Minoritatea armeană 2015

 

29.01.2015, Erevan. Sesiune dedicată Centenarului Genocidului

La Erevan a avut loc cea de-a 5-a sesiune a Comisiei de Stat pentru Coordonarea Evenimentelor Dedicate Centenarului Genocidului Armean şi a fost dată publicităţii Declaraţia pan-armeană în legătură cu acest eveniment. Din România a participat senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al U.A.R.

 

18.02.2015, Cluj-Napoca. Vernisaj

La Galeria de Artă „Barabás Miklós" a avut loc vernisajul expoziţiei „Renaşterea miniaturii armene" a artistei Ermone-Zabel Martaian.

 

19.02.2015, Buenos Aires. S-a stins din viaţă Eduardo Seferian

Eduardo Seferian, filantrop armean, s-a născut în România în data de 28 mai 1926, iar în anul

1948 a plecat în America de Sud. A fost un prosper om de afaceri, dar nu şi-a uitat nicio clipă originile, astfel că a contribuit de-a lungul timpului cu mari sume de bani la ajutorarea Armeniei, a Karabagh-ului şi a altor instituţii culturale.

 

20.02.2015, Bucureşti. Întâlnire a tinerilor armeni

La sediul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Tinerilor Armeni din Europa de Sud-Est. Întâlnirea a avut loc în contextul organizării Conferinţei Regionale Europene a Tinerilor - A.C.Y.U., ce s-a desfăşurat în Bucureşti, Berlin şi Milan în perioada 19-22 februarie 2015.

 

21.02.2015, Iaşi. Ziua Internaţională a Limbii Materne

La evenimentul cultural Ziua Internaţională a Limbii Materne, ediţia I, au participat reprezentanţii comunităţii armene din Iaşi, ai comunităţii ucrainene, ai Forumului Democratic German, ai ruşilor lipoveni şi ai comunităţii evreieşti din Iaşi.

 

15.03.2015, Bucureşti. Comemorare Sumgait

La Catedrala Armeană din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a victimelor pogromurilor antiarmeneşti din Sumgait (1988), Kirovabad (1988), Baku (1990) şi Maraga (1992), precum şi cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui erou naţional, generalul Andranik.

Cu aceeaşi ocazie, la Central Cultural Armean a avut loc o întâlnire/dezbatere cu tema „Victime şi eroi".Plic 26, fila 1.

 

21.04.2015, Bucureşti/Bacău. Ziua  Mondială a Lecturii pentru Omagierea Victimelor Genocidului

În cadrul Zilei Mondiale a Lecturii pentru Omagierea Victimelor Genocidului (vezi site-ul www.worldwide-reading.com), ce s-a desfăşurat în zeci de oraşe din toată lumea, la Muzeul „G. Enescu" a avut loc o seară de lectură. Au fost citite fragmente din capitolul 7 al Cărţii şoaptelor de Varujan Vosganian şi din volumul Un ambasador la Constantinopol de Henry Morgenthau. Au interpretat tineri actori coordonaţi de Armine Vosganian. O manifestare similară a avut loc la Bacău. Plic 26, fila 2.

 

23.04.2015, Bucureşti. Manifestări comemorative

Ora 13. La fîntâna din Piaţa Universităţii, un grup de tineri din comunitatea armeană au demonstrat şi au afişat panouri cu imagini de la genocid.Ora 16. În curtea Catedralei Armene din Bucureşti a putut fi vizionată, în direct de la Erevan, slujba de canonizare a celor 1,5 milioane de armeni ucişi la genocid. Ora 19. La Sala Radio a avut loc concertul susţinut de Grigore Leşe şi Arthur Şahnazian în memoria marelui compozitor armean Komitas.Ora 19.15. La Cinema Union a avut loc vizionarea, în premieră, a eseului cinematografic Recunoaşte 1915 realizat de Izabela Bostan Kevorkian şi Florin Kevorkian. Plic 26, filele 3, 4.

 

24.04.2015, Comunităţi. Comemorarea Centenarului Genocidului

Comunitatea armeană din România s-a mobilizat pentru a comemora Centenarul Genocidului împotriva armenilor. În filialele U.A.R. şi în parohiile armene au avut loc manifestări la care au participat sute de persoane, nu doar armeni, din oraşele Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Iaşi, Bacău, Botoşani, Suceava, Roman, Cluj-Napoca, Gherla, Dumbrăveni.

