Minoritatea armeană 2013
08.02.2013, Bucureşti. Întâlnire cu violonistul Varujan Cozighian
Centrul Cultural Armean a organizat o întâlnire cu violonistul Varujan Cozighian. Evenimentul, intitulat „O viaţă în slujba muzicii", a fost moderat de Bedros Horasangian şi i-a avut ca invitaţi pe Nicolae Licareţ, director artistic al Filarmonicii „George Enescu", pianistul Dan Grigore, criticul Dumitru Avakian, precum şi compozitorul Nicolae Brânduş. Plic 24, filele 1, 2.
20.02.2013, Bucureşti. Seară dedicată regizorului Ion Şahighian
„Ion Şahighian şi teatrul românesc" s-a intitulat seara organizată la Centrul Cultural Armean, la care au participat mari personalităţi ale scenei româneşti, ce au adus un omagiu marelui regizor. Au participat actorii Irina Petrescu, Mircea Albulescu, Valeria Gagealov, George Paul Avram, regizorul Grigore Gonţa, regizoarea Sanda Manu, profesorul Ion Toboşaru, regizorul Constantin Dicu. Au fost vizionate fragmente din documentarul TV O familie de artişti,realizat de Elvira Irşai. Plic 24, fila 3.
27-29.03.2013, Bucureşti. Acord Academia Română - Academia Armeniei
La invitaţia Academiei Române, preşedintele Academiei Naţionale de Ştiinţe a Armeniei, acad. Radik Martirossian, a efectuat o vizită la Bucureşti. Cu acest prilej a avut loc şi ceremonia de semnare a acordului de colaborare ştiinţifică dintre Academia Română şi Academia Naţională de Ştiinţe a Armeniei.Documentul a fost semnat, din partea română, de preşedintele Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, iar din partea armeană, de acad. Radik Martirossian. Plic 24, fila 4.
08.04.2013, Erevan. Ministrul economiei, Varujan Vosganian, în vizită de lucru
Varujan Vosganian, în calitate de ministru al economiei României, s-a aflat într-o vizită în Armenia, unde a avut întrevederi cu prim-ministrul şi cu ministrul transporturilor.
24.04.2013, Bucureşti. Demonstraţie în Piaţa Revoluţiei
Armenii din Bucureşti s-au adunat în Piaţa Revoluţiei pentru a comemora 98 de ani de la Genocid, iar după-amiază, la Centrul Cultural Armean, a avut loc o întâlnire cu tema GENOCID 1915, ARMENIA şi ARMENII. Comemorări au mai avut loc la Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, iar deputatul Varujan Pambuccian a susţinut în Camera Deputaţilor o declaraţie politică referitoare la Genocid. Plic 24, fila 5.
18-19.05.2013, Piteşti. 160 de ani de la târnosirea Bisericii Armene „Sfântul Garabed"
Comunitatea armeană din Piteşti, alături de invitaţi de seamă, a sărbătorit 160 de ani de la târnosirea Bisericii Armeneşti „Sfântul Garabed" (Ioan Botezătorul) de pe strada Egalităţii. La manifestări au participat membri ai comunităţii, ai Primăriei Piteşti şi ai Ambasadei Armeniei.
26.05.2013, Bucureşti. 95 de ani de la proclamarea primei republici armene
Comunitatea armeană din Bucureşti a sărbătorit Ziua Primei Republici Armene din 1918. În urmă cu 95 de ani, în 28 mai, poporul armean îşi afirma independenţa pe teritoriul său istoric. La Catedrala Armeană a avut loc o slujbă şi au fost depuse coroane de flori la bustul generalului Andranik, erou naţional. La Biblioteca „Dudian" a fost vernisată expoziţia de documente aflate în arhivele bisericeşti din România şi Armenia, respectiv în Arhivele Diplomatice româneşti. Aniversări au mai avut loc la Constanţa şi Bacău. Plic 24, fila 6.
03.06.2013, Beirut. Ministrul Varujan Vosganian în vizită la S.S. Aram I, catolicos al Marii Case de Cilicia
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, care s-a aflat într-o vizită oficială în Liban, s-a întâlnit cu Sanctitatea Sa Aram I. Au fost prezenţi miniştri şi parlamentari de origine armeană din Liban.
