Minoritatea armeană 2003

07.02.2003, Bucureşti. Centenar Aram Haciaturian

La Studioul Mihail Jora al SRR a avut loc un concert simfonic dedicate Centenarului naşterii marelui compozitor Aram Haciaturian. Concertul a cuprins fragmente din suita de balet Spartacus şi Gaiane precum şi concertul în re minor pentru vioară şi orchestră. Solistă Mihaela Martin, dirijor Theodor Kuchar. La concert a fost prezent preşedintele României dl. Ion Iliescu, ambasadorul Armeniei la Bucureşti Yeghishe Sargsyan, membri ai comunităţii armene. În cadrul aceloraşi manifestări, aniversare la Ateneul Român, a fost interpretat concertul de vioară de către violonistul Florin Croitoru, acompaniat de Filarmonica George Enescu, iar la Muzeul Naţional George Enescu a avut loc, marţi 25 martie, vernisajul expoziţiei „Aram Haceaturian şi muzicienii români".

 

05.03.2003, Erevan. Alegeri Prezidenţiale

În Armenia au avut loc alegeri prezidenţiale câştigate detaşat de preşedintele în exerciţiu, Robert Kocearian, care a obţinut astfel, un al doilea mandat.

 

04.04.2003, Bucureşti. Recunoaştere pentru prof. univ. dr. Bergi Aşgian

Prin decret prezidenţial, prof. univ. dr. Bergi Aşgian din Târgu Mureş, i-a fost conferit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru contribuţia sa la promovarea ştiinţelor medicale din România precum şi pentru întreaga activitate didactică şi ştiinţifică.

 

17.05.2003, Cluj. Vernisajul expoziţiei „Cultură şi artă armenească la Gherla"

La Muzeul Naţional de Artă din Cluj a avut loc vernisajul expoziţiei „Artă şi Cultură armenească la Gherla", la care a fost prezent IPS Arhiepiscop romano-catolic Gyorgy Jakubinyi, ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsyan, preşedintele U.A.R. Varujan Vosganian, personalităţi ale vieţii culturale clujene. Expoziţia prezintă obiecte şi valori culturale ce aparţin oraşului Gherla, înfiinţat de către armeni în secolul XVIII şi cunoscut sub numele de Armenopolis. Cu acest prilej a fost editat un album în limbile română, armeană şi engleză.

 

26.05.2003, Bucureşti. Omagiu pentru Garbis Zobian

Ministerului Culturii şi Cultelor şi U.A.R. au organizat, la Sala Dalles, o seară dedicată marelui tenor Garbis Zobian care s-a stins din viaţă în urmă cu un an. La manifestare au ţinut să fie prezenţi baritonul Dan Iordăchescu, basul Pompei Hărăşteanu, compozitorul Doru Popovici, criticul muzical Anca Florea şi un public numeros .

 

12.09.2003, Bucureşti. Dezvelirea bustului regizorului Alexandru Tatos

În scuarul aflat la intersecţia străzilor Toamnei şi Salcâmilor din sectorul 2 al Capitalei, a fost dezvelit bustul regizorului Alexandru Tatos, decedat în 1990. La eveniment au fost prezenţi actori şi regizori care au vorbit despre opera celui dispărut.

 

15-20.09.2003, Erevan. Primul Congres de Armenologie

La Erevan a avut loc primul Congres Internaţional de Armenologie la care au participat peste 250 de invitaţi din 25 de ţări. Din România a participat ziarista Madeleine Karacaşian.

 

16-18.10.2003, Sibiu. Zilele Culturii Armene

Au fost organizate la Sibiu de către Academia Evanghelică Transilvania şi Direcţia judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Sibiu, Zilele Culturii Armene. La manifestări au fost invitaţi şi au vorbit Varujan Vosganian, Mircea Tivadar, Nicolae Gazdovits (Miklós Gazdovits), autor al unei lucrări despre armenii din Transilvania, Judith Pál care a vorbit despre viaţa economică a armenilor din Transilvania, Mihai Stepan Cazazian, Siran Nevruzian, Ioan Călinescu (din partea armenilor din Dumbrăveni) şi Ioan Esztegar (János Esztegár) din Gherla. A avut loc vernisajul expoziţiei de fotografii „Lăcaşe de cult armenesc din Dumbrăveni".

 

17-18.11.2003, Bucureşti. Vizita preşedintelui Armeniei Robert Kocearian la Bucureşti

La invitaţia preşedintelui României, dl. Ion Iliescu, preşedintele Armeniei, Robert Kocearian a efectuat o vizită de stat în România. Cu prilejul acestei a doua vizite a preşedintelui armean la Bucureşti, a fost organizat Forumul de afaceri româno-armean, deschiderea unei expoziţii cu produse armeneşti, o întâlnire la comunitatea armeană din Bucureşti şi o întâlnire cu Patriarhul Teoctist.

 

13.11.2003, Viena. Expoziţie „Artă şi Cultură armenească la Gherla"

După Cluj şi Gherla, expoziţia „Artă şi Cultură armenească la Gherla" a fost prezentată, sub formă de fotografii, la Centrul Cultural Român din Viena. A fost vernisată şi expoziţia de pictură a artiştilor plastici de origine armeană, Azaduhi Varduca Horenian, Botond Debreczeni şi Mária Lukács. La vernisaj a fost prezent Traian Chebeleu, ambasador al României în Austria.

 

13.12.2003, Suceava. Finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii mănăstirii Zamca

La Suceava a avut loc recepţia la lucrările de consolidare-restaurare a bisericii Sfântul Auxentie a mănăstirii Zamca. Lucrările au fost finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor, după încheierea acestei etape urmând să fie restaurat turnul clopotniţei de la mănăstirea Zamca.