Minoritatea romă 2011
06.01.2011, București. Romani CRISS depune o plângere la CNCD împotriva deputatului Silviu Prigoană, a Academiei Române, a lui Ionel Haiduc și a lui Eugen Simion cu privire la propunerea legislativă pentru schimbarea terminologiei de „rom” în „țigan”.
România Liberă, 3.3.2011
10.01.2011, București. Monitorul Oficial publică Legea Educației Naționale, care, în art. 50, alin nr. 3, prevede sancționarea segregării școlare a copiilor în clase cu cerințe educaționale speciale:
„Diagnosticarea abuzivă a copiilor pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, apartenența la o categorie defavorizată, precum și de orice alt criteriu, fapt ce determină includerea lor în clase cu cerințe educaționale speciale, se sancționează.” Această prevedere fusese solicitată de Romani CRISS, de ONG-urile reunite în Alianța Civică a Romilor din România și de grupul de experți din cadrul Reprezentanței UNICEF România.
Monitorul Oficial, 10.1.2011; Raport de activitate pe anul 2011 al Romani CRISS; comunicare Magda Matache
27.01.2011, Berlin. La manifestările din Bundestag, consacrate Zilei Internaționale a Victimelor Holocaustului, participă pentru prima oară reprezentanți ai comunităților rome și sinti.
Ziua eliberării lagărului de la Auschwitz este comemorată în Parlamentul german din 1996 și a fost declarată Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului în 2006. În prezența cancelarului Angela Merkel și a lui Norbert Lammert, președintele Bundestag-ului, Zoni Weisz, reprezentant al minorității Sinti și el însuși supraviețuitor al Holocaustului, ține o cuvântare: „Discriminarea nu e nimic nou pentru romi. Suntem urmăriți și persecutați de sute de ani. De aceea nu am avut niciodată șansa de a ne construi o viață normală, o profesie, de a merge la școală”. În plus, el amintește și de tensiunile recente și atacurile la adresa romilor în țări precum România, Bulgaria, Franța și Italia.
Deutsche Welle, 27.1.2011; Adevărul, 27.1.2011; comunicare Iulian Stoian
27.01.2011, Strasbourg. Președintele Traian Băsescu declară că România se află la finalul Strategiei pentru Integrarea Romilor, care a fost valabilă între 2000–2010, și că în primăvara 2011 va fi lansată o nouă strategie pentru 2011–2015, care să accelereze integrarea romilor.
Mediafax, 27.1.2011
Februarie 2011, București. La Facultatea de Științe Politice a SNSPA începe proiectul „Construcția și implementarea unui program doctoral inovator interdisciplinar cu privire la problematica romilor”.
Proiectul este finanțat POSDRU (107/1.5/S/82729), îl are ca manager pe profesorul Vintilă Mihăilescu și durează trei ani (până în decembrie 2013), timp în care zeci de doctoranzi, mulți dintre ei romi, abordează diferite teme privind problematica romă. Tot în 2011 își începe activitatea la SNSPA și Centrul de Resurse, Documentare și Cercetare cu privire la Problematica Romilor, care are ca scop organizarea de activități de documentare, cercetare-dezvoltare, consultanță și expertiză în problematica romilor.
02.02.2011, Bruxelles. Sesiunea plenară a Parlamentului European debutează printr-o declarație a președintelui PE, Jerzy Buzek, de recunoaștere oficială, de către Uniunea Europeană, a genocidului împotriva romilor comis în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Urmează intervenții ale reprezentanților grupurilor politice din PE. Europarlamentarii PDL Elena Băsescu și Cristian Preda subliniază nevoia de recunoaștere a genocidului romilor și importanța introducerii acestei istorii în curriculumul școlar. Europarlamentarul ALDE Renate Weber apreciază că acest important gest de recunoaștere trebuie urmat de măsuri concrete, atât la nivelul Uniunii, cât și al statelor membre, această istorie trebuind promovată în rândul cetățenilor europeni: „Până când societatea europeană nu va înțelege că avem o datorie istorică față de această populație, nu vom reuși să implementăm cu adevărat campaniile de combatere a rasismului și nici nu vom avea succes cu strategiile naționale sau europene de incluziune a romilor”.
