Minoritatea armeană 2008

16.01.2008, Bucureşti. Noul Statul al Bisericii Armene din România

Prin Hotărârea nr.56/2008, Guvernului României recunoaşte Statutului organic şi administrativ al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România. Prin prezenta hotărâre, la articolul 2 se stipulează că : „la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Decretul Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 593/1949 pentru aprobarea Statutului organic şi administrativ al Eparhiei Armeano-Grigoriene din Republica Populară Română, nepublicat, cu modificările ulterioare".

 

01.02.2008, Bucureşti. A apărut dicţionarul român-armean

După apariţia, în 2004, a dicţionarului armean-român, Vartan Martaian a publicat la Editura Ararat dicţionarul român-armean care cuprinde 31.000 de cuvinte.

 

02.03.2008, Bucureşti. Comemorarea victimelor pogromului de la Sumgait

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la tragicele evenimente din oraşul Sumgait, când sute de armeni au fost victime ale fanatismului naţionalist azer, la Catedrala armeană a avut loc o slujbă de parastas.

 

05-09.03.2008, Bucureşti. Lansări de carte

Cu ocazia Târgului de Carte AMPLUS 2008, au fost lansate două volume apărute la Editura Ararat. „Cu şi despre armeni (vol. III ) semnat de ziarista Madeleine Karacaşian şi „Povestea gândului de pe urmă", de Edgar Hilsenrath, în traducerea lui Mihnea Gafiţa. La lansare au vorbit deputatul Varujan Pambuccian, criticul Paul Cernat, scriitorul Bedros Horasangian, ziariştii Madeleine Karacaşian şi Mihai Stepan Cazazian. A fost prezent ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsyan.

 

04.04.2008, Erevan. Vernisajul expoziţiei „Confluenţe culturale româno-armene"

La Galeria Naţională de Artă a Armeniei a avut loc vernisajul expoziţiei „Confluenţe culturale româno-armene", fiind prezentate obiecte donate statului armean, de colecţionarii Krikor Zambaccian şi Vartan Baraghian. La vernisaj a fost prezentă o delegaţie din partea Ministerului Culturii din România şi a Muzeului Naţional de Artă a României.

 

09.04.2008, Erevan. Alegerea unui nou preşedinte

În urma alegerilor prezidenţiale ce au avut loc în Armenia, Serj Sarksian a devenit preşedinte. El îi succede lui Robert Kocearian, care a avut două mandate.

 

03.05.2008, Galaţi. Aniversarea şi resfinţirea Bisericii armene „Sfânta Maria"

În prezenţa IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian şi a PC Casian Crăciun, episcop al Dunării de Jos, la Galaţi a avut loc aniversarea a 150 de ani de la ctitorirea bisericii armene Sfânta Maria. Cu acest prilej, biserica a fost resfinţită având în vedere lucrările de reparaţii ce au avut loc în ultimii ani.

 

28.05.2008, Bucureşti. 90 de ani de la formarea primei republici armene

Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la crearea primei republici armene, la Colegiul naţional „George Coşbuc" din Bucureşti, a fost vernisată o expoziţie de fotografii. Acţiunea, la care a participat şi ambasadorul Armeniei, a fost organizată de Catedra de istorie a colegiului, prin grija prof. Iosif Mogoş.

 

12.10.2008, Constanţa. 30 de ani în slujba Bisericii

Protoereu Avedis Mandalian a împlinit 30 de ani în slujba Bisericii. Cu acest prilej a fost aniversat la Constanţa, iar U.A.R. i-a oferit o plachetă aniversară şi o Cruce aurită.

 

18.10.2008, Focşani. Centenar Leon Kalustian

Biblioteca Judeţeană Duiliu Zamfirescu a organizat la Focşani o acţiune cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea gazetarului Leon Kalustian. La manifestare au participat şi au vorbit istoricul literar Valeriu Rîpeanu, publicistul Vartan Arachelian, deputatul Varujan Pambuccian, Arhim. Zareh Baronian. O slujbă de pomenire a avut loc la Cimitirul din Focşani, iar la Biblioteca Judeţeană a fost vernisată o expoziţie cu cărţi şi manuscrise care au aparţinut gazetarului.

 

19.10.2008, Bucureşti. Lansare de carte

La Biblioteca Dudian a fost lansat volumul „O vară fără zori", de Agop Hacikyan şi Jean Yves Soucy, apărut la Editura Ararat, în traducerea Madeleinei Karacaşian.

