Minoritatea elenă 2010
7.01.2010, Bucureşti. Conferinţa „Pe urmele argonauţilor dincolo de Bosfor"
La sediul Ambasadei elene din Bucureşti are loc conferinţa „Pe urmele argonauţilor dincolo de Bosfor", a doamnei Mariana Koromila, cunoscut istoric şi scriitor, producător de emisiuni radiofonice şi de televiziune.
7-22.01.2010, Târgovişte, Ploieşti, Bucureşti. Tăierea Vasilopitei în toate comunităţile greceşti
Ca la fiecare început de an, tradiţia Vasilopitei uneşte membrii fiecărei comunităţi greceşti în jurul plăcintei Sfântului Vasile. Ceremonia este patronată de cel mai vârstnic membru al comunităţii, care taie şi împarte plăcinta cu bănuţul ei norocos. Preşedintele U.E.R., Dragoş Gabriel Zisopol, participă la ceremoniile Vasilopitei de la Târgovişte (17 ianuarie), Ploieşti (22 ianuarie), Bucureşti.
19.01.2010, Cluj-Napoca. Vizită a reprezentanţilor Ambasadei Greciei la Bucureşti
Comunitatea Elenă din Cluj îi are ca oaspeți pe E.S. domnul ambasador Georgios Poukamisas şi alţi reprezentanţi ai Ambasadei, într-o vizită de informare asupra posibilităţilor de colaborare în domeniile economic, universitar şi turistic. Au loc discuţii cu primarul Clujului, cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai" şi cu reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie, urmate de o întâlnire la sediul Comunităţii Elene şi o cină grecească la cofetăria „Olympos".
18-20.02.2010, Bucureşti. E vremea carnavalurilor
Are loc la Bucureşti proiectul „E vremea carnavalurilor", organizat de Uniunea Elenă din România, în colaborare cu Asociaţia Italienilor din România. Participă membri ai comunităţilor elenă şi italiană dar şi reprezentanţi din partea etniilor albaneză, armeană şi a ruşilor lipoveni.
23.02.2010, Bucureşti. Conferinţa „Literatura şi conştiinţa europeană"
Are loc la sediul Ambasadei Greciei din Bucureşti conferinţa „Literatura şi conştiinţa europeană", susţinută de scriitorul Lakis Progkidis.
25.02.2010, Bucureşti. Inaugurarea Şcolii „Athena"
Are loc la Bucureşti deschiderea Şcolii „Athena". Participă Spiros Kouvelis, adjunctul ministrului de externe al Republicii Elene, ambasadorul Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamisas, deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele U.E.R., şi numeroşi oaspeţi.
20.03-17.04.2010, Drăgăşani şi toate comunităţile greceşti. Sărbătorirea Zilei Elladei
În 20.03 are loc la Drăgăşani o amplă acţiune la care participă greci din numeroase comunităţi. Sunt prezenţi: Georgios Poukamisas - ambasadorul Greciei la Bucureşti, Konstantinos Mantzakos - ataşat militar, Gheorghia Pavlou - coordonatoarea învăţământului elen în zona Balcani, Vasile Bleotu - deputat de Vâlcea, reprezentanţi ai Primăriei Drăgăşani etc. La Primăria Drăgăşani se rostesc alocuţiuni despre însemnătatea acestor meleaguri pentru revoluţia din 1821, iar la cimitir se ţine un Te Deum şi se depun coroane la cele două monumente, ale eroilor greci şi români. Tot în 20.03 are loc la Bucureşti o manifestare iniţiată de Asociaţia Culturală Eleno-Română „Romiosini", în cadrul căreia se audiază muzică provenită din toate zonele elenismului. În 22.03 are loc la Muzeul Naţional de Artă, sub conducerea lui Marcel Spinei, un concert de muzică clasică cu operele compozitorilor greci Skalkotas, Xenakis şi Hatzidakis. În 23.03 are loc la Teatrul Naţional din Bucureşti spectacolul „Asediaţii liberi", inspirat de creaţia poetului Dionysios Solomos, în concepţia artistică a doamnei Amalia Strinopoulou. În 24.03 Comunitatea Elenă din Bucureşti sărbătoreşte ziua Greciei printr-o petrecere organizată la Cercul Militar Central, cu oaspeţi de seamă din partea Ambasadei elene la Bucureşti, a Guvernului României, a Camerei de Comerţ, a Televiziunii Române; un spectacol omagial