Minoritatea elenă 1997
8.01.1997, Bucureşti. Interviu al preşedintelui U.E.R. în cotidianul „Ultima Oră"
Într-un interviu acordat cotidianului independent „Ultima oră", preşedintele U.E.R., Sotiris Fotopolos se referă la problemele cu care se confruntă comunitatea elenă din ţara noastră, la strategia Uniunii în perioada care urmează: „De la actualul guvern dorim o mai mare transparenţă faţă de problema minorităţilor ... vom reveni cu o radiografie a principalelor probleme specifice etniei noastre, vom purta discuţii cu noii parlamentari şi cu Guvernul României, în ideea de a înţelege şi a cunoaşte politica minorităţilor naţionale. Ne vom asocia mai mult ca sigur cu evreii, maghiarii şi germanii pentru a iniţia un Proiect de lege privind retrocedarea bunurilor aparţinând comunităţilor. Vom solicita o întrevedere cu preşedintele României, domnul Emil Constantinescu, în care îi vom expune statutul nostru şi vom ieşi cu oferte pragmatice pentru a sensibiliza structurile economice din Ellada să fie în continuare alături de România pentru integrarea ei europeană şi euroatlantică".
16-18.01.1997, Bucureşti. Delegaţie ateniană în România
O delegaţie a municipiului Atena, în frunte cu primarul general al Atenei, Dimitris Avramopoulos, se află în vizită oficială în România, la invitaţia premierului Victor Ciorbea. Delegaţia elenă s-a întâlnit cu premierul Victor Ciorbea, cu Viorel Lis, primarul capitalei, cu preşedintele României Emil Constantinescu, cu preşedintele U.E.R. şi preşedinţii comunităţilor din Constanţa şi Iaşi.
17.01.1997, Bucureşti. Formarea Societăţii Române de Studii Neoelene
Ia fiinţă la Bucureşti Societatea Română de Studii Neoelene, afiliată la Societatea Europeană de Studii Neoelene. Doamna Cornelia Papacostea Danielopol, prima preşedintă a Societăţii, s-a referit la bogata tradiţie a studiilor neoelene în România. A fost subliniată necesitatea promovării elenismului, a continuării cercetării în acest domeniu. Grecia s-a angajat să sprijine activitatea Societăţii, prin Doamna Nausika Vraila, consul al Greciei la Bucureşti şi domnul consilier al Ambasadei Greciei - Dimitris Hronopoulos, recent numiţi în funcţiile lor. Societatea editează „Buletinul Societăţii Române de Studii Neoelene". Din aprilie 1998, în fruntea Societăţii este doamna prof. univ. Olga Cicanci.
Ianuarie, 1997, Braşov. Constituirea Ansamblului „Efthimos" din Braşov
Noul grup de dansuri, format în cadrul Comunităţii elene din Braşov, se numără printre cele mai îndrăgite formaţii greceşti din România. Din 1997 reprezintă spiritul grec la numeroase manifestări artistice din ţară dar şi peste hotare (Salonic, Langada, Atena etc. ).
19.02.1997, Bucureşti. Constituirea Asociaţiei Ziariştilor din Presa Minorităţilor Naţionale din România
La sediul Uniunii Elene din România are loc adunarea de constituire a Asociaţiei Ziariştilor din Presa Minorităţilor Naţionale din România.
21.02.1997, Bucureşti. Constituirea Grupului Parlamentar de Prietenie România-Grecia
Este adoptată Hotărârea nr. 2/21.02, publicată în Monitorul Oficial 41-13.03.1997, prin care se aprobă componenţa noului Grup Parlamentar de prietenie România-Grecia, având în frunte pe deputaţii Sorin Adrian Vornicu (preşedinte) şi Ion Solcanu (vicepreşedinte).
