Minoritatea elenă 2012

 

27.01-26.03.2012, Bucureşti. Expoziţie de artă contemporană

Melania Art Galery din Bucureşti găzduieşte expoziţia „Greek-Romanian Art Dialogue", cu cele mai noi lucrări ale artiştilor Nikos Koulakiotis, Gavriil Andronikidis, Christos Mitas, Maia Oprea, Marius Ovidiu Burhan, Laurenţiu Midvuchi, Mircea Nechita, Daniel Crăciun, Mirela Iordache.

 

12.01.2012, Bucureşti. Conferinţa cu tema „Cronica post-bizantină"

Profesorul Dean Sakel, de la Universitatea Bosforului din Istanbul, ţine conferinţa „Cronica post-bizantină". Evenimentul este organizat de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu Camera de Comerţ Româno-Elenă şi Fundaţia Grigoriade.

 

6-7.02.2012, Constanţa. Vizita mitropolitului de Halkidonos

Grecii din Constanţa se bucură de vizita Înalt Preasfinţiei Sale Athanasios Papas, mitropolit de Halkidonos, însoţit de alţi înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe din Grecia şi România. În 7.02 înaltul oaspete participă la o conferinţă privind contribuţia elenismului la arta europeană, la Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius" din Constanţa.

 

9.02.2012, Bucureşti. Conferinţă dedicată presei elene în România

U.E.R. găzduieşte prelegerile „Presa greacă în România" şi „Figuri de jurnalişti greci în România", susţinute de două reputate eleniste: doamna prof. univ. dr. Olga Cicanci şi doamna Elena Lazăr, director al Editurii Omonia.

 

11.02.2012, Constanţa. Grecii alături de evrei la Sărbătoarea Tu Bi Shvat-ului

La invitaţia comunităţii evreieşti, grecii din Constanţa participă la Sărbătoarea Evreiască a Arborilor.

 

21.02.2012, Bucureşti. Manifestări dedicate Zilei Limbii Materne

Ansamblul „Asteria" al filialei elene Bucureşti prezintă un spectacol de cântece şi dansuri greceşti, la invitaţia Primăriei Sectorului IV al Capitalei.

 

3.03.2012, Bucureşti. „E vremea carnavalurilor"

Sediul U.E.R. găzduieşte a III-a ediţie a proiectului „E vremea carnavalurilor", reunind tineri din toate comunităţile elene.

 

7.03.2012, Bucureşti. Sărbătorirea Zilei Femeii

Filiala din Bucureşti a U.E.R. organizează un spectacol dedicat zilei de 8 Martie. Sunt invitate 70 membre ale Comunităţii Elene Bucureşti, dar şi reprezentante ale celorlalte minorităţi, din partea Ministerului Culturii şi a Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României.

 

14.03.2012, Bucureşti. Prelegere despre literatura greacă în România

Are loc, la sediul U.E.R. prelegerea „Ce înţelegem prin literatura greacă în România", susţinută de doamna Lia Brad Chisacoff, cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

 

15-18.03.2012, Bucureşti. Târg de Turism al Ministerului Culturii şi Turismului din Grecia

Ansamblurile Comunităţii Elene Prahova sunt prezente cu un program de dansuri greceşti la Târgul de Turism organizat la Romexpo.

 

23-31.03.2012, România. Manifestări dedicate Zilei Greciei în toate comunităţile elene

