Minoritatea armeană 2007

19.01.2007, Istanbul. Asasinarea jurnalistului Hrant Dink

La Istanbul este ucis jurnalistul armean Hrant Dink, redactor-şef al revistei armeneşti Agos, una dintre cele mai militante publicaţii pentru cauza armenilor din Turcia. Urmărit de justiţia turcă, Hrant Dink a fost împuşcat de un fanatic turc, în faţa birourilor redacţiei din Istanbul. La funeraliile jurnalistului a participat, din România, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, iar la Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire în Catedrala Armeană.

 

15.02.2007, Constanţa. Inaugurarea noului Sediu al U.A.R.

În prezenţa unui numeros public, la Constanţa a fost inaugurat noul sediu al U.A.R. Vechiul spaţiu fiind o clădire revendicată, filiala Constanţa a U.A.R. a hotărât achiziţionarea unui apartament de 3 camere, în centrul oraşului, care, astfel devine noul sediu al U.A.R.

 

25.02.2007, Pasadena (California). „O scrisoare pierdută" în armeană

În Pasadena a avut loc premiera piesei „O scrisoare pierdută", de I L.Caragiale, în limba armeană, spectacol prezentat de Compania Teatrală Ardavazt a UGAB. Regizor, Krikor Salamian.

 

08.03.2007, Bucureşti. Noi apariţii editoriale

La Editura Ararat a apărut volumul „Din Istoria Armenilor", de Anais Nersesian, volum lansat la Salonul de Carte şi Presă AMPLUS 2007.

 

21.03.2007, Bucureşti. Lansare de carte

La Erevan a apărut volumul „O viaţă sub semnul Crucii", despre viaţa şi activitatea IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, lucrare îngrijită de Hasmik Stepanian cu sprijinul financiar al familiei Abrian. Cartea a fost lansată la Biblioteca Dudian din Bucureşti, fiind prezentată de preot Bogdan Ezras, preot Avedis Mandalian, ambasadorul Armeniei, Yeghishe Sargsyan şi senatorul Varujan Vosganian.

 

27.03.2007, Erevan. Premiera piesei „O scrisoare pierdută"

La Teatrul Hagop Paronian din Erevan a avut loc, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, premiera piesei „O scrisoare pierdută", de I. L. Caragiale, în regia lui Hracia Ashughyan.

 

05.04.2007, Bucureşti. Varujan Vosganian preia şi portofoliul de la Finanţe

În urma restructurării guvernamentale, Varujan Vosganian devine ministru al Economiei şi Finanţelor (prin comasarea celor două ministere), în Cabinetul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

 

21.04.2007, Bucureşti. Congresul Eparhiei Armene din România

La Biblioteca Dudian au avut loc lucrările Congresului Eparhiei Armene din România, la care au participat delegaţi din toată ţara care au dezbătut problemele cu care se confruntă biserica armeană. A fost ales noul Consiliu Eparhial format din 15 oameni şi condus de IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

 

28-30.06.2007, Erevan. Al doilea Congres medical internaţional

La Erevan au avut loc lucrările celui de-al II-lea Congres al medicilor armeni, la care au participat peste 1500 de medici din întreaga lume. Din România a participat dr. Muza Haciaturian şi dr. Ines Budan.

 

01.08.2007, Budapesta. Apariţia unui volum despre armenii din zona Giurgeu-lui

Fundaţia Muzeului Militar din Budapesta a publicat, în limba maghiară, volumul istoricului Dezső Becsek Garda, deputat în Parlamentul Românie, intitulat „Cartea armenilor din Giurgeu", o monografie în două volume despre locuitorii armeni din bazinul Giurgeu-lui.

 

12.07.2007, Erevan. Prezentarea documentarului „Strunga"

În cadrul Festivalului Internaţional de Film „Caisa de Aur" de la Erevan, a fost prezentat la Cinematograful Moscova documentarul „Strunga", realizat de Cadri Abibula, producător, Mihai Stepan Cazazian. Filmul prezintă odiseea celor 200 de orfani armeni care, în 1923, au fost găzduiţi într-un orfelinat în localitatea Strunga din jud. Roman.

