Minoritatea elenă 2011
21.02.2011, Bucureşti. Ziua internaţională a limbii materne
Sediul Uniunii Elene din România găzduieşte o manifestare în cadrul proiectului Ziua internaţională a limbii materne, reunind participanţi de diverse etnii: albanezi, armeni, evrei, greci, italieni, maghiari, romi, ruşi lipoveni, macedoneni şi ucraineni. Principalele obiective ale întâlnirii sunt cooperarea şi schimbul de experienţă între diversele organizaţii ale minorităţilor privind programul de însuşire a limbii materne.
26-28.02.2011, Iaşi. Vizita delegaţiei elene conduse de Gh. Sourlas
Comunitatea elenă din Iaşi se bucură de vizita unei delegaţii din Grecia, conduse de fostul vicepreşedinte al Parlamentului Greciei, domnul Gh. Sourlas. Se depun coroane de flori la monumentele eroilor greci din Sculeni şi Secu, se oficiază un Te Deum la Biserica „Trei Ierarhi" şi este lansată cartea „Pe urmele batalionului sacru", semnată de oaspetele grec.
29.02.2011, Bucureşti. Dezvelirea bustului lui Eleftherios Venizelos
Are loc ceremonia de dezvelire a bustului lui Eleftherios Venizelos, personalitate marcantă a istoriei Greciei. La evenimentul iniţiat de E.S. domnul Georgios Poukamisas, ambasadorul Greciei la Bucureşti, au participat: Const. Vretos - preşedintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul elen, E.S. domnul Spyros Attas - ambasador al Republicii Cipru în România, domnul Dragoş Gabriel Zisopol - preşedintele şi deputatul Uniunii Elene din România, dr. Aurel Vainer - preşedintele şi deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, domnul Spyros Atas - preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Elene.
17.03.2011, Bucureşti. Întâlnire a preşedintelui U.E.R. cu experţi ai Consiliului Europei
Preşedintele U.E.R., domnul Dragoş Gabriel Zisopol, participă la întâlnirea cu delegaţia Comitetului de experţi ai Consiliului Europei. S-a întocmit un raport de evaluare cu privire la situaţia studierii limbilor minorităților în România.
19.03-10.04.2011, România. Manifestări dedicate Zilei Greciei - aniversării a 190 de ani de la eliberarea Greciei de sub jugul otoman
În 19.03, Palatul Naţional al Copiilor găzduieşte evenimentul „Bunavestire a Eliberării", organizat de Asociaţia „Romiosini" şi Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti. În aceeaşi zi, la Craiova, Ziua Elladei este sărbătorită printr-un spectacol comun şi o petrecere în stil grecesc ce uneşte reprezentanţi ai Comunităţilor Elene Calafat, Craiova, Prahova, Târgovişte şi Turnu Severin. În 21.03 Teatrul Naţional din Bucureşti prezintă spectacolul „Asediaţii liberi", dedicat Zilei Elladei, inspirat de creaţia lui Dionysios Solomos, cu participarea unor actori de la Teatrul de Stat al Greciei de Nord şi a trupei de dans „Vertige". Spectacolul este organizat de Camera de Comerţ Româno-Elenă, cu sprijinul Ambasadei elene la Bucureşti şi al Fundaţiei Culturale Dimitrie şi Elena Grigoriadi. În 22.03 Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti găzduieşte conferinţa istoricului Georgeta Filitti „O relatare inedită despre Revoluţia grecească de la 1821 - Mărturiile lui Gheorghios Athanasiadis". În 25.03 are loc la Cercul Militar din Bucureşti un dineu dedicat Zilei Elledei, organizat de filiala Bucureşti a Uniunii Elene. Tot în 25.03 grecii din Piteşti se adună la Biblioteca Judeţeană Argeş, unde are loc vernisajul unor expoziţii fotodocumentare, de carte şi de costume populare greceşti. În aceeaşi zi sărbătoresc Ziua Naţională a Elladei şi grecii din Cluj, printr-un spectacol şi o petrecere la restaurantul Meteor. În 26.03 peste 120 de persoane din Comunităţile Elene Bucureşti, Craiova, Calafat, Piteşti, Târgovişte, Prahova, Roman depun coroane la monumentele eroilor greci şi români de la Drăgăşani. În 27.03, Ansamblul „Orfeas" al Comunităţii Elene Prahova reprezintă U.E.R. la evenimentul dedicat Zilei Elladei, organizat la AFI Palace Cotroceni de Ministerul Culturii şi Turismului din Grecia. La Roman, sărbătorirea Zilei Greciei coincide cu sărbătorirea a 20 de ani de la reînfiinţarea Comunităţii Elene. În 29.03, Muzeul de Istorie din Galaţi deschide o expoziţie omagială dedicată Greciei, „Valori culturale la Dunărea de Jos", în colaborare cu Comunitatea Elenă. Tot în 29.03, în Aula Academiei Române, profesorul Constantinos Svolopoulos, membru al Academiei din Atena, ţine conferinţa „Le principe democratique dans l'histoire de la Grece moderne". Festivităţile dedicate Zilei Naţionale a Greciei continuă în Comunităţile Elene şi în luna aprilie. În 2.04 are loc la Centrul Cultural Reduta din Braşov spectacolul „Dansul primăverii". În 10.04, Teatrul Muzical „Nae Leonard" din Galaţi găzduieşte un amplu spectacol al Comunităţii Elene, cu Ansamblurile „Olympos" şi „Olympos Junior", cu solişti îndrăgiţi şi corul seniorilor.