România Liberă, 9.2.2011
02.02.2011, București. Membrii comisiilor senatoriale pentru drepturile omului și egalitatea de șanse, reuniți în ședința comună, discută inițiativa lui Silviu Prigoană de înlocuire a denumirii „rom” cu „țigan”.
Senatorii PNL Puiu Hașotti și Emilian Frâncu susțin că denumirea de țigan nu este jignitoare, cea de „rom” nefiind acceptată de membrii comunităților. Li se alătură senatoarele PSD Lia Olguța Vasilescu și Elena Mitrea, pe când senatorul UDMR Frunda susține opusul. În cele din urmă, majoritatea membrilor comisiei senatoriale votează în favoarea proiectului legislativ, susținând că prin adoptarea acestei modificări s-ar îndrepta o eroare care a contribuit la întreținerea confuziei făcute între români și romi. Lideri ai organizațiilor rome se declară ultragiați și anunță reluarea protestelor, iar Active Watch solicită președintelui României, președinților Senatului și Adunării Deputaților, precum și Avocatului Poporului, ca, în cazul adoptării acestui proiect de lege, să sesizeze Curtea Constituțională pentru a se pronunța asupra constituționalității lui. La 9 februarie, Senatul respinge proiectul de lege depus de Silviu Prigoană cu 51 de voturi pentru, 27 de voturi împotrivă și cinci abțineri. Decizia finală aparține deputaților.
Evenimentul Zilei, 2.2.2011; Mediafax, 2.2.2011; România Liberă, 2.2.2011; Revista 22, 2.2.2011; ActiveWatch, 2.2.2011; Adevărul, 9.2.2011; Evenimentul Zilei, 9.2.2011
10.02.2011, București. Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Asociația Romilor „Egalitate de Șanse” și Asociația ACCEPT acuză rasismul față de romi din DEX, de care s-ar face responsabile Academia Română și Institutul „Iorgu Iordan” și cer CNCD să constate fapta de discriminare și sancționarea celor două instituții, obligându-le să-și prezinte scuze publice.
În plus, cer modificarea definiției „țigan” din DEX, mai precis explicația atașată substantivului „țigan”: „Epitet dat unei persoane cu apucături rele” și menționarea caracterului peiorativ al definiției. Organizațiile rome susțin că cele două instituții responsabile de DEX se fac vinovate de promovarea unor stereotipuri negative față de romi. În iulie 2011, CNCD recomandă Academiei Române menționarea sensului peiorativ al termenului „țigan”.
Evenimentul Zilei, 10.2.2011; Jurnalul Național, 12.2.2011
20.02.2011, București. Cu ocazia celebrării a 155 de ani de la dezrobirea romilor, două organizații rome, „Amare Rromentza” (Delia Grigore și Mihai Neacșu) și Comitetul European al Romilor Krisinitori (Florin Motoi), anunță că au demarat un proiect pentru construirea în centrul Bucureștiului a Monumentului Dezrobirii Romilor, care urmează să fie realizat de către sculptorul rom Marian Petre.
Locația dorită este în zona străzilor Căldărari, Șelari, Covaci, considerate a fi relevante pentru meșteșugurile tradiționale ale romilor. Prețul este estimat la 300.000 de euro, cea mai mare parte a sumei se dorește strânsă din contribuțiile romilor. Mihai Neacșu declară că „renașterea identității rromilor începe dinspre cunoașterea și asumarea istoriei”. Se speră că monumentul va fi realizat în cursul anului 2011. La Ministerul Culturii are loc o masă rotundă despre robie organizată de CNCR și de Ministerul Culturii, la care participă, printre alții, și Nicolae Gheorghe, Gabriel Alexandrescu și Gheorghe Sarău. Și în țară au loc evenimente cu ocazia acestei zile. La Timișoara, zeci de romi participă la un marș organizat de Asociația Femeilor Țigănci „Pentru Copiii Noștri”, în parteneriat cu Asociația „Parudimos”, Muzeul Satului Bănățean și Universitatea de Vest. După depunerea unei coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, evenimentul continuă cu dezbateri despre semnificația dezrobirii romilor.
