Minoritatea romă 2002
16-18.02.2002, București. Primul congres din România al vrăjitoarelor de magie albă
Acest congres organizat de Maria Câmpina, „Regina magiei albe", are loc în palatul acesteia din Străulești. La eveniment participă zeci de vrăjitoare din țară și străinatate. Se face schimb de experiență, se discută crearea unei școli pentru vrăjitoare, dar se fac și previziuni și eforturi de curățare a țării și a politicienilor de forțele răului. (Franz Remmel, Die rumänischen Roma in Daten und Fakten, p. 137).
23-24.02.2002, Centrul pentru Jurnalism Independent lansează Ghidul de Bune Practici pentru reflectarea minorităților în presă
Printre altele, ziariștilor li se recomandă să evite senzaționalul, stereotipurile și, pentru echilibru, să apeleze și la surse din rândul comunității rome etc. (Adevărul, 25.02.2002).
13.03.2002, București. Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracțiuni contra păcii și omenirii
Publicată în 28 martie 2002 în MO nr. 214, Ordonanța va juca în timp un rol important în eliminarea cultului lui Ion Antonescu și în sensibilizarea opiniei publice față de Holocaust (incluzând deportarea evreilor și a romilor în perioada războiului). Până la sfârșitul lunii martie, la Piatra Neamț, va avea deja loc prima demolare a unei statui a lui Ion Antonescu, care se afla din 1994 în fața Gării, în Piața cu același nume. Ulterior, în 25 aprilie, Consiliul Piatra Neamț a decis și renunțarea la denumirea Ion Antonescu pentru piața respective. Ulterior, același lucru se va petrece și cu celelalte statui și străzi din diferite alte localități precum Slobozia, Bacău, Letcani, București. (Evenimentul Zilei, 23.3.2002; Cotidianul, 23.3.2002; Curentul, 29.3.2002).
18-27.03.2002. Are loc recensământul populatiei și locuințelor
Potrivit rezultatelor oficiale, din totalul de 21.698.181 se declară români 19.409.400 persoane (89,5%), maghiari 1.434.377 (6,6%) și romi 535.250 (2,5%). Numărul real al romilor este considerat a fi mult mai mare.
08.04.2002, București. Marș comemorativ
Marşul eset organizat cu ocazia zilei internaționale a romilor pe traseul Piața Victoriei, Romană, Universității, Unirii, Tribunalul Bucuresti. Participanții romi afișează bannere cu mesaje: „Emanciparea romilor, a doua dezrobire". „Rromii 1000 de ani in Europa" etc. Marșul se încheie la Tribunal, unde se aruncă flori în Dâmbovița, în amintirea victimelor Holocaustului. Seara, în Lăptăria lui Enache, sunt acordate Premiile „Aven Amentza" pe anul 2001, printre cei premiați numărându-se Loredana Groza, Gheorghe Sarău, Delia Grigore, Marius Tucă etc. (Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 102; Evenimentul Zilei, 9.4.2002).
17.04.2002, București. Seminarul „Romii - lege, recensământ, statistici"
Seminarul are loc la Hotelului Continental. Se discută despre recensământul din 2002, statistici oficiale și indicatorii nivelului de trai, despre parteneriatul guvern - comunitatea romilor precum și despre infracționalitate. Participă Livia Plaks (PER), Andrej Mirga, Ioan Rus (ministrul de Interne), Vasile Dâncu (ministrul Informațiilor Publice), reprezentanți ai ministerelor Administrației Publice, de Interne, profesorii Marian Preda și Cătălin Zamfir, lideri romi (Nicolae Păun, Gheorghe Ivan, Ciprian Necula, Delia Grigore, Costel Bercuș) etc. (Buletin Informativ. Informaciaqo Lil, (4), 4.2002, p. 10).
29.04.2002, București. Ion Iliescu, președintele României, semnează decretul privind promulgarea legii pentru aprobarea OUG nr. 190/2000 privind regimul metalelor prețioase în România
13.06.2002, București. Semnarea unui protocol de colaborare și parteneriat între PSD și Partida Romilor
Semnarea are loc în prezența premierului Adrian Năstase și a deputatului Nicolae Păun. Cele doua formațiuni se angajează să susțină strategia pentru îmbunătățirea situației romilor și să promoveze reprezentanți ai romilor în instituțiile statului. În vederea implementării unei politici coerente față de romi, se dorește înființarea în cadrul Guvernului a unui Departament de Stat pentru problemele romilor. Din punct de vedere politic, protocolul prevede că cele doua formațiuni se vor sprijini reciproc în Parlament, prefecturi și consilii locale, la alegerile prezidențiale Partida Romilor va susține candidatul PSD, iar la alegerile locale, în localitățile convenite, va susține candidații PSD sau care beneficiază de sprijinul PSD.