 

24.04.2015, Bucureşti. Manifestări comemorative

Ora 11. A avut loc o slujbă şi depunere de flori la Monumentul Genocidului.Ora 16.30. La Muzeul Ţăranului Român s-a deschis expoziţia intitulată „Istorisiri armene. De la Ararat la Strada Armenească". Ora 19.15. A avut loc în Piaţa Victoriei din capitală manifestaţia comunităţii armene, sub sloganul „Ne amintim şi cerem dreptate", la care au participat reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi ai cultelor cu ocazia centenarului Genocidul armean. A fost realizată o cruce din sute de lumânări.  Plic 26, filele 5, 6, 7, 8.

 

08.05.2015, Bucureşti. Lansare de carte

La Muzeul Ţăranului Român a fost lansat albumul de fotografii Armenii din România. Poveştile oamenilor de lângă noi de Andreea Tănase. La prezentare au vorbit Varujan Vosganian, Balázs Barabás, Mihai Stepan Cazazian şi Bogdan Cristel, fotojurnalist. Plic 26, filele 9, 10.

 

16.05.2015, Bucureşti. Expoziţie de hărţi armeneşti

La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi a avut loc deschiderea oficială a expoziţiei „O privire asupra istoriei Armeniei prin reprezentări cartografice" realizată de Ruben Galician. Evenimentul a fost organizat de Ambasada Armeniei din România şi Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi, Ministerul Culturii din Armenia şi Comitetul de Stat pentru Coordonarea Evenimentelor de Comemorare a Centenarului Genocidului Armean. Plic 26, fila 11.

 

17.05.2015, Bucureşti. Aniversarea P.C. arhim. dr. Zareh Baronian

În Catedrala Arhiepiscopală din Bucureşti a fost oficiată slujba de P.C. arhim. dr. Zareh Baronian, fost vicar al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România. După oficierea sfintei liturghii, P.S. Datev Hagopian, episcop al Eparhiei Bisericii Armene din România, a citit Gramata Patriarhală a Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, catolicos al tuturor armenilor, adresată P.C. arhim. dr. Zareh Baronian cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la hirotonire, după care a avut loc o recepţie.

 

26 şi 28.06.2015, Bucureşti. Lansări de carte

La Librăria Cărtureşti şi la Biblioteca „Dudian" au avut loc prezentările cărţii File din viaţa lui Krikor Pambuccian (Editura Ararat, 2015), scrisă de fiul său, Victor Pambuccian.

 

19.07.2015, Bucureşti. Hrisov de binecuvântare

În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în Catedrala Armeană, europarlamentarului Cristian Preda i-a fost înmânat Hrisovul de binecuvântare dat de Sanctitatea Sa Karekin II, catolicos al tuturor armenilor, datorită intervenţiei domnului europarlamentar în vederea adoptării rezoluţiei Parlamentului European cu privire la recunoaşterea Genocidului împotriva armenilor şi la comemorarea centenarului genocidului. Plic 26, fila 12.

 

07-09.08.2015, Bucureşti. Festivalul Strada Armenească (ediţia a III-a)

Uniunea Armenilor din România în parteneriat cu A.R.C.U.B., Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 2, Guvernul României - Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Arhiepiscopia Bisericii Armene din România au organizat cea de-a III-a ediţie a Festivalului Strada Armenească, ce a avut loc în cadrul complexului armenesc (curtea interioară a Bisericii Armeneşti, sediul Uniunii Armenilor din România, Muzeul „Dudian", Centrul Cultural Armean şi Strada Armenească). Plic 26, filele 13, 14, 15.

 

23.08.2015, Bucureşti. Întâlnire la Centrul Cultural

La Centrul Cultural Armean din Bucureşti a avut loc o întâlnire cu arhim. dr. Zareh Baronian, căruia domnul Ara Baltazar, care a prezentat un mesaj din partea romanahailor din Los Angeles, i-a înmânat o plachetă aniversară. Plic 26, fila 16.

 

04-06.09.2015, Gheorgheni. Festivalul Artei Armeneşti

La Gheorgheni a avut loc cea de a V-a ediţie a Festivalului Artei Armeneşti, organizat prin strădania comună a Asociaţiei Armeano-Catolice din Gheorgheni, a Parohiei Armeano-Catolice din Gheorgheni, a Asociaţiei Armeano-Maghiare din Transilvania, a Consiliului Judeţean Harghita şi a Uniunii Armenilor din România.

 

26-27.09.2015, Cluj-Napoca. Zilele Culturii Armene

Cea de a cincea ediţie a Zilelor Culturale Armene din Cluj-Napoca a stat sub semnul personalităţii episcopului armeano-catolic Oxendius Vărzărescu (1655-1715), la tricentenarul morţii sale, având ca punct central expoziţia - prima de acest gen din istoria armenilor transilvăneni - alcătuită din picturi, obiecte de cult, cărţi şi documente care evocă figura întemeietorului Gherlei (Oraşului Armenesc, Armenopolisul de odinioară). Cu acest prilej a fost realizată o plachetă cu chipul episcopului. Plic 26, filele 17, 18.