România Liberă, 21.2.2011, Evenimentul Zilei, 22.2.2011; Gh. Sarău, Borne bibliografice, p. 135
01.03.2011, București. La CNCD au loc audieri privind plângerea depusă de Romani CRISS în 6 ianuarie 2011 împotriva deputatului Silviu Prigoană, a Academiei Române, a lui Ionel Haiduc și a lui Eugen Simion cu privire la propunerea legislativă pentru schimbarea terminologiei de „rom” în „țigan”.
Avocatul Marian Mandache de la Romani CRISS declară că: „inițiativa deputatului Prigoană, susținută de Academia Română, are un caracter vădit abuziv și discriminatoriu, motiv pentru care, în opinia noastră, legislația națională și cea europeană impun constatarea și sancționarea contravențională a pârâților. Discriminarea romilor a devenit foarte răspândită, atât în România, cât și în alte state europene, iar instituțiile abilitate au obligația de a aplica legea în mod imparțial, pentru a repara prejudiciile cauzate și pentru a descuraja asemenea manifestări pe viitor.”
Comunicat de presă Romani CRISS, 1.3.2011
07.03.2011, București. Agenția „Împreună”, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială – CEDS și Asociația pentru Dezvoltare și Incluziune Socială – ADIS organizează prima ediție a Galei Femeilor Rome „Privește-mă așa cum sunt!”.
Gala este inițiată de un grup de femei rome care lucrează în organizațiile rome Agenția „Împreună”, CEDS și ADIS și își propune să crească vizibilitatea femeilor rome care, prin munca lor în diferite domenii, contribuie la ameliorarea comunităților de romi. Sunt premiate mai multe femei rome pe diferite secțiuni: inspectoare școlare, profesoară limba romani, educatoare/ învățătoare, mediatoare școlare, sănătate – personal medical, mediatoare sanitare, muncă, antreprenoriat, dezvoltare comunitară, juridic – poliție, mass-media, participare politică, participare publică, cultură. De asemenea, organizatorii oferă o distincție specială către Paulina Vasile, supraviețuitoare romă a deportărilor în Transnistria. Gala Femeilor Rome a fost organizată cu sprijinul DRI.
Evenimentul Zilei, 8.3.2011; https://www.youtube.com/watch?v=fCvbmJ2N1Pg, 28.2.2012
09.03.2011, București. Guvernul României aprobă Memorandumul cu tema „Linii directoare privind incluziunea romilor pentru perioada 2011–2020”, cuprinzând obiectivele și direcțiile de acțiune.
Una dintre prevederile Memorandumului este ca ANR să finalizeze Strategia Națională pentru incluziunea romilor până în 15 aprilie 2011. Acest lucru nemulțumește, mai ales că prima întâlnire a grupului interministerial are loc abia în 29 martie. În 30 martie, Romani CRISS se adresează Comisiei Europene atrăgând atenția asupra faptului că decizia Guvernului este contraproductivă, nu oferă transparență și nu permite ameliorarea Strategiei. Romani CRISS critică absența unor consultări reale și superficialitatea ANR în a le organiza doar de formă și dă ca exemplu întâlnirea organizată de ANR în 22 noiembrie, ocazie când membrii societății civile au putut observa numeroase erori (documente copiate din vechea Strategie pentru romi, propuneri care nu țineau cont de noul context etc). Romani CRISS cere CE să se asigure că Guvernul României va permite consultări reale cu organizațiile rome. Pe aceeași linie, în 8 aprilie 2011, Romani CRISS cere Guvernului României să lanseze în dezbatere publică Proiectul Strategiei guvernamentale aflat în lucru, amintind că în perioada 1996–2000 Guvernele României au inclus reprezentanți ai societății civile rome în procesul de elaborare a viitoarei Strategii, adoptate de Guvern prin Hotărârea 430/2001. În cele din urmă, astfel de consultări devin posibile, iar în august Romani CRISS și alte organizații rome depun Propuneri de revizuire a proiectului Strategiei Guvernului României.