13.06.2013, Bucureşti. Întâlnire la Centrul Cultural Armean
La Centrul Cultural Armean din Bucureşti a avut loc o întâlnire cu prof. univ. dr. Claude Mutafian. Personalitate a culturii armene, autor al mai multor volume de istorie a armenilor, domnul Mutafian s-a aflat în România la invitaţia Excelenţei Sale Hamlet Gasparian, ambasador al Armeniei la Bucureşti. Plic 24, fila 7.
15.06.2013, Gherla. Lansare de carte
Etnografia armenilor din Ungaria de Kristóf Szongott este un nou volum din seria Oraşul liber regal Gherla (1700-1900), apărut la Editura Ararat şi lansat cu ocazia sărbătorii de Sf. Grigore Luminătorul.
05.07.2013, New York. S-a stins din viaţă prof. dr. Silvia Burdea
La New York s-a stins din viaţă prof. dr. Silvia Burdea (născută Matosian). După o activitate universitară în România, familia Burdea s-a stabilit la New York, unde Silvia a activat atât în cadrul comunităţii româneşti, cât şi al celei armene. A colaborat cu Editura Ararat, pentru care a tradus mai multe cărţi din literatura armeană. Plic 24, fila 8.
08-10.07.2013, Erevan. Vizita ministrului Varujan Vosganian
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a participat împreună cu ministrul armean al transporturilor şi comunicaţiilor, Gagik Beglarian, la deschiderea lucrărilor celei de-a IV-a sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Armene de Colaborare Economică, ce s-a desfăşurat la Erevan. În timpul vizitei, ministrul român al economiei a fost primit de preşedintele Armeniei, Serj Sargsyan, şi de prim-ministrul armean, E.S. Tigran Sarksian. Plic 24, filele 9, 10.
07-14.07.2013, Erevan. Armeni din România în programul „Ari Tun"
Pentru al patrulea an consecutiv, tineri armeni din România au participat la programul „Ari Tun", organizat de Ministerul Diasporei din Armenia. Programul „Ari Tun" („Vino acasă") este destinat tinerilor până în 20 de ani care doresc să viziteze şi să cunoască ţara-mamă.
12-13.07.2013, Dumbrăveni. Zilele Armene
U.A.R. - Dumbrăveni a organizat o serie de manifestări culturale sub titlul Zilele Armene. Au avut loc o conferinţă cu tema „Rolul Dumbrăveniului (Elisabethopolis) în istoria Transilvaniei şi a armenilor" şi concerte de muzică armeană tradiţională.
02-04.08.2013, Bucureşti. Prima ediţie a Festivalului Strada Armenească
Armeni, evrei, greci şi romi şi-au dat întâlnire, timp de trei zile, pe Strada Armenească, pentru a lua parte la primul festival stradal, eveniment care a cuprins spectacole de dans şi muzică tradiţionale, workshopuri, bucătărie tradiţională. Plic 24, filele 11, 12.
15.08.2013, Suceava. O nouă apariţie editorială
Uniunea Armenilor din România - Filiala Suceava, în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale, a scos de sub tipar albumul intitulat Turnu Roşu 500 - Hagigadar 501. XVI - un veac fast pentru spiritualitatea armenească bucovineană.
29.08-01.09.2013, Sighişoara. Festivalul ProEtnica 2013
Reprezentanţii armenilor la festival au fost din Gherla şi Cluj-Napoca. A avut loc vernisajul expoziţiei de pictură: Azaduhi Varduca-Horenian - Ofrandă strămoşilor şi Ermone Zabel Martaian - Miniaturi şi simboluri armene/sticlă. Au mai participat din Gherla ansamblul de dans Hayakaghak şi Corul Armenesc.
20-22.09.2013, Bucureşti.Zilele Culturii Armene (ediţia a II-a)
Ediţia a II-a a Zilelor Culturii Armene a avut loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti". Pe durata a trei zile au fost organizate spectacole de muzică şi dansuri tradiţionale armeneşti, expoziţii de fotografie, ateliere de caligrafie, bijuterii şi icoane pe sticlă. Plic 24, filele 13, 14.
29.09.2013, Cluj-Napoca. Zilele Culturii Armene
Expoziţia de covoare organizată în cadrul Zilelor Culturii Armene la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din iniţiativa lui Mircea Tivadar şi realizată în colaborare cu Bedros Krucian a fost menită să releve publicului clujean unul dintre meşteşugurile emblematice ale armenilor orientali.