are loc în aceeaşi zi (24.03) la Biblioteca „G.T. Kirileanu" din Piatra Neamţ. În 25.03 are loc un Te Deum la Biserica Greacă din Bucureşti, oficiat de episcopul Ciprian Câmpineanu - vicar patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române. O slujbă de comemorare are loc şi la Biserica „Schimbarea la faţă" din Cluj-Napoca. Au loc comemorări şi serbări ale şcolarilor şi preşcolarilor la Bucureşti, Piatra Neamţ, Oneşti, Târgovişte. În 27.03 au loc spectacole la Braşov, la Centrul Cultural „Reduta", şi la Craiova, cu formaţiile Comunităţilor Elene Craiova, Calafat şi Turnu Severin. Manifestările dedicate Zilei Naţionale a Greciei continuă şi în luna aprilie: în 7.04 membrii Comunităţii Elene din Iași se deplasează la Secu pentru a depune coroane şi a-i pomeni pe eroii greci. În 12.04, într-un cadru festiv, are loc la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti o amplă manifestare culturală cu lansări de carte, vizionarea unui documentar privind momentul 1821 şi un spectacol de muzică şi dansuri greceşti. Spectacolele omagiale continuă în 17.04 la Teatrul „Nae Leonard" din Galaţi.
6-7.04.2010, Iaşi. Înfrăţirea Comunităţii Elene cu Asociaţia Culturală Pankalavritinos
Comunitatea Elenă din Iaşi semnează un protocol de înfrăţire cu Asociaţia Pankalavritinos, în prezenţa unor invitaţi din partea vieţii publice ieşene. După vizita la Iaşi, delegaţii greci vizitează la Bucureşti Parlamentul României.
6-11.04.2010, Turnu Severin. Olimpiada Naţională de Limbi Clasice
Are loc la Turnu Severin Olimpiada Naţională de Limbi Clasice, la care participă 125 de elevi din toate colţurile ţării, pasionaţi de greacă veche şi latină. Comunitatea Elenă din Turnu Severin se implică în organizarea olimpiadei şi oferă premii speciale elevilor cu rezultate deosebite la limba greacă.
23.04, 30.04 şi 7.05.2010, Bucureşti. Descoperă Grecia în City Mall
Se desfăşoară la centrul comercial City Mall din Bucureşti, în parteneriat cu U.E.R., mai multe evenimente dedicate Greciei: concursuri de cultură şi civilizaţie greacă cu premii, degustări de preparate specifice greceşti, o tombolă al cărei premiu este o excursie în Grecia, în Halkidiki, spectacole cu muzică grecească şi dansuri greceşti cu ansambluri ale comunităţilor elene din Bucureşti, Braşov, Galaţi şi Prahova.
2.05.2010, Bucureşti. Concert Dalaras
Numeroşi membri ai comunităţilor elene din toată România, dar şi mulţi alţi fani se deplasează la Bucureşti pentru a putea urmări concertul artistului Georgios Dalaras de la Zone Arena, organizat de Camera de Comerţ Româno-Elenă, în colaborare cu Uniunea Elenă şi alţi numeroşi parteneri. Artistul îi are ca invitaţi speciali pe Despina Olympiou şi Mihalis Tzouganakis.
5.05.2010, Bucureşti. Sesiune aniversară: 130 de ani de relaţii diplomatice româno-elene
La sediul Fundaţiei Europene Titulescu are loc o sesiune aniversară şi o expoziţie comună de documente diplomatice, prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Elenă, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Greciei la Bucureşti şi Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu. Sunt prezenţi Teodor Baconschi, ministrul român al afacerilor externe, Dimitris Droutsas, ministrul supleant al afacerilor externe al Greciei, istoricul Georgeta Filitti, membrii ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului cultural şi ai comunităţii oamenilor de afaceri eleni din România.
7-9.05.2010, Bucureşti. Festivalul Naţional al ONG din România
Are loc în Parcul Unirii din Bucureşti o nouă ediţie a Festivalului ONGFest. Participă peste 200 de ONG-uri, printre care şi Uniunea Elenă din România, reprezentată de ansamblurile „Efthymos" din Braşov, „Olympos" din Galaţi, „Kimata", „Orfeas" şi „Pontos" din Prahova.