Plângere a Romani CRISS către CE, 30.3.2011; Plângere a Romani CRISS către Guvernul României, 8.4.2011
11.03.2011, București. Parlamentul României adoptă Legea nr. 28 privind comemorarea dezrobirii romilor din România.
Potrivit acesteia, se comemorează dezrobirea romilor din România, la data de 20 februarie a fiecărui an, iar „Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material și financiar organizarea de manifestări publice și de acțiuni social-culturale dedicate comemorării acestei zile.”
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/126798
23.3.2011, București. La Green Hours, are loc premiera piesei de teatru „Declar pe proprie răspundere”, scrisă și interpretată de actrița romă Alina Șerban.
Conceput sub forma de one-woman show, spectacolul impresionează publicul prin concizie și produce revelația unei actrițe carismatice. În ciuda dificultăților extreme (familie sărăcită, Șerban ajungând într-un centru de plasament), actrița reușește să primească o bursă pentru a studia teatru la New York University Tisch School of the Arts. Între 2011 și 2012 va face un master la Royal Academy of Dramatic Art în Londra, iar ulterior va scrie mai multe scenarii și va juca în numeroase alte piese de teatru și filme, cu succes la public și jurii. În 2016, Alina Șerban scrie piesa de teatru „Marea Rușine” pe care o și regizează și în care joacă. Aceasta tratează subiectul robiei romilor în spațiul românesc.
Mediafax, 23.3.2011; https://www.dor.ro/alina-serban-identitate/ 14.6.2011; https://viitorulromaniei.ro/2015/02/17/din-mahalaua-teilor-pe-marile-scene-ale-londrei-incredibilul-drum-al-alinei-serban-actrita-roma/, 17.2.2015; https://en.wikipedia.org/wiki/Alina_%C8%98erban; https://www.galasocietatiicivile.ro/stiri/incluziune-sociala/seara-de-povesti-rome-spectacol-lectura-marea-rusine-povesti-nespuse-untold-stories-15840.html
05.04.2011. Comisia Europeană adoptă documentul “EU Framework for National Roma Integration Strategies up to 2020”.
Prin aceasta, statelor membre li se cere ca până la sfârșitul anului 2011 să adopte sau să-și revadă strategiile naționale privindu-i pe romi. Documentul este considerat extrem de important întrucât e gândit să determine o implicare coerentă și puternică în favoarea romilor atât la nivel supranațional european cât și la nivelul fiecărui stat în parte.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52011DC0173&from=hu
Iulius Rostas, A Task for Sisyphus. Why Europe’s Roma Policies Fail, p. 147-216
05.04.2011, București. Camera Deputaților respinge proiectul de lege al lui Prigoană cu 229 de voturi din 277.
Hotnews, 5.4.2011
08.04.2011. Au loc diferite evenimente pentru celebrarea Zilei Internaționale a Romilor.
De exemplu, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” organizează un concert al formației Mahala Rai Banda în curtea Facultății de Drept a Universității București și un flash-mob prin care comemorează victimele rome ale Holocaustului. Romani CRISS organizează un eveniment public în Parcul Lunca Florilor din București, unde participanții se pot informa în legătură cu proiectele ONG-urilor rome, recensământ sau istorie, solicită asistență juridică, cumpără produse de la târgul meșteșugarilor romi și admiră operele pictorului rom Eugen Raportoru. Evenimentul debutează cu imnul romilor „Gelem, gelem” și cu recitaluri de muzică pop și clasică susținute de tineri romi, urmate de momente artistice realizate de elevi de la școli din București și Ilfov, mesaje de susținere ale unor invitați precum Mark H. Gitenstein, ambasadorul SUA, concerte susținute de Mihai Mărgineanu, Hara, Jean de la Craiova etc.
Raport de activitate pe anul 2011 al Agenției „Împreună”; Raport de activitate pe anul 2011 al Romani CRISS
22-24.06.2011, Sibiu. Are loc „Întâlnirea tehnică de lucru pentru definitivarea instrumentarului de Recensământ”.