02-19.07.2002, Lacul Sărat (Brăila). Se desfășoară a patra ediție a Cursurilor naționale de vară de limba și metodica predării limbii romani, organizate de Ministerul Educației și UNICEF (Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 110).
05.11.08.2002, stațiunea Saturn (Constanța). Are loc a treia ediție a Taberei de formare pentru tinerii și studenții romi „Înnegriți-vă și veți fi liberi"
Tabăra își propune stimularea voluntariatului tinerilor în comunitățile defavorizate, construirea unei rețele de comunicații între administratia publică și asociațiile/comunitățile de rromi, combaterea prejudecăților din mass media românească. Tabăra este organizată de Aven Amentza. (Inforrom, II, nr. 142 /18.07.2002).
01.08.2002, București. Începe să funcționeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în urma adoptării OG 137/2000 și a HG nr. 1194/2001
Acestea reprezentau transpunerea legislației comunitare în domeniul discriminării. Primul președinte al CNCD este Cristian Jura. Premierul numește pentru șapte ani membrii Colegiului Director al CNCD. Noua instituție se dorește un instrument de constatare a discriminărilor, de aplicare de sancțiuni, dar are și drept de inițiativă legislativă vizând combaterea discriminării. (http://cncd.org.ro/new/istoric_legislativ/).
22-23.09.2002, Sibiu. Seminar cu titlul „Migrația romilor în spațiul european. Riscul de a spera la o viață mai bună"
În contextul creat de iminenta vizită la București a ministrului francez de Interne, Nicolas Sarkozy, interesat de eliminarea migrației ilegale din România, are loc seminarul „Migrația romilor în spațiul european. Riscul de a spera la o viață mai bună", organizat de 16 organizații rome din România, Punctul de Contact pentru Romi și Sinti al OSCE/ODIHR, în coordonare cu asociații ale romilor din Franța. La final este adoptată "Declarația de la Sibiu privind migrația internațională a romilor și combaterea traficului cu persoane", adresată miniștrilor de Interne român și francez precum și Parlamentului. Semnatarii reafirmă dreptul la libera circulație, afirmă că acesta nu trebuie limitat prin acorduri consulare bilaterale pornind de la problemele create de un număr redus de infractori, recomandă elaborarea și implementarea unor politici de îmbunătățire a situației grupurilor vulnerabile precum și evitarea criminalizării unor categorii particulare de persoane (romii), măsurile luate trebuind să aibă un caracter strict individual. (Inforrom, II, nr. 179 / 27.7.2002; Inforrom, II, nr. 180/28.8.2002).
27.08.2002, București. În Parlament are loc dezbaterea publică „Emigrația ilegală în spațiul Schengen", organizată de Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale din Camera Deputaților
Diverși reprezentanți ai romilor discută despre problemele infracționale create de unii etnici romi în străinătate și despre posibilitatea evocată de „Le Monde" (13 iulie 2002) de reintroducere a vizelor pentru cetățenii români. Nicolae Gheorghe, expert OSCE, afirmă că o reintroducere a vizelor ar fi o lovitură pentru România, dar și pentru romi, întrucât presa română îi va învinovăți pe aceștia pentru luarea acestor măsuri de pedepsire colectivă. Gheorghe Răducanu, consilier prezidențial pentru romi, și Cătălin Zamfir, reprezentantul Guvernului, afirmă ca una dintre soluțiile pentru rezolvarea problemei romilor ar fi acordarea de fonduri UE, întrucât cauza principală a infracționalității este sărăcia.
26.08.2002, București. Premierul Adrian Năstase îl numește pe Mădălin Voicu, deputat PSD, noul sau consilier personal pentru relația cu romii.
