Minoritatea elenă 2013

 

15.01.2013, Ploieşti. Ziua Culturii Naţionale

Membrii Comunităţii Elene Prahova participă la manifestările dedicate Zilei Culturii Naţionale la Casa de Cultură „Ion Luca Caragiale", la Teatrul „Toma Caragiu" şi la Filarmonica „Paul Constantinescu". O delegaţie a comunităţii depune flori la statuia lui Mihai Eminescu.

 

19.01-2.02.2013. Sărbătoarea Vasilopitei

Grecii şi prietenii lor filoeleni se adună la începutul anului în jurul plăcintei Sf. Vasile. În 19.01 ceremonia tăierii Vasilopitei adună la Ploieşti peste 200 de participanţi. În 26.01 filiala elenă din Bucureşti organizează această sărbătoare alături de oaspeţi din partea Ambasadei Ciprului la Bucureşti, a Guvernului Greciei, a corpului diplomatic elen şi cipriot din România, a Editurii Omonia, a Universităţii din Bucureşti, a Camerei de Comerţ Româno-Elene etc. Preşedintele U.E.R., domnul Dragoş Gabriel Zisopol, este alături şi de membrii Comunităţii Elene Târgovişte la această sărbătoare, în 2.02.

 

29.01.2013, Bucureşti. Conferinţa „2013: Grecia-România"

La Biblioteca Naţională a României are loc conferinţa cu tema „2013: Grecia-România", susţinută de E.S. Georgios Poukamisas, ambasadorul Republicii Elene în România.

 

30.01.2013, Ploieşti. Comemorare: Ion Luca Caragiale

Membrii Comunităţii Elene Prahova participă la manifestările organizate de Primăria Municipiului Ploieşti cu ocazia aniversării a 161 de ani de la naşterea scriitorului.

 

7.02.2013, Bucureşti. Se stinge din viaţă elenista Olga Cicanci

Se stinge din viaţă Olga Cicanci, istoric român de origine elenă, cu contribuţii esenţiale la cercetarea elenismului în România.

 

29.02.2013, Bucureşti. Proiectul „Mărţişor cu cântec"

Peste 100 de doamne şi domnişoare din Comunităţile Elene Bucureşti, Prahova şi Târgovişte sărbătoresc împreună sosirea primăverii la sediul U.E.R., avându-l ca invitat pe solistul Gabriel Dorobanţu.

 

5.03.2013, Bucureşti. Prelegeri despre grecoaicele din spaţiul românesc

Are loc la sediul U.E.R. întâlnirea cu tema „Personalităţi feminine greceşti în Ţările Române în secolele XVIII şi XIX". Conferenţiază Elena Lazăr, directoarea Editurii Omonia, şi istoricul Georgeta Filitti.

 

16.03.2013, Bucureşti. „E vremea carnavalurilor"

Are loc ediţia a IV-a a proiectului „E vremea carnavalurilor", la care participă tineri din toate comunităţile elene, dar şi invitaţi din partea tuturor minorităţilor din România.

 

23.03.2013, Constanţa. Primăvara comunitară

Ansamblul de dansuri al Comunităţii Elene din Constanţa este prezent, alături de ansamblurile turcilor, tătarilor, bulgarilor şi ucrainenilor, la manifestarea „Primăvara comunitară", organizată de comunitatea turcă în sala „Remus Opreanu" a Prefecturii din Constanţa.

 

23-31.03.2013. Manifestări dedicate Zilei Greciei în toate comunităţile greceşti

În 23.03 numeroase persoane din diverse comunităţi elene se întâlnesc să depună coroane la monumentele eroilor greci din Sculeni şi Drăgăşani. În 24.03, La Constanţa, grecii şi prietenii lor sărbătoresc Ziua Greciei organizând un flash mob într-una dintre cele mai mari intersecţii ale oraşului. Participă, alături de membrii comunităţii, câteva sute de dansatori aflaţi în faţa mallului în acel moment. În 25.03, la bisericile greceşti din Bucureşti şi Constanţa au loc slujbe de pomenire a eroilor Revoluţiei de la 1821. Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti găzduieşte un recital de poezie în limbile română şi greacă - Redescoperirea clasicilor. Peste 180 de persoane participă la dineul de la Cercul Militar Central dedicat Zilei Naţionale a Greciei. Până în 30.03 au loc spectacole omagiale organizate de Comunităţile Elene din Galaţi, Constanţa, Prahova, Craiova şi Calafat. În 31.03, peste 100 de membri ai Comunităţilor Elene Iaşi, Piatra Neamţ, Roman, Oneşti, Bucureşti şi Prahova participă la evenimentele de la Secu, închinate eroilor căzuţi în lupta antiotomană.

