Minoritatea armeană 2006

03.02.2006, New York. Lansare de carte

În cadrul Cenaclului literar Mihai Eminescu din New York, a avut loc lansarea cărţii „Timpul de odinioară", de Charles Aznavour, apărută la Editura Ararat în traducerea Silviei Burdea.

 

10.03.2006, Bucureşti. S-a stins av. Maria Magdalena Udrea

Membră în Comitetul director al U.A.R. şi Preşedinte executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia, avocat Maria Magdalena Udrea a fost o persoană respectată şi apreciată în cadrul Baroului Bucureşti dar şi o apropiată a comunităţii armene.

 

12.04.2006, Los Angeles. S-a stins istoricul şi armenologul Suren Kolangian

Născut în urmă cu 83 de ani în România, el poate fi considerat un continuator al lui H. Dj. Siruni. Stabilit în Armenia, activitatea sa a fost deosebit de bogată ca cercetător la Biblioteca de Manuscrise, Matenadaran, din Erevan. În ultimii ani, istoricul Suren Kolangian a locuit în S.U.A., unde a continuat să scrie şi să publice. Ultimul său volum, publicat la Erevan, este o istorie a armenilor din Suceava. A fost laureat cu Premiul de Excelenţă al Uniunii Armenilor, pentru întreaga sa activitate.

 

24.04.2006, Bucureşti, Constanţa, Cluj. Comemorarea Genocidului

La Bucureşti, la Uniunea Scriitorilor, a avut loc lansarea cărţii „Istoria unui Genocid îndelung ignorat", de Sergiu Selian. La Biblioteca Dudian a fost vernisată o expoziţie de fotografii document. În Parlamentul României au vorbit, despre semnificaţia acestei zile tragice, senatorul Varujan Vosganian şi deputatul Varujan Pambuccian. La sala ARCUB a fost difuzat filmul „Ararat", în regia lui Atom Egoyan. O manifestare a avut loc la Colegiul naţional „George Coşbuc", din Bucureşti, acţiune susţinută de prof. Iosif Mogoş cu sprijinul elevilor. La Constanţa, acţiunile au avut loc în cadrul Bibliotecii Judeţene.

 

08.07.2006, Bucureşti. A V-a Conferinţă pe ţară a U.A.R.

La Sala Bibliotecii Dudian din Bucureşti, au avut loc lucrările celei de-a V-a Conferinţe pe ţară a U.A.R. În funcţia de preşedinte a fost reales Varujan Vosganian, iar Comitetul director este compus din 21 de persoane.

 

08.09.2006, Constanţa. Lansare de carte

La Biblioteca Judeţeană din Constanţa a avut loc lansarea volumului „Armeni de seamă din România", de Simion Tavitian, apărut la Editura Ex Ponto din Constanţa.

 

04-05.10.2006, Erevan. Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Armenia

La invitaţia preşedintelui armean, Robert Kocearian, preşedintele României, Traian Băsescu a efectuat o vizită de stat în Armenia. În cadrul vizitei, preşedintele României s-a întâlnit cu oficialităţi armene şi au fost abordate probleme legate de relaţiile bilaterale care trebuie să se dezvolte. Din delegaţia română a făcut parte şi senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al U.A.R.

 

15.10.2006, Constanţa. Aniversarea părintelui Avedis Mandalian

Cu ocazia hramului bisericii din Constanţa a fost sărbătorit părintele protoiereu Avedis Mandalian, care a împlinit 20 de ani în slujba Bisericii Armene din Constanţa. A fost prezent IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

25.10.2006, Erevan. Monumentul eroilor români de la Erevan

De Ziua Armatei Române a fost dezvelit Monumentul Eroilor Români, dedicat celor 90 de militari morţi în lagărul de prizonieri din Erevan în perioada 1944-1948. Monumentul a fost finanţat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, la ceremonie fiind prezente oficialităţi ale Ambasadei României şi din partea Ministerului Apărării şi Primăriei Erevan.

 

15.11.2006, Cluj. O nouă apariţie editorială

La Editura Kriterion a apărut ediţia în limba maghiară a cărţii „Istoria Armenilor din Transilvania", de Nicolae Gazdovits (Miklós Gazdovits).

 

20-25.11.2006, Bucureşti. Zilele Filmului Armean

Ambasada Armeniei şi U.A.R., cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, au organizat, la Cinemateca Română, Zilele Filmului Armean, în cadrul cărora au fost prezentate 10 filme. A fost invitat, pe toată perioada festivalului, David Muradyan, critic de film şi conferenţiar la Institutul de Teatru şi Film din Erevan.

 

30.11.2006, Istanbul. Întâlnire cu Papa Benedict al XVI-lea

Aflat în vizită în Turcia, Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit la Patriarhia Armeană din Constantinopol, cu înalţi prelaţi armeni, printre care s-a aflat şi IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

02.12.2006, Bucureşti. Un nou ambasador al României la Erevan

Prin Decret prezidenţial, doamna Crina Prunariu a fost numit ambasador al României în Armenia. Cu o experienţă bogată în diplomaţie, Crina Prunariu este al treilea reprezentant diplomatic al României la Erevan.

 

12.12.2006, Bucureşti. Varujan Vosganian ministru în Guvernul Tăriceanu

Cu 289 voturi pentru şi 66 împotriva, senatorul Varujan Vosganian a fost numit ministrul Economiei şi Comerţului în Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

 

17.12.2006, Bucureşti. Întâlnire la comunitatea armeană

La Biblioteca Dudian a avut loc o întâlnire a membrilor comunităţii cu doamna Hasmik Poghosian, ministru al Culturii şi Tineretului al Armeniei, aflată într-o vizită la Bucureşti, unde a participat la Conferinţa ministerială de lansare a programului regional „Iniţiativa de la Kiev".

 

21.12.2006, Bucureşti. Spectacol de sfârşit de an

La Teatrul „Nottara" din Capitală, a avut loc un spectacol de dans şi muzică susţinut de copiii Şcolii Armene din Bucureşti. Au participat cca. 80 de tineri, de la preşcolari la elevi de liceu, spectacolul fiind regizat de Bella Mardichian.

 

23.12.2006, Gyumri (Armenia). S-a stins din viaţă Arhimandritul Nerses Der Nersesian

Născut în 1920 la Berlin, Arhiepiscopul Nerses Der Nersesian a trăit o parte a vieţii la Bucureşti, fiind crescut de o mătuşă. A urmat cursurile Şcolii armene din Bucureşti şi, apoi a plecat la Veneţia, unde a urmat cursurile Seminarului teologic de la San Lazzaro. În 1991, este numit episcop pentru armenii catolici din Armenia, cu sediul la Gyumri, funcţie pe care o deţine până la moartea sa.