Minoritatea armeană 1992

6-9.03.1992, Chişinău. Vizită la armenii de peste Prut

La invitaţia Comisiei pentru drepturile omului şi minorităţilor naţionale a Moldovei, domnul Varujan Vosganian a efectuat o vizită la Chişinău. Profitând de această deplasare, domnia sa a avut întâlniri şi cu armenii din Moldova, respectiv cu domnii Serghei Kasparian şi Anri Petrosian, lideri ai asociaţiei ANI, şi domnul Armen Gulkanian lider al asociaţiei SPIURK.

 

18.03.1992, Bucureşti. Recensământul general al populaţiei

La recensământul general al populaţiei, armenii numără 1.957 de persoane, cei mai mulţi fiind înregistraţi în Bucureşti (909) şi Constanţa (532).

 

14.03.1992, Bucureşti. S-a constituit Asociaţia Femeilor Armene

În cadrul unei întâlniri ce a avut loc la Sala Bibliotecii Dudian din Bucureşti s-a constituit

Asociaţia femeilor de pe lângă U.A.R. cu scopul de a sprijini cultivarea tradiţiilor şi obiceiurilor specifice armene. S-a hotărât reînfiinţarea grădiniţei sub conducerea doamnelor Ulnia Blănaru Maganian şi Anahid Garabedian. Grădiniţa şi-a început activitatea la 22 martie.

 

05.04.1992, Piteşti. A luat fiinţă filiala Argeş a U.A.R.

În cadrul unei adunări ce a avut loc la Piteşti s-a înfiinţat filiala Argeş a U.A.R. Conducerea locală l-a ales ca preşedinte al filialei pe prof. Eduard Asadurian.

 

25.05.1992, Bucureşti. Apare primul disc de muzică armenească

Carun Carun (Primăvară, Primăvară) se numeşte discul cu melodii armeneşti interpretate de Capriel Dedeian (orchestraţie, vocal şi chitară), editat de Electrecord. Discul a fost lansat la Magazinul Muzica din Bucureşti.

 

06-07.06.1992, Bucureşti. A doua Conferinţă pe ţară a U.A.R.

La Sala Atelier a Teatrului Naţional au avut loc lucrările celei de-a doua conferinţe pe ţară a U.A.R. Conferinţa a dezbătut şi aprobat activitatea pe anii 1990-1992 şi a trasat direcţiile de urmat pentru următorii patru ani. În funcţia de preşedinte a fost reales Varujan Vosganian. Vicepreşedinţi au fost aleşi Varujan Pambuccian şi Nşan Bogdan Căuş, iar secretar general Setin Maganian. Fiind prezenţi la lucrările congresului şi reprezentanţi ai armenilor din Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova a fost semnată o Declaraţie comună prin care părţile semnatare şi-au propus să colaboreze mai strâns atât cu Armenia cât şi cu diaspora. Despre Conferinţa Naţională a U.A.R. au scris ziarele Adevărul şi Cotidianul (nr.109 din 8 iunie) iar în Franţa publicaţiile Gamk, Haratch şi France Armenie.

 

16.07.1992, Ploieşti. Se înfiinţează filiala Prahova a U.A.R.

La Palatul Culturii din Ploieşti a avut loc şedinţa de constituire a filialei Prahova a U.A.R. În funcţia de preşedinte a fost ales Kricor Altocaian.

 

16-19.07.1992, Paris. Congresul mondial al medicilor de origine armeană

La congresul ce a avut loc la Paris au participat, din partea comunităţii armene din România, doctorii Berdj Aşgian, Muza Haceaturian şi Haigui Terzian.

 

15.08.1992, Bucureşti. Se stinge din viaţă actriţa şi cântăreaţa Anda Călugăreanu

După mamă armeancă (Tactakian), Anda Călugăreanu a format cu actorii Dan Tufaru, care i-a fost şi soţ, şi Florian Pittiş, un trio muzical-cupletist, care, în regia lui Alexandru Bocăneţ, a constituit unul dintre punctele de atracţie ale spectacolelor de divertisment ale Televiziunii Române. Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A participat la diferite festivaluri de muzică uşoară iar vocea ei inconfundabilă a rămas pe un dublu CD editat de Electrecord.

 

05.09.1992, Neptun. Moare poetul Dan Deşliu

Originar dintr-o veche familie armenească, poetul Dan Deşliu a debutat în anul 1949, în perioada instaurării comunismului, devenind un poet favorit al vremii. Îşi schimbă atitudinea în anii '80 ajungând un dizident al regimului comunist, textele sale fiind citite la Europa Liberă. Moare în timp ce înota la mare, în staţiunea Neptun.

 

27.09.1992, Bucureşti. Alegeri generale pentru Camera Deputaţilor şi Senat

Conform legii electorale nr. 68/1992, organizaţiile cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale care nu au obţinut în alegeri cel puţin un mandat de deputat sau senator au dreptul, potrivit art. 59 alin. 2 din Constituţie, la un mandat de deputat dacă au obţinut cel puţin 5% din numărul mediu de voturi valabil exprimate pe ţară pentru alegerea unui deputat. În baza acestui principiu, U.A.R a înscris candidaţi în 17 circumscripţii şi a obţinut un total de 7.145 de voturi. Deputatul U.A.R. a fost validat în persoana lui Varujan Vosganian.

 

15.10.1992, Gherla. Reapare revista Armenia

La iniţiativa lui Zoltán Keresztes reapare revista, în limba maghiară, „Armenia" înfiinţată la Gherla în anul 1887 de Kristóf Szongott. Tematica revistei cuprinde: istoria armenilor, cultura, problemele specifice ale armenilor din Transilvania, refacerea patrimoniului.

 

12.11.1992, Bucureşti. Deputatul U.A.R. lider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale

Membrii Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară l-au ales pe deputatul U.A.R. Varujan Vosganian ca lider al grupului. Cu o zi înainte, reprezentanţii tuturor minorităţilor s-au întâlnit la Biblioteca Dudian unde au redactat un comunicat privind unele probleme ale minorităţilor, inclusiv prevederea în proiectul legii bugetului de stat a fondurilor necesare susţinerii activităţilor administrativ-culturale şi înfiinţarea unui secretariat de stat pentru problemele minorităţilor.

 

03.12.1992, Constanţa. Se înfiinţează Fundaţia Culturală „Harry Tavitian"

Prin Sentinţa Judecătorească nr.131 din 3 dec. 1992 se înfiinţează Fundaţia Culturală „Harry Tavitian" avându-l ca preşedinte pe cunoscutul pianist de jazz. Scopul fundaţiei este de a promova valorile culturale româneşti şi străine la Constanţa şi valorile constănţene în ţară şi străinătate, inclusiv cele armeneşti.

 

14.12.1992, Bucureşti. S-a stins din viaţă Garabet Artiunian

Compozitor, dirijor, pedagog şi publicist, Garabet Artiunian a fost timp de 20 de ani dirijorul Corului Komitas al Catedralei Armene din Bucureşti.