Minoritatea armeană 2009

23.01.2009, Focşani. Dezvelirea bustului gazetarului Leon Kalustian

În faţa clădirii Secţiei pentru Copii şi Tineret a Bibliotecii Judeţene „Duiliu Zamfirescu" din Focşani, a fost dezvelit bustul gazetarului Leon Kalustian, la momentul inaugural fiind prezenţi primarul oraşului, Decebal Bacinschi, senatorul Varujan Vosganian, publicistul Vartan Arachelian arh. dr. Zareh Baronian.

 

30.01.2009, Bucureşti. Revista „Nor Ghiank" într-o nouă prezentare

Primul număr pe anul 2009 al revistei lunare Nor Ghiank, a reprezentat trecerea publicaţiei de la format de ziar la cel de revistă (A4). Într-un număr de 24 de pagini (6 în română şi 18 în armeană), toate color, noul format este tipărit la Tipografia Ararat pe aparatură digitală.

 

01.04.2009, Dumbrăveni. Lansarea Proiectului A.R.C.A.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Fundaţia Armeană Dumbrăveni şi Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet din Norvegia au lansat proiectul A.R.C.A. - Acţiunea de Regenerare a Comunităţii Armene, o colecţie muzeală ce va fi amenajată la Dumbrăveni, în Castelul Apafi. Valoarea proiectului este de 82.500 Euro.

 

1-15.04.2009, Bucureşti. Bilunarul Ararat trece la format de revistă

Bilunarul Ararat trece la format de revistă, în 20 de pagini color, fiind tipărit la Tipografia Ararat.

 

19.05.2009, Bucureşti. Întâlnire cu literatura armeană contemporană

La sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti a avut loc o întâlnire literară la care au fost prezentate Antologia de proză armeană contemporană - Pe aici a trecut Dumnezeu (traduceri din creaţia a 14 scriitori de Madeleine Karacaşian) precum şi alte volume din literatura armeană contemporană din creaţia lui Grigor Babaian şi Agasi Aivazian (traduceri de Sergiu Selian), toate apărute la Editura Ararat. La întâlnire au fost prezenţi Nicolae Manolescu, preşedinte al U.S.R. Varujan Vosganian - vicepreşedinte, Levon Ananian preşedinte al Uniunii Scriitorilor din Armenia - aflat în vizită în România, ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsian, ziarista Madeleine Karacaşian.

 

26.05.2009, Bucureşti. Lansare de carte

La Fundaţia Europeană „Titulescu" a avut loc lansarea cărţii Descoperirea Asiei - memoriile unui diplomat de carieră al României de Agop Bezerian (Editura Ararat), la care au participat diplomaţi şi prieteni din diplomaţie ai autorului.

 

26.06.2009, Bucureşti. Incendiu în vecinătatea Catedralei Armene din Bucureşti

Clădirea Millenium Business Center, aflată în vecinătatea centrului spiritual armenesc, a fost cuprinsă de flăcări care au afectat Catedrala Armeană, sediul U.A.R. şi Biblioteca Dudian. Intervenţia promptă a pompierilor a salvat de la un dezastru Centrul Armenesc, pagubele limitându-se la clădirea unde se află sediul U.A.R. ( la nivelul podului, unde se aflau clasele şcolii armene).

 

01.06.2009, Bucureşti. La Editura Polirom apare romanul „Cartea şoaptelor" de Varujan Vosganian

Un eveniment în lumea literară românească, romanul Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, care îşi face, astfel, debutul ca romancier. Romanul este primit cu aprecieri din partea criticii literare şi, în perioada care urmează au loc mai multe lansări ale cărţii în toată ţara.

 

14-22.08.2009, Sighişoara. Festivalul Intercultural ProEtnica

Comunitatea armeană a participat la acest festival interetnic cu Ansamblul de dansuri Vartavar din Bucureşti şi Ansamblul de dansuri din Cluj. Prezenţa comunităţii armene a fost constantă, pe parcursul celor nouă ediţii ale festivalului, cu ansambluri de dans şi cor din Bucureşti, Constanţa şi Cluj. Tot în cadrul festivalului, armenii au mai prezentat expoziţii de artă plastică şi bijuterii.

