Minoritatea armeană 1994

07.01.1994, Bucureşti. Înfiinţarea Editurii Ararat

În şedinţa Comitetului Director al U.A.R. se hotărăşte extinderea activităţilor tipografiei prin înfiinţarea Editurii Ararat.

 

08.01-08.02. 1994, Washington. Vizită în S.U.A.

În cadrul unui program numit „International Visiters", în vederea prezentării modelului american de viaţă politică, economică şi socială, Guvernul S.U.A. a invitat un număr de 6 deputaţi din Parlamentul României. Printre ei şi deputatul U.A.R., Varujan Vosganian.

În cadrul vizitei, deputatul U.A..R a avut întâlniri, la New York şi Los Angeles cu armenii originari din România.

 

15.01.1994, Cluj. S-a stins din viaţă Francisc Dajbukat, preşedinte al filialei U.A.R. Transilvania

Doctorul Francisc Dajbukat (Ferenc Dajbukát) a făcut parte din vârfurile intelectualilor armeni din Transilvania fiind implicat, încă din anul 1990, în înfiinţarea unei filiale a U.A.R. menită a contribui la renaşterea valorilor armeneşti transilvane.

 

23.01.1994, Bucureşti. Enciclică Patriarhală pentru domnul Şaram Hazarian

În cadrul unei festivităţi ce a avut loc la Biblioteca Dudian a fost înmânată domnului Şaram Hazarian, membru în Comitetul Eparhial şi binefăcător al comunităţii, Enciclica Patriarhală din partea Patriarhului Catolicos Vasken I.

 

06.02.1994, New York. U.A.R. omagiată în Statele Unite

Cu ocazia vizitei întreprinse în S.U.A., deputatul Varujan Vosganian, ca reprezentant al comunităţii, a primit din partea Arhiepiscopului Mesrob Aşgian din New York o medalie şi o enciclică pentru contribuţia pe care armenii din România o aduc la cultura şi istoria poporului armean.

 

11.04.1994, Bucureşti. Primul Ambasador al Republicii Armenia soseşte la Bucureşti

Excelenţa sa dl. Gheorghi Ghazinian, adjunct al ministrului de externe de la Erevan a fost numit Ambasador al acestei ţări în România. La sosirea pe aeroportul Otopeni, diplomatul armean a fost întâmpinat de către Varujan Vosganian, preşedinte U.A.R., Berci Margarian şi Jirair Ghiulbenghian, membri în Comitetul Director, Arhim.dr. Zareh Baronian şi Şaram Hazarian din partea Bisericii Armene.

 

24.04.1994, Bucureşti. Deschiderea oficială a Ambasadei Armeniei la Bucureşti

În cadrul unei manifestări restrânse la care au participat membri ai conducerii U.A.R. şi ai Bisericii Armene în str. Caloteşti nr. 1 s-a deschis oficial sediul Ambasadei Republicii Armenia. La manifestare a fost prezent şi ministrul de externe al Armeniei, dl. Vahan Papazian aflat într-o vizită oficială la Bucureşti. A urmat o recepţie cu membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai MAE şi ai comunităţii armene la Casa de Cultură Dudian.

 

30.04.1994, Bucureşti. Aniversarea revistei Ararat

La Biblioteca Dudian a avut loc o întâlnire a redacţiei revistei Ararat cu cititorii prilejuită de aniversarea a 70 de ani de la apariţia revistei Ararat (seria veche) şi a apariţiei numărului 50 din seria nouă.

 

26-28.06.1994, Bistriţa. Echipa EFA de tenis de masă s-a calificat în divizia A

În urma meciului de baraj disputat la Bistriţa echipa de tenis de masă EFA (Educaţia Fizică Armeană) se califică în prima divizie a campionatului României. EFA a fost o echipă de tradiţie în România după 1945. Din echipa actuală fac parte Aram Giavatian, Smbat Sarkisian, Vartan Avakian şi Marcel Seft antrenaţi de Jirair Baronian.

 

18-19.06.1994, Gherla. Conferinţa Filialei Transilvania a U.A.R.

La Conferinţa regională a U.A.R. au participat reprezentanţi ai armenilor din oraşele Gherla, Cluj, Oradea, Baia Mare, Turda şi Carei. Conferinţa a fost precedată, în ziua de 18 iunie de sărbătoarea Hramului Catedralei armeano-catolice din Gherla. Conferinţa a dezbătut probleme legate de viaţa armenilor din Transilvania şi a hotărât realizarea unei monografii a oraşului Gherla, singurul oraş din lume înfiinţat de armenii din Diaspora. În urma decesului dr. Francisc Dajbukat (Ferenc Dajbukát) a fost ales preşedinte al filialei Ioan Esztegar (János Esztegár). La lucrări a participat deputatul Varujan Vosganian, preşedinte al U.A.R.