Reprezentanții Romani CRISS vin cu o serie de comentarii și recomandări privind definirea conceptelor de „etnie” și „limba maternă”, posibilitatea exprimării apartenenței simultane la două grupuri etnice, instruirea recenzorilor din zonele locuite de romi pentru a trata cu respect respondenții și implicarea unor persoane de etnie romă în procesul de recenzare, în special în zonele cu populație romă numeroasă. Ca urmare, INS recomandă Comisiilor Locale de Recensământ utilizarea recenzorilor de etnie romă în comunitățile rome.
Raport de activitate pe anul 2011 al Romani CRISS
30.06.2011, Baia Mare. Primăria emite autorizația de construire a unui zid înalt de 180 de cm și lung de 89 de metri, care să separe o șosea de două blocuri ale primăriei locuite de romi.
Primarul susține că zidul ar reduce numărul accidentelor la care ar fi expuși copiii romi din blocurile respective, venind chiar în întâmpinarea dorințelor locuitorilor. Pe de altă parte, anunță montarea de camere video și amplasarea unui post de poliție. Romani CRISS, Asociația „Șanse Egale” și Amnesty International dau publicității o scrisoare deschisă prin care susțin că măsura are ca efect „ghetoizarea și umilirea romilor”, iar președintele CNCD, Asztalos Csaba, anunță că instituția s-a autosesizat în acest caz, cerând suspendarea construirii zidului. Știrea despre construirea acestui zid este preluată de numeroase ziare din țară și străinătate.
Hotnews, 30.6.2011
08.08.2011, București. Maximilian Katz, președintele Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului, se adresează către „Iorgu Iordan”, Institutul de Lingvistică al Academiei Române, și CNCD, solicitând modificarea descrierii termenului „jidan” din DEX (ediția 2009).
Potrivit lui Katz, în loc ca termenul „jidan” să fie descris ca peiorativ, el apare doar ca „familiar”, lucru care legitimează antisemitismul. Aceleași afirmații le face și într-un interviu dat Associated Press. Csaba Asztalos, președintele CNCD, declară că „cererea este justificată” și face o paralelă cu termenul „țigan” pe care îl declară peiorativ. În 10 august, Institutul de Lingvistică admite că termenul „jidan” trebuie descris ca peiorativ și atribuie această modificare nedorită unei erori, înlocuindu-se din greșeală indicația „popular și peiorativ”, cum apărea în edițiile mai vechi, cu indicația „familiar”. În următoarele zile, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” transmite o scrisoare deschisă Institutului „Iorgu Iordan”, prin care îi solicită să respecte recomandarea CNCD privind rectificarea imediată a termenului „țigan” în DEX, consemnând „caracterul peiorativ al cuvântului «țigan» atunci când acesta din urmă este folosit pentru a denumi o persoană care aparține minorității rome și să specificați că folosirea acestui cuvânt nu este recomandată deoarece este considerat ofensator (discriminează împotriva minorității rome), […] să definiți minoritatea națională în dreptul cuvântului «rom», care va deveni astfel termenul de referință (termenul principal) în locul cuvântului «țigan»”. Semnatarii își rezervă dreptul de a merge în instanță dacă modificarea nu se produce într-un termen rezonabil. Solicitarea este susținută de mai multe organizații precum Amphitheatrrom, Divers, Sastipen, Fundația Soros România, DRI, Institutul Intercultural Timișoara, Liga Proeuropa, Policy Center for Roma and Minorities, REF Budapesta, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului din România etc. În replică, vicepreședintele Academiei, Marius Sala, anunță că un nou tiraj al DEX va apărea în curând și va conține modificările solicitate.
Hotnews, 8.8.2011; Realitatea, 9.8.2011; România Liberă, 11.8.2011; Observatorul Cultural, 20.8.2011; Jurnalul Național, 21.9.2011
17.08.2011, București. Romani CRISS, cu sprijinul Ambasadei Olandei, lansează campania de informare „Declară-ți etnia și povestea ta va fi una mai bună!”
