Minoritatea romă 2000

 

02.2000, Târgu Mureș. Are loc prima Conferință Națională a romilor de credință apostolică (penticostală), la care participă peste 200 de pastori romi

Întâlnirea este condusă de pastorul Petru Rad, președintele Uniunii Asociațiilor Romilor Creștini Apostolici din Romînia. Sunt discutate problemele romilor penticostali, absența lăcașurilor de închinare și necesitatea construirii lor, precum și posibilitatea înființării unui cult al romilor din România. (Asul de Treflă, VIII (82), 2000, p. 12).

 

08.02.2000, București. Mădălin Voicu, deputat ales pe listele PR în 1996, devine membru al PDSR, dar rămâne și membru al PR (care, juridic, nu este partid, ci un ONG care poate participa la alegeri). (Franz Remmel, Die rumänischen Roma in Daten und Fakten, p. 126-127).

 

15-21.02.2000, București. Galeriile de Artă ale Municipiului București găzduiesc expoziția de pictură a artistului rom Eugen Sandu Raportoru

Vernisajul expoziției se bucură de prezența liderilor Partidei Romilor: Nicolae Păun, Mădălin Voicu, Gh. Ivan, C-tin Pădureanu etc. (Asul de Treflă, VIII (82), 2000, p. 16-17).

 

29.02.2000, București. Memorandumul MAE Nr. D2/1094 către Premierul Mugur Isărescu privitor la folosirea etnonimelor „rom"/ „țigan"

MAE propune folosirea cu precădere a termenului „rom" în paralel cu formulele alternative (Roma/Gypsies) în corespondența MAE cu organizațiile internaționale. Memorandumul consemnează creșterea gradului de conștientizare de către romi a propriei identități, reflectată și printr-o mai frecventă utilizare a termenului de rom, context în care, mai nou, și organizațiile internaționale au adoptat termenul de rom, în alternanță cu cel de țigan (ONU, Consiliul Europei, OSCE: Roma/Gypsies). Ca atare, MAE se declară fidel respectării dreptului fiecărui grup la auto-identificare, drept consacrat în documentele internaționale semnate și de România.

 

28.02.2000, Sibiu. Are loc un nou congres al romilor, organizat de Centrul Creștin al Romilor (Florin Cioabă)

Acesta este o continuare a întâlnirii de la Sibiu (16-18 decembrie 1999) și își propune realizarea unității politice a romilor (în jurul CCR), stabilirea strategiei electorale pentru alegerile locale și parlamentare și încheierea unor alianțe electorale. Tensiunile dintre Centrul Creștin al Romilor (Florin Cioabă) și Partida Romilor rămân mari. (Neo Drom. Revistă de cultură și informare a romilor, IV (11), 29.2.2000, p. 1; Franz Remmel, Die rumänischen Roma in Daten und Fakten, p. 127).

 

01.03.2000, București. Ordinul 3294 al Ministerului Educației Naționale

Ordinul se referă la sprijinirea accesului în învăţământul preuniversitar, colegii universitare de institutori şi universităţi a tinerilor romi. Inspectoratele Școlare Județene trebuie să elaboreze până în 31 martie 2000 planul de acțiune pentru combaterea excluderii socio-profe­sio­na­le a tinerilor care au abandonat învăţământul obligatoriu. În plus, colegiile pedagogice urmează să aloce câte cinci locuri distincte pentru romi, iar universitățile Bucureşti, „Al.I. Cuza" Iaşi, „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Craiova, Constanța urmau să aloce locuri subvenționate pentru romi. (Asul de Treflă, VIII (85), 2000, p. 23-24; Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 77).

 

08.03.2000, București. Jandarmeria Română și Partida Romilor semnează un protocol de parteneriat

Prin protocol stabilesc modul în care vor colabora pentru rezolvarea conflictelor între romi și restul populației. Astfel, protocolul prevedea crearea unor echipe speciale de negociatori, participarea unor reprezentanți ai romilor la acțiunile Jandarmeriei, invitarea reprezentanților Jandarmeriei la evenimentele organizate de Partida Romilor, întâlniri periodice pentru a se informa reciproc despre problemele de interes. (Asul de Treflă, VIII (82), 2000, p. 2; [http://www.penalreform.org/wp-content/uploads/2013/06/rep-2003-rroma-discrimination-ro.pdf).

