Minoritatea armeană 1999

12.01.1999, Bucureşti. S-a stins din viaţă Setin Maganian

A fost, încă de la reînfiinţarea U.A.R., unul dintre cei mai activi membri care au contribuit la organizarea Uniunii şi la realizarea obiectivelor propuse. Vicepreşedinte al Uniunii, Setin Maganian a fost de profesie economist şi a lucrat până la pensionare în Centrala Lemnului Pipera.

 

22.01.1999, Bucureşti. Deschiderea noului sediu al Ambasadei Armeniei

În prezenţa doamnei Karine Kazinian, însărcinat cu afaceri ad-interim al Republicii Armenia, s-a deschis noul sediu al Ambasadei. La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bisericii Armene, ai U.A.R., personalităţi din comunitatea armeană.

 

08.02.1999, Bucureşti. Primul ambasador al României în Armenia a plecat spre Erevan

Pavel Platona este primul ambasador al Românie la Erevan. Înainte de plecare, excelenţa sa a făcut o vizită la Arhiepiscopia armeană unde s-a întreţinut cu IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

10.02.1999, Bucureşti. Evocare Leon Kalustian

La Biblioteca Dudian a avut loc o evocare prilejuită de împlinirea a 90 de ani de la naşterea publicistului Leon Kalustian. Cu acest prilej a fost lansat şi volumul „Simple Note" (Editura Agerpress Typo). Au vorbit Varujan Vosganian, criticul Valeriu Râpeanu, Vartan Arachelian, Arşag Bogdan Căuş, Ioan Codreanu, nepot al lui Kalustian.

 

17.04.1999, Vălenii de Munte. Armenii în pelerinaj la Casa Memorială Nicolae Iorga

Fundaţia Nicolae Iorga a organizat la Vălenii de Munte simpozionul cu tema „Nicolae Iorga şi armenii". Un grup de armeni veniţi de la Bucureşti au asistat la această acţiune, iar despre tema propusă au vorbit Vartan Arachelian, dr. Constantin Găucan, prof.univ. Constantin Buşe şi IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

25.04.1999, Bucureşti. Lansarea volumului Mărturii - Genocidul armenilor

La Biblioteca Dudian a avut loc lansarea cărţii „Mărturii - Genocidul armenilor" (Editura Ararat), de Mihai Stepan Cazazian şi Eduard Antonian. Au vorbit Varujan Vosganian, Aram Agop, Antranic Andonian şi Osep Simigian, supravieţuitor al genocidului. O prezentare şi lansare a cărţii a fost organizată şi la Constanţa, în prezenţa autorilor.

 

4-5.05.1999, Bucureşti. Vizita ministrului de externe al Armeniei

La invitaţia omologului său român Andrei Pleşu, ministrul de externe al Armeniei, Vartan Oskanian, s-a aflat în vizită la Bucureşti. În afară de întâlnirile oficiale, ministrul armean s-a întâlnit cu conducerea U.A.R. şi a Bisericii Armene, oferind un interviu revistei în limba armeană Nor Ghiank.

 

29.04-01.05.1999, Budapesta. Schimb de experienţă

Reprezentanţi din domeniul învăţământului ai celor 17 minorităţi naţionale din România, au fost invitaţi în Ungaria la un schimb de experienţă privind învăţământul în limba minorităţilor naţionale. Din partea comunităţii armene a participat profesor Ulnia Blănaru Maganian care a avut întâlniri, separat, şi cu reprezentanţi ai Autoguvernării armene din Budapesta.

 

Mai 1999, Veneţia. Moartea Arhim. Miklós Fogolyán

S-a stins din viaţă la Veneţia părintele Arhim. Miklós Fogolyán care, începând cu anul 1990 a slujit la biserica armeano-catolică din Gheorgheni. Născut la Budapesta în anul 1927, a urmat studii teologice la Veneţia în cadrul ordinului mekhitariştilor. A participat cu entuziasm la viaţa comunităţii armene şi a fost ultimul preot armean de rit catolic din România.

 

30.05.1999, Bucureşti. Simpozion consacrat primei republici armene

La Biblioteca Dudian a avut loc un simpozion prilejuit de aniversarea primei republici armene de la 1918. Cu acest prilej a fost lansat şi Anuarul de cultura armeană ANI (1997-1998).