În ziua de 23.03 126 de membri ai Comunităţii Elene din Bucureşti organizează la Cercul Militar Naţional un dineu în cinstea Zilei Greciei. În 24.03, la Drăgăşani, peste 120 de membri ai diverselor comunităţi elene vin să depună coroane de flori la monumentele eroilor greci şi români din Drăgăşani. În 25.03 părintele Ioan Moldoveanu oficiază un Te Deum la biserica greacă din Bucureşti. Slujbe de pomenire au loc şi la bisericile greceşti din Costanţa, Brăila, Calafat şi la Mănăstirea Secu. În 26.03 o amplă manifestare are loc la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti, cu lansări de carte şi piesa de teatru „Cineva care să mă strige" de Anastasia Voulgari. În 27.03 are loc la Teatrul „Rapsodia" din Bucureşti spectacolul „Asediaţii liberi", în concepţia artistică a Amaliei Strinopoulou. În 31.03 ample manifestări dedicate Zilei Greciei au loc la Biblioteca Judeţeană din Piatra Neamţ. La Teatrul „Luceafărul" din Iaşi grecii din Comunităţile Elene Iaşi, Braşov şi Roman sărbătoresc împreună Ziua Elladei.

 

29.03.2012, Bucureşti. Conferinţa cu tema „Epopeea bizantină a lui Diogenis Akritas"

Profesorul Javier Alonso Aldama, de la Universitatea Ţării Bascilor din Spania, ţine conferinţa „Epopeea bizantină a lui Diogenis Akritas".

 

30.03-1.04.2012, Târgovişte. Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă

Are loc, sub egida M.E.C.T.S., etapa naţională a Olimpiadei de Limba Neogreacă, antrenând 106 elevi din toată România.

 

20.04.2012, Brăila. Pelerinaj la biserica greacă

U.E.R. organizează pelerinajul la Biserica „Izvorul Tămăduirii" din Brăila, la care participă numeroşi membri din toate comunităţile teritoriale.

 

27.04.2012, Bucureşti. Festivalul Internaţional de Creaţie Artistică Multiculturală

Se desfăşoară la Palatul Copiilor Festivalul Internaţional „Diferiţi, dar egali". Uniunea Elenă din România este reprezentată de Alexis Bolozan şi Lăcrămioara Băcăilă de la Filiala Bucureşti a U.E.R.

 

9.05.2012, Bucureşti. Vizita unei delegaţii din China

Preşedintele U.E.R. primeşte la sediul Uniunii vizita unei delegaţii a Comisiei de Stat pentru Afaceri Etnice din China. Are loc un schimb de experienţă pe tema valorificării patrimoniului minorităţilor naţionale, a promovării şi a încurajării dialogului intercultural.

 

10.05.2012, Bucureşti. Conferinţa „Lordul Byron şi Primul Război Civil din Grecia după 1821"

Are loc conferinţa lui Roderick Beaton, profesor la King's College din Londra, organizată de Departamentul de filologie clasică şi studii neoelene al Universităţii din Bucureşti, cu sprijinul Camerei de Comerţ Româno-Elenă şi al Fundaţiei Gregoriade.

 

11-15.05.2012, Proti Serron. Întrecerile „Mathitiada"

Se desfăşoară în Grecia, sub auspiciile U.N.E.S.C.O., a X-a ediţie a Olimpiadei Sportive a elevilor de gimnaziu din Grecia, denumite „Mathitiada". U.E.R. este reprezentată de patru elevi, premianţi la Olimpiada naţională de Limba Neogreacă de la Târgovişte.

 

12.05.2012, Bucureşti. Sărbătorirea Zilei Europei

Are loc în parcul Herăstrău proiectul „Europa sărbătorită de copii", iniţiat de Grădiniţa „Ioanid" din capitală. U.E.R. este reprezentată de Ansamblurile „Hara" şi „Asteria" ale Comunităţilor Elene Prahova şi Bucureşti. ● Un alt eveniment dedicat Zilei Europei are loc tot în 12.05, la Plaza România, unde U.E.R. are un stand de prezentare cu materiale promoţionale, programe de cântece, dansuri şi cursuri de iniţiere în limba greacă.

 

24.05.2012, Bucureşti. ConferinţaFanarioţii şi iluminismul timpuriu. Cazul lui Don Quijote"

Are loc conferinţa „Fanarioţii şi iluminismul timpuriu. Cazul lui Don Quijote", susţinută de Ana Tampaki, profesor la Universitatea din Atena, organizată de Departamentul de filologie clasică şi studii neoelene al Universităţii din Bucureşti, cu sprijinul Camerei de Comerţ Româno-Elene.