18.04.2011, Bucureşti. Vizita unei delegaţii elene
Are loc vizita unei delegaţii formate din primari şi oficialităţi din Grecia la sediul Primăriei Sectorului 2 Bucureşti şi la Palatul Parlamentului, cu scopul lărgirii colaborării româno-elene la nivel economic şi cultural.
5.05.2011, Bucureşti. Conferinţă despre studiile neoelene în România
La Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti are loc conferinţa „Studiile Neoelene în România şi Europa. Prezent şi perspective" a profesorului Constantinos Dimadis de la Freie Universität din Berlin.
9.05.2011, Brăila. Dezvelirea plăcilor memoriale „Andreas Embirikos" şi „Iannis Xenakis"
Comunitatea elenă din Brăila organizează o ceremonie de dezvelire a unor plăci comemorative cu numele poetului Andreas Embirikos şi al compozitorului Iannis Xenakis. După ceremonie, cele două personalităţi marcante ale Brăilei sunt evocate la Centrul Diversităţii Culturale din Brăila.
11.05.2011, Bucureşti. Premiera piesei „Cineva care să mă strige"
La Teatrul „Odeon" din Bucureşti publicul român a văzut întâia dată piesa scriitoarei elene Anastasia Voulgari, „Cineva care să mă strige", în regia Mihaelei Boboc-Manea.
12.05.2011, Bucureşti. Conferinţă despre poezia fanariotă
La Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti are loc conferinţa „Despre poezia fanariotă" a profesoarei Julia Chadzipanagioti-Sangmeister de la Universitatea Ciprului.
20-30.05.2011, Piteşti. Muzică şi dansuri greceşti la zilele oraşului
În cadrul manifestărilor dedicate zilelor oraşului Piteşti, foarte apreciate de publicul larg sunt spectacolele în aer liber din Piaţa Prefecturii ale Ansamblului „Filia" al Comunităţii Elene.
23.05.2011, Bucureşti. Eveniment cultural dedicat lui Nikos Kazantzakis
Sediul Uniunii Elene din România găzduieşte conferinţa lui Yorgos Stasinakis despre personalitatea lui Nikos Kazantzakis. Evenimentul este organizat de Societatea Internaţională „Prietenii lui Nikos Kazantzakis" şi Editura Omonia.
27-29.05.2011, Piatra Neamţ. Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă
Are loc la Piatra Neamţ ediţia a X-a a Olimpiadei de Limba Neogreacă, la care participă elevi din toate comunităţile greceşti.
1.06.2011, Oneşti. Sărbătorirea Zilei Copilului
Casa de Cultură a Sindicatelor găzduieşte un spectacol dedicat Zilei Copilului, susţinut de Ansamblul „Stejărelul" şi de copiii Comunităţii Elene din Oneşti.
10-12.06.2011, Drăgăşani, Calafat, Turnu Severin, Orşova. Proiectul „Dialog cu timpul şi lumea"
Are loc a treia ediţie a proiectului „Dialog cu timpul şi lumea", iniţiat şi organizat de U.E.R. Peste 200 de tineri din toate comunităţile greceşti participă la proiectul derulat pe traseul Drăgăşani, Calafat, Turnu Severin, Orşova. Tinerii depun coroane de flori la monumentele din Drăgăşani, apoi sunt oaspeţii Muzeului de Artă din Calafat, vizitează Hidrocentrala „Porţile de Fier" şi se bucură de priveliştea oferită de croaziera pe Dunăre.
