Minoritatea romă 2013

09.01.2013, București. Avocatul Daniel Vasile, fost vicepreședinte al PRPE, este numit în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Romi, prin decizia premierului Victor Ponta, înlocuindu-l astfel pe Ilie Dincă.

Mediafax, 10.1.2013


Începutul lunii ianuarie 2013, Timișoara. Pe natm88.blogspot.com, blogul cu acces limitat al organizației de extremă dreapta Naționaliștii Autonomi 88 din Timișoara, este postat un anunț prin care femeile de etnie romă sunt încurajate să se sterilizeze în schimbul sumei de 300 de lei.

Reprezentanții organizației susțin că această inițiativă apare pe fondul infracționalității violente a clanurilor țigănești și că aceasta ar fi legală, sterilizările nefiind forțate, ci voluntare. Știrea este preluată de presa centrală și provoacă reacții puternice. Romani CRISS, MCA România și Institutul „Elie Wiesel” emit un comunicat de presă prin care condamnă inițiativa și recrudescența extremismului. Romani CRISS și MCA România depun un denunț penal către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Anunțul este șters de pe site, iar la 13 ianuarie, polițiștii din Timișoara fac percheziții la mai multe locații ale grupării, o persoană fiind dusă la audieri. Procurorii fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 5 din OUG nr. 31/2002, care incriminează fapta de promovare a ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe.

România Libera, 14.1.2013; Evenimentul Zilei, 14.1.2013; Timișoara, 13.1.2013; Realitatea, 14.1.2013; RFI, 14.1.2013; Kanal D România, 14.1.2013


04.02.2013, Alba-Iulia. Își dă demisia din funcție Rareș Buglea, președintele PNL Alba care, cu câteva zile înainte, postase pe Facebook un comentariu în care propunea „sterilizarea femeii de etnie romă, dacă după prima naștere la ancheta socială se dovedește că nu are condiții și nici intenția de a crește primul prunc în condiții cât de cât umane!”.

După apariția postării în presă, CNCD se autosesizează, mai multe organizații îl acționează în judecată pe Buglea (Romani CRISS, MCA România, Asociația de Monitorizare a Presei, Romano Butiq, Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome etc.), iar PNL Alba anunță demisia lui Buglea din funcția de președinte al organizației de tineret. Buglea nu își dă, însă, demisia din funcția de consilier local. În octombrie 2013, CNCD decide că afirmația lui Buglea reprezintă discriminare și îi dă o amendă de 8000 lei pe care acesta o contestă. De altfel, Buglea va recidiva, iar în 8 aprilie 2016 va declara: „Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, și mă refer și la părinți, trebuie să facă atâția copii cât poate să crească”, ceea ce va determina reacția Asociația E-Romnja care va organiza în 21 aprilie 2016 o acțiune de protest în fața Primăriei Alba Iulia (Buglea păstrându-și funcțiile de consilier local și membru PNL).

www.ziare.com, 12.3.2013¸Mediafax, 23.10.2013; https://www.gofree.ro/2016/04/19/discurs-rasist-tolerat-de-autoritati-la-alba-iulia/9.4.2016; comunicare Magda Matache

 

18.02.2013, București. Primăria Sectorului 6 prezintă, la inițiativa Asociației Romano Butiq și a companiei KCMC, conceptul Muzeului Culturii Romilor din România.

Evenimentul este organizat în contextul Zilei dezrobirii romilor (20 februarie 1856). Muzeul este primul de acest fel în România și ar urma să fie construit de către KCMC și Asociația Romano Butiq pe un teren oferit de Primăria sectorului 6. Potrivit comunicatului, un astfel de muzeu este necesar pentru înlocuirea prejudecăților și stereotipurilor prin cunoașterea adecvată despre romi. Iau cuvântul viceprimarul Gabriel Petrea, Ciprian Necula, Nicoleta Bițu (Romano Butiq) și Gelu Duminică (Agenția „Împreună”). În cadrul conferinței de presă, este citit mesajul premierului Victor Ponta cu ocazia împlinirii celor 157 de ani de la dezrobirea romilor.

Hotnews, 13.2.2013; Gândul, 13.2.2013; Adevărul, 16.2.2013; comunicare Iulian Stoian


20.02.2013. Este comemorată Ziua dezrobirii romilor.

Cu această ocazie au loc diferite evenimente în București și în alte localități. La Clubul Țăranului Român din cadrul MȚR are loc o dezbatere pe tema înființării Muzeului Culturii Romilor. Printre vorbitori se numără și Nicolae Gheorghe. De asemenea, are loc la Palatul Parlamentului, în Sala „Drepturilor Omului”, o masă rotundă „Romii – de la stadiul de robi la statutul de cetățeni europeni”, organizată de Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Problemele Minorităților Naționale a Camerei Deputaților, împreună cu Partida Romilor „Pro-Europa”, Agenția Națională pentru Romi și Centrul Național de Cultură a Romilor Romano Kher. De asemenea, la Biserica „Colței” s-a ținut o slujbă în prezența PS Varsanufie Prahoveanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a directorului CNCR, Doru Tufiș, și a profesorului Gh. Sarău. Activitățile continuă în incinta Muzeului de Istorie a Bucureștiului (Palatul Șuțu).

Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 285


21.02.2013, Paris. Conferință de presă susținută de prim-ministrul Victor Ponta și de omologul său francez, Jean-Marc Ayrault.

Premierul francez declară că Franța nu se va deroga de responsabilitatea integrării romilor, dar că România trebuie să facă mai mult pentru integrarea acestora în țara de origine, iar Franța ar fi dispusă să contribuie prin proiecte comune de dezvoltare. Victor Ponta răspunde că „soluția este integrarea romilor în țara de origine, România, [...] prin școlarizarea copiilor romilor, prin implicarea comunităților locale în căutarea locurilor de muncă.”

https://www.gov.ro/ro/stiri/vizita-primului-ministru-victor-ponta-in-republica-franceza, 21.2.2013 


07.03.2013, București. La sala ARCUB are loc a treia ediție a Galei Femeilor Rome „Privește-mă așa cum sunt”.

Evenimentul este organizat de Agenția „Împreună” în parteneriat cu Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială, Asociația E-Romnja și Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială. La eveniment participă peste 300 de persoane. Sunt nominalizate 33 de femei în cadrul a opt secțiuni (Educație, Sănătate – Mediatoare Sanitare, Ocupare, Incluziune Socială, Acțiune Civică, Cultură, Voluntariat – Acțiuni Umanitare, Mass Media). Norica Costache primește premiul special al juriului pentru activism în domeniul drepturilor omului, iar Gabi Luncă primește premiul organizatorilor pentru întreaga carieră. Tot în 7 martie, la librăria Cărturești Verona este lansată cartea „Mândră să fiu rromă: de la Fața Luncii la Sorbona”, scrisă de Anina Ciuciu, cu titlul original: „Je suis Tzigane et je le reste” (publicată, în 2013, în Franța). Cu prilejul lansării este prezent și europarlamentarul Damian Drăghici. Autoarea declară că unul dintre scopurile cărții este de a-i încuraja pe romi: „Chiar dacă este greu, putem depăși aceste obstacole cu ajutor, cu noroc și cu foarte multă voință, bineînțeles. Putem să ajungem acolo unde vrem noi, să ne împlinim visurile. Dacă această carte va ajuta o singură persoană să ajungă acolo unde a dorit, va fi un succes”.

Adevărul, 28.2.2014, 9.3.2014


14.03.2013, Franța. Manuel Valls, ministrul francez de Interne, declară într-un interviu că romii trebuie să rămână în România sau să se întoarcă în această țară.

Acesta vorbește despre existența a 400 de tabere ale romilor, dintre care 300 în Île-de-France, care nu mai pot fi tolerate de localnici. Referitor la decizia din decembrie 2012 de a reduce sumele destinate ajutorării romilor, ministrul răspunde că acestea aveau ca efect revenirea în Franța a romilor. Alternativa subliniată de Valls este ameliorarea situației romilor în România ca țară de origine: „Am finanțat 80 de microproiecte în România pentru a le îmbunătăți condițiile de trai acolo. Dar România trebuie să utilizeze fondurile europene în direcția ajutorării acelei populații”. Câteva zile mai târziu, în 18 martie, premierul Ponta declară că ar fi necesară o discriminare pozitivă a romilor pe piața muncii și spune că ar fi discutat cu firme precum Renault în acest sens. Autoritățile române sunt sensibile la problema integrării romilor în contextul discuțiilor pentru aderarea României la spațiul Schengen, amânată de unele state pentru decembrie 2013.

Adevărul, 14.3.2013; Cotidianul, 19.3.2013


19.03.2013, Londra. Premierul Victor Ponta face declarații despre romi într-un interviu acordat în cadrul emisiunii „Hard Talk” de la BBC.

Întrebat dacă există români care emigrează în Marea Britanie pentru a beneficia de ajutoare sociale, Ponta răspunde: „Este o situație specifică a comunității rome [...] și pentru comunitățile rome trebuie să avem o strategie și am încercat să implementăm o strategie împreună cu Comisia Europeană pentru a reintegra romii în România. Această situație nu se va îmbunătăți în câteva luni, va dura mult timp și va necesita eforturi din partea tuturor țărilor. Dacă vorbim de românii obișnuiți, nu este vorba de emigrare pentru beneficii, este o emigrare normală în cadrul UE.” Aceste afirmații provoacă reacții precum cea a unor organizații precum ActiveWatch România și Agenția „Împreună”, care îl acuză pe premier că, din dorința ameliorării imaginii României, i-a acuzat pe romi de percepția negativă a României în străinătate.

https://policycenter.eu/en/2014/11/public-position-regarding-the-statements-of-romanian-prime-minister-mr-victor-ponta-during-hardtalk-show-on-bbc-world-news-on-19-march-2013/; Hotnews, 20.3.2013; Jurnalul Național, 20.3.2012


25.03.2013, București. Moare, la Spitalul Floreasca, Alexandra Elena Pârsa, în vârstă de 23 de ani, din Vlădeni, Dâmbovița.