 

26.05.2012, Bucureşti. Simpozionul „Grecitatea fanariotă şi istoria românească"

Are loc la sediul U.E.R., sub egida Ambasadei elene din România, cea de a treia ediţie a simpozionului dedicat studiilor bizantine, cu tema „Grecitatea fanariotă şi istoria românească".

 

26.05.2012, Constanţa. Comemorare Jean Constantin

La doi ani de la trecerea în nefiinţă a marelui actor de origine greacă Jean Constantin, Comunitatea elenă „Elpis" din Constanţa dezveleşte o placă comemorativă, aşezată pe imobilul în care actorul a trăit peste 28 de ani.

 

1.06.2012, Bucureşti. Ziua Copilului

Filialele Bucureşti şi Târgovişte ale U.E.R., în parteneriat cu Grădiniţa nr. 274 şi Şcoala nr. 170 din Bucureşti, derulează proiectul „1 Iunie - ziua internaţională a copilului".

 

1-4.06.2012, Albena. Excursie pentru vârsta a III-a

Are loc a V-a ediţie a proiectului „Dialog interetnic la malul Mării Negre - Albena 2012" dedicat membrilor vârstnici ai U.E.R. Participă 47 de persoane care vizitează oraşul-muzeu Nessebar (vechea Mesembria) şi castelul din Balcic, renumita reşedinţă de vară a reginei Maria.

 

7.06.2012, Iaşi. Se stinge din viaţă Marika Pieptu-Koza

Se stinge din viaţă Marika Pieptu-Koza, preşedintă a Comunităţii Elene Iaşi şi vicepreşedintă a Uniunii Elene din România. Născută în 1927 la Veria, a participat de tânără la Războiul Civil din Grecia (1944-1949). Venită în România cu masivul val al refugiaţilor greci, s-a stabilit la Iaşi, unde a absolvit cursurile Facultăţii de Chimie. Din 1992 şi până la sfârşitul vieţii a fost preşedinta Comunităţii Elene din Iaşi, contribuind la promovarea elenismului în România.

 

8-12.06.2012, Bucureşti, Broşteni. Proiectul „Dialog cu timpul şi lumea", ediţia 2012

Se desfăşoară a patra ediţie a proiectului „Dialog cu timpul şi lumea", sub genericul „Olimpismul şi valorile sale". Cei peste 150 de participanţi au vizitat Muzeul Sportului de la noul sediu al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român din Bucureşti, unde s-au întâlnit cu personalităţi marcante ale sportului românesc: atletele Anişoara Cuşmir Stanciu, Doina Ciolan Voinea şi cu sculptorul Ion Sideris. La Broşteni, tinerii au pornit pe urmele lui Evanghelie Zappa, de numele căruia se leagă reînvierea Jocurilor Olimpice în epoca modernă. Sala Consiliului Local din Broşteni a găzduit festivitatea de premiere în urma întrecerilor derulate în „Săptămâna olimpică".

 

27.06.2012, Bucureşti. Conferinţa „Partidul Comunist Grec şi comunismul românesc"

Nikos Marantzidis (Universitatea Macedonia din Salonic) şi Apostolos Patelakis (Institutul de Studii Balcanice din Salonic) susţin o conferinţă despre modul în care războiul civil din Grecia a influenţat comunismul internaţional şi legăturile dintre comuniştii greci şi români. Evenimentul este organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

 

28.06.2012, Bucureşti. Ceremonial de aprindere a flăcării olimpice

Comitetul Olimpic Român şi Ambasada Greciei la Bucureşti reconstituie ceremonialul de aprindere a Flăcării Olimpice în faţa Muzeului Olimpic din Bucureşti. Se intonează imnul olimpic, se rosteşte jurământul olimpic, iar după invocarea lui Apollo, se aprinde torţa olimpică, începând marşul simbolic al flăcării.