22-26.06.2011, Piatra Neamţ. Muzică şi dansuri greceşti la zilele oraşului
Din cadrul manifestărilor dedicate zilelor oraşului Piatra Neamţ nu lipsesc spectacolele cu muzică grecească şi dansuri greceşti ale Ansamblului „Niki" al Comunităţii Elene.
28-29.06.2011, Bucureşti. Vizita preşedintelui Republicii Elene, Karolos Papoulias, în România
Are loc vizita unei numeroase delegaţii elene, în frunte cu preşedintele Karolos Papoulias. În 28.06 preşedinţii României şi Greciei semnează documente oficiale în scopul continuării cooperării bilaterale în domeniul economic şi strategic şi al dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări. În 29.06 preşedintele elen vizitează sediul Uniunii Elene din România, unde discută cu conducerea U.E.R despre realizările şi proiectele comunităţilor greceşti din România.
Iulie-august 2011, Grecia. Programe de vară pentru copiii şi tinerii din comunităţile elene
Numeroşi copii şi tineri din filialele U.E.R. participă la programele de vară în diverse tabere în Grecia: 5-16.07 - tabăra de la Skala Kalirahi, organizată de Mitropolia Filiposului, Neapolisului şi Thasosului; 30.7-12.08 - Tabăra Internaţională Kalyvas etc.
15.07.2011, Bucureşti. Expoziţie de fotografie şi pictură; simpozionul „Mari prietenii literare"
La Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu, Ansamblurile „Kymata" şi „Orfeas" ale Comunităţii Elene Prahova susţin un program de dansuri greceşti la vernisajul expoziţiilor de fotografie şi pictură ale doamnelor Maria Dobrescu şi Angela Tomaselli, în cadrul evenimentului „Alianţa Civilizaţiilor în viziunea unor artişti minoritari. Omul. Casa. Biserica". Simpozionul „Mari prietenii literare" reliefează relaţiile de prietenie dintre scriitorii români şi cei de diferite etnii. Evenimentul, iniţiat de AISMER (Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor Minorităţilor Etnice din România) cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României, are ca parteneri Primăria Municipiului Bucureşti, Asociaţia Italienilor din România şi Uniunea Elenă din România.
1-7.08.2011, Piatra Neamţ. Seminar de dansuri greceşti
Are loc a doua ediţie a proiectului iniţiat de U.E.R. „Însuşirea şi perfecţionarea dansurilor tradiţionale greceşti", în colaborare cu Casa de Cultură a Sindicatelor din Piatra Neamţ.
15-21.08.2011. Bucureşti, Ploieşti, Sinaia, Slănic Prahova. Schimb de experienţă între tinerii comunităţilor elene
Se desfăşoară proiectul „Vara tinerilor dansatori, Bucureşti - Ploieşti 2011", iniţiat de U.E.R., cu sprijinul Primăriei Calafat şi a Comunităţilor Elene Bucureşti şi Prahova.
26.08.2011, Slănic Prahova. Excursie a membrilor din Comunităţile Elene Bucureşti, Prahova, Târgovişte
Se desfăşoară proiectul „Pelerinaj în familia U.E.R - Muntele de sănătate Slănic Prahova şi împrejurimile", cultivând relaţiile de prietenie dintre membrii diverselor comunităţi, dar şi dintre aceştia şi prietenii români.
2-5.09.2011, Galaţi. Festivalul Elenismului din România
Se desfăşoară la Galaţi Festivalul Elenismului din România, sub semnul iniţiativei O.N.U. privind Alianţa Civilizaţiilor. Participă formaţii ce reunesc peste 400 de persoane din 18 comunităţi elene, oaspeţi din Grecia (ansamblul „Morfotikos Politismos" din Veria) şi numeroase personalităţi ale vieţii politice, culturale şi artistice din ţară şi din străinătate.
16-18.09.2011, Bucureşti. Schimb cultural româno-elen
În cadrul Zilelor Bucureştiului, are loc în complexul comercial Piaţa Obor Târgul de Produse şi Obiceiuri Tradiţionale Româneşti şi Greceşti, organizat de Primăria Sectorului 2 din Bucureşti şi Primăriile oraşelor Salamina, Nafplion şi Epidavros, cu sprijinul Ambasadei Greciei la Bucureşti.
17-18.09.2011, Bucureşti. Serbările Toamnei
Ansamblurile de dansuri ale Comunităţilor Elene Bucureşti şi Prahova reprezintă U.E.R. la evenimentul Serbările Toamnei - Cârstovul viilor, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti".