Reprezentanții organizației declară că datele recensământului din 2002 (535.000 romi) sunt neverosimil de mici și disponibilitatea scăzută de a se declara ca romi se datorează fricii de discriminare, chiar de deportare. În plus, se speră că prin informare, creșterea numărului romilor ar determina o mai mare atenție a autorităților față de problemele romilor, folosirea limbii romani în localitățile cu mai mult de 20% etnici romi etc. Parte din campania Romani CRISS constă în spoturi radio și TV cu personalități precum actrița Alina Șerban și cântărețul Jean de la Craiova. Ultimul declară: „Sunt onorat că sunt imaginea acestei campanii de recensământ și chiar îi rog pe toți romii să-și declare etnia. Cu siguranță vor beneficia de foarte multe drepturi […] Vreau să aud că sunt mulți romi studenți sau doctori. Sincer încă sunt în continuare unii cărora le este jenă sau se feresc să spună că sunt romi. A fi rom este foarte frumos”. Campania de informare a Romani CRISS se desfășoară în lunile august-octombrie 2011. O campanie de informare cu același scop derulează în lunile septembrie și octombrie și Agenția „Împreună”, dar abordarea acesteia se focusează pe relațiile stabilite de colaboratorii Agenției „Împreună” cu zece comunități de romi din localitățile unde Agenția derulase diferite activități și proiecte: Târgu Frumos (Iași), Ivănești (Vaslui), Mizil (Prahova), Traian (Ialomița), Gura Ocniței (Dâmbovița), Budila (Brașov), Reghin (Mureș), Roșia Montană (Alba), Rovinari (Gorj), Măguri (Timiș). Mesajul folosit este: „Te declari rom, te declari om”.
RFI, 18.8.2011; Adevărul, 18.8.2011; Știrile PROTV 18.8.2011; Raport Romani CRISS; Raport „Împreună”
23.08.2011, Baia Mare. Primarul Cătălin Cherecheș declară într-un interviu că intenționează să evacueze aproximativ 100 de familii de romi care s-au stabilit ilegal în oraș, în zonele Craica, pe Pirita, Ferneziu și Horea.
Acțiunile ar urma să înceapă în circa o săptămână, cei evacuați vor fi trimiși în localitățile lor de origine, iar locuințele improvizate vor fi distruse. În următoarele zile, decizia este criticată de organizații ale romilor, Amnesty International și Ambasada SUA la București. În cele din urmă, Primăria Baia Mare va amâna evacuarea pentru 1 iunie 2012, cu câteva zile înaintea alegerilor locale.
www.ziare.com; 23.8.2011; Hotnews, 31.8.2011
22.09.2011, București. Președintele Traian Băsescu declară la B1TV că aderarea României la spațiul Schengen este un eșec pe care aparent și-l asumă, dar, în realitate, sugerează responsabilitatea romilor din România care cerșesc în Occident: „Diplomația are limitele ei. Nu pot să-i spun finlandezului că nu e adevărat că țiganii sunt în centrul Helsinkiului. Ce poți să le spui când țiganii cerșesc agresiv și chiar fură prin autobuz?”
Gândul 22.9.2011; Revista 22, 23.9.2011
23.09.2011, Katunita, Bulgaria. După uciderea unui tânăr etnic bulgar de către complicele lui Kiril Raskov, un interlop local rom, izbucnesc violențe interetnice care se extind în mai multe localități din Bulgaria.
Mulțimea incendiază în 23 septembrie două case ale lui Raskov. Violențele reizbucnesc în 25 septembrie, ziua înmormântării tânărului ucis, la care participă mii de persoane, inclusiv din alte localități. Proprietățile lui Raskov sunt iar atacate, autoritățile locale fiind acuzate că au fost corupte și au închis ochii la infracțiunile acestuia. Se produce o mobilizare contra romilor în diferite alte localități, escaladând în violențe interetnice, instrumentalizate de partidele naționaliste care se pregăteau de alegerile din 23 octombrie. După mai multe nopți de violențe, poliția bulgară arestează sute de participanți agresivi. Presa occidentală vede aceste violențe contra romilor ca parte a unui fenomen mai amplu și cere strategii coerente pentru ameliorarea situației romilor atât la nivelul statelor naționale, cât și la nivelul UE.