 

2.07-11.08.2102, Bucureşti. Proiectul „Vara pe uliţă"

Are loc a XX-a ediţie a taberei de creaţie „Vara pe uliţă" la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti". În perioada 25.07-8.08 Uniunea Elenă este prezentă în acest proiect prin reprezentanţii Comunităţii Elene Prahova care coordonează atelierele de muzică şi dansuri tradiţionale greceşti.

 

14.07.2012, Constanţa. Vizita unei delegaţii oficiale greceşti

Comunitatea Elenă „Elpis" din Constanţa primeşte vizita unei delegaţii a oamenilor de afaceri din regiunea Trikala. Aflaţi în România la invitaţia Primăriei Constanţa, pentru un schimb cultural-economic, membrii delegaţiei vizitează sediul comunităţii elene, Teatrul „Elpis" şi Biserica greacă „Metamorfosi".

 

Iulie 2012, Kalyvas, Metamorfosi, Poligyros. Tabere de vară în Ellada

Numeroşi tineri şi copii beneficiază de programele de vară finanţate parţial sau total de U.E.R. Pe lângă taberele de odihnă, se desfăşoară în tabăra Kalyvas, în perioada 15.07-23.07, şi Seminarul „Însuşirea şi perfecţionarea dansurilor tradiţionale elene", la care participă 40 de tineri din toate comunităţile elene.

 

29.07-1.08.2012, Turnu Severin. SeminarulDiversitatea, o oportunitate pentru noi"

Are loc la Turnu Severin un seminar organizat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României. Participă reprezentaţi ai Guvernului şi ai diverselor O.N.G.-uri ale minorităţilor din Mehedinţi şi Caraş-Severin. Reprezentanţii Comunităţii Elene din Turnu Severin prezintă zona Severinului din punct de vedere istoric, ca un model de convieţuire, ca spaţiu al dialogului intercultural. Totodată, elevii Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă îşi prezintă activitatea şi participă la dezbaterea „Educaţia pentru diversitate culturală şi dialog intercultural".

 

4-9.08.2012, Piatra Neamţ. Festivalul internaţional „Ceahlăul"

Se desfăşoară la Piatra Neamţ, Durău, Roman şi Roznov Festivalul internaţional „Ceahlăul". Grecii din România sunt reprezentaţi de următoarele ansambluri ale Uniunii Elene: „Niki", „Niki junior", „Orfeas" şi „Kymata" (Comunitatea Elenă Piatra Neamţ şi Prahova).

 

21.08.2012, Constanţa. Greci şi eleni alături la Sărbătoarea Bairamului

La invitaţia comunităţii tătare, reprezentanţi ai comunităţii elene din Constanţa participă la sărbătoarea ultimei zile a Bairamului, la sediul comunităţii tătare din strada Petriceicu Hasdeu.

 

6.09.2012, Bucureşti. Joia doamnelor elene

Întâlnirea obişnuită din prima joi a fiecărei luni a doamnelor elene din Bucureşti este dedicată proiectului „Pelerinaj în familia U.E.R. - Joia doamnelor în împrejurimile Bucureştiului". Cele 45 de doamne de la filiala Bucureşti a U.E.R. vizitează Domeniul Mogoşoaia.

 

24-30.09.2012, Bucureşti. Lingua Fest 2012

Uniunea Elenă din România este prezentă la manifestările dedicate Zilei Europene a Limbilor, fiind reprezentată de tineri eleni ai filialelor Bucureşti şi Târgovişte.

 

27-30.09.2012, Ploieşti. Festivalul Elenismului din România

Se desfăşoară la Ploieşti Festivalul Elenismului din România, la care participă peste 500 de iubitori ai cântecului şi dansului grecesc. Pe lângă ansamblurile comunităţilor elene, evoluează şi formaţii ale altor minorităţi, invitaţi din România şi Ellada.