 

16.03.2000, București. Consiliul Consultativ pentru problemele minorităților naționale din cadrul PDSR organizează seminarul „Romii - un partener"

Evenimentul are loc la Palatul Parlamentului, în prezența unor lideri PDSR precum Ion Iliescu, Hildegard Puwak, Mihai Mălaimare. Sunt prezentate concluziile unor studii sociologice, potrivit cărora numeroși romi nu dispun de acte de identitate, neputând beneficia de școlarizare și alte drepturi cetățenești, sunt afectați de incoerența politicilor sociale etc. Unii reprezentanți ai romilor, prezenți la seminar, țin să-și sublinieze neangajamentul politic și se arată critici față de PDSR, căruia îi reproșează ignorarea romilor cât s-a aflat la putere. În acest context, Vasile Ionescu, copreședintele subcomisiei pentru romi din cadrul Guvernului, se declară încrezător în şansele punerii în practică a programului pentru îmbunătăţirea situației romilor. (Național, IV (847), 17.3.2000, p. 5; Asul de Treflă, VIII (85), 2000, p. 8).

 

23.03.2000, București. În cadrul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Rasismului, organizația Romani CRISS organizează un marș

Aici manifestanții afișează pancarte cu îndemnuri la toleranță, interculturalitate și unitate. Marșul are loc pe traseul Dealul Mitropoliei - Piața Unirii - Piața Universităţii - Piaţa Romană - Piaţa Victoriei și este urmat, la sediul Romani CRISS (str. Buzești), de o conferință de presă la care se atrage atenția asupra discriminării romilor. (Național, IV (853), 24.3.2000, p. 5)

 

26.03.2000, Ploiești. La Sala Sporturilor are loc un miting organizat de Partida Romilor

La eveniment participă circa 3000 de romi. Liderii Partidei Romilor fac cunoscut Protocolul cu PDSR și își manifestă susținerea pentru PDSR și Ion Iliescu. Acesta este unul dintre numeroasele evenimente de acest fel organizate în această perioadă (îndeosebi martie-aprilie) de Partida Romilor în diferite localități: Târgu Frumos, Vaslui, Bacău, Brașov, Călărași, Constanța, Slobozia, Sebeș, Târgoviște, Pitești (7 aprilie), Cluj etc. Ca o constantă, romii sunt invitați să susțină în alegeri PDSR (lăudat spre deosebire de CDR căreia îi sunt aduse numeroase critici). (Asul de Treflă, VIII (84), 2000, p. 2, 6, 14, 19, 27-28).

 

28.03.2000. Deputatul Mugurel Vintilă, vice-președinte al Alianței pentru România declară într-un interviu ca este la curent cu planuri care ar fi fost concepute de oficiali vest-europeni de creare a unui stat al romilor în estul Europei