7 -8.03.1997, Bucureşti. Vizita Preşedintelui Consiliului Eleno-American în România
Are loc, la invitaţia preşedintelui U.E.R., vizita preşedintelui Consiliului Eleno-American, Theodoros Spyropoulos, însoţit de reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ Eleno-Americane din S.U.A., precum şi de o delegaţie a Consiliului Eleno-American din Grecia. Oaspeţii s-au întâlnit cu premierul Victor Ciorbea şi cu preşedintele României Emil Constantinescu. Domnul Spyropoulos a promis sprijin deplin din partea Consiliului Eleno-American, atât grecilor din România, cât şi poporului român prieten, în toate domeniile. Presa centrală marchează evenimentul cu titluri ca „Greco-americanii asigură Bucureştiul că vor face lobby pentru integrarea României în NATO" („Adevărul", 8.03.97), „Grecii americani ne fac daruri" („Azi", 10.03.97).
20-21.03.1997, Bucureşti. Vizita premierului elen Kostas Simitis
Are loc vizita oficială a premierului grec, Kostas Simitis, la invitaţia omologului său, Victor Ciorbea. Premierul elen s-a întâlnit şi cu preşedintele Emil Constantinescu şi cu preşedinţii celor două camere. Discuţiile, deosebit de fructuoase, au abordat colaborarea româno-elenă în toate domeniile, sprijinul constant acordat de Grecia României în ceea ce priveşte integrarea în structurile europene şi euroatlantice, contribuţia celor două state la stabilirea unui climat de pace şi securitate în zona noastră geografică.
22-30.03.1997, România. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a Republicii Elene
20.03.1997. Comunitatea Elenă din Izvoarele organizează concursul „Să cunoaştem istoria Greciei" şi un spectacol cu cântece şi dansuri tradiţionale. ♦ 22.03.1997. Sala „Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional din Bucureşti găzduieşte festivitatea Comunităţii Elene şi a studenţilor greci din Bucureşti, cu o numeroasă participare şi din partea filoelenilor. Spectacolul a fost susţinut de Corul absolvenţilor Liceului Elen din Bucureşti, pianistul Dimitrios Papatheodorou, ansamblul de dansuri al tinerilor greci de la Profitis Ilias, formaţia de dansuri a Comunităţii elene din Bucureşti condusă de Doina Meşteru şi Codruţ Dumitrache. Actriţa Adela Mărculescu a recitat versuri ale poeţilor greci. A doua zi (23.03.1997), numeroşi credincioşi greci şi români din Bucureşti au asistat la slujba oficiată de cei 6 preoţi greci la Biserica greacă („Buna Vestire"). ♦ 25.03.1997. Comunitatea Elenă din Tulcea prezintă un spectacol la Casa Cărţii, cu ansamblul „Elpis" pregătit de profesorii Valentina Stupineanu şi George Vergu. ♦ 25.03.1997. În Sala Filarmonicii de Stat Oltenia din Craiova are loc spectacolul Comunităţii elene din Craiova şi a Asociaţiei Studenţilor Greci. ♦ 25.03.1997. La Teatrul „Elpis" din Constanţa are loc un spectacol oferit de Grădiniţa 22 din Constanţa, pregătit de doamna Olga Cetali. ♦ 30.03.1997. Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi în colaborare cu comunitatea elenă organizează un spectacol muzical-artistic, în regia lui Teodor Munteanu. Coregrafia: Ionel Lazăr. Dirijorul orchestrei: Marian Proca. Solişti: Carmen Pinelopi Papadatu, Ana Caspiroschi, Gabriela Afuza, Monica Hotin, Mitică Barbu, Teodor Munteanu. Ansamblul de dansuri greceşti a fost pregătit de Reghina Constantinidi şi Dimitrios Zamfiropol. ♦ Comunitatea Elenă din Piatra Neamţ organizează un program artistic la clubul „Niki".
28-29.03.1997, Bucureşti. Vizita în România a Ministrului grec al Apărării Naţionale, Domnul Apostolos Tsohazopoulos
Ministrul elen al Apărării s-a întâlnit, la sediul U.E.R, cu reprezentanţi ai Comunităţii elene din Bucureşti, care i-au acordat titlul de membru de onoare al U.E.R. Cu această ocazie s-a referit la climatul prietenesc şi dialogul fructuos avut cu autorităţile române, la rolul pe care cele două ţări îl au în regiunea Balcanilor, la problemele grecilor de peste hotare.
