Minoritatea armeană 1998

13.02.1998, Bucureşti. Eveniment cultural la Ateneul Român

La Ateneul Român a avut loc lansarea cărţii „Sergiu Celibidache - scrisori către Eugen Trancu Iaşi", apărută la Editura Ararat şi seria de CD-uri ale Filarmonicii din München cu lucrări simfonice dirijate de Sergiu Celibidache. La eveniment au vorbit Varujan Vosganian, Cristian Mandeal, Iosif Sava. Eugen Trancu Iaşi, fiul ministrului din perioada interbelică Grigore Trancu-Iaşi, a făcut parte dintr-o veche familie armenească şi a fost bun prieten cu marele dirijor român.

 

13-15.03.1998, Arcuş. Seminar interetnic

La Arcuş, jud. Covasna au avut loc lucrările seminarului interetnic cu tema „Participarea tineretului minoritar la societatea civilă românească". Din partea U.A.R. au participat Eduard Antonian şi Mihai Stepan Cazazian.

 

15.05.1998, Bucureşti. 150 numere Ararat

Cu ocazia editării numărului 150, redacţia Ararat a organizat la Clubul U.A.R. o seară aniversară la care au participat membri ai comunităţii şi invitaţi din lumea culturală bucureşteană.

 

31.05.1998, Bucureşti. Comemorare H. Dj. Siruni

La Catedrala armeană din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a marelui istoric H. Dj. Siruni, de la a cărui dispariţie s-au împlinit 25 de ani. Apoi la Biblioteca Dudian a avut loc o evocare la care au vorbit Meline Poladian, Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian, Antranic Andonian şi Tigran Grigorian.

 

13.06.1998, Bucureşti. Aniversare Garbis Zobian

La Biblioteca Dudian a avut loc lansarea volumului „Un glas pentru eternitate" de Garbis Zobian (Editura Ararat), ediţie îngrijită de Anca Florea. Marele tenor Garbis Zobian, în vârstă de 84 de ani, locuieşte la New York. Despre activitatea tenorului au vorbit Nicolae Herlea, David Ohanesian, Ioana Nicola, Răzvan Cernat, Viorel Cosma.

 

15.06.1998, Nicosia. Tineri la cursurile Institutului „Melkonian"

Tinerii Silvia Varbedian şi Garbis Tapacian, din România, au absolvit primul an al cursurilor Institutului „Melkonian" din Nicosia (Cipru). La renumita şcoală armenească sunt cursanţi armeni din toată lumea. Cei doi tineri din comunitatea din România au fost selectaţi în urma recomandărilor date de către U.A.R.

 

27.06.1998, Gherla. 250 de ani de la Sfinţirea Catedralei armeano-catolice

La Gherla a avut loc tradiţionala sărbătoare de Sfântul Grigore Luminătorul a armenilor catolici. În acest an s-au aniversat şi 250 de ani de la sfinţirea Catedralei armeano-catolice Sfânta Treime din centrul oraşului.

 

03.07.1998, Erevan. Vizita preşedintelui Emil Constantinescu în Armenia

În cadrul unei vizite efectuate în zona Caucazului preşedintele României, Emil Constantinescu, a fost la Erevan fiind invitat de către preşedintele Armeniei, Robert Kocearian. Din delegaţie a făcut parte şi deputatul U.A.R. Varujan Pambuccian.

 

07.07.1998, Gherla. Restituirea unei case aparţinând comunităţii armene

Prin ordonanţa de urgenţă nr. 13 din 7 iulie, care prevede restituirea unor imobile ce au aparţinut comunităţilor naţionale, a fost restituită comunităţii armene casa ce a adăpostit Fundaţia Karácsony din Gherla (Centrul pentru întrajutorarea săracilor), actualmente grădiniţă. Primăria oraşului şi-a dat acordul privind restituirea imobilului.

 

13.07.1998, Târgu Frumos. Stradă Grigore Trancu Iaşi

La iniţiativa U.A.R. consiliul local al oraşului Târgu Frumos a hotărât ca o stradă din cartierul Tineretului să se numească „Grigore Trancu Iaşi", în memoria marelui avocat şi om politic de origine armeană născut în acest oraş.

 

24.08.1998, Bucureşti. Se stinge din viaţă Lisette Georgescu Manissalian

Pianistă şi interpretă de lieduri, Lisette Georgescu, născută Manissalian, a fost o personalitate a muzicii româneşti. A fost fiica marelui binefăcător armean Armenac Manissalian.