 

16.06.1999, Oradea. Un nou disc cu muzică armenească

Castel ANI se numeşte CD-ul (realizat de Audio Pro Studio din Oradea) ce conţine 7 piese armeneşti interpretate de Judit Antal şi Zsuzsa Karácsonyi, membre ale trioului Castelanele. Printre sponsori, Varujan Vosganian şi Varujan Pambuccian.

 

29.06.1999, Ecimiadzin (Armenia). Se stinge din viaţă Patriarhul Catolicos Karekin I

După o grea suferinţă s-a stins din viaţă Patriarhul Catolicos Karekin I. Arhiepiscopia Armeană din România, Biserica Ortodoxă Română şi Uniunea Armenilor au transmis condoleanţe. La Catedrala Armeană a avut loc o slujbă de pomenire, duminică 4 iulie. În octombrie 1995, Patriarhul Catolicos Karekin I a fost la Bucureşti la invitaţia Patriarhului Teoctist şi s-a întâlnit cu comunitatea armeană din România.

 

05.09.1999, Bucureşti. Lansare de carte

La Biblioteca Dudian a fost lansat volumul „În vîltoarea vieţii" (Editura Ararat) de Grigore Burdea. Autorul, stabilit în S.U.A., este membru al unei vechi familii armeneşti din Moldova. Cu ocazia lansării, autorul a fost prezent la Bucureşti. Volumul este o autobiografie a autorului dar şi un document al unor vremuri tulburi pentru România.

 

22-23.09.1999, Erevan. Reuniunea Internaţională Armenia-Diaspora

La Erevan a avut loc prima reuniune internaţională Armenia-Diaspora la care au participat cca. 1500 de delegaţi. Din România au fost prezenţi Varujan Vosganian, preşedinte U.A.R., Jirair Ghiulbenghian, vicepreşedinte U.A.R. şi membru în Comitetul Eparhial şi Bergi Margarian, secretar general al U.A.R. Varujan Vosganian a luat cuvântul la reuniune, prezentând activitatea U.A.R.

 

01.09.1999, Bucureşti. Ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale

Prin Ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale semnat de ministrul Andrei Marga se reînfiinţează Şcoala Armeană Misakian-Kesimian ca centru de învăţământ comunitar cu unităţi la Bucureşti, Constanţa, Gherla, Piteşti, Iaşi, Cluj.

 

10.10.1999, Bucureşti. Aniversarea baritonului Eduard Tumageanian

La Biblioteca Dudian, în prezenţa unui numeros public, a fost sărbătorit baritonul Eduard Tumageanian, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate. La aniversare au vorbit Arhim. dr. Zareh Baronian, deputatul Varujan Pambuccian, compozitorul Doru Popovici.

 

27.10.1999, Ecimiadzin (Armenia). Alegerea noului Patriarh Catolicos

Arhiepiscopul Karekin Nersissian a fost ales al 132-lea Patriarh Catolicos al Tuturor Armenilor.

 

14.11.1999, Bucureşti. Lansare unei noi ediţii a Jurnalului autoarei Jeni Acterian

La Biblioteca Dudian a fost lansat „Jurnalul unei fiinţe greu de mulţumit", semnat de Jeni Acterian (Editura Ararat), ediţia a II-a. Au vorbit Barbu Brezeanu, Alexandru Paleologu, Varujan Vosganian, Dan Puric.

 

05.12.1999, Bucureşti. Întâlnire cu Raffi

Unul din cei mai mari romancieri armeni, Agop Melic Agopian, cunoscut sub pseudonimul Raffi, a fost omagiat la Biblioteca Dudian. A fost prezentată o lucrare inedită a scriitorului, o plachetă de versuri, tradusă din limba armeană de Ulnia Blănaru Maganian şi apărute la Editura Ararat. Au vorbit Varujan Vosganian, Arşag Bogdan Căuş şi traducătoarea plachetei de versuri.

 

13.12.1999, Bucureşti. Prezentare a Editurii Ararat

Cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale, la sediul GDS, a avut loc o prezentare a Editurii Ararat, care a împlinit 5 ani de activitate. Au vorbit senatorul Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian şi scriitorul Ştefan Agopian, director al Editurii Ararat.

 

22.12.1999, Bucureşti. Premiile U.A.R.

La Biblioteca Dudian au fost acordate Premiile U.A.R. pentru anul 1998. Laureaţi au fost ziarista şi traducătoarea Madeleine Karacaşian, istoricul şi traducătorul Meline Poladian şi Avocatul Aram Agop.