Adevărul, 27.9.2011; Euractiv, 29.9.2011; Revista 22, 5.10.2011; http://bulgaria.indymedia.org/article/38074, 18.10.2011
01.10.2011, București. Are loc marșul demnității „Me sem Rom, me sem Romni!” la care participă circa 300 de persoane ce manifestă împotriva discriminării.
Magda Matache, director executiv la Romani CRISS, unul dintre organizatorii marșului, îi îndeamnă pe romi să își declare etnia la recensământul care va avea loc între 20 și 31 octombrie. Marșul este organizat de mai multe ONG-uri ale romilor, are loc simultan în mai multe țări din Europa și servește și pentru exprimarea solidarității cu romii din alte state (Bulgaria), care în ultimele zile au fost supuși unor atacuri extremiste.
România Liberă, 1.10.2011
05.10.2011, Paris. Emisiunea umoristică „On va s'gêner” de la postul de radio francez Europe 1 conține o serie de referiri xenofobe la adresa românilor (cerșetorie, proxenetism, mizerie, analfabetism etc).
Emisiunea este moderată de același Laurent Ruquier, responsabil și de episodul din aprilie 2010 cu salutul român „S'il vous plaît, Monsieur” din emisiunea sa „On n'est pas couché”. Ambasada României în Franța se autosesizează imediat și intervine pe lângă președintele Consiliului Superior al Audiovizualului francez și conducerea radioului Europe 1 – condamnând discriminarea și solicitând luarea de măsuri imediate.
Realitatea, 5.10.2011
20-31.10.2011. Are loc recensământul populației și locuințelor. Potrivit rezultatelor recensământului, făcute publice câteva luni mai târziu, s-au declarat romi 621.573 de persoane (3,3% din totalul de 18.884.831 persoane). 63% dintre romi locuiesc în mediul rural și doar 37% în mediul urban. În ceea ce privește limba maternă, 244.503 (39,3%) declară limba romani, 342.674 (55,1%) limba română, 32.777 persoane (5,2%) limba maghiară; 1.127 turca etc. În ceea ce privește analfabetismul, ponderea analfabeților în rândul etnicilor români este de 1% (0,8% în rândul etnicilor maghiari), dar se ridică la 14,1% în rândul etnicilor romi. Există un decalaj în privința absolvenților de studii superioare (14,8% în rândul celor care s-au declarat români, 10,2% în rândul etnicilor maghiari și doar 0,7% în rândul etnicilor romi) .
https://www.recensamantromania.ro/rpl-2011/rezultate-2011/; Anexa 1 din Strategia Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor Români Aparținând Minorității Rome pentru Perioada 2014-2020
12.12.2011. București. Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Romani CRISS lansează ghidul „Romii in discursul public românesc. Îndrumar de bune practici” și cercetarea „Stereotipuri, prejudecăți și discriminare etnică: Perspectiva romilor”.
Comunicare Magda Matache
13.12.2011, București și Chitila. Polițiștii și procurorii percheziționează 13 locuințe ale unor vrăjitoare.
Trei femei și patru bărbați sunt reținuți, printre care și vrăjitoarele Melisa și Vanesa. Una dintre păgubite, vedeta Oana Zăvoranu, declarase că i-a plătit Vanesei un Porsche Cayenne și o casă, ambele în valoare de circa 450.000 de euro. Printre alte persoane care plătiseră sume mari de bani pentru serviciile vrăjitoarelor se numără Amalia Năstase, Mariana Moculescu, Mihaela Borcea, Irinel Columbeanu etc. Tonul presei este, în general, sarcastic la adresa persoanelor care s-au lăsat înșelate.
Adevărul, 13.12.2011; Gândul, 13.12.2011; Evenimentul Zilei, 13.12.2011
14.12.2011, București. Guvernul României adoptă prin Hotărârea de Guvern nr. 1221/2011 Strategia de incluziune a cetățenilor aparținând minorității romilor pentru perioada 2012-2020. Documentul este publicat în Monitorul Oficial nr. 6 bis din 4 ianuarie 2012.
https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/135391