Împușcată în 23 martie de iubitul ei, un polițist, care apoi se sinucide, Alexandra intră în moarte cerebrală. Familia ei își dă acordul pentru prelevarea și donarea organelor sale altor pacienți care aveau nevoie de transplant. Întrebat de presă, Costel Pârsa, tatăl fetei, explică: „Noi suntem țigani, doamnă. Și așa suntem noi educați. Să împărțim cu alții ceea ce ne prisosește. [...] Fata mea iubea viața și acum nu mai poate să se bucure de ea. Am vrut să dăm altora posibilitatea asta: să trăiască ei, și prin ei, o să trăiască și fata mea.” Gestul familiei salvează alți trei oameni și declarațiile tatălui, preluate de presă, provoacă o puternică emoție în România, de altfel țara europeană cu cel mai mic număr de transplanturi de organe (în 2012, doar 500 de transplanturi, adică de cinci ori sub media europeană).

Evenimentul Zilei, 26.3.2013


26.03.2013, Craiova. Procurorii DIICOT efectuează 13 percheziții domiciliare și verificări la opt agenții de turism din Craiova pentru a destructura un grup infracțional organizat transfrontalier, specializat în traficul de migranți dinspre România spre Mexic, SUA și Canada.

60 de persoane sunt aduse la sediul DIICOT Craiova pentru audieri. În schimbul sumei de 8.000 de dolari per persoană, gruparea craioveană a recrutat circa 600 de persoane (romi din județele Dolj, Vâlcea și Mehedinți) cărora le promitea să le faciliteze trecerea frauduloasă a frontierei dintre Mexic și SUA. 300 dintre aceste persoane au putut fi identificate pe teritoriul SUA. Autoritățile române au colaborat timp de un an cu cele americane și canadiene pentru destructurarea acestei rețele.

Evenimentul Zilei, 26.3.2013; Adevărul, 26.3.2013; Realitatea 26.3.2013


08.04.2013. Are loc Ziua Internațională a Romilor, marcată de numeroase evenimente în țară.

La Sibiu, între 7 și 8 aprilie, are loc al VIII-lea Congres al International Romani Union, cu ocazia căruia participanții romi din mai multe țări îl aleg pe Florin Cioabă drept președinte al IRU. Printre vorbitori se numără și europarlamentarii Elena Băsescu și Corneliu Vadim Tudor. Noul președinte al IRU promite să lupte împotriva rasismului cu care se confruntă romii. De asemenea, tot în contextul Zilei Internaționale a Romilor, Romani CRISS sărbătorește 20 de ani de la înființarea organizației printr-o serie de evenimente desfășurate între 4 și 11 aprilie (precum recepția din 4 aprilie organizată cu ajutorul ambasadei SUA, la care participă circa 100 de persoane, personal diplomatic, reprezentanți ai societății civile, autorităților și mediului academic).

Adevărul, 8.4.2013


22.04.2013, București. Are loc conferința internațională „Strategii de incluziune a romilor – de la intenții bune la rezultate reale”, organizată de Reprezentanța Națiunilor Unite în România și Agenția „Împreună”.

Participă reprezentanți ai Guvernului României, Președinției, Comisiei Europene, ONU, diplomați la București, dar și reprezentanți ai organismelor care gestionează fonduri europene și ai ONG-urilor. Obiectivele conferinței sunt de a identifica și de a face schimb de practici pozitive, precum și de a reînnoi angajamentul autorităților pentru îmbunătățirea incluziunii sociale a romilor. László Andor, Comisarul European pentru Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune, subliniază necesitatea investițiilor în capitalul uman reprezentat de romi, iar Mariana Câmpeanu, Ministru al Muncii, subliniază necesitatea colaborării UE și României pentru a putea rezolva problema romilor, pornind de la educație care să conducă la dezvoltarea capitalului uman, în contextul finanțărilor europene pentru perioada 2014–2020. Sunt prezentate modele de bună practică și proiecte destinate romilor, implementate de autorități centrale și locale, ONG-uri și organizații internaționale.

Raportul de activitate pe anul 2013 al ANR


15.05.2013, Paris. În cadrul emisiunii satirice „Les Guignols de l’Info” difuzată de Canal +, regizorul român Cristian Mungiu (membru al juriului festivalului de film de la Cannes) este reprezentat ca un cerșetor cu tatăl în pușcărie, mama bolnavă și un bebeluș în grijă, cerându-i bani lui Steven Spielberg, președintele juriului, pentru o cameră de filmat. Chestionat de presa română, Mungiu răspunde că „nu este nevoie să dramatizăm, nefiind decât o emisiune de satiră care utilizează un stereotip care nu ne face plăcere – și cinste –, dar pe care nu îl putem anula cu drepturi la replică. Dacă ne afectează așa de mult ce cred alții despre noi, ar trebui să ne concentrăm mai degrabă asupra conținutului – asupra a ce avem de făcut încât asemenea stereotipuri să nu mai aibă obiect.”

