Minoritatea armeană 1997
14.03.1997, Bucureşti. Întâlniri culturale la redacţia Ararat
La sediul redacţiei Ararat, din str. Armenească nr. 13, a debutat prima serată cu titlul de „Atelierele Culturale Ararat". Aceste acţiuni, organizate de către colectivul redacţiei, au ca scop popularizarea literaturii şi artei armene în cadrul unor întâlniri cu public. Acţiunile se desfăşoară la fiecare două săptămâni.
03.04.1997, Bucureşti. Lansarea Anuarului ANI (1995-1996)
La Sala Mihai Eminescu a Ministerului Afacerilor Externe a avut loc lansarea celui de-al doilea volum al Anuarului de Cultură Armeană ANI, apărut la Editura Ararat - coordonatori fiind, scriitorul Bedros Horasangian şi ziaristul Mihai Stepan Cazazian. Au luat cuvântul Gabriel Gafiţa, secretar de stat în M.A.E, Gheorghi Kazinian, ambasador al Armeniei, PC Arhim, dr. Zareh Baronian, senatorul Varujan Vosganian. Anuarul a fost lansat în ziua de 25 martie şi la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti.
15.04.1997, Bucureşti. Premiile Fundaţiei „Mihail Jora"
La Palatul Cotroceni în incinta Sălii de spectacol s-au decernat premiile Fundaţiei Mihail Jora. Marele premiu a fost atribuit baritonului David Ohanesian pentru întreaga activitate. Premiul pentru promovarea muzicii a fost acordat lui Varujan Vosganian. Premiile Fundaţiei „Mihail Jora" sunt sponsorizate şi de U.A.R. în memoria compozitorului a cărui origine a fost armeană.
24.04.1997, Bucureşti, Constanţa. Evocarea Genocidului din 1915
La Catedrala armeană din Bucureşti a avut loc o slujbă de parastas în memoria celor ucişi în primul genocid al secolului XX. La Constanţa a avut loc o conferinţă cu tema Istoria adevărată a evenimentelor din 1915, la care au vorbit Preot Avedis Mandalian şi Arşaluis Gurău.
25.06.1997, Târgu Mureş. Distincţie pentru prof. dr. Berdj Aşgian
Eminentă personalitate a vieţii medicale româneşti, prof.dr. Berdj Aşgian i s-a conferit distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Târgu Mureş, oraşul unde locuieşte şi a activat ca doctor.
27.06.1997, Constanţa. Lansarea primului Dicţionar al personalităţilor armene din România
Filiala U.A.R. Constanţa a organizat lansarea volumului „Figuri de armeni din România" semnat de Bogdan Căuş, prima lucrare de acest gen apărută după anul 1990. Cartea este tipărită la Editura Ararat şi a fost prezentată, la lansare, de deputatul Varujan Pambuccian, ziaristul Simion Tavitian şi avocatul Aram Agop.
07.07.1997, Bucureşti. Decesul ambasadorului Armeniei în România
Excelenţa sa dl. Gheorghi Kazinian, ambasador al Armeniei la Bucureşti, a decedat subit la sediul ambasadei din Bucureşti. Diplomat de carieră el a fost primul ambasador al Armeniei numit în România.
17-20.07.1997, Gherla. Convenţie bilaterală a armenilor din România şi Ungaria
În cadrul unei întrevederi ce a avut loc la Gherla între reprezentanţii U.A.R. şi ai Autoguvernării Minorităţii Armene din Ungaria s-a semnat Convenţia-cadru de cooperare bilaterală care prevede o apropiere în plan cultural şi economic între cele două organizaţii precum şi schimburi culturale şi economice. Documentele au fost semnate de Varujan Pambuccian şi Jirair Ghiulbenghian, din partea U.A.R. şi Alex Avanesian şi Artak Udumjian din partea Autoguvernării din Ungaria.
17.08.1997, Suceava. Pelerinaj la mănăstirile armeneşti
Cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de creştinism în Armenia (ce urmau să se împlinească în anul 2001) reprezentanţi ai clerului Bisericii Armene au început un mare pelerinaj prin toate comunităţile armeneşti din lume. Prima comunitate vizitată a fost cea din România, întrucât Episcopia armeană de la Suceava este una din cele mai vechi din Diaspora. La pelerinajul de la Suceava a fost prezent IPS Arhiepiscop Mesrob Aşgian de la New York, IPS Arhiepiscop Hovnan Derderian (Canada), Arhimandrit Serovpe Issakhanian (Germania), care au fost însoţiţi de IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian primatul Bisericii Armene din România şi Bulgaria.
17.09.1997, Bucureşti. S-a stins din viaţă Arşavir Acterian
Avocat, jurnalist şi scriitor de origine armeană, frate cu Haig (critic şi regizor de teatru) şi Jeni (regizoare, cunoscută datorită „Jurnalului unei fiinţe greu de mulţumit" publicat la Editura Humanitas), Arşavir Acterian a fost deţinut politic (1949-1953 şi 1959-1964). La Editura Ararat i-au fost publicate trei volume. A fost prieten cu Eliade, Cioran, Noica, Eugen Ionescu, Barbu Brezeanu. A fost distins cu Premiul U.A.R. în 1993.
28.11.1997, Bucureşti. Întâlnire cu scriitori armeni
La Biblioteca Dudian a avut loc o întâlnire cu scriitori armeni care au publicat la Editura Ararat. Au participat Ştefan Agopian, directorul editurii, Anais Nersesian, Arşag Bogdan Căuş, Gabriel Diradurian, Paul Tumanian, Nicolae Gazdovits.
21.12.1997, Bucureşti. Premiile U.A.R.
La Biblioteca Dudian au fost decernate Premiile U.A.R. pentru anul 1996. Laureaţi au fost poeta Anais Nersesian, pictorul Nicolae Jacobovits, doctorul Florin Exergian şi scriitorul Arşag Bogdan Căuş.