 

1-20.08.2009, Veneţia. Cursurile de vară de limba armeană

La Veneţia au loc, în fiecare vară, cursurile de limba armeană organizate de Universitatea din Veneţia, în colaborare cu Ordinul Catolic al Măhitariştilor de pe insula San Lazzaro, coordonator fiind părintele Levon Zekyan. Din România au participat în ultimii trei ani un grup de cinci tineri, cursurile fiind finanţate de către U.A.R.

 

15.08.2009, Roman. 400 de ani de la zidirea Bisericii Armene

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului a avut loc la Roman sărbătorirea a 400 de ani de la zidirea Bisericii armene Sfânta Născătoare de Dumnezeu (1609-2009). La manifestări au fost prezenţi IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Preasfinţitul Arhiereu dr. Ioachim Băcăuanul. Sărbătoarea a fost organizată de Parohia Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, care are în folosinţă lăcaşul armenesc. Cu acest prilej a fost editat volumul Biserica şi comunitatea armenească din Roman, de preot Doru Ionel.

 

02.09.2009, Bucureşti. Dezvelirea bustului baritonului David Ohanesian

În Foaierul Operei Naţionale din Bucureşti, cu ocazia prezentării, în cadrul Festivalului şi Concursul Internaţional „George Enescu" a spectacolului „Oedipe", a avut loc dezvelirea bustului baritonului David Ohanesian, care a fost donat Operei de familia artistului. Iniţiativa a aparţinut U.A.R. Bustul a fost realizat în anul 1954, de sculptorul Octavian Ilica.

 

3-6.09.2009, Galaţi. Zilele Comunităţii Armene

La Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechea" din Galaţi au avut loc Zilele Comunităţii Armene, organizate în colaborare cu Parohia Bisericii Armene. Au fost organizate o expoziţie de carte şi tipărituri armeneşti, aflate în fondul bibliotecii, o întâlnire cu deputatul Varujan Pambuccian, au fost prezentate referate privind istoria armenilor din zona Galaţi şi s-a vizionat documentarul Strunga.

 

13-16.10.2009, Bucureşti. Expoziţie Ervant Nicogosian

La Galeria Simeza a avut loc vernisajul expoziţiei pictorului Ervant Nicogosian, personalitate a plasticii româneşti.

 

10.10.2009, Bucureşti. S-a stins din viaţă Meline Poladian Ghenea

Muzicolog, istoric şi traducător, Meline Poladian s-a remarcat prin studiile ei despre cultura armeană din care cităm „Epoca de Aur a culturii armene sec. IV-VII" (Editura Holding), „Ipostaze ale simbolului cruciform în arta armeană" (Editura Ararat). A tradus din clasicii armeni Hovhannes Tumanian şi Raffi. A fost laureată cu premiul U.A.R.

 

09.11.2009, Cluj. Zilele Filmului Armean

La Casa de Cultură din Cluj au avut loc Zilele Filmului Armean, organizate cu sprijinul Ambasadei Armeniei şi Uniunii Armenilor, filiala Cluj.

 

17.11.2009, Suceava. Recepţia lucrărilor de consolidare-restaurare a turnului clopotniţei mănăstirii Zamca

După terminarea lucrărilor, în anul 2003, la biserica Sf. Axentie a mănăstirii Zamca au avut loc consolidări şi restaurări la turnul clopotniţei. Lucrările s-au finalizat, fiind finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor prin Direcţia Monumente Istorice.

 

19.11.2009, Bucureşti. Expoziţie Abcar Baltazar

La Galeria Dialog a Primăriei Sectorului 2, a avut loc vernisajul expoziţiei dedicate pictorului de origine armeană, Abcar Baltazar, de la a cărui moarte s-au împlinit 100 de ani. Retrospectiva a cuprins lucrări ale artistului aflate în Muzeul Naţional de Artă, Academia Română şi Muzeul Oraşului Bucureşti.

 

20.12.2009, Bucureşti. 20 de ani de la evenimentele din 1989

La Catedrala Armeană din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a celor ce s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertate. Cu acest prilej a fost dezvelită o placă comemorativă, plasată pe zidul exterior al turnului clopotniţei Catedralei Armene, care aminteşte că „din această sfântă biserică, în zorii zilei de 22 decembrie 1989 s-au auzit pentru prima oară clopotele care au vestit revoluţia română".