Hotnews, 16.5.2013; http://www.paginademedia.ro/2013/05/video-cristian-mungiu-este-cersetorul-lui-spielberg-intr-o-emisiune-de-satira-de-la-canal/16.5.2013https://www.caleaeuropeana.ro/romania-cristian-mungiu-replica-la-parodierea-sa-e-vorba-doar-de-folosirea-intr-o-emisiune-de-umor-a-unui-stereotip-despre-romani/, 16.5.2013


29.05.2013, București. Nouă tentativă în Parlament de a impune termenul „țigan”. 

Deputații PNL Mircea Dolha și Grigore Crăciunescu depun la Comisia de revizuire a Constituției mai multe amendamente prin care propun obligativitatea votului, definirea familiei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie și interdicția ca alte minorități în afara celor care au rădăcini comune și atestate științific cu românii să poată folosi în titulatura oficială derivate ale etnonimului „român”. Cei doi deputați admit că propunerea îi vizează în special pe romi: „Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista și alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ține de românism. Pot apărea și alte minorități care să se intituleze nu știu cum. Nu e normal să se denumească și alții cu derivate din acest cuvânt”. Deputații susțin că termenul de rom ar fi folosit doar în România: „Cum se numesc țiganii în Ungaria, în Franța? Se numesc romi?” și „Toată lumea își poate spune cum vrea atâta timp cât nu deranjează pe cineva. Prea suntem terfeliți peste tot, […] prea suntem peste tot oaia neagră, trebuie să ne mai îndreptăm coloana vertebrală un pic.” Deputatul Nicolae Păun, liderul Partidei Romilor, declară propunerea drept absurdă, etnonimul „rom” este conform cu limba romani pe care romii o vorbesc, iar inițiativa se explică prin dorința celor doi deputați de a ieși în evidență. În 4 iunie, europarlamentarul PDL Elena Băsescu trimite o scrisoare comisarului european Viviane Reding prin care o informează asupra acestui amendament declarat un pas înapoi în privința incluziunii etnicilor romi și cere Comisiei Europene o mai atentă monitorizare pe acest subiect. În replică, cei doi deputați scriu și ei comisarului Reding și susțin că amendamentul lor nu i-ar viza neapărat pe romi.

Realitatea, 29.5.2013; România Liberă, 29.5.2013; Gândul, 20.5.2013; http://www.blogary.ro/stiri/dovada-ca-pnl-cocheteaza-cu-nazismul/29.5.2013Știrile PRO TV, 4.6.2013¸Adevărul, 12.6.2013

 

03-07.06.2013, Oradea. Are loc prima ediția a Olimpiadei Internaționale de Limbă Romani, organizată din partea Ministerului Educației de către prof. Gh. Sarău.

Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 385

 

12.06.2013, București. Mai multe organizații trimit o scrisoare deschisă Președinției, Guvernului, Senatului, Camerei Deputaților, Avocatului Poporului și Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care le solicită să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la inițiativa deputaților Dolha și Crăciunescu.

Argumentul este că statul nu poate interveni în reglementarea denumirii, inițiativa ducând la stigmatizarea membrilor acestei minorități, încalcă numeroase prevederi internaționale și Constituția României. În aceeași zi, trimit o scrisoare similară și către membrii Comisiei Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituției României, prin care cer respingerea amendamentelor propuse de comisie de către cei doi deputați. Printre semnatarii scrisorilor se numără reprezentanți ai unor organizații precum FILIA, E-Romnja, „O del Amenca”, Amare Rromentza, Fundația Desire, Uniunea Națională a Comunităților de Romi, Agenția „Împreună”, Asociația Pakiv România, Romani CRISS, Alianța Civică a Romilor din România, Romano Butiq, Amare Phrala, Roma Education Fund România, etc.

Scrisoare deschisă, 12.6.2013


18.06.2013, București. Președintele Traian Băsescu declară la o întâlnire cu femeile de succes organizată de revista „Business Woman” că, în actualul ritm de scădere demografică, România va avea 15 milioane de locuitori în 2030, iar structura etnică se va schimba întrucât romii sunt mult mai prolifici.