 

3.04.2013, Bucureşti. Activităţi în parteneriat în Săptămâna „Şcoala altfel"

La Colegiul „Viilor" din capitală au loc activităţi desfăşurate în parteneriat cu filiala Bucureşti a U.E.R. Elevii sunt încântaţi de prezentările despre Grecia şi relaţiile româno-elene, de filmul cu Muntele Athos, de cântecele şi dansurile greceşti.

 

5-7.04.2013, Bârlad. Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă

Se desfăşoară la Colegiul Naţional „Gh. Roşca Codreanu" a XII-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Limba Neogreacă, organizată şi coordonată de M.E.N. cu sprijinul U.E.R. Olimpiada se desfăşoară pe niveluri de competenţă şi categorii de vârstă, respectând standardele Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi Străine.

 

10.05.2013, Brăila. Pelerinaj la Biserica Greacă

Numeroşi membri au Uniunii Elene din România vin în pelerinaj la Biserica Greacă „Buna Vestire", cu prilejul sărbătoririi marelui praznic Izvorul Tămăduirii.

 

10-11.05.2013, Bistriţa-Năsăud. Reuniune corală de muzică religioasă

Grupul vocal „Dionysos" al Comunităţii Elene din Braşov participă la Reuniunea corală de muzică religioasă „Bartolomeu Anania" organizată de Centrul Cultural Municipal din Bistriţa- Năsăud. Tot în luna mai, dansatorii ansamblurilor „Efthimos" şi „Louloudakia" ale Comunităţii Elene din Braşov participă la Festivalul de folclor „Szejke" din Odorheiu Secuiesc.

 

15.05.2013, Calafat. Dezvelirea unei plăci comemorative

În prezenţa reprezentanţilor Primăriei şi ai Comunităţii Elene din Calafat, se dezveleşte o placă comemorativă pe zidul clădirii din str. Traian nr. 33, în prezent sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Dolj. Clădirea a fost ridicată în 1878 de Dumitru C. Arsenie, grec din insula Mykonos, împământenit la Calafat, iar iniţiativa montării plăcii aparţine strănepoatei acestuia, scriitoarea Florentza Georgeta Marincu.

 

17-19.05.2013, Cluj-Napoca. „Olimpiada greacă"

Şcolile Waldorf din Timişoara, Iaşi, Bucureşti şi Cluj organizează evenimentul „Olimpiada greacă", dând startul întrecerii prin aprinderea flăcării de la soare cu depunerea jurământului olimpic în limbile greacă şi română. În 18.05 Comunitatea Elenă din Cluj este prezentă la eveniment cu ansamblul de dansuri „Ithaki".

 

17-19.05.2013, Bucureşti. ONGFest

În cadrul Festivalului ONG-urilor - Târgul Economiei Sociale 2013, ziua de 18.05 este dedicată diversităţii etnice. Alături de celelalte minorităţi, U.E.R. îşi promovează produsele tradiţionale şi oferă spectacol cu Ansamblurile „Dafni" şi „Olympos" ale Comunităţilor Elene Bucureşti şi Galaţi.

 

17-25.05.2013, Iaşi. Festival de muzică şi film

Ansamblul „Orfeas" al Comunităţii Elene Iaşi şi Lectoratul de studii neoelene din cadrul Universităţii „Al. Ioan Cuza" din Iaşi participă la Festivalul Multicolor organizat de Societatea Erasmus din Iaşi. Se vizionează celebrul film grecesc „Niciodată duminica" regizat de Jules Dassin, cu Melina Merkouri în rolul principal. Ieşenii aplaudă dansurile greceşti din Parcul Copou, ce transmit bucuria şi pofta de viaţă a lui Zorba Grecul.

 

20-30.05.2013, Piteşti. Festival multietnic de zilele oraşului

Ansamblul „Filia" al Comunităţii Elene din Piteşti este prezent cu îndrăgitele dansuri tradiţionale greceşti la Festivalul Multietnic din Piaţa Prefecturii Argeş.

 

24-31.05.2013, Cluj-Napoca. Zilele oraşului

Ansamblul „Ithaki" susţine spectacole pe scenele amplasate în pieţele Clujului, de zilele oraşului.

 

31.05-2.06.2013, Piatra Neamţ. Sărbătorirea Zilei Copilului

Tinerii Comunităţii Elene din Piatra Neamţ susţin un spectacol la Curtea domnească - Turnul lui Ştefan cel Mare, dedicat Zilei Copilului. Evenimentul este organizat de Primăria Piatra Neamţ şi Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ.

