăşurat sub egida Anului European al Dialogului Intercultural. Organizat de Uniunea Elenă, sub patronajul Ambasadei Elene din Bucureşti, festivalul s-a bucurat de sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, al Ministerului Culturii şi Cultelor şi al oficialităţilor locale din Braşov. Aflat la cea de a VII-a ediţie, festivalul are ca scop promovarea elenismului, cunoaşterea de către publicul românesc a valorilor specifice artei greceşti, dar şi intensificarea dialogului intercultural. Alături de formaţiile comunităţilor elene din toată ţara au evoluat şi ansambluri româneşti, maghiare, germane din ţară şi formaţii din Grecia şi Republica Moldova. Peste 300 de interpreţi au oferit un spectacol foarte apreciat de cei prezenţi şi de mass-media.
24.10.2008, Iaşi. Omagierea neoelenistului Andreas Rados
Profesorul Andreas Rados, fondatorul Lectoratului de Studii Neoelene din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza" din Iaşi, cunoscut neoelenist, este omagiat la Iaşi. Cu această ocazie se lansează şi volumul „Spiritul elen - sinteze europene".
28.10.2008, România. Manifestări dedicate Zilei „Marelui Nu" în toate comunităţile greceşti
Grecii de la Brăila sărbătoresc, în colaborare cu Muzeul Brăilei, „Marele Nu" - opoziţia curajoasă a grecilor în faţa nazismului. Rostesc alocuţiuni: deputatul U.E.R. Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Comunităţii Elene din Brăila Haralambie Caravia, cunoscuta traducătoare şi directoare a Editurii Omonia din Bucureşti, Elena Lazăr. Directorul Muzeului Brăilei, prof. univ. Ionel Cândea, a vorbit despre contribuţia esenţială a grecilor la dezvoltarea Brăilei şi a evidenţiat contribuţia statului elen (76.000 dolari) la reabilitarea Muzeului Brăilei în anul 2000. Au dansat membrii Ansamblului „Parnasos" al Comunităţii Elene din Brăila. Au fost prezenţi la acest eveniment reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Brăila, ai Comunităţii Elene din Galaţi, ai oamenilor de afaceri greci. Manifestarea s-a realizat cu sprijinul generos al doamnei Ekaterini Sofianou, acţionar la SofMedica Group of Companies. ¨ La Bârlad, grecii şi filoelenii participă la slujba religioasă oficiată de preotul Ghimuş Iulian, pentru pomenirea celor căzuţi pentru libertatea Elladei, organizează o ceremonie în colaborare cu Societatea de Istorie - filiala Bârlad şi un spectacol cu ansamblul „Hesperis". ¨ Manifestări similare au loc în toate comunităţile elene.
11.11.2008, Bucureşti. Universitatea Internaţională Elenă se prezintă în România
Camera de Comerţ şi Industrie Eleno-Română a organizat prezentarea în România a Universităţii Internaţionale Elene cu sediul în Salonic, ce oferă programe de formare postuniversitară. Din partea U.E.R. participă la eveniment deputatul Dragoş Gabriel Zisopol.
14.11.2008, Turnu Severin. „Toamna cărţii greceşti"
La Muzeul de Artă din Turnu Severin sunt lansate cărţile: „Hellenism în Romania" (Ed. Omonia, autor Paula Scalcău), „De la Papingo la Turnu Severin" (Ed. U.E.R., autor Paula Scalcău) şi „Εμπορική σταθμοί των Ελλήνων στη Ρουμανία" (Ed. Universitty Press, Salonic, coord. Eleni Gavra). Cea din urmă a fost lansată şi în Grecia, la 12 martie 2008. Este vernisată acum şi Expoziţia de fotografie „Papingo-Turnu Severin" la Muzeul de Artă din oraş. Participă Olga Cicanci, preşedinta Societăţii Române de Studii Neoelene, Georgeta Filitti, istoric şi vicepreşedinte al Societăţii de Studii Neoelene, Elena Lazăr, director al Editurii Omonia şi vicepreşedinte al Societăţii de Studii Neoelene. Din partea Uniunii Elene participă domnul deputat Dragoş Gabriel Zisopol, doamna Camelia Zigunas Fotopolos şi domnul Dimitris Friganiotis, profesor la Comunitatea Elenă din Ploieşti.