În final, Băsescu încurajează femeile să-și asume natalitatea inclusiv ca o misiune patriotică. Afirmațiile sunt criticate ca fiind discriminatorii împotriva femeilor în general și a romilor în mod special. Potrivit comunicatului de presă semnat de mai multe organizații precum Centrul FILIA, E-Romnja, Romano Butiq etc., președintele reduce umanitatea femeilor la corpuri re-producătoare de cetățeni pentru națiune și contribuie la perpetuarea stereotipurilor rasiste cu privire la femeile rome și la devalorizarea acestora prin contrapunerea femeilor non-rome de succes, a căror maternitate este dezirabilă, cu cele rome, văzute critic. Comunicatul de presă asociază afirmațiile președintelui inițiativelor privind sterilizarea femeilor rome de la începutul anului. În dimineața de 20 iunie, Asociația E-Romnja organizează un flash-mob în fața Palatului Cotroceni la care participă circa 20 de femei rome care poartă pancarte cu mesaje precum: „Cui i-e frică de uterul femeii rome?”, „Femei albe, femei rome, femei sărace. Solidaritate”, „Cartonaș roșu. Copiii – alegere, nu datorie. Femeile rome, cetățene”, „Președinte european, uterul meu nu e de competența ta” etc. La finalul acțiunii, acestea merg la Registratura Președinției, pentru a-și depune pancartele.

Hotnews, 20.6.2013; Comunicare personală Carmen Gheorghe


09.07.2013, Paris. Manuel Valls, ministrul francez de Interne, declară într-un interviu că taberele ilegale ale romilor originari din România vor fi în continuare demolate, iar aceștia expulzați, trebuind „să rămână în România sau să se întoarcă acolo”.

Afirmațiile sale vin la o zi după ce Christian Estrosi, primarul din Nisa, ceruse măsuri mai dure față de cei care ocupau terenuri ilegal. Luna iulie este caracterizată de tensiuni franco-române legate de problema imigranților romi în Franța și marchează și vizita în România a lui Jean-Marc Ayrault, premierul Franței, între 11 și 12 iulie. Autoritățile franceze cer omologilor români o mai mare implicare pentru rămânerea în țară a romilor. Victor Ponta declară la conferința de presă comună de la Palatul Victoria cu premierul francez: „Soluția pe termen mediu și lung pentru această problemă a integrării minorității rome revine României și soluția pe termen mediu și lung este integrarea aici, în România, a reprezentanților minorității rome. Evident, avem nevoie de colaborare, avem nevoie de sprijin pentru ca acest obiectiv pe termen mediu și lung să fie îndeplinit. Avem o colaborare excelentă în domeniul cooperării poliției pentru combaterea faptelor ilegale […] și suntem foarte convinși că, prin investiții în educație, în crearea de locuri de muncă, în condiții de viață mai bune, aici, în România, pentru reprezentanții minorității rome, putem avea rezultate pe termen lung”. Socialiștii francezi, partid de guvernământ, elaborează în iulie o lege care să faciliteze evacuarea taberelor ilegale. În 30 iulie, primarul Nisei revine cu noi propuneri de expulzare a romilor și cere ca România și Bulgaria să nu fie admise în spațiul Schengen în 2014.

Adevărul, 5.7.2013; 9.7.2013, 18.7.2013 

 

02.08.2013, Auschwitz, Polonia. Un grup de 80 de romi din România participă la comemorarea a 69 de ani de la gazarea a circa 3.000 de romi.

Acțiunea face parte din proiectul „In memoriam” derulat de Fundația Ruhama din Oradea, care organizează evenimentul în parteneriat cu organizații partenere din Europa. Astfel, ajung la Auschwitz peste 450 de romi din 15 țări în cadrul evenimentului „Dik I Na Bistar – Look and Don’t Forget – Privește și nu uita”. Scopul evenimentului este de a contribui la formarea memoriei colective și la conștientizarea și respectarea drepturilor omului.

Adevărul, 30.7.2013


08.08.2013, București. Moare, la vârsta de 66 de ani, Nicolae Gheorghe, reputat sociolog și unul dintre cei mai influenți activiști romi, atât în România, cât și la nivel internațional. Acesta a creat în 1993 Romani CRISS, una dintre cele mai importante organizații neguvernamentale rome din România și Europa, iar în 1999, ca semn al recunoașterii importanței sale, a fost numit responsabil pentru sinti și romi în cadrul ODIHR, funcție pe care a păstrat-o până în 2006. The Economist publică în 17 august un necrolog amplu și elogios la adresa lui.

https://nicolaegheorghe.ro/https://www.osce.org/odihr/104255, 9.8.2013; http://www.decatorevista.ro/nicolae-gheorghe-dor12/9.8.2013; The Economist, 20.8.2013; România Liberă, 21.8.2013


13-27.08.2013, Costinești. Are loc ediția a XXVII-a a Cursurilor de vară de limba și metodica predării limbii romani, organizate de prof. Gh. Sarăudesfășurate în cadrul parteneriatului dintre Reprezentanța UNICEF – MEN – Divers – Secția de limba romani a Universității din București, la Școala Costinești, cu participarea a 30 de cursanți.

Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 375


18.08.2013, Antalya, Turcia. Moare Florin Cioabă, lider al romilor căldărari sibieni, pastor penticostal și autointitulat rege al romilor.