25.09.2011, Bucureşti. Ziua Europeană a Limbilor Străine
Micii actori ai Comunităţii Elene Calafat şi Ansamblul „Orfeas" al Comunităţii Elene Prahova reprezintă U.E.R. la evenimentul „Multilingvism, voci şi culoare" de la Băneasa Shopping City, organizat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Guvernului României şi Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.
29.09-4.10.2011, Grecia. Excursie a membrilor de vârsta a III-a ai comunităţilor elene
Se desfăşoară a doua ediţie a proiectului U.E.R. „Pelerinaj în familia UER - între mit şi realitate", ce reuneşte 40 de participanţi din cele 20 de comunităţi elene. Se face o croazieră în jurul Muntelui Athos, se vizitează Muzeul de Istorie din Verghina, peştera Petralona şi alte obiective istorice, religioase, culturale şi turistice.
20-31.10.2011, România. Recensământul populaţiei
Se desfăşoară lucrările recensământului populaţiei. Conform rezultatelor finale, în 2011, populația stabilă din România este de 20 121 641 de persoane, dintre care 3 668 de etnie greacă şi 2 561 cu limba maternă greacă. Majoritatea persoanelor de etnie greacă trăiesc în localităţi urbane (71%). Cele mai mari comunităţi se găsesc în judeţele Tulcea (1 181 de persoane), Constanţa (266), Iaşi (193), Brăila (182), Galaţi (156) şi în municipiul Bucureşti (704).
25-30.10.2011, România. Ziua „Marelui Nu"
În toate Comunităţile Elene au loc manifestări ce comemorează eroii căzuţi în lupta cu fascismul italian în al Doilea Război Mondial. Au loc slujbe religioase la bisericile greceşti, întâlniri, spectacole.
23.11.2011, Constanţa. Sărbătorirea revenirii Dobrogei la România
La invitaţia Prefecturii Constanţa, membrii comunităţii elene, alături de cei din comunitățile armeană, rusă, turcă şi tătară, participă la aniversarea revenirii Dobrogei la România în urma Războiului de Independenţă, oferind un spectacol şi o prezentare a elenismului în Dobrogea.
23-27.11.2011, Bucureşti. Târgul Gaudeamus
U.E.R. participă la cea de a XVIII-a ediţie a Târgului Internaţional „Gaudeamus - Carte de învăţătură", organizat de Radio România, cu un număr impresionant de volume referitoare la viaţa grecilor şi la elenismul din România.
24.11.2011, Bucureşti. Conferinţă despre Konstantinos Kavafis
Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti găzduieşte conferinţa lui Mihalis Pieris, profesor la Universitatea Ciprului, cu titlul „Întoarcere sau rătăcire; căutarea «ţintei» în poezia lui Kavafis".
30.11-4.12.2011, Brăila. Proiectul „Brăila - cultură, locuri, tradiţii şi obiceiuri străvechi"
Comunitatea Elenă Brăila şi reprezentanţi ai U.E.R. participă la amplul proiect, cofinanţat din fonduri structurale prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Reactivând memoria spirituală a oraşului, proiectul scoate în evidenţă contribuţia elementului grecesc la dezvoltarea Brăilei de-a lungul timpului.
29.11-1.12.2011, Bucureşti şi toate localităţile cu comunităţi elene. Sărbătorirea Zilei Naţionale a României
U.E.R. iniţiază proiectul național „Diversitate românească", dedicat Zilei Naţionale a României, ce reuneşte peste 100 de persoane la Clubul Ţăranului Român din Bucureşti. Pe lângă filialele Bucureşti şi Prahova ale U.E.R., participă şi ansambluri ale ruşilor lipoveni, ansamblurile Colegiului German „Goethe", ale Liceului „Dante Alighieri" şi Liceului „Traian Lalescu". În toate comunităţile se organizează manifestări dedicate marii sărbători: depuneri de coroane, vizionări de filme, spectacole etc.
6.12.2011, Bucureşti. Festivalul intercultural de muzică de iarnă pentru copii
Se desfăşoară la Palatul Naţional al Copiilor Festivalul intercultural de muzică de iarnă pentru copii organizat de Biroul de Învăţământ al Ambasadei Spaniei în România, în colaborare cu Guvernul României şi alţi numeroşi parteneri, reunind peste 800 de copii de diferite etnii şi religii care prezintă un spectacol inedit. U.E.R. este prezentă cu un program de colinde româneşti şi greceşti interpretate de elevii doamnei Soulatana Papazoglou. Nu lipseşte nici corul Şcolii „Athena" din Bucureşti, condus de Anthi Tsantopoulou.
