Minoritatea armeană 2010

 

14.01.2010, Bucureşti. Premiu pentru romanul „Cartea şoaptelor"

Premiul „Mihail Sadoveanu" pentru Proză al revistei Viaţa Românească (pe anul 2009) a fost acordat domnului Varujan Vosganian, pentru romanul Cartea şoaptelor, Editura Polirom, 2009. Festivitatea a avut loc la sediul Uniunii Scriitorilor.

 

24.01.2010, Focşani/Bucureşti. Comemorare Leon Kalustian

La 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a gazetarului Leon Kalustian, în oraşul natal Focşani şi la Bucureşti au avut loc acţiuni comemorative. Astfel, la Focşani, în holul Bibliotecii Judeţene, a avut loc o expoziţie de documente din fondul Kalustian, iar la Bucureşti a avut loc o slujbă de parastas şi o întâlnire comemorativă la Biblioteca „Dudian", la care au participat scriitori şi ziarişti care l-au cunoscut pe marele gazetar.

 

14.02.2010, Bucureşti. Ziua Limbii Armene

La Biblioteca „Dudian" a avut loc o acţiune dedicată Zilei Limbii Armene, sărbătoare ce are loc în fiecare an. Au participat membri ai conducerii U.A.R., tineri care au participat de-a lungul anilor la cursuri de limba armeană organizate la Erevan şi Veneţia.

 

23.02.2010, Bucureşti.Ambasadorul Armeniei, Yeghishe Sargsyan, şi-a încheiat misiunea diplomatică

Cu ocazia încheierii misiunii diplomatice la Bucureşti a ambasadorului Armeniei, E.S. Yeghishe Sargsyan, la Clubul Diplomaţilor a avut loc o recepţie la care au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai Bisericii Armene şi ai Uniunii Armenilor din România. Excelenţa Sa a fost timp de 8 ani ambasador în România. Plic 21, fila 1, primire la Cotroceni la încheierea misiunii.

 

21.03.2010, Bucureşti. Premiile U.A.R. pentru anul 2009

În cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Bucureşti au fost înmânate premiile U.A.R. pentru anul 2009 scriitorului Bedros Horasangian şi antrenorului de fotbal Florin Halagian. Au participat şi au luat cuvântul reprezentanţi din lumea literară şi a sportului, care au elogiat activitatea celor doi premiaţi. Plic 21, filele 2 şi 3, Bedros Horasangian şi Florin Halagian.

 

29.03.2010, Bucureşti. Un nou ambasador al Armeniei

Excelenţa Sa Hamlet Gasparian a fost numit ambasador al Republicii Armenia în România. Ziarist şi editor, domnul Hamlet Gasparian a fost director al televiziunii naţionale a Armeniei, a lucrat în cadrul Ministerului de Externe de la Erevan, iar apoi a lucrat în cadrul Ambasadei Armeniei de la Paris. Plic 21, fila 4, ambasador Hamlet Gasparian.

 

24.04.2010, Bucureşti/Cluj-Napoca. Comemorarea a 95 de ani de la Genocid

La Bucureşti şi la Cluj-Napoca au avut loc acţiuni comemorative cu ocazia a 95 de ani de la declanşarea genocidului împotriva armenilor. În Parlamentul României, senatorul Varujan Vosganian şi deputatul Varujan Pambuccian au vorbit despre semnificaţia acestei zile pentru naţia armeană.

 

11.05.2010, Sofia. Arhiepiscopul Dirayr Mardichian a trecut la Domnul

Aflat în misiune pastorală în Bulgaria, IPSS arhiepiscopul Dirayr Mardichian a suferit un stop cardiac în dimineaţa zilei de 11 mai. Timp de 50 de ani arhiepiscopul Mardichian a păstorit comunităţile armeneşti din România şi Bulgaria. Înmormântarea a avut loc în 16 mai la cimitirul armenesc din Bucureşti, în prezenţa unui sobor de preoţi din Armenia şi din România. Plic 21, fila 5.