Din aprilie 2013, ocupa și funcția de președinte al IRU, în care fusese ales în cadrul congresului IRU. Florin Cioabă este înmormântat la Sibiu în data de 23 august, în prezența a mii de oameni și a unor politicieni precum Corneliu Vadim Tudor (PRM), Mădălin Voicu și Codrin Ștefănescu (PSD). Spre surpriza generală, fiul mai mare, Dorin Cioabă, nu devine automat rege, ci, în urma tensiunilor cu fratele său, Daniel Cioabă, sunt amândoi încoronați: Daniel Cioabă ca rege al romilor din România, iar Dorin Cioabă ca rege internațional al romilor. Episodul decesului lui Florin Cioabă și a succesiunii sale sunt îndelung acoperite de presă, iar neînțelegerile dintre cei doi frați sunt tratate cu ironie, unii lideri romi distanțându-se de acest spectacol. Deputatul Mădălin Voicu vine cu inițiativa legislativă de a se interzice folosirea simbolurilor regalității pe teritoriul României, singura excepție rămânând Casa Regală oficială a României, reprezentată de Regele Mihai. Deputatul PSD precizează că a luat decizia din cauza scandalului succesiunii: „Acest circ denaturează imaginea romilor. Propun interzicerea tocmai pentru că eu, ca țigan, nu pot fi de acord cu această bătaie de joc.”

Evenimentul Zilei, 25.8.2013; România Liberă, 28.8.2013; Mediafax, 23.8.2013; Adevărul, 25.8.2013


25.08.2013, Băcioiu, jud. Bacău. Biserica ortodoxă a romilor din localitate este sfințită de Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, însoțit de un sobor de preoți. 

Biserica are hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și este cea mai mare biserică din România ridicată pentru romi. Piatra de temelie a fost pusă la 17 iulie 2010 de Episcopul Ioachim Băcăuanul, cu participarea lui Adrian Hrițcu, arhiepiscop al Franței și Europei Occidentale, care a și contribuit financiar la ridicarea bisericii. Preotul paroh este Vasile Arun Spiridon (37 de ani), etnic rom care slujește pentru cele 400 de familii de romi din localitate.

Ziarul de Bacău, 19.8.2013, 25.8.2013; Adevărul, 10.9.2013; https://www.parohiasfgheorghe.ro/la-sfintirea-catedralei-romilor-din-bacioiu, 25.8.2013

 

24.09.2013, Franța. Manuel Valls, ministrul francez de Interne, declară pentru postul de radio France Inter că problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserție socială, deoarece numărul celor care vor să se integreze în Franța este mic.

Potrivit acestuia, soluția realistă ar fi demolarea progresivă a taberelor ilegale și expulzarea locuitorilor lor în țările de origine unde ar trebui integrați: „este indicat ca romii să se întoarcă în România sau Bulgaria și pentru aceasta, Uniunea Europeană, împreună cu autoritățile bulgare și române, pot face în așa fel încât aceste populații să fie mai întâi integrate în țara lor”. În 25 septembrie, Valls este criticat de Comisia Europeană, iar alți miniștri și înalți oficiali ai partidului socialist de guvernământ îl critică pentru afirmațiile sale privind romii, dar acesta insistă că are dreptate. Numeroși primari ai marilor orașe din Franța susțin poziția lui Valls, iar 90% dintre cei 13.000 de respondenți la un sondaj comandat de „Le Figaro” se declară împotriva admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen. Lucrurile sunt agravate de apropierea alegerilor municipale la care politicienii francezi sunt sensibili. În 26 septembrie, Guvernul Franței confirmă oficial că se opune aderării României la Spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014. Refuzul Franței irită autoritățile române, iar opinia publică acuză guvernul socialist francez de ipocrizie întrucât a preluat argumentele și măsurile guvernelor conservatoare față de romi. Premierul Ponta vorbește despre apropiatele alegeri din Franța și despre problemele interne pe care autoritățile franceze încearcă să le rezolve pe spatele românilor. În plus, anunță intenția de a lua măsuri drastice împotriva cetățenilor români care comit infracțiuni în străinătate: „Sunt hotărât în perioada următoare să luăm niște măsuri drastice. Nu pentru romi, pentru toți românii care comit infracțiuni. Pedepsirea celor care ne fac de râs și îi fac de râs pe toți românii care lucrează în străinătate vreau să o facem”.

Adevărul, 24.9.2013, 25.9.2013, 26.9.2013, 27.9.2013; Reuters, 30.9.2013; Radio România Actualități, 26.9.2013; Revista 22, 8.10.2013


27.09.2013, Eforie Sud, Constanța. Sunt demolate 22 de barăci și case locuite de 90 de romi, aflate pe străzile Agricola și Al. Ioan Cuza.