14-16.05.2010, Piteşti. Olimpiada Naţională de Limba Neogreacă
Se defăşoară la Colegiul „Armand Călinescu" din Piteşti a IX-a ediţie a Olimpiadei Naţionale de Limba Neogreacă. Începând cu această ediţie, Olimpiada este inclusă în calendarul concursurilor şcolare organizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
15.05.2010, Calafat. Manifestare dedicată elenismului
Muzeul de Artă din Calafat găzduieşte o manifestare dedicată contribuţiei grecilor din Calafat la dezvoltarea oraşului şi confluenţelor româno-elene din aceste locuri. Sub genericul „Eterna Elladă", programul include diverse comunicări, o expoziţie de documente şi una de pictură. Sunt prezenţi membri ai Comunităţilor Elene din Calafat şi Craiova.
18.05.2010, Bucureşti. Lansarea iniţiativei ONU - Alianţa Civilizaţiilor
La Palatul Parlamentului din Bucureşti se lansează, cu prilejul Zilei Internaţionale a Diversităţii, iniţiativa O.N.U. Alianţa Civilizaţiilor. Scopul ei este crearea de instrumente financiare flexible care să faciliteze dezvoltarea de programe în România şi promovarea modelului de toleranţă şi înţelegere interculturală din spaţiul românesc. Preşedintele U.E.R., deputatul Dragoş Gabriel Zisopol, se află printre cei care semnează angajamentul comun al partenerilor pentru promovarea diversităţii culturale: Carta Alianţei Civilizaţiilor.
25.05.2010, Calafat. Manifestări dedicate elenismului şi relaţiilor româno-elene
La Muzeul de Artă (Palatul „Marincu") din Calafat se desfăşoară Simpozionul „Interferenţe eleno-române la Calafat". Sunt vernisate totodată trei expoziţii: „Grecia - eterna poveste" (expoziţie de pictură), „Izvorul Tămăduirii - Biserica Grecească din Calafat" (expoziţie de fotografie) şi „Grecii de odinioară ai Calafatului, familiile şi ctitoriile lor" (expoziţie documentară). Un spectacol este prezentat de Corul Bisericii Greceşti şi tinerii Comunităţii Elene.
29.05.2010, Bucureşti. Simpozionul „Constantin XI Paleologul, ultimul împărat al Bizanţului - 557 de ani"
Are loc la sediul U.E.R. simpozionul dedicat lui Constantin al XI-lea Paleologul. Participă personalităţi marcante ale vieţii culturale româneşti: academicienii Constantin Bălăceanu-Stolnici şi Răzvan Theodorescu, profesorii Cristian Dumitrescu, Olga Cicanci, Petre Guran, Ovidiu Olar etc.
1.06.2010, România. Sărbătorirea Zilei Copilului în comunităţile greceşti
Filiala Bucureşti a U.E.R. desfăşoară proiectul „Împreună", organizând un spectacol al copiilor de la Şcoala nr. 170 şi de la Grădiniţa „Scufiţa Roşie" a filialei. Numeroase comunităţi din ţară organizează în luna iunie astfel de manifestări, în parteneriat cu diverse şcoli. La Turnu Severin are loc un spectacol la Şcoala „Petre Segescu", cu muzică, dans şi o scenetă inspirată din viaţa grecilor severineni.
12-13.06.2010, Bistriţa-Năsăud. Festival Interetnic
Are loc a doua ediţie a Festivalului Interetnic organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Alături de ruteni, slovaci, cehi, albanezi aromâni şi polonezi, au evoluat şi membrii Ansamblului „Asteria" al filialei Bucureşti a U.E.R.
14-15.06.2010, Turnu Severin, Orşova, Oraviţa. Excursie tematică (Diversitate şi dialog intercultural)
În cadrul campaniei de promovare a diversităţii, elevii Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă din Turnu Severin organizează o excursie cu tema „Mehedinţi şi Caraş-Severin - spaţii ale Diversităţii". Elevii cunosc zona cu cea mai mare diversitate etnică a României, vizitează lăcaşe de cult de diferite confesiuni, merg pe urmele unor personalităţi de diferite etnii.