 

1.06.2013, Bucureşti. Simpozion dedicat studiilor bizantine; petrecere dedicată Zilei Copilului; flash mob

Are loc la sediul U.E.R. a IV-a ediţie a simpozionului de studii bizantine, cu tema „Avataruri creştine ale ideii imperiale". ● În aceeaşi zi are loc petrecerea cu surprize dedicată copiilor filialei Bucureşti a U.E.R. ● Tot în 1.06. are loc la mallul Afi Cotroceni cel mai mare Greek-Flash Mob realizat până acum la Bucureşti.

 

1-2.06.2013, Bistriţa. Festivalul Etniilor PFINGFEST; Zilele Olimpismului la Şirnea

Ansamblul „Efthimos" al Comunităţii Elene din Braşov participă pentru al treilea an consecutiv la Festivalul Etniilor PFINGFEST. ● În luna iunie dansatorii Comunităţii Elene Braşov nu lipsesc nici de la Zilele Olimpismului la Şirnea.

 

7-9.06.2013, Constanţa. Proiectul „Dialog cu timpul şi lumea"

Are loc a V-a ediţie a proiectului „Dialog cu timpul şi lumea", cu tema „Noi şi ceilalţi. Regulile nescrise ale convieţuirii", iniţiat de U.E.R. şi cofinanţat de Guvernul României, la care participă peste 250 de tineri din comunităţile elene, care s-au distins la întrecerile iniţiate de Cercul de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin.

 

7-9.06.2013, Craiova. Zilele Tineretului

Ansamblul „Irini" al Comunităţii Elene Craiova susţine o serie de spectacole pe esplanada Teatrului „Marin Sorescu" şi în incinta Gării Craiova, cu ocazia Zilelor Tineretului, organizate de Direcţia Judeţeană Dolj pentru Tineret şi Sport.

 

22-23.06.2013, Băneşti, Prahova. Festivalul Cireşelor

Formaţia Apollo Band şi ansamblurile de dansuri greceşti „Orfeas" şi „Kymata" ale Comunităţii Elene Prahova participă la sărbătoarea tradiţională a cireşelor din localitatea Băneşti.

 

5-7.07.2013, Bucureşti. Concursul „Friends Forever"

Are loc prima ediţie a concursului naţional „Friends Forever", organizat de Ferderaţia Star Music România şi Ministerul Culturii, la care participă reprezentanţi ai tuturor minorităţilor naţionale din România. Ansamblul „Kymata" şi Appolon Band câştigă trofeul festivalului.

 

21.07.2013, Damuc. Festivalul-Concurs „La poalele Hăşmaşului Mare"

Ansamblul „Niki" al Comunităţii Elene Piatra Neamţ participă la festivalul organizat de Consiliul Local Damuc.

 

28.07.2013, Braşov. Spectacol de gală al Corului „Armonia" din Kalamata

Comunitatea Elenă din Braşov găzduieşte Corul „Armonia" din Kalamata, care oferă un spectacol de gală la Centrul Cultural „Reduta". Corul din Kalamata participă şi la Sfânta Liturghie de la Biserica greacă „Sf. Treime" din Braşov.

 

30.07.2013, Bucureşti. Expoziţie de fotografie

Fundaţia Culturală Greacă şi Uniunea Elenă din România organizează la sediul U.E.R. expoziţia de fotografie „Grecia prin obiectiv, subiectiv".

 

2-4.08.2013, Bucureşti. Festivalul „Strada Armenească"

La invitaţia Uniunii Armenilor din România, grecii sunt prezenţi la prima ediţie a Festivalului „Strada Armenească", cu un stand de cărţi şi produse promoţionale şi cu spectacolul ansamblurilor „Asterakia" şi „Kymata" ale Comunităţilor Elene Bucureşti şi Prahova.

 

3-14.08.2013, Metamorfosi, Poligyros. Tabere de vară pentru copii

Numeroşi copii din comunităţile elene beneficiază de programele de vară oferite gratuit în luna august de municipalitatea Poligyros şi de programele cu preţ redus oferite de conducerea taberei internaţionale Kalyvas.

 

29.08-1.09.2013, Sighişoara. Festivalul Intercultural „ProtEnica"

Se desfăşoară la Sighişoara ediţia a XI-a a Festivalului Intercultural ProEtnica. Din partea U.E.R. participă numeroase ansambluri: „Ithaki" (Cluj), „Elpis" (Constanţa), „Orfeas" (Prahova), „Efthimos" (Braşov) şi grupul vocal „Dionysos" (Braşov).

 

2-9.09.2013, Tzioni Summer Camp. Seminar de dansuri greceşti

Se desfăşoară la Nea Vrasna a VI-a ediţie a Seminarului „Învăţarea şi perfecţionarea dansurilor tradiţionale greceşti", la care participă 40 de tineri din toate comunităţile elene.