 

20.05.2010, Bucureşti. Sesiunea ştiinţifică dedicată prof. dr. Krikor Pambuccian

În Sala de Consiliu a Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti a avut loc sesiunea ştiinţifică cu tema „Krikor Pambuccian (1915-1996) şi destinul Morfologiei Normale şi Patologice din România. 95 de ani de la naştere". Acţiunea a fost organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" şi de Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici". În holul Facultăţii de Medicină şi Farmacie a fost dezvelit bustul profesorului Krikor Pambuccian, lucrare realizată de sculptorul Dávid Sándor. Un bust al profesorului a fost dezvelit şi în holul Facultăţii de Stomatologie din cadrul U.M.F. „Carol Davila",iar duminică, 23 mai, la Biblioteca Eparhiei Armene din Bucureşti a fost dezvelit al treilea bust. Plic 21, fila 6, Bustul.

 

15.06.2010, Dumbrăveni. Inaugurarea Colecţiei Muzeale a Armenilor Transilvăneni

În 15 iulie 2010 s-a inaugurat, în incinta Castelului Apafi din Dumbrăveni (judeţul Sibiu), Colecţia Muzeală a Armenilor Transilvăneni. Proiectul, desfăşurat sub genericul A.R.C.A. (Acţiunea de Regenerare a Comunităţii Armene), este un parteneriat public-privat realizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Consiliul Local al oraşului Dumbrăveni, Fundaţia Armeană Dumbrăveni, Fundaţia Transylvania Trust şi Folkeuniversitetet Fjellregionen din Norvegia şi a beneficiat de finanţare şi din partea guvernelor Norvegiei, Islandei şi Principatului Liechtenstein, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European. Plic 21, fila 7.

 

28.06-02.07.2010, Ţahkadzor (Armenia). A 5-a Conferinţă Panarmeană a Scriitorilor

În casa de creaţie a scriitorilor din Ţahkadzor, între 28 iunie şi 2 iulie s-a desfăşurat cea de-a 5-a Conferinţă Panarmeană a Scriitorilor. Conferinţa, care s-a bucurat de participarea a 90 de scriitori armeni veniţi din 20 de ţări, s-a desfăşurat sub sloganul „Literatura armeană, bastion al poporului armean". Din România au participat scriitorul Varujan Vosganian şi ziarista şi traducătoarea Madeleine Karacaşian.

 

15.09.2010, Galaţi. Expoziţie de caricaturi

În organizarea Uniunii Armenilor - filiala Galaţi, a fost vernisată expoziţia de caricaturi Restitutio in integrum, care a reunit caricaturi realizate de artiştii armeni Matty Aslan, Cik Damadian, Pavel Botezatu şi Mihai Boacă.

 

14.10.2010, Bucureşti. Adunarea Generală a Camerei de Comerţ şi Industrie Bilaterală România-Armenia

La Bucureşti a avut loc Adunarea Generală a Camerei de Comerţ şi Industrie Bilaterală România-Armenia, care a ales noul Consiliu director. În funcţia de preşedinte executiv a fost reales avocat Varujan Alexandru Udrea.

 

07.11.2010, Bucureşti. Intronizarea noului eparh al Arhiepiscopiei Bisericii Armene

Duminică, 7 noiembrie, în ziua de hram a Catedralei Armene „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", a avut loc ceremonia de intronizare a preacuviosului părinte arhimandrit Datev Hagopian ca nou eparh al Arhiepiscopiei Armene din România. Au fost prezenţi reprezentanţi ai cultelor din România, membri ai comunităţii, membri ai conducerii U.A.R. Plic 21, fila 8.

 

11.11.2010, Ecimiadzin (Armenia). A fost dezvelit Monumentul Catolicosului Vasken I

În cadrul unei ceremonii ce a avut loc în oraşul Ecimiadzin a fost inaugurat monumentul închinat catolicosului Vasken I. Catolicosul Vasken I s-a născut în 1908 în România şi între anii 1955 şi 1994 a ocupat funcţia supremă a Bisericii Armene, ca patriarh catolicos al tuturor armenilor.

 

12.12.2010, Târgu-Mureş. S-a stins din viaţă prof. dr. Berdj Asgian

Despre personalitatea celui care a fost Berdj Asgian vorbesc cele peste 200 de lucrări ştiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, cele 16 monografii şi tratate medicale, precum şi distincţiile primite de-a lungul celor peste 50 de ani de muncă. Plic 21, fila 9.

 

19.12.2010, Bucureşti. Capriel Dedeian - 50 de ani de activitate

ArCuB, Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, împreună cu Uniunea Armenilor din România, au organizat un concert aniversar al chitaristului şi compozitorului Capriel Dedeian - 50 Birthday Concert. Invitaţi ai artistului au fost cunoscuţi interpreţi din lumea jazzului. Plic 21, fila 10.