Primăria susține că locul a devenit un focar de infecție, barăcile fiind construite abuziv pe domeniul public. Cei mai mulți locatari nu provin din Eforie și ar exista numeroase reclamații din partea vecinilor, toate acestea neconcordând cu statutul de stațiune balneoclimaterică. Pe locul respectiv urmau să fie construite locuințe sociale. Primăria declară că își dorește ca romii fără acte de Eforie să plece, revenind în localitățile de origine. Demolările intră rapid în atenția opiniei publice, mai ales că s-au întâmplat în anotimpul rece, mulți dintre evacuați erau copii, iar autoritățile locale nu le-au oferit alte locuințe. Reprezentanți ai organizațiilor rome, precum Romani CRISS, ANR intervin în favoarea romilor, iar CNCD se autosesizează. Avocatul Poporului anchetează acest caz și ajunge la concluzia că acțiunea de demolare era legală, dar că autoritățile locale nu au respectat drepturile omului întrucât nu le-au asigurat celor evacuați spații adecvate înainte de evacuare și demolare și nu au ținut cont de condițiile meteo nefavorabile și de faptul că mulți erau copii, femei și persoane bolnave care nu aveau unde să se adăpostească. Avocatul Poporului cere autorităților locale să asigure condiții de locuit rezonabile celor evacuați. În urma acestor presiuni, în 3 octombrie, Primăria Eforie oferă romilor cu buletin de Eforie cazare în clădiri dezafectate (școală și internat), dar condițiile sunt nesatisfăcătoare, lucru stabilit de DSP Constanța (clădirile nu erau racordate la utilități, curent, canalizare, apă curentă, pereții erau deteriorați, afectați de infiltrații și mucegai). În 16 iulie 2014, romii care fuseseră cazați în 3 octombrie în școală sunt relocați în opt containere modulare tip locuință de 16 mp, lipsite la momentul mutării de instalații sanitare de bază sau electricitate, aflate la periferia localității. Romii evacuați sunt reprezentați în justiție de Romani CRISS și, ulterior, de ERRC. La 1 iunie 2016, Tribunalul Constanța va admite în parte acțiunea introdusă de reclamanții romi, anulând decizia primarului din 19 septembrie 2013 de demolare și ordonând autorităților locale să acorde reclamanților locuințe sociale care să îndeplinească cerințele minime de viață.

Ziua de Constanța, 29.9.2013; Hotnews, 11.10.2013; Digi 24, 17.10.2013; https://www.replicaonline.ro/daca-ajung-la-cedo-romii-evacuati-la-eforie-ar-putea-primi-si-despagubiri-139042 14.10.2013https://www.replicaonline.ro/amenda-colosala-primita-de-primarul-din-eforie-din-cauza-unor-romi-evacuati-438117/service-worker.js?v=3, 15.7.2020; http://www.errc.org/uploads/upload_en/file/5323_file1_orasul-eforie-este-obligat-sa-plateasca-peste-%E2%82%AC430.000-pentru-evacuarea-romilor-in-2013.pdf, 8.7.2021; https://www.juridice.ro/513372/romania-la-cedo-cauza-pendinte-memet-si-altii-evacuare-fortata-lipsa-efect-suspensiv-si-posibila-discriminare-pe-motiv-de-origine-etnica-printre-altele.html, 29.5.2017


09.10.2013, București. ANR organizează, în Aula BCU „Carol I”, „Comemorarea Victimelor Holocaustului” în parteneriat cu DRI, ISPMN și PRPE.

Participă diplomați, reprezentanți ai instituțiilor publice centrale, ai mediului politic, cultural și istoric, experți în domeniu, precum și reprezentanți ai societății civile. Președintele ANR solicită autorităților române să intervină pe lângă Republica Moldova pentru a construi un monument al victimelor rome în Transnistria.

Comunicat de presă ANR; Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 286.


14-20.10.2013, Sibiu. Are loc Festivalul de Film Astra la care filmul „Valea Plângerii” despre deportarea romilor în Transnistria primește premiul pentru cea mai bună imagine.

Filmul este regizat de Mihai Andrei Leaha, Andrei Crișan, Iulia Hossu, produs de ISPMN și TRIBA Film și reconstituie soarta deportaților romi. Mărturiile supraviețuitorilor, intervievați în județul Dolj, sunt completate cu cele ale sătenilor ucraineni, martori ai deportării romilor. În 2014, filmul va primi alte câteva premii („Cel mai bun film” la Etnofilm Festival, Rovinj – Croația; „Premiul publicului” la Festivalul de Film Documentar și Drepturile Omului Verzio, Budapesta – Ungaria). Filmul este accesibil online (https://cinepub.ro/movie/valea-plangerii/).


15-16.10.2013, București. Se lansează în România ROMACT, noul program comun al Consiliului Europei și Comisiei Europene. Inițiativa își propune să ofere sprijin autorităților locale pentru accesare de fonduri europene pentru comunitățile de romi. De atunci, în cadrul programului ROMACT, sunt organizate anual cursuri și se oferă consultanță, inclusiv pentru îmbunătățirea participării romilor la nivel local.

Comunicare Călin Rus; https://coe-romact.org/; https://doxologia.ro/romact-va-fi-lansat-marti-romania


16.10.2013, Farsala, Grecia. Scandalul fetiței blonde suspectată că ar fi fost răpită de romi. 