10-11.04.997, Salonic. Întâlnire a tinerilor greci din diasporă
Are loc la Salonic cea de-a doua întâlnire a celor 15 membri ai Consiliului Coordonator al Tinerilor greci de peste hotare cu tineri din Grecia, cu tema: „Cinci continente, o patrie". Tinerii greci din România au fost reprezentaţi de Eleni Paşcanu. S-a discutat despre rolul organizaţiilor voluntare şi nonguvernamentale, despre valorificarea Internetului ca punte de comunicare a elenismului de pretutindeni, păstrarea identităţii greceşti.
22-24.05.1997, Grecia. Vizita preşedintelui României în Ellada
Preşedintele României, Emil Constantinescu face o vizită oficială în Grecia, la invitaţia omologului său, Constantinos Stephanopoulos.
10.07.1997, Bucureşti. Modificarea şi completarea Legii învăţământului
Prin Ordonanţa de urgenţă 36/10.07.1997, Legea învăţământului nr. 84/1995 se completează şi se modifică. Printre completări figurează organizarea de clase, formaţii de studiu cu predare în limbile minorităţilor naţionale (art. 8, al. 2) ori asigurarea şcolarizării în limba maternă în cea mai apropiată localitate în care este posibil, susţinerea unei probe la limba maternă la încheierea studiilor gimnaziale de către elevii care frecventează cursurile în limba maternă (art. 22, al. 1). După doi ani, ordonanţa va fi aprobată în Parlamentului României prin Legea 151/30.07.1999.
Iulie-august 1997, Grecia. Schimburi cultural-artistice româno-elene
19-27.07.1997. Două ansambluri de dansuri „Românaşul" din Bucureşti şi „Areti" din Roman, participă la Festivalul Folcloric de la Mesimeri-Halkidiki, desfăşurat sub genericul „Cultură şi pace 1997". În luna iulie, circa 80 de membri ai U.E.R., reprezentând formaţii artistice din Bucureşti, Galaţi, Brăila, Piteşti, Braşov, au fost oaspeţii locuitorilor din Kallikrateia şi Krini-Halkidiki, unde au prezentat spectacole cu muzică uşoară grecească şi dansuri tradiţionale greceşti. 22-25.08.1997. Asociaţiile culturale din Kallikrateia şi Krini au întors vizita, prezentând spectacole cu dansuri populare româneşti şi greceşti.
1997, Bucureşti. Noul Ambasador al Elladei la Bucureşti
E.S. Hristos Alexandris, Ambasadorul Greciei la Bucureşti, îşi încheie misiunea în România. Este primit cu acest prilej la Cotroceni de şeful statului român, domnul Emil Constantinescu, care a apreciat în mod deosebit activitatea diplomatului grec din ultimii 5 ani, dedicată consolidării relaţiilor româno-elene. La sediul U.E.R. îşi ia rămas bun de la reprezentanţii comunităţilor greceşti din România, veniţi în număr mare în capitală cu această ocazie. Noul ambasador al Republicii Elene la Bucureşti este E.S. Styllianos Mallikourtis, licenţiat în drept, fost Consul al Greciei la Stuttgard şi Ambasador al Greciei în Albania şi în Kuweit.
22-25.09.1997, Bucureşti. Zilele filmului elen
Se desfăşoară la Bucureşti Zilele filmului elen, cu pelicule ale cineastului grec Theo Anghelopoulos: „Privirea lui Ulise", „Călătorie la Kithira", „Pasul suspendat al Berzei". Doamna Nausika Vraila, Consulul Greciei la Bucureşti şi domnul Dimitris Koustas, consilier de presă al Ambasadei Elene, au prezentat personalitatea şi opera regizorului grec, precum şi a renumiţilor interpreţi Harvez Keitel şi Maia Morgenstern.