 

7.09.2013, Târgovişte. Zilele oraşului

La Zilele Cetăţii Târgovişte, Uniunea Elenă din România este reprezentată de ansamblul de dansuri greceşti „Kymata" al Comunităţii Elene Prahova.

 

26-29.09.2013, Ploieşti. FestivalulAlfabetul Convieţuirii"

Se desfăşoară, sub egida Reprezentanţei Comisiei Europene în România, prima ediţie a festivalului „Alfabetul Convieţuirii", iniţiat de U.E.R. cu scopul de a celebra Ziua Limbilor Europene, dezvăluind tezaurul cultural şi lingvistic al minorităţilor naţionale din România.

 

24-27.10.2013, Galaţi. Festivalul Elenismului din România

Se desfăşoară la Galaţi, sub egida Ambasadei Republicii Elene, Festivalul Elenismului din România, iniţiat de U.E.R. şi cofinanţat de Guvernul României. Reuneşte peste 400 de participanţi, 22 de ansambluri artistice ale comunităţilor elene şi alte ansambluri invitate (ansamblul „Kalithea" din Veria, ansamblul „Nea Ellada" din Constanţa, ansamblul ruşilor lipoveni „Tihii Dunai" din Brăila, grupul folcloric „Kres" - Slovenia, ansamblul „CanSu" al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, ansamblul „Doina Covurluiului" din Galaţi, ansamblul Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi „Estrada copiilor").

 

27.10.2013, Bucureşti. Târgul de Sf. Dumitru

Ansamblul „Kymata" şi solişti ai Comunităţii Elene Prahova participă la Târgul de Sf. Dumitru - 2013 organizat de Muzeul Satului „Dimitrie Gusti".

 

28.10.2013, România. Comemorarea Marelui Nu"

Grecii din comunităţi se adună pentru a omagia prin spectacole şi pentru a ţine slujbe religioase de comemorare a „Marelui Nu" spus fascismului în 1940.

 

7.12.2013, Cumpăna, jud. Constanţa. Festivalul „Mini Armoni"

Are loc la Cumpăna, în judeţul Constanţa, Festivalul Naţional de Muzică al Copiilor Minorităţilor Etnice, „Mini Armoni", la care participă copii din 17 minorităţi etnice din zona Dobrogei, dar şi din alte zone ale ţării. Din partea minorităţii elene participă ansamblul „Elpis Junior" şi solistul Andrei Mogoş.

 

14-23.12.2013, România. Petreceri dedicate Crăciunului

În 14.12 are loc Petrecerea Bradului de Crăciun a filialei Bucureşti a U.E.R, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. Participă şi tineri dansatori ai comunităţilor Calafat, Piteşti, Roman, Sulina şi Târgovişte, studenţi în Bucureşti. În 16.12 are loc un spectacol de colinde greceşti la Biblioteca Municipală din Oneşti. În 21.12 are loc serbarea pomului de iarnă a comunităţii Prahova, la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti. În 22.12 au loc serbări ale pomului de iarnă cu colinde româneşti şi greceşti la sediile comunităţilor din Bârlad şi Turnu Severin.

 

2013, Bucureşti, Piatra Neamţ. Apariţii editoriale

La Editura UERPress apar: volumul Mihai Eminescu, Poezii/Ποιήματα (ediţie bilingvă, în traducerea Ritei Boumi-Papa); monografia lui Stavros Manesis Comunitatea Elenă din Constanţa - România, o reeditare a volumului din 1940, în traducerea Dianei Cărburean şi a Despinei Hagiu (lansat în 15.09.2013 la Teatrul „Elpis" din Constanţa); Arta regală de Cosmin Dumitrescu; Maxime şi cugetări (Γνωμικά και Στοχασμοί) de N. Petrescu-Redi (ediţie bilingvă). ● La Editura Omonia apar: Studii şi eseuri despre Kavafis; Românii despre Kavafis - Studii şi eseuri; Bucureştiul grecesc (Το Ελληνικό Βουκουρέστι) de Georgeta Filitti (ediţie bilingvă, în traducerea lui Tudor Dinu, lansată la Biblioteca Naţională a României în 12.12.2013); Antologia poetică Andreas Embirikos (ediție bilingvă). ● La Editura Răzeşul din Piatra Neamţ apare volumul Profesorul Ioan Zenembisi. Arta de a fi om (lansat în 14.06.2013). ● La Editura Paidea apare Viaţa mea cu Kipy Vengratis, de Virginia Stanciu Butescu (lansată la sediul U.E.R. în 6.11.2013).