23-25.07.2010, Iaşi, Secu, Sculeni. Proiectul „Dialog cu timpul şi lumea"
Peste 140 de tineri din comunităţile greceşti participă la a doua ediţie a acestui proiect, ce promovează diversitatea şi dialogul intercultural, desfăşurat sub egida Anului Internaţional al Apropierii dintre Culturi şi a Anului Internaţional al Tinerilor. Cei prezenţi refac traseul revoluţionarilor greci şi români de la 1821, pornind de la Biserica „Trei Ierarhi", continuând cu Mănăstirea Secu şi terminând cu vama Sculeni.
8.08.2010, Sinaia. Salonul de Carte, Presă şi Muzică
Se deschide Salonul de Carte, Presă şi Muzică, organizat de Amplus Internaţional ldt. Grecii sunt prezenţi cu numeroase volume privind cultura şi civilizaţia greacă, obiecte tradiţionale şi preparate culinare specific greceşti. Formaţiile grecilor prahoveni „Orfeas", „Pontos" şi „Kymata" aduc la acest târg frumuseţea costumelor şi bucuria dansurilor greceşti.
13.08.2010, Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte, Sinaia. Pelerinaj dedicat Maicii Domnului
Uniunea Elenă din România organizează un pelerinaj dedicat Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului pe traseul Bucureşti - Ploieşti - Târgovişte - Sinaia, la care iau parte 50 de membri vârstnici din comunităţile elene amintite.
17.09.2010, Bucureşti. Bucharest Food Festival
Are loc în Parcul Tineretului din Bucureşti a patra ediţie a Bucharest Food Festival. Ansamblul de dansuri „Orfeas" din Ploieşti susţine un spectacol în deschiderea manifestării.
23.09.2010, Ploieşti. Salonul de Carte, Presă şi Muzică
Comunitatea Elenă Prahova a participat la cea de a doua ediţie a Salonului de Carte, Presă şi Muzică, de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, prezentând numeroase cărţi despre cultura şi civilizaţia greacă şi dansuri tradiţionale greceşti. Nu lipsesc Ansamblurile de dansuri „Orfeas" şi „Kymata".
23.10.2010, Bucureşti. Târgul de Sf. Dumitru
Ansamblul „Olympos" al Comunităţii Elene Galaţi, alături de Ansamblurile „Orfeas" şi „Kymata" ale Comunităţii Elene Prahova, prezintă tradiţiile greceşti la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti" din Bucureşti, alături de reprezentanţii altor etnii.
24.10.2010, Galaţi. Spectacol caritabil
Ansamblurile de dansuri greceşti ale Comunităţii Elene din Galaţi, alături de alţi invitaţi, susţin la Teatrul „Nae Leonard" un spectacol de binefacere, reuşind să strângă fondurile necesare achiziţionării unui scaun cu rotile pentru un tânăr cu probleme locomotorii.
16-20.11.2010, Grecia. Excursia pensionarilor din comunităţile elene
Se derulează proiectul „Pelerinaj în familia U.E.R. - Între mit şi realitate - Olimp şi Meteora", dedicat vârstei a III-a, la care participă 38 de pensionari.
16.10-29.11.2010, România. Manifestări dedicate Sărbătorii „Marelui Nu"
În toate comunităţile greceşti au loc manifestări dedicate „Marelui Nu". La Turnu Severin, sărbătoarea coincide cu împlinirea a 15 ani de la reînvierea Comunităţii elene şi de la fondarea Cercului de Cultură şi Civilizaţie Greacă. Comunitatea Elenă, în colaborare cu Muzeul de Artă din Turnu Severin, organizează Sărbătoarea Prieteniei, cu participarea Ansamblului „Elefteria" din Calafat (16.10). În 28.10 au loc spectacole la Piatra Neamţ, Târgovişte, Turnu Severin. În 30.10 are loc la Muzeul de Artă din Calafat un spectacol al Ansamblului „Irini" al Comunităţii elene din Calafat, alături de ansamblurile comunităţilor elene Craiova şi Prahova.