31.10.1997-1.11.1997, Bucureşti. Al III-lea Congres al Uniunii Elene din România
Se desfăşoară la Bucureşti cel de-al treilea Congres al Uniunii Elene din România. Participă 110 delegaţi desemnaţi de Adunările generale ale celor 19 comunităţi teritoriale. Asistă la lucrări Domnul Grigoris Niotis, preşedintele Comisiei Parlamentului elen pentru problemele grecilor din diaspora, doamna Eleni Egnatiadou, din partea Secretariatului General al Diasporei Elene. În funcţia de preşedinte al U.E.R., Congresul îl realege pe domnul Sotiris Fotopolos. E ales şi un nou Consiliu de conducere, format din 37 de membri. Obiectivele principale ale Uniunii rămân: organizarea sistematică a predării limbii elene, organizarea unor variate manifestări culturale, activitatea editorială, desfăşurarea programelor susţinute de statul grec, sprijinirea membrilor cu venituri insuficiente, redobândirea imobilelor confiscate abuziv după 1948. ♦ 2.11.1997. Alegerea Noului Consiliu de Conducere al U.E.R. Noul Consiliu de conducere al U.E.R. alege un Comitet director format din 19 membri şi un Birou executiv, format din 5 membri: Sotiris Fotopolos (preşedinte), Savas Tsorakidis şi Nicolae Saridakis (vicepreşedinţi), Andreas Rafailidis (secretar general), deputatul Gherasimos Gazis (membru).
20-30.11.1997, Turnu Severin. Zilele Culturii Elene
Colegiul „Traian" din Turnu Severin găzduieşte o serie de manifestări (conferinţe, proiecţii de filme documentare) în cadrul Zilelor Culturii Elene, organizate de Comunitatea Elenă şi Cercul de Cultură şi Civilizaţie Greacă. Tot în luna noiembrie are loc vizita doamnei Nausika Vraila, Consulul Greciei la Bucureşti, a domnului Lazaros Rodopoulos, preşedintele Comunităţii Elene din Craiova şi a unor reprezentanţi ai Asociaţiei Studenţilor Greci din Craiova.
1 -7.12.1997, Salonic. Primul Consiliu Mondial al Diasporei Elene
Are loc la Salonic Adunarea Consiliului Mondial al Diasporei Elene. Participă 345 delegaţi din cele patru Consilii regionale (America, Europa, Oceania şi Asia-Africa). S-a discutat activitatea Consiliului în cei doi ani de existenţă, s-au trasat coordonatele activităţii viitoare şi s-a ales o nouă conducere. U.E.R. este reprezentată de preşedintele Sotiris Fotopolos şi de Eleni Paşcanu din partea tinerilor eleni.
2.12.1997. Tulcea. Dobândirea personalităţii juridice de către Comunitatea Elenă Tulcea
Comunitatea Elenă Tulcea, înfiinţată de facto în 10 aprilie 1990 fără statut juridic, dobândeşte personalitate juridică şi este înregistrată la Tribunalul Tulcea. Statutul comunităţii a fost aprobat şi adoptat în Adunarea generală a membrilor comunităţii din13.11.1997.
Decembrie 1997, Bucureşti. Sărbătorirea Crăciunului
Peste 100 de copii de origine greacă din Bucureşti, însoţiţi de părinţi şi prieteni, au sărbătorit Crăciunul, participând la manifestarea organizată de comunitatea elenă în colaborare cu Consulatul Grec şi Clubul Rotary din Psyhiko-Atena (14.12.). ♦ Serbări ale pomului de iarnă au loc la Constanţa, Iaşi, Craiova, Turnu Severin, Ploieşti Galaţi, Tulcea şi alte comunităţi.
1997, Iaşi. Ia fiinţă Centrul Cultural Elen „Panellinion"Înfiinţat cu sprijinul Comunităţii Elene din Iaşi, Centrul colaborează cu Lectoratul de Neogreacă al Facultăţii de Litere a Universităţii „Al. Ioan Cuza" şi cu Asociaţia Studenţilor Greci, desfăşurând o activitate de promovare a muzicii bizantine, a culturii elene în general.
1997, Bucureşti, Ploieşti. Apariţii editoriale.
Apare la Bucureşti, la Editura Omonia, Antologia nuvelei cipriote Suflet cipriot. ♦ Apare la Ploieşti, volumul de poezii „Să rămânem în picioare", de Panaiotis Tsoutakos, tradus şi prezentat de Lambros Ziogas şi Corneliu Şerban. ♦ Editura Meronia publică Leii de piatră de Iulia Iatridi (traducere de Elena Lazăr) ♦ La Editura Enciclopedică apare Căderea Constantinopolului de Tatiana Stavrou (traducere de Maria Marinescu-Himu).