 

24-27.10.2008, Bucureşti, Iaşi. Vizita Patriarhului Catolicos Karekin II

La invitaţia IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Patriarhul Catolicos al Tuturor Armenilor, Karekin II s-a aflat într-o vizită pastorală în România. Vizita începută la Bucureşti a continuat la Iaşi, unde a avut loc resfinţirea Bisericii Armene Sfânta Maria, care a necesitat în ultimii 10 de ani, ample lucrări de restaurare, fiind una dintre cele mai vechi lăcaşe de cult din România, ctitorită la 1395. La manifestările de la Bucureşti şi Iaşi au participat un mare număr de enoriaşi, alături de reprezentanţi ai Bisericii şi Uniunii. În cadrul vizitei Patriarhul Catolicos Karekin II, a fost primit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

 

07.11.2008, Constanţa. S-a stins din viaţă publicistul şi scriitorul Simion Tavitian

Un apropiat al comunităţii din Constanţa, Simion Tavitian, a fost o personalitate a presei dobrogene. A publicat 18 volume, iar în ultimii ani de viaţă s-a aplecat asupra studiului armenilor din Dobrogea. A publicat, în trei volume, dicţionarul „Armeni din România", lucrare deosebit de apreciată. A fost distins cu premiul U.A.R.

 

09.11.2008, Bucureşti. Lansare de carte

Cu ocazia Hramului Catedralei Armene din Bucureşti a fost lansat volumul „Catedrala Armeană din Bucureşti", de Edvard Jeamgocian, o monografie a lăcaşului de cult, fiind prima realizare de acest gen. La lansare a fost prezent autorul, care a venit din S.U.A., unde s-a stabilit în urmă cu mai mulţi ani. Lucrarea a apărut la Editura Ararat.

 

14.11.2008, Bucureşti. U.A.R. asociaţie de utilitate publică

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi a art. 39 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se recunoaşte Asociaţia „Uniunea Armenilor din România", persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, cu sediul în municipiul Bucureşti, bd. Carol nr. 43, sectorul 2, ca fiind de utilitate publică.

 

26.11.2008, Bucureşti. La taifas cu armenii

Muzeul Ţăranului Român a organizat o seară dedicată armenilor, în cadrul ciclului La taifas cu... A fost susţinut un recital de jazzman-ul Harry Tavitian.

 

28.11.2008, Erevan. Zadig Muradian ales membru al Academiei de Ştiinţe a Republicii Armene

Astronomul francez de origine armeană, Zadig Muradian, a fost ales membru al Academiei de Ştiinţe a Armeniei în urma hotărârii Adunării Generale a celui mai înalt for ştiinţific din Armenia. Născut la Bucureşti în 1930, a absolvit Facultatea de Matematică şi Fizică la Universitatea Bucureşti şi s-a stabilit la Paris în anul 1958. Are peste 130 de lucrări ştiinţifice şi a lucrat în cadrul Departamentului solar al Observatorului din Paris.

 

29.11.2008, Constanţa. Premiile U.A.R.

La sediul Universităţii Ovidius din Constanţa, a fost decernat premiul U.A.R. pentru anul 2007 profesorului univ. dr. ing. Garabet Kumbetlian, personalitate a tehnicii româneşti. La decernare a participat deputatul Varujan Pambuccian şi profesori de la Universitate.

 

30.11.2008, Bucureşti. Alegeri Generale

La Alegerile Generale ce au avut loc, candidatul U.A.R., Varujan Pambuccian, a obţinut 13.829 de voturi obţinând astfel un nou mandat de deputat pentru minoritatea armeană. Varujan Vosganian a obţinut un mandat de senator pe listele P.N.L. în judeţul Iaşi.

 

30.11.2008, Bucureşti. Lansare de carte

La Biblioteca Dudian a avut loc prezentarea şi lansarea volumului „Munca unui savant armean în România: Hagop Djololian Siruni", editată de Arhivele Statului. Lucrarea a fost prezentată de istoricii Andrei Pippidi şi Nicolae-Şerban Tanaşoca, moderator fiind Vartan Arachelian. O lansare a volumului a avut loc şi în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2008.

 

12.12.2008, Bucureşti. Centenar William Saroyan

La sediul Uniunii Scriitorilor din România a avut loc o seară literară în cadrul acţiunilor înscrise în calendarul UNESCO, prilejuite de centenarul naşterii scriitorului american de origine armeană, William Saroyan. Au vorbit ambasadorul Armeniei, senatorul Varujan Vosganian, ziarista Madeleine Karacaşian. Din creaţia lui Saroyan a recitat actorul Florin Kevorchian.

 

19.12.2008, Bucureşti. Centenar astrofizicianul Victor Ambarţumian

La Academia Română a avut loc o sesiune jubiliară prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la naşterea astrofizicianului Victor Ambarţumian, înscris în Calendarul UNESCO pentru anul 2008. A fost prezent acad. Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei, senatorul Varujan Vosganian, Ambasadorul Armeniei, Yeghishe Sargsyan, membri ai Academiei, personalităţi ale comunităţii armene.