26-28.11.2010, Bucureşti. Festivalul Elenismului în România, jubileu 20 ani
Peste 350 de membri ai comunităţilor elene din toată România evoluează pe scena Festivalului Elenismului din România, aflat la cea de-a XX-a ediţie. Alături de ansamblurile grecilor din România, au fost aplaudate la Cercul Militar din Bucureşti Ansamblurile „Pankalavritinos" din Grecia şi „Elas", „Nikolas Band" şi „Românaşul" din Bucureşti.
28-29.11.2010, Bucureşti. Tribut cinematografic: Melina Merkouri şi Jules Dassin
Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti, în colaborare cu Institutul Francez, organizează, cu sprijinul Fundaţiei „Melina Merkouri", un omagiu cinematografic închinat Melinei Merkouri şi lui Jules Dassin. Este evocată personalitatea Melinei Merkouri şi sunt proiectate o parte dintre filmele sale.
1.12.2010, Bucureşti şi alte centre. Manifestări dedicate Zilei Naţionale a României
La Bucureşti, tinerii eleni depun coroane de flori la Monumentul Eroilor din Parcul Carol. Membrii comunităţilor greceşti sărbătoresc Ziua Naţională a României.
10-11.12.2010, Bucureşti. Congresul Uniunii Elene din România
Are loc la sediul U.E.R. Congresul pentru alegerea noilor structuri de conducere la nivel naţional şi a programului viitor a U.E.R. Participă reprezentanţi din toate comunităţile teritoriale, care aleg prin vot secret conducerea U.E.R. pentru următorii cinci ani: un preşedinte - Dragoş Gabriel Zisopol - şi cinci vicepreşedinţi: Antoniadis Eftimie, Chiriac Lemoniţa, Nicolache Ovidiu, Pieptu Marica, Zamfiropol Rodoclia.
19-24.12.2010, România. Sărbătorirea Crăciunului în toate comunităţile greceşti
În 19.12, la Centrul Cultural al Ministerului de Interne are loc concertul „Colindele elinilor", organizat de Fundaţia Culturală Greacă din Bucureşti şi Asociaţia Culturală Româno-Elenă „Romiosini", cu sprijinul Ambasadei Greciei. În 21.12 are loc la Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti serbarea de Crăciun, la care participă corurile, ansamblurile de dansuri şi soliştii din Prahova, dar şi Corul Asociaţiei „Momentum", Corul Bisericii „Sf. Gheorghe" din Ploieşti şi invitaţi ai Comunităţii Elene din Galaţi. Serbări de Crăciun cu daruri, colinde şi dansuri greceşti au loc şi în parcul Copou din Iaşi şi la sediile Comunităţilor Elene din Craiova, Constanţa, Oneşti, Piatra Neamţ, Roman, Târgovişte, Turnu Severin etc.
2010, Braşov, Bucureşti, Florina, Ioannina. Apariţii editoriale
Editura Academiei Române publică volumul Ruxandrei Moaşa Nazare Sub semnul lui Hermes şi al lui Palas. Educaţie şi societate la negustorii ortodocşi din Braşov şi Sibiu la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. ● La Editura Omonia din Bucureşti apar: Venizelos şi românii de Constantin Iordan, enciclopedia Elenei Lazăr Relaţii româno-cipriote şi volumul de poezie bilingv Absenţă (Absence), semnat de Antigone Kefala, cunoscută autoare de origine elenă din Australia, născută în 1935 la Brăila. ● Ambasada Republicii Elene în România editează albumul istoric aniversar Mereu împreună. România - Grecia, 130 de ani de relaţii diplomatice (1880-2010), lansat în 16.12 la sediul Ambasadei (autor Georgeta Filitti, Cuvânt introductiv Georgios Poukamissas - ambasador al Greciei la Bucureşti, editor Nicolae Pepene, Ed. Souvenir, Braşov). ● La Florina (Grecia) apare în 2010 volumul Η νοσταλγία του γυρισμού (lansat şi în România, la Craiova). ● Tot în Grecia, la Ioannina, apare lucrarea Paulei Scalcău Από το Πάπιγκο στο Τούρνου Σεβερίν (De la Papingo la Turnu Severin), tradusă în limba greacă de Eleni Mihaloyani, prin grija Uniunii Papinghioţilor din diasporă şi a Fundaţiei Mihail Anagnostopoulos. Cartea va fi lansată în anul următor, în piaţa Bisericii „Sf. Gheorghe" din Papingo.