Potrivit deputatului ApR, cea mai potrivită pentru acest stat ar fi România unde ar urma să fie mutați romii din Cehia, Polonia și Ungaria. Politicianul critică implicarea politică a romilor și parteneriatele cu PDSR: „romii nu erau interesați de drepturi colective. Acum, încep să ceară acest lucru. Chiar în ultimele zile a avut loc o amplă manifestare la Bucureşti, dedicată problemelor rromilor, în care s-a vorbit insistent de integrare, de drepturi ş.a.m.d. Mai mult, se ştie ca lideri romi se înscriu pe capete sau îşi anunță sprijinul pentru PDSR? Pentru că ştiu ca va veni la putere și le poate oferi ceea ce îşi doresc: funcţii, mai mari sau mai mici, în conducerea statului." A doua zi, 29 martie 2000, Partida Romilor și Mădălin Voicu, președintele executiv al Parti­dei Romilor și membru marcant al PDSR, îl acuză pe Vintilă de rasism și politicianism și cer romilor să nu voteze ApR. În zilele următoare, Mugurel Vintilă afirmă că a făcut declarațiile în nume personal, iar ApR se delimitează de aceste afirmații considerate în neconcordanță cu opțiunile ApR pentru minorități. Pentru a contracara acuzele de rasism aduse de organizațiilor rome, ApR îl va convinge pe Gheorghe Răducanu (fostul deputat din partea romilor între 1990-1996) să intre în ApR (5 aprilie 2000). Răducanu declară că intenționează să lucreze în cadrul ApR la un program de integrare comunitara și educație civică a romilor, program, care s-ar întinde pe o perioada de 15-20 de ani. În plus, se afirmă că la viitorul Consiliu Național al ApR se va propune înfiinţarea unui secretariat pentru minorităţi la nivelul conducerii partidului, care să fie condus de Răducanu. (Național, IV (856), 28.3.2000, p. 4; Național, IV (857), 29.3.2000, p. 4; Național, IV (864), 6.4.2000, p. 4).

 

04, 18.06.2000. Au loc cele două tururi ale alegerilor locale, la care participă și nouă formațiuni rome

Numărul total de voturi înregistrat de romi este de 73.729 (pentru consilieri locali) și 97.888 (pentru consilieri județeni). Nu este ales niciun primar pe listele romilor, doar un număr relativ redus de consilieri locali. În funcție de numărul de voturi obținut de aceste formațiuni, ordinea pentru primele cinci este următoarea: Partida Romilor (52.854), Alianța pentru Unitatea Romilor (9.510), Centrul Creștin al Romilor (9.073), Comunitatea Etniei Romilor (1.435), Uniunea Romilor din Județul Constanța (533) etc. Astfel, pe listele Partidei Romilor sunt aleși 160 de consilieri locali, de la Centrul Creștin al Romilor - 33 de consilieri locali, Alianța pentru Unitatea Romilor - 22 de consilieri locali, iar Comunitatea Etnica a Romilor - un consilier. (Asul de Treflă, VIII (84), 2000, p. 10-13; Aven Amentza, XI (12-13), 2000, p. 4; comunicare Cătălin Manea; Franz Remmel, Der Turm zu Babel, p. 87).

 

22-24.06.2000, Sinaia. Are loc seminarul Rolul femeii în viață politică, socială și culturală, organizat de PER, în colaborare cu Partida Romilor

Invitați sunt Mona Muscă, Mariana Stoica, Rodica Stănoiu (membre ale Parlamentului), Livia Plaks (director executiv al PER) și Nicolae Păun. Sunt dezbătute problemele legate de educație, obiceiuri și tradiții și impactul avut asupra femeilor rome. Se fac îndemnuri către femeile rome de a se implica în politică pentru a-și putea schimba poziția în societate. (Asul de Treflă, VIII (84), 2000, p. 6, 15-18).

 

24-28.07.2000, Praga. Are loc al V-lea Congres Internațional al Romilor, organizat de International Roma Union (IRU)

Sunt aleși Emil Sćuka din Cehia - președinte și Stanislaw Stankiewicz din Polonia - prim-vicepreședinte al IRU. Și reprezentanții romilor din România obțin functii de conducere: Florin Cioabă, președintele Centrului Creștin al Romilor, este ales vicepreședinte IRU, Emilian Niculae devine vicepreședinte al Parlamentului Internațional al Romilor, iar Iulian Rădulescu, membru al Curții de Justiție. (Romano Lil. Buletin informativ al Asociației Romani CRISS., I (1), 2000, p. 12; Asul de Treflă, IX (95), 2001, p. 24; Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 76; Franz Remmel, Alle Wunder dauern drei Tage, p. 110, 118).