 

12.08.2007, Bucureşti. S-a stins din viaţă Tigran Grigorian

Membru activ al comunităţii armene din România, a fost autorul cărţii „Istoria poporului armean", care a primit în anul 1994 premiul Academiei Române. A fost distins cu premiul U.A.R. şi premiul Ministerului Culturii de la Erevan.

 

02.09.2007, Bucureşti. Comemorarea generalului Andranik

La Catedrala Armeană din Bucureşti a avut loc o slujbă de pomenire a generalului Andranik, erou naţional armean, de la a cărui moarte s-au împlinit 80 de ani. După slujbă a luat cuvântul IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, iar apoi au fost depuse flori la bustul generalului, aflat în curtea Catedralei.

 

17.09.2007, Bucureşti. Pagini din dramaturgia armeană publicate la Bucureşti

La sediul Uniunii Scriitorilor a avut loc lansarea nr. 1-2/2007 al revistei Drama, în care au fost incluse, în traducerea Madeleinei Karacaşian, două piese din dramaturgia contemporană armeană. Autori, Karine Khodikyan şi David Muradyan. Acţiunea a avut loc în cadrul Zilei naţionale a Armeniei.

 

28.09.2007, Bucureşti. S-a stins din viaţă regizorul Savel Stiopu

Regizorul de origine armeană Savel Stiopul a fost înmormântat la Cimitirul Armenesc din Bucureşti. Avea 81 de ani. De-a lungul carierei a semnat multe filme documentare, dar şi de ficţiune, a lucrat pentru televiziune şi a condus ani de zile Cinemateca Română. Dintre filmele realizate de Savel Stiopu, amintim Falansterul, Anotimpuri, ambele nominalizate la Cannes. Tot el a realizat pentru TVR serialul Proprietarul de stele. În ultimul an de viaţă a publicat două volume la Editura Ararat.

 

30.09.2007, Bucureşti. S-a stins din viaţă baritonul David Ohanesian

Una din cele mai mari personalităţi ale scenei lirice româneşti, baritonul David Ohanesian, s-a stins din viaţă. Distins cu ordine şi medalii pentru activitatea sa, el a interpretat magistral rolul lui Oedip din Opera cu acelaşi titlu de George Enescu. A fost laureat şi al premiului U.A.R. În luna ianuarie fusese sărbătorit la Opera Naţională cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

 

02-04.11.2007. Documentarul „Strunga" la AFFMA

Filmul Strunga a fost prezentat la secţiunea documentare despre Genocid şi a fost nominalizat la cel mai bun documentar în cadrul Festivalului Internaţional de Film Muzică şi Artă de la Los Angeles (AFFMA).

 

11.11.2007, Bucureşti. Distincţie pentru Varujan Vosganian

Cu ocazia Hramului catedralei Armene din Bucureşti, la Biblioteca Dudian a avut loc o festivitate prin care IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian a înmânat senatorului Varujan Vosganian, preşedinte al U.A.R., distincţia Sfântul Nerses Şnorhali. A fost citită Enciclica Patriarhală prin care Patriarhul Catolicos, Karekin II a acordat această distincţie, în semn de apreciere, pentru activitatea depusă de Varujan Vosganian în slujba comunităţii şi a bisericii armene.

 

13.12.2007, Gherla. Se înfiinţează Asociaţia Muzeului Armean

Prin sentinţă judecătorească s-a înfiinţat la Gherla Asociaţia cu denumirea Örmény Múzeum Egyesület (Asociaţia Muzeului Armean). cu sediul în oraşul Gherla. cu scopul de a conserva şi pune în valoare patrimoniul armenesc aflat în oraşul Armenopolis, actual Gherla.