 

10.09.1998, Bucureşti. Difuzarea documentarului „Emanuel. Visul doar vis"

La emisiunea Convieţuiri este difuzat documentarul de 40 de minute „Emanuel. Visul doar vis" despre viaţa lui Manuk Bey. Documentarul a fost realizat de Televiziunea Română, în regia lui Cadri Abibula, după un scenariu de Mihai Stepan Cazazian şi Eduard Antonian. Filmările au fost realizate la Bucureşti şi Hânceşti (Rep. Moldova) la moşia şi castelul lui Manuk.

 

27.09.1998, Bucureşti. Oedipe la 40 de ani

La Biblioteca Dudian baritonul David Ohanesian s-a întâlnit cu publicul meloman, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la premiera românească a operei „Oedipe", de George Enescu. La manifestare au mai vorbit dirijorul Mihai Brediceanu şi dirijorul corului Operei, Stelian Olaru.

 

04.10.1998, Bucureşti. Întâlniri la Armeni

La iniţiativa deputatului Varujan Pambuccian şi a ziaristului Vartan Arachelian la Clubul U.A.R. a debutat seria de întâlniri intitulate „La Armeni", întâlniri care au avut ca invitaţi personalităţi ale vieţii culturale, economice şi ale minorităţilor din România. La aceste adevărate talk-show-uri au vorbit, Stelian Tănase, Dorel Dorian, Cristian Mungiu, Viorel Şerbănescu, Attila Verestóy , Sergiu Celac, Dan Petre.

 

12.10.1998, Bucureşti. Vernisajul expoziţiei „Personalităţi armene în cultura română"

La Muzeul Naţional de Istorie a României a fost organizată expoziţia „Personalităţi armene în cultura română", organizată de U.A.R. Pe panouri au fost prezentate portrete ale unor personalităţi armene, documente, cărţi. Iniţiativa acestei expoziţii a aparţinut revistei Ararat, iar la vernisaj au vorbit Varujan Vosganian, Mihai Stepan Cazazian, Arşag Bogdan Căuş şi Carol König.

 

19.10.1998, Bucureşti. Aniversare Garbis Zobian la Opera Română

După aniversarea de la Biblioteca Dudian, Opera Română a organizat o întâlnire culturală prilejuită de apariţia cărţii „Un glas pentru eternitate" de Garbis Zobian. Personalitatea marelui tenor a fost evocată de Răzvan Cernat, director al Operei Naţionale, Arhim. dr. Zareh Baronian, prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, baritonul David Ohanesian, Anca Florea.

 

30.10.1998, Bucureşti. Evocarea personalităţii lui Vasken I

La Biblioteca Dudian a avut loc evocarea Patriarhului Catolicos Vasken I, cu ocazia apariţiei unui volum monografic semnat de Suren Kolangian (traducere din limba armeană Madeleine Karacaşian). A fost prezent şi a vorbit IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

10-15.11.1998, Budapesta. Întâlniri ale minorităţilor

La Budapesta au avut loc întâlniri între reprezentanţi ai Consiliului Minorităţilor Naţionale din România şi ai minorităţilor din Ungaria. Din partea U.A.R. au participat deputatul Varujan Pambuccian, lider al Grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor şi Berci Margarian, secretar general al U.A.R. Reprezentanţii armeni au avut, separat, întâlniri şi cu membrii Autoguvernării minorităţii armene din Ungaria, condusă de către Alex Avanesian.

 

28-29.11.1998, Bucureşti. Presa şi societatea civilă

Departamentul pentru protecţia Minorităţilor Naţionale şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile au organizat seminarul cu tema „Presa şi Societatea Civilă". În cadrul acţiunilor desfăşurate a avut loc, la sediul revistei Ararat, o întâlnire cu redactorii care au prezentat activitatea lor, iar a doua zi, la sediul U.A.R., participanţii la seminar s-au întâlnit cu senatorul Varujan Vosganian şi deputatul Varujan Pambuccian.

 

20.12.1998, Bucureşti. Aniversarea pictorului Ervant Nicogosian

La Biblioteca Dudian a fost aniversat, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, pictorul Ervant Nicogosian. Cu acest prilej a fost organizată o expoziţie cu lucrări ale artistului. La vernisajul expoziţiei şi la aniversare au vorbit criticul Octavian Barbosa, pictorul Paul Gherasim şi deputatul Varujan Pambuccian.