 

31.08.2000, București. Guvernul emite Ordonanța de Urgență nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare

Potrivit Ordonanței, prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex sau orientare sexuală, apartenență la o categorie defavorizată sau orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea sau înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice". Eliminarea discriminării urmează realizată prin instituirea unor acțiuni afirmative pentru protejarea grupurilor defavorizate și prin sancționarea comportamentului discriminatoriu. În plus, Ordonanța prevedea constituirea în termen de 60 de zile de la publicarea ordonanței în MO a unui Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, aflat în subordinea Guvernului. Acest Consiliu se va înființa însă mult mai târziu. (http://www.dreptonline.ro/legislatie/og_137_2000_prevenire_sanctionare_forme_discriminare_republicata.php).

 

15-16.09.2000, Târgu Mureș. Project on Ethnic Relations și OSCE organizează un seminar consacrat comportamentului electoral al romilor din România

Participă reprezentanți ai autorităților, jurnaliști și lideri romi (Nicolae Păun, Gheorghe Ivan, Florin Cioabă, Dumitru Ion-Bidia, Emilian Niculae, Rudolf Moca, Costel Bercuș, Andrzej Mirga) etc. Sunt analizate cauzele pentru care romii, deși numeroși, nu dispun decât de o slabă reprezentare în Parlament. Liderii romi prezenți la întâlnire discută despre modalități de educare și informare a votanților romi și despre propriile strategii electorale (alianțe cu alte formațiuni rome sau cu principalele partide). În cele din urmă, după dezbateri îndelungate, liderii romi se decid să participe împreună în alegeri pentru a avea propriul grup parlamentar. Această întâlnire va fi urmată de un nou seminar (26-28 octombrie) la Predeal pentru o analiză la zi a situației electorale a romilor. (PER Roma and Elections in Romania. September 2000, Targu Mures, Romania. October 2000, Predeal, Romania).

 

26-28.10.2000, Predeal. PER-SUA organizează un nou seminar despre impactul avut de massmedia asupra participării organizațiilor rome la alegerile parlamentare

Participă la seminar reprezentanți ai organizatorilor (PER), ai mai multor ziare și televiziuni și lideri romi (Nicolae Păun și Gheorghe Ivan - Partida Romilor; Florin Cioabă - Centrul Creștin al Romilor; Dumitru Ion-Bidia și Daniel Vasile - Comunitatea Etniei Romilor; Gheorghe Răducanu și Emilian Nicolae - Alianța pentru Unitatea Romilor; Costel Bercuș și Ciprian Necula-Romani CRISS). Acesta este o continuare a seminarului de la Tg Mureș (15-16 septembrie) și ar fi trebuit să analizeze felul în care presa a perceput intenția liderilor romi de a participa în alegerile parlamentare pe o lista comună pentru a-și forma un grup parlamentar. Între timp, însă, înțelegerea electorală din septembrie a fost încălcată. Reprezentanții Partidei Romilor consideră alianța cu PDSR a fi realistă și apreciază ca romii încă nu pot trece singuri de pragul electoral de 5%, reprezentanții Comunității Etniei Romilor sunt în negocieri cu Theodor Stolojan (PNL), Centrul Creștin al Romilor (Florin Cioabă) anunță că depun liste electorale în 20 de județe, iar liderii Alianței pentru Unitatea Romilor anunță că vor susține Partida Romilor pentru Camera Deputaților, PDSR pentru Senat și pe Ion Iliescu la alegerile prezidențiale. (PER, Roma and Elections in Romania. September 2000, Târgu Mureș, Romania. October 2000, Predeal, Romania).

 

27.10.2000, București. Conferința de presă a generalului Mircea Chelaru, seful Marelui Stat Major al Armatei Române