04-06.10.2013, Constanţa. Sărbătorile Culturii Armene
Invitaţia lansată de Uniunea Armenilor din România - Filiala Constanţa a avut ca scop promovarea culturii armene în spaţiul interetnic dobrogean, prin organizarea celei de-a doua ediţii a Sărbătorii Culturii Armene, de această dată având ca grup-ţintă tinerii. A fost organizată o conferinţă cu tema „Dăinuirea prin cultură", o expoziţie de fotografii din Armenia, un bazar armenesc şi o seară de muzică şi poezie.
24.10.2013, Bucureşti. Prezentarea primului manual de limba armeană
La Centrul Cultural Armean din Bucureşti a avut loc lansarea oficială a Manualului de limba armeană (occidentală) realizat de prof. Ulnia Blănaru Maganian. Manualul este realizat sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale la Editura Didactică şi Pedagogică şi se adresează elevilor începători de gimnaziu şi liceu. Plic 24, fila 15.
30-31.10.2013, Bucureşti. Conferinţă ştiinţifică
La Bucureşti a avut loc conferinţa ştiinţifică internaţională dedicată patrimoniului cultural româno-armean, la care, alături de oameni de ştiinţă români, au participat şi zeci de cercetători din Armenia, Franţa, Germania, Ucraina şi Republica Moldova. Conferinţa a fost realizată în cadrul proiectului guvernamental de Colaborare în Domeniile Culturii, Educaţiei şi Ştiinţei semnat de Ministerele Culturii din Armenia şi România, Academiei Română şi cu sprijinul U.A.R şi al Arhiepiscopiei Armene din România.O continuare cultural-spirituală a conferinţei a fost vizita participanţilor în centrele vieţii spirituale a armenilor din România. Plic 24, filele 16, 17.
14.11.2013, Constanţa. Comemorare Simion Tavitian
Filiala U.A.R. Constanţa a organizat o seară specială dedicată scriitorului, jurnalistului, publicistului şi omului de cultură Simion Tavitian. Ziarul Cuget liber a publicat un articol omagial, iar postul Radio Constanţa a dedicat o emisiune întreagă personalităţii lui Simion Tavitian.
21.11.2013, Bucureşti. Ceremonie de premiere
La Ambasada Republicii Armenia din Bucureşti a avut loc ceremonia de premiere de către Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei al Armeniei a dascălilor ce s-au remarcat în domeniul predării limbii armene. Au fost premiaţi Aida Markosian, Ulnia Blănaru-Maganian, Arşaluis Paronian, Narine Bogdan Căuş. Din partea Ministerului Diasporei a fost acordată o diplomă formaţiei de dansuri „Vartavar"din Bucureşti, condusă de Bella Mardichian. Plic 24, fila 18.
21.11.2013, Bacău. Titlu pentru fizicianul Maricel Agop
Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău a decernat titlul de doctor honoris causa prof. univ. dr. ing. fizician Maricel Agop, cadru didactic la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iaşi.
09.12.2013, Bucureşti. Premiu pentru Agop Bezerian
În sala de consiliu a Primăriei Sectorului 2 Bucureşti s-a desfăşurat Gala Premiilor Filialelor din Bucureşti ale Uniunii Scriitorilor din România. La categoria Traduceri literare, premiul „Opera omnia" (premiu susţinut de Uniunea Armenilor din România) a fost acordat domnului Agop Bezerian, care a tradus de-a lungul timpului numeroase volume din limba engleză. Plic 24, fila 19.
12.12.2013, Iaşi. Seara valorilor armeneşti
„Seara valorilor armeneşti" este un eveniment care doreşte să promoveze tradiţiile, cultura şi limba armeană, alături de personalităţi ale comunităţii din România. Această ediţie l-a avut ca invitat special pe prof. univ. dr. ing. Ion Balasanian, un membru reprezentativ al armenilor din Iaşi, căruia preşedintele U.A.R. i-a înmânat premiul de onoare pentru întreaga sa activitate culturală.
19.12.2013, Bucureşti. Aniversarea ziaristei Madeleine Karacaşian
La Biblioteca „Dudian" a avut loc aniversarea jurnalistei Madeleine Karacaşian, membră a Uniunilor Scriitorilor din România şi Armenia, care a fost sărbătorită pentru cei 60 de ani de activitate jurnalistică. Tot cu acest prilej a fost lansat volumul V din seria Cu şi despre armeni, semnat de domnia sa. Au fost prezenţi oameni de cultură, precum şi membri marcanţi ai comunităţii armene. Plic 24, fila 20.