În urma unui control de rutină, polițiștii greci observă o fetiță blondă la un cuplu de romi greci (Christos Salis și Eleftheria Dimopoulou), între aceștia neexistând vreo asemănare fizică. Testele ADN demonstrează inexistența rudeniei biologice. Explicațiile contradictorii date de cuplul rom întăresc suspiciunile polițiștilor care, suspectând că fetița a fost răpită și traficată, apelează la INTERPOL. Cazul devine cunoscut în întreaga lume, fiind preluat de mass-media internațională. Sunt primite mii de apeluri din întreaga lume cu privire la pretinsa identitate a fetiței și sunt identificate mai multe cazuri în care polițiștii primesc ponturi cu privire la așa-zișii copii furați. În Irlanda, de exemplu, sunt identificate două asemenea cazuri în interval de o zi. În 21 octombrie, copilul unor romi originari din România, stabiliți în Tallaght – Dublin, este ridicat de poliția irlandeză, în ciuda actelor de identitate arătate de părinți. În urma testelor ADN care atestă legătura biologică, copilul este redat familiei. La fel se întâmplă cu un alt copil din Athlone – Irlanda. Liderii romi avertizează asupra riscului reînvierii unor credințe arhaice cu privire la romi, precum acuza furtului de copii. Dezideriu Gergely de la ERRC declară că „nu toate comunitățile rome au pielea întunecată; sunt unii romi care au pielea deschisă și ochi verzi”. După aproape zece zile în care presa a creat o atmosferă de panică morală în întreaga lume, sunt identificați părinții biologici ai fetiței. Aceștia sunt romi bulgari care, lipsiți de posibilități materiale, acceptaseră să ofere fata cuplului de romi greci. Fetița rămâne în grija unei asociații grecești, autoritățile din Grecia renunță la a mai acuza cuplul grec de răpire de copii, dar îi condamnă la 18 și respectiv 24 de luni de închisoare cu suspendare pentru falsificare de acte și exploatare a minorilor (din cei 14 copii pe care aceștia îi declaraseră în acte, șase s-ar fi născut în mai puțin de 10 luni, de pe urma lor încasând sume semnificative sub forma ajutoarelor pentru copii).

The Guardian, 20.10.2013, 21.10.2013; Evenimentul Zilei, 22.10.2013; http://www.romea.cz/en/news/world/errc-urges-restraint-and-responsible-reporting-in-child-removal-cases, 22.10.2013; Evenimentul Zilei, 22.10.2013; Adevărul, 22.10.2013; Jurnalul Național, 22.10.2013; http://www.independent.ie/irish-news/courts/roma-family-delighted-after-girl7-confirmed-as-theirs-by-dna-tests-29694850.html, 23.10.2013; http://www.novinite.com/articles/154923/DNA+Test+Proves+%27Greek+Maria%27+Is+Bulgarian+Roma?fb_comment_id=fbc_1413260345569749_85346_1413336948895422#f1103fbc8be62c8, 25.10.2013


26.11.2013, Milano, Italia. Autoritățile italiene evacuează două tabere ilegale de barăci locuite de circa 600 de romi originari din România.

Adevărul, 26.11.2013


28.11.2013, București. Viitorul Muzeu al Culturii Romilor (Drumul Săbăreni nr. 101-125) găzduiește evenimentul de lansare a expoziției „Romi pentru România”, realizată de Asociația Romano Butiq și finanțată de ANR.

Expoziția recurge la fotografii, texte, înregistrări audio și video și își propune să evidențieze rolul important jucat de romi în istoria și societatea României, aspecte adesea ignorate de marele public. De asemenea, există ateliere de ucenicie cu meșteșugari romi și un concert de muzică lăutărească oferit de Taraful Leonard Iordache.

Invitație și programul Romano Butiq

 

18.12.2013, București. Are loc a șaptea ediție a Galei de excelență a romilor. 

În cadrul evenimentului organizat de ANR și PRPE, sunt premiate performanțele din acest an ale romilor în diferite domenii precum: sănătate, educație, sport, cultură etc. De exemplu, ministrul Mariana Câmpeanu înmânează premiul pentru secțiunea Proiecte Speciale organizației Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei pentru implementarea cu succes a programului de burse academice „Profesioniști romi in domeniul medical”. Alți oficiali oferă premii doamnelor Leslie Hawke și Maria Gheorghiu (pentru programul „Fiecare copil în grădiniță”/ Asociația OvidiuRo) și lui Ninel Petrache pentru Școala de teatru RomActor – un proiect educațional menit să promoveze teatrul în rândul elevilor de etnie romă. De asemenea, sunt premiate diferite programe și organizații (precum ROMED – Aurora Ailincăi și SASTIPEN – Daniel Rădulescu), personalități (precum Mihály Gábor, Rona Hartner, Vasile Ionescu etc) sau emisiunea „Și eu m-am născut în România”, filmul documentar „Povestea lingurii” etc.

Comunicare Călin Rus; https://partidaromilor.ro/premiile-galei-de-excelenta-a-romilor-acordate-de-demnitari-romani/https://coe-romed.org/articles/romed-awarded-european-initiative-year