Acesta convoacă o conferință de presă în care își surprinde audiența prin criticile aduse restructurării armatei (necesare pentru integrarea în NATO). În plus, afirmă că CSAT protejează activitatea grupurilor mafiote din Dobrogea și Oltenia, contribuind astfel la enclavizarea României. Impresia lăsată este că s-ar referi la constituirea unei enclave „țiganesti" în Oltenia. În 31 octombrie 2000, își dă demisia din funcția de sef al MStM. Ulterior, în 2002, Mircea Chelaru devine președinte al PUNR. Tot în 2002, într-un interviu, repetă ideile referitoare la pretinsa enclavizare a Olteniei de către romi: "Da, e ade­vărat, la vre­mea respectivă aveam infor­maţii precise despre enclavizarea sudu­lui Olteniei, şi nu numai, de comunităţi compacte de romi, cu implicarea unor structuri de tip mafiot. Pe vreme de pace, rolul armatei e acela de a produce starea de descurajare. Tocmai în acest sens am convocat acea conferinţă de presă, pentru a descuraja, pentru a atrage atenţia acelor structuri că se ştie despre ele şi că există modalităţi de anihilare a lor."(Libertatea, 3.3.2002, p. 1-3; https://deveghepatriei.wordpress.com/2011/06/30/elitele-intunecate-au-impartit-europa-din-anul-1989/)

 

08.11.2000, este publicat raportul Comisiei Europene cu privire la progresul înregistrat de România în direcția integrării europene

Romii sunt văzuți a fi în continuare victimele discriminării, iar dezinteresul guvernului pentru rezolvarea acestor probleme și insuficienta finanțare a Oficiului Național pentru Romi sunt criticate, mai ales că, se subliniază, acordul de parteneriat considera elaborarea unei strategii guvernamentale pentru romi a fi o prioritate pentru România. Totuși, în privința romilor, Raportul apreciază inițiativa Ministerului Educației de acordare a unor locuri speciale pentru romi în sistemul de învățământ și Ordonanța 137/2000 privind prevenirea și sancționarea discriminării. (Regular Report from the Commission on Romania's Progress towards Accession, 2000, p. 22-24).

 

09.11.2000, București. Guvernul emite Ordonanța de Urgență nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase în România

Ordonanța permitea celor cărora le fusese confiscat abuziv aurul (aici intrând și numeroși romi foști nomazi) să solicite restituirea obiectelor din metal prețios sau contravaloarea lor. Totuși, o lună mai târziu, noul guvern condus de Adrian Năstase suspendă aplicarea Ordonanței până la trecerea ei prin Parlament. Ordonanța 190/2000 va fi aprobată abia prin Legea 261 (13 mai 2002). (http://www.legex.ro/OUG-190-2000-21676.aspx ; Libertatea, 8.11.2000, p. 2; Romano Lil. Buletin informativ al Asociației Romani CRISS, IV (1), 2002, p. 12-13).

 

26.11.2000. Au loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Nicolae Păun, candidatul propus de Partida Romilor, devine membru al Camerei Deputaților

Ulterior, Nicolae Păun va fi ales ca președinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților. Mădălin Voicu, fostul deputat din partea Partidei Romilor (1996-2000), candidează în noiembrie 2000 pe listele PDSR și devine senator, păstrându-și și calitatea de președinte de onoare al Partidei Romilor. (Franz Remmel, Der Turm zu Babel, p. 88-90; Asul de Treflă, VII (90), 2000, p. 3-4).

 

14-17.12.2000, Mamaia (Constanța). Are loc Adunarea Generală a PR

Organizată la hotelul "Parc" din Mamaia, Adunarea se bucură de prezența a circa 280 de reprezentanți ai romilor, printre care și Vasile Ionescu (președintele organizației Aven Amentza și referent la Ministerul Culturii), Costel Bercuș (Romani CRISS) și Maria Ionescu (Agenția „Împreună"). Nicolae Păun este felicitat pentru alegerea ca deputat, iar Gheorghe Răducanu, demisionat în urmă cu patru ani de la conducerea PR, își declară sprijinul pentru PR. În urma noilor alegeri, Păun este reconfirmat ca președinte al PR. Din Biroul Permanent Executiv, alături de Nicolae Păun, mai fac parte Gh. Ivan (secretar general), C-tin Pădureanu (președinte executiv), Nicolae Haliu (prim vicepreședinte) și Gh. Răducanu (vicepreședinte și purtător de cuvânt al PR). Mădălin Voicu este ales ca președinte de onoare al PR. (Asul de Treflă, VII (91), 2000, p. 2-7).