17-23.12.2011, România. Serbări de Crăciun, spectacole de binefacere
În 17.12. are loc Serbarea Bradului de Crăciun în cadrul Filialei Bucureşti a U.E.R. Tot în 17.12, la Cercul Militar din Ploieşti, peste 300 de persoane participă la spectacolul dedicat sărbătorilor de iarnă. În 18.12 Ansamblul „Orfeas" al Comunităţii Elene Prahova participă la petrecerea de Crăciun organizată la Hotel Novotel de Ministerul Culturii şi Turismului din Grecia. În 22.12, ansamblurile Comunităţii Elene Prahova participă la spectacolul caritabil pentru copiii cu dizabilităţi de la Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Andrei" din Ploieşti. În 23.12. are loc o amplă serbare a Comunităţii Elene din Braşov la Centrul Cultural „Reduta". Astfel de manifestări au loc în toate comunităţile elene.
2011, Bucureşti. Apariţii editoriale
La Editura UERPress apar: Primele mele cântece greceşti, de Erini Perjescu; Grecii din Dobrogea de Nord, comuna Izvoarele, jud. Tulcea, de Ion şi Marioara Niculache (va fi lansat în 9.03.2012 la Muzeul Naţional de Istorie a României); Calafatul. Un pion pe tabla de şah mondială, de Florenţa Marincu; Pe urmele batalionului sacru de Gh. Sourlas (traducere din limba greacă). ● La Editura Omonia apar: Comoară de cuvântări a Arhiepiscopului Hristodoulos. De la Cuvântarea de întronizare până la ultimele sale cuvinte - cuprinzând 22 de omilii memorabile ale preafericitului arhiepiscop Hristodoulos, volum semnat de jurnalistul grec Dimitris Rizoulis, care s-a aflat mulţi ani în preajma arhiepiscopului (lansat la Biserica Greacă din Bucureşti); Relaţiile româno-elene în perioada interbelică. Dimensiunea politică şi economică, de Radu Tudorancea; Pe cărările gândului, de Vasilis Vitsaxis; Călătorii în timp şi spaţiu. Urmând meandrele istoriei, de Gheorghios D. Poukamisas; Fiul ceasornicarului, de Stephan Eleutheriades, ediţie îngrijită de sora autorului, Elisabeta Moraitaki; Alfabetul poetic, de K. P. Kavafis, o ediţie-album ce cuprinde 24 de poeme traduse în 12 limbi, ilustrate de Gh. Anghel. Lansarea a avut loc în 10.11, în sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti; Cronologia Paulei Scalcău, Hellenism in Romania, An illustrated history. Volumul a fost lansat în13.12.2011, în cadrul Zilei Minorităţilor în Bucureşti, organizate de Guvernul României, D.R.I., şi în 26.03.2012 la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti. Tot la Editura Omonia apar şi volumele: Metamorfozele oraşului, de Mihalis Pieris (în traducerea Elenei Lazăr); Antologia poetică Nikos Engonopoulos, (ediție bilingvă, cu studiu, cronologie şi traducere de Tudor Dinu); Magdalena, Magda, Maggie..., de Elli Paionidou. ● La Editura Meronia apar volumele: Istoria Ciprului, de Katia Hatjidemetriou, în traducerea Christinei Christodoulou-Todea, ediţia a II-a (va fi lansat în 22.06.2012 la Muzeul Naţional al Literaturii Române); Kostas Montis - Antologie poetică (ediție bilingvă). ● Apare la Editura Humanitas lucrarea Dimitrie Cantemir şi Nicolae Mavrocordat. Rivalităţi politice şi literare la începutul secolului XVIII semnată de Tudor Dinu (lansată în 30.06, la Casa Monteoru a Uniunii Scriitorilor, unde au fost prezenţi E.S. Georgios Poukamisas, ambasadorul Greciei la Bucureşti, profesorii Paschalis Kitromilidis, Jacques Bouchard şi Eugen Negrici). ● La Editura Metafora apare cartea preotului-scriitor Aurel Bolba Vacanţă în Insula Corfu (lansată la Constanţa în 23.11). ● La Editura Tracus Arte apare volumul Fetele Nikas, în lumina zilei mare şi albă, de Monica Săvulescu Voudouri (lansată în șapte Comunităţi Elene din România: Bucureşti, Ploieşti, Brăila, Galaţi, Braşov, Cluj-Napoca şi Turnu Severin).