 

22.07.1994, Bucureşti. Lansarea primei cărţi despre Genocidul împotriva armenilor

La Muzeul Naţional de Istorie a României a avut loc lansarea cărţii „Istoria unui genocid ignorat" de Sergiu Selian (Editura Silex), primul volum apărut în România având ca subiect drama din 1915 a armenilor.

 

15.07.1994, Bucureşti. Se înfiinţează Tipografia şi Editura Ararat

Activitatea tipografiei, înfiinţate în noiembrie 1993, a fost completată şi prin apariţia unei edituri. Astfel, societatea comercială se numeşte de la această dată „Tipografia şi Editura Ararat". Primul volum apărut cu sigla Editurii Ararat a fost placheta de versuri „Şamanul Albastru" de Varujan Vosganian.

 

18.08.1994, Ecimiadzin-Armenia. Se stinge din viaţă Patriarhul Catolicos Vasken I

Patriarhul Catolicos Vasken I s-a născut la Bucureşti în anul 1908. A absolvit Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti, apoi Facultatea de teologie. A condus Biserica Armeană din România între anii 1943-1955. La 2 octombrie 1955 este înscăunat Patriarh Catolicos al Tuturor Armenilor la Ecimiadzin, centrul spiritual al armenilor din toată lumea. La funeraliile ce au avut loc, au participat din România IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian şi Episcopul vicar patriarhal Teofan Sinaitul, din partea Bisericii Ortodoxe Române.

 

01.09.1994, New York. Despre armenii din România în revista AGBU Magazine

Publicaţia Uniunii Generale Armene de Binefacere (UGAB) din S.U.A. publică un amplu material despre comunitatea din România şi direcţiile ei după căderea comunismului.

 

19-20.09.1994, Bucureşti. Prima vizită în România a Preşedintelui Armeniei

La invitaţia omologului său român dl. Ion Iliescu, preşedintele Armeniei, dl. Levon Ter Petrosian a efectuat o vizită de două zile la Bucureşti. A fost prima vizită a unui preşedinte armean, de la obţinerea independenţei, în România. În data de 20 septembrie preşedintele Levon Ter Petrosian s-a întâlnit cu membri ai comunităţii armene la centrul cultural şi spiritual din Bucureşti. A fost întâmpinat de deputatul Varujan Vosganian, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Arhim.dr. Zareh Baronian reprezentanţi ai comunităţilor din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava. Cu ocazia vizitei au fost semnate la Palatul Cotroceni o serie de documente bilaterale precum şi Tratatul privind relaţiile de colaborare dintre România şi Armenia.

 

01.10.1994, Bucureşti. Redeschiderea Colecţiei de artă „Beatrice şi Hrandt Avakian"

În spaţiul generos al casei din str. Arh. Ion Mincu nr.19 s-a redeschis colecţia de artă a fraţilor Beatrice şi Hrandt Avakian. În prezenţa ministrului culturii, Marin Sorescu şi a doamnei Beatrice Avakian au vorbit la deschidere Nicolae Mărgineanu, director al MNA, deputatul Varujan Vosganian, publicistul Arşavir Acterian şi istoricul Barbu Brezeanu.

 

16.10.1994, Bucureşti. S-a redeschis Şcoala Armeană „Kesimian-Misakian" din Bucureşti

După trei decenii s-a redeschis oficial Şcoala Armeană „Kesimian-Misakian" din Bucureşti (clasele I-IV). Cursurile de limba armeană au caracter săptămânal şi sunt conduse de către prof. Ulnia Blănaru Maganian.

 

Octombrie 1994, Cluj. David Ohanesian, cetăţean de onoare al municipiului Cluj

Cu prilejul aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", din Cluj, i s-a conferit baritonului David Ohanesian medalia aniversară pentru îndelungata activitate artistică. Totodată, pentru contribuţia adusă prestigiului municipiului Cluj a fost declarat cetăţean de onoare. Reamintim că Baritonul David Ohanesian a absolvit Conservatorul clujean în anul 1953 şi a cântat pe scena Operei din Cluj între anii 1950-1958.

 

23.10.1994, Bucureşti. Slujbă de pomenire pentru intelectualii armeni deportaţi în Siberia

La Catedrala Armeană a avut loc o slujbă de pomenire a celor 20 de intelectuali armeni din Bucureşti deportaţi între anii 1944-1945, la ordinul KGB, în Siberia. La slujbă a fost prezent Levon Harutiunian, din S.U.A, care a făcut parte din lotul celor deportaţi. Mărturiile sale au fost publicate în foileton în revista Ararat şi într-un volum intitulat „Siberia dus-întors" la Editura Ararat.

 

01.12.1994, Constanţa. Se redeschide Şcoala Armeană de la Constanţa

16 elevi între 7-15 ani au început oficial cursurile săptămânale de limba armeană cu prof. Azaduhi Benlian în clădirea Filialei U.A.R.