 

29.09-01.10.2015, Bucureşti. Vizita doamnei Hranuş Hakobian,ministrul diasporei al Republicii Armenia

Ministrul armean a avut întrevederi cu secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a vizitat centrul cultural şi spiritual armean, s-a întâlnit cu membri ai comunităţii armene, la Parlamentul României, cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi a participat la festivitatea solemnă prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor din România. Plic 26, filele 19, 20.

 

30.09.2015, Bucureşti. Aniversarea Uniunii Armenilor din România

În aula Bibliotecii Centrale Universitare a avut loc festivitatea solemnă prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la reînfiinţarea Uniunii Armenilor din România, la care, alături de preşedintele U.A.R., Varujan Vosganian, şi de deputatul Varujan Pambuccian, au fost prezenţi preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, prim-ministrul Victor Ponta, reprezentantul preşedintelui României, consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, fostul prim-ministru şi ministru de externe Petre Roman, reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, parlamentari şi alţi demnitari, invitaţi. Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reînfiinţarea U.A.R. a fost transmis un mesaj din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis. Plic 26, filele 21, 22.

 

15.10.2015. Bucureşti. Simpozion H. Dj. Siruni

La Academia Română s-a desfăşurat conferinţa internaţională dedicată împlinirii a 125 de ani de la naşterea eminentului istoric şi armenolog român de origine armeană, academicianul Hagop Dj. Siruni (1890-1973). La conferinţă au participat cercetători din România, Armenia, Franţa şi Turcia. Cu acest prilej, Haypost (Poşta Armeană) a emis o carte poştală - „125 de ani de la naşterea lui Hagop Siruni". Plic 26, filele 23, 24.

 

07-08.11.2015, Bucureşti. Centenarul Catedralei Armene

Programul evenimentelor dedicate aniversării centenarului catedralei a debutat în 7 noiembrie cu un concert festiv în Sala Muzeului Naţional de Artă al României, cu participarea Orchestrei Simfonice a Societăţii Armene de Binefacere din Sofia, sub bagheta dirijorului Bedros Papazian. În 8 noiembrie, P.S. episcop Datev Hagopian, întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene, a săvârşit sfânta liturghie solemnă alături de un sobor de preoţi, în prezenţa reprezentanţilor statului român şi a credincioşilor armeni. Au fost citite mesajele primite din partea Bisericii Ortodoxe Române, a Preşedinţiei, a altor culte şi instituţii publice. Cu ocazia Centenarului, la Editura Ararat a apărut a doua ediţie a monumentalei lucrări Catedrala Armeană din Bucureşti, volum semnat de Edvard Jeamgocian. Plic 26, filele 25, 26, 27.

 

20.11.2015, Constanţa. Comemorare Simion Tavitian

U.A.R. Sucursala Constanţa l-a omagiat pe distinsul om de cultură, scriitor, ziarist, filatelist Simion Tavitian. În aula Bibliotecii Judeţene „I. N. Roman" au fost prezenţi mai bine de 400 de oameni care l-au cunoscut, l-au apreciat şi care au crescut din punct de vedere profesional sub ocrotirea personalităţii sale.

 

20.11.2015, Bucureşti. Lansare de carte

Volumul Turcia şi fantoma armeană. Pe urmele genocidului de Laure Marchand şi Guillaume Perrier, jurnalişti la Le Monde şi Le Figaro, a fost lansat la standul Grupului Editorial Corint de la Târgul Gaudeamus. Au vorbit Bedros Horasangian, Sorin Antohi, Gabriel Andreescu şi Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei. Plic 26, fila 28.

 

12.12.2015, Botoşani. Premieră la Teatrul „Mihai Eminescu"

La Teatrul „Mihai Eminescu" din Botoşani a avut loc premiera spectacoluluiStrunga dintre viaţă şi moarte de Florin Kevorkian. Este povestea dramatică a unui supravieţuitor al Genocidului - un copil născut din violul unui soldat turc asupra unei tinere armence, care şi-a trăit ulterior viaţa între iubire şi ură. Plic 26, fila 29.

 

13.12.2015, Hânceşti (Republica Moldova). S-a redeschis Conacul „Manuc Bey"

Complexul arhitectural „Manuc Bey" din oraşul Hânceşti, care a fost restaurat în perioada 2014-2015, s-a redeschis pentru publicul larg. Pentru reconstrucţie s-au cheltuit peste două milioane de euro. În etapa actuală s-au reconstruit Palatul Princiar, Casa Vechilului şi Casa Ioniţă Iamandi. Plic 26, fila 30.