17.11.2008, Bucureşti. Manifestare dedicată Zilei Internaţionale a Toleranţei
Uniunea Elenă din România participă ca parteneră la proiectul „Toleranţă - între vorbe şi fapte", iniţiat de Consiliul local al Sectorului 4 din Bucureşti. Uniunea Elenă a premiat câştigătorii concursului de grafică, pictură şi desen „Toleranţa prin ochii copiilor", la care au participat copiii instituţionalizaţi din centrele aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului şi din alte şcoli bucureştene.
20.11.2008, Vaslui. Articol despre Comunitatea elenă Bârlad
„Adevărul de Vaslui" publică reportajul Alexandrei Dascălu „Comunitatea Elenă din Bârlad, păstrătoare de tradiţii".
21-23.11.2008, Braşov. Etnovember 2008
Comunitatea Elenă din Braşov participă cu Formaţia „Efthimos" şi Ansamblul „Louloudakia" la Festivalul „Etnovember" (ediţia a XVII-a), iniţiat de Asociaţia „Detaeye Media & Art" Braşov.
30.11.2008, România. Alegeri parlamentare
Din cele 6,88 milioane de voturi valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor, candidatul Uniunii Elene, Dragoş Gabriel Zisopol obţine 8.875 voturi. Va fi ales în funcţia de secretar al Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale şi membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.
1.12.2008, Braşov. Aducerea moaştelor Sf. Andrei din Patras pentru prima oară în Transilvania
De ziua naţională a României, moaştele Sfântului Andrei au fost aduse la Braşov. Mitropolitul Ardealului oficiază un Te Deum alături de 500 de preoţi şi călugări din Transilvania, iar procesiunea religioasă durează o săptămână.
17-20.12.2008, Bucureşti. Au loc manifestările dedicate Zilei Minorităţilor Naţionale din România
Se încheie Campania „Diversitatea - o şansă în plus pentru viitor", iniţiată de Centrul Regional P.E.R. şi Departamentul de Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României cu un spectacol la Teatrul Evreiesc de Stat (17.12), susţinut de actriţa Maia Morgenstern şi de echipele câştigătoare ale concursului Diversitatea. Printre câştigători, se află şi membri ai Comunităţii Elene din Craiova, elevi la Şcoala „Petrache Poenaru". Pe 18.12. este lansat volumul „Istoria Minorităţilor Naţionale din România", dedicat profesorilor de istorie, editat de P.E.R. cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României. Volumul, considerat o premieră în Europa, va primi Premiul I la Gala Societăţii Civile (20 mai 2009), la secţiunea Educaţie şi Cercetare. ¨ Manifestări similare au loc şi în alte oraşe. Pe 20.12. are loc în sala Teatrului „Jean Bart" din Tulcea ediţia a VII-a a spectacolului „Ziua minorităţilor naţionale - Europa în miniatură". Printre cele 11 minorităţi participante se numără şi cea elenă, reprezentată de Ansamblul „Elpis".
Decembrie 2008, România. Manifestări dedicate Crăciunului
16.12. Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti organizează în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă şi Asociaţia „Prietenii Muzeului Naţional de Artă al României", un concert de colinde, imnuri şi psalmi în limbile română şi greacă. ¨ Membrii tuturor comunităţilor greceşti se adună în jurul pomului de Crăciun. Alături de ei sunt membrii din conducerea Uniunii Elene şi reprezentanţii Ambasadei Elene din Bucureşti. ¨ La Piatra Neamţ, Crăciunul e sărbătorit la Liceul de Artă „Victor Brauner", unde se cântă colinde greceşti şi muzică cultă. Cântă grupul „Cleştar" şi dansează membrii ansamblului „Niki".
2008, Bucureşti. Apariţii editoriale
Editura Omonia publică operele Ariadnei Camariano-Cioran, Relaţiile româno-elene. Studii istorice şi filologice (ediţie realizată de Leonidas Rados) şi o nouă ediţie a enciclopediei Domnii fanarioţi în Ţările Române de M. Ţipău. ¨ La Editura Meronia apare lucrarea lui Tudor Teoteoi Byzantina et Daci-Romana. Studii de istorie şi civilizaţie bizantină şi românească medievală.