Minoritatea armeană 1995

1-15.01.1995, Bucureşti. Dosarul 1915, un serial în revista Ararat

La 80 de ani de la declanşarea Genocidului din 1915, revista Ararat începe, pe parcursul întregului an, publicarea unui ciclu de articole grupate sub titlul Dosar 1915. Proiectul a prezentat, în detaliu, prin intermediul unor interviuri, comentarii, articole, recenzii, mărturii, traduceri, drama de la începutul secolului XX, când au pierit 1,5 milioane de armeni în Imperiul Otoman. Coordonatorul acestui demers jurnalistic a fost scriitorul Bedros Horasangian.

 

14.01.1995, Bucureşti. Laureaţii premiilor U.A.R. pe anul 1994

La cea de-a doua ediţie a Premiilor U.A.R., laureaţi au fost baritonul David Ohanesian, prof. dr. Kricor Pambuccian, istoricul János Gabányi, fizicianul Maricel Agop şi jazzman-ul Harry Tavitian.

 

31.03.1995, Bucureşti. Lansarea cărţii „Schiţă istorică a comunităţii armene din România" de Sergiu Selian

La Biblioteca armeană din Bucureşti a avut loc lansarea cărţii „Schiţă istorică a comunităţii armene din România", de Sergiu Selian, apărută la Editura Ararat. Este prima încercare, după anul 1990, de a prezenta istoria comunităţii, lucrarea fiind un foarte bun instrument pentru cei interesaţi de studiul armenilor din România. La lansare au vorbit scriitorul Ştefan Agopian, director al Editurii Ararat, acad. Răzvan Theodorescu şi autorul lucrării.

 

10.04.1995, Bucureşti. Simpozion despre Genocid

La Muzeul Naţional de Istorie a României a avut loc simpozionul cu tema „80 de ani de la primul genocid al secolului XX" organizat de U.A.R. în colaborare cu instituţia gazdă.

Despre semnificaţia acestui moment tragic din istoria armenilor au vorbit dr. Florin Constantiniu, prof. dr. Victor Duculescu, Tigran Grigorian şi Sergiu Selian. TVR şi posturile Antena 1 şi Tele 7 abc au prezentat momente de la simpozion.

 

26.04.1995. Bucureşti. Despre Genocid în Parlamentul României

Pentru prima oară în Parlamentul României, deputatul Varujan Vosganian vorbeşte despre Genocidul din 1915 împotriva armenilor.

 

30.04.1995, Bucureşti. Apare Anuarul de cultură armeană ANI (ediţia nouă)

Apare primul număr al Anuarului de cultură armeană ANI, cu un bogat sumar, cuprinzând articole de istorie, cultură şi actualitate armenească. Responsabil de editarea anuarului este colectivul redacţiei Ararat. Reamintim că prestigioasa publicaţie a fost editată iniţial la jumătatea anilor '30, până în 1943, de către orientalistul H. Dj. Siruni.

 

17.05.1995, Bucureşti. Reuniunea liderilor minorităţilor naţionale

La sediul U.A.R. a avut loc o reuniune a liderilor grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, întrucât Comisia specială a Camerei Deputaţilor, sesizată cu Proiectul Legii minorităţilor, a respins proiectul considerându-l inoportun. Şi proiectul depus de către UDMR a fost respins ca fiind neconstituţional. În concluzie, reprezentanţii minorităţilor, altele decât cea maghiară, au mandatat pe liderul grupului, deputatul Varujan Vosganian, să susţină în continuare proiectul iniţiat de către grupul parlamentar.

 

17.07.1995, Bucureşti. Paşaport armean unui cetăţean român

În urma decretului Preşedintelui Armeniei, care a hotărât acordarea unui paşaport special tuturor armenilor supravieţuitori ai Genocidului, la Bucureşti a avut loc o festivitate prin care domnului Ovsep Simigian i-a fost înmânat acest document. Născut în anul 1912 la Tekirdagh, Ovsep Simigian a scăpat de la masacre şi a ajuns în România în 1926.

 

21.09.1995. Bucureşti. Se stinge din viaţă caricaturistul Matty Aslan

Caricaturist, regizor şi scenarist de filme de animaţie, Matty a fost cunoscut mai ales datorită rubricii permanente de caricaturi „Una pe zi" din cotidianul România Liberă. S-a născut la Ismail într-o familie armenească.

 

1-2.10.1995, Bucureşti. Sărbătoare la Eparhia armeană

Cu ocazia împlinirii a 35 de ani în slujba Bisericii Armene din România, IPSS Arhiepiscop Dirayr Mardichian a fost aniversat în cadrul comunităţii. La festivităţile care au avut loc au participat Preafericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai altor culte, ai preşedinţiei şi ai guvernului. Au fost transmise telegrame de felicitare din partea Patriarhului Catolicos, Karekin I, a preşedintelui României, dl. Ion Iliescu, şi a Guvernului. Înalt Preasfinţia Sa a primit din partea U.A.R. Medalia Jubiliară cu ocazia acestei aniversări.

 

26.10-02.11.1995, Bucureşti. Vizita Patriarhului Catolicos Karekin I la Bucureşti

La invitaţia Preafericitului Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Catolicos Karekin I, al tuturor armenilor, s-a aflat într-o vizită la Bucureşti cu ocazia împlinirii a 110 ani de autocefalie a BOR. În data de 29 octombrie, înaltul oaspete a fost primit la Catedrala armeană din Bucureşti de IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, iar pe 30 octombrie a vizitat sediul U.A.R., Tipografia, Editura şi s-a întreţinut cu membri ai conducerii U.A.R.

 

22.11.1995, Bucureşti. Premiul Academiei Române pentru un armean

Premiul „Dimitrie Onciul" al Academie Române pentru anul 1994 a fost acordat volumului „Istoria şi cultura poporului armean", de Tigran Grigorian, volum apărut în anul 1993 la Editura Ştiinţifică.