 

7-14.10.2012, Tolos. Program dedicat vârstei a III-a

Are loc la Tolos, în Peloponez, a III-a ediţie a proiectului „Pelerinaj în familia Uniunii Elene din România", la care participă 40 de persoane.

 

25.10.2012, Bucureşti. Conferinţa „Aristofan şi comedia românească contemporană"

Are loc la Palatul Suţu conferinţa susţinută de doamna Florica Bechet, profesor de filologie clasică la Universitatea din Bucureşti, şi Ovidiu Cuncea, actor la Teatrul Naţional din Bucureşti.

 

27.10-11.11.2012, România. Manifestări dedicate Marelui Nu" din 28 octombrie 1940

Grecii din Comunităţi se adună în 28.10 la biserica greacă din capitală, unde are loc slujba de comemorare a „Marelui Nu". La Iaşi, grecii ţin această sărbătoare în 3.11, la Teatrul „Luceafărul", după ce inaugurează noul sediu al comunităţii. La Galaţi, un amplu spectacol are loc la Teatrul „Nae Leonard" în 11.11.

 

27.11-1.12.2012, România. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României

În 27.11, sediul U.E.R. din Bucureşti e gazda evenimentului „Să vorbim despre România", în cadrul căruia istoricul Georgeta Filitti ţine o prelegere despre istoricul Marii Uniri din 1918. În comunităţile elene se organizează conferinţe, serbări, depuneri de coroane la monumentele eroilor din războiul de întregire.

 

9.12.2012, România. Alegeri legislative

În urma alegerilor legislative, din partea U.E.R. a fost ales deputat în Parlamentul României Dragoş Gabriel Zisopol.

 

12-22.12.2012, România. Serbări de Crăciun, evenimente caritabile

Ansamblul „Kymata" din Ploieşti organizează evenimente caritabile la o serie de licee din Ploieşti. Serbările pomului de iarnă organizate de U.E.R. încep în 15.12 la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român, continuă în toate comunităţile elene şi se încheie în 22.12, cu cele de la Ploieşti şi Braşov. În 18.12, la Turnu Severin e sărbătorită Ziua Minorităţilor Naţionale, iar Prietenii lui Zorba organizează un spectacol, adunând fonduri pentru a ajuta o colegă ce are nevoie de o operaţie în străinătate.

 

2012, Bucureşti, Brăila. Apariţii editoriale

Editura UERPress publică lucrarea lui N. Petrescu Redi, Comunitatea Elenă din Prahova, Monografie, ediţie bilingvă, în traducerea Elenei Bratsou (va fi lansată în 26.03.2012). ● La Editura Universităţii din Bucureşti apare volumul Neograeca Bucurestiensia. In honorem Constantini Dimadis, închinat marelui elenist Constantinos Dimadis la împlinirea vârstei de 70 de ani (lansat la Casa Monteoru a Uniunii Scriitorilor). ● La Editura Omonia apare volumul Călătorii în spaţiu şi timp. Urmând meandrele istoriei, de Georgios Poukamisas (lansat în 26 ianuarie în Sala Oglinzilor din sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti şi în 26.03 la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti). ● La Editura Meronia apare Simfonie cipriotă. Antologia poetică (ediţie bilingvă, traducere de Elena Lazăr şi Jana Balacciu Matei). ● Editura Humanitas Fiction publică Raport către El Greco de Nikos Kazantzakis. ● Editura Istros publică volumul ...Greci, Evrei, Ruşi lipoveni, Turci... Brăila (editat de Camelia Hristian, Ghena Pop şi Evdochia Smaznov). ● La Editura Allotropo apare ediţia bilingvă Şapte schiţe (Επτά σκίτσα) de Ion Luca Caragiale, la iniţiativa Atelierului de Traducere Literară al Cenaclului Cultural „Balkania contemporană".