30.08.2002, București. Semnarea unui acord româno-francez privind imigranții ilegali din România
Aflat în București pentru două zile, Nicolas Sarkozy, ministrul francez de Interne, semnează împreună cu omologul sau român, Ioan Rus, un protocol de consolidare a cooperării pentru combaterea criminalității organizate. Prin acesta, România se obligă să colaboreze cu Franța la expulzarea rapida a cetățenilor români aflați ilegal în Franța. Acordul are ca efect simplificarea procedurilor de expulzare a cetățenilor români aflați în această situație, mulți dintre ei fiind romi. Nicolas Sarkozy, Ioan Rus și Adrian Năstase vorbesc și despre posibilitatea confiscării averilor cetățenilor români vinovați de infracțiuni în străinătate. Tot în 30 august, la Ambasada Franței la București, în prezența lui Sarkozy, este discutată Declarația de la Sibiu prin care asociațiile romilor din România își exprimă îngrijorarea că adeseori romii sunt culpabilizați pentru eșecul politicilor publice ale diferitelor state. (Inforrom, II, nr. 183/31.08.2002).
28.08.2002, București. Pe scena Teatrului Mic, are loc spectacolul „O noapte furtunoasă" (Iech riat balvalali) de I.L. Caragiale în limba română și romani
Actorii sunt membri ai trupei de teatru Magia Romani, majoritatea lor fiind studenți la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială. Spectacolul, regizat de Ștefan Lupu, face parte din proiectul „Pași spre toleranță", al organizațiilor Romani CRISS și Agenției de Monitorizare a Presei „Academia Cațavencu", cu sprijinul Ministerului Educației, fiind susținut financiar de UE prin programul PHARE. Ideea din spatele spectacolului este că asemenea reprezentări teatrale vor contribui la atenuarea prejudecăților față de romi.
01-15.09.2002, Brăila. Are loc prima ediție a Cursurilor naționale de istoria și metodica predării istoriei și a tradițiilor rome, organizată de Gheorghe Sarău, din partea Ministerului Educației și UNICEF. (Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 110).
03.09.2002. Mădălin Voicu este acuzat de rasism de către unele organizații rome și i se cere demisia în urma declarației din 29 august: „Țiganii noștri sunt proști. Nu sunt nici măcar isteți. Sunt doar primitivi și irită pe toată lumea care și așa stă cu ochii pe ei (...) Ei aleargă prin țară, dar și prin Europa, în picioarele goale, jegăriți, nepieptănați, murdari și cu straie ce mai curând inspiră sila decât mila (...) Cerșetoria, milogeala și dezordinea nu le vor aduce niciodată un câștig". (Curierul Național, 30.8.2002).
04.09.2002. București. Daniela Bartoș, ministrul Sănătății, declară că, începând cu 1 octombrie 2002, Ministerul Sănătății și Familiei va angaja 166 de mediatori sanitari romi în 34 de județe
Aceștia sunt reprezentanții comunităților de romi, au rolul de-a facilita comunicarea medici - pacienti și de a disemina informații referitoare la felul în care funcționeaza sistemul sanitar și la măsurile de prevenire a bolilor. Numărul lor se preconizează să crească în funcție de necesități. Decizia înființării instituției mediatorilor sanitari face parte din strategia Guvernului pentru îmbunătățirea situației romilor, fiind derulată în parteneriat cu Romani CRISS.
06.09.2002. București. Premierul Adrian Năstase se declară nemulțumit de punerea în practică a strategiei pentru romi
Într-o teleconferință cu prefecții, premierul declară că, deși adoptată, strategia nu este aplicata în mod adecvat și cere prefecților să se implice mai mult în acest sens, avertizând ca nerezolvarea rapidă a acestor probleme va determina acutizarea lor. În replică, experții din Birourile Județene pentru Romi din cadrul Prefecturilor se plâng că nu au mijloacele necesare pentru a se ocupa de aplicarea strategiei, nu dispun de birouri, telefoane, internet sau de mijloace pentru a deplasa în teren pentru monitorizarea la nivel local a felului în care este aplicată Strategia și că au reclamat deja aceste lipsuri la Oficiul Național pentru Romi. (Gardianul 7.9.2002; comunicare Cătălin Lupu-PRPE Botoșani).
01-15.09.2002, Brăila. Are loc prima ediție a „Cursurilor naționale de istoria și metodica predării istoriei și tradițiilor romilor"
Aceste cursuri sunt organizate de UNICEF și de Ministerul Educației și Cercetării. Cei 40 de cursanți, tineri romi absolvenți de liceu, la finalul acestor cursuri, în urma unui examen, vor primi o adeverință eliberată de MEC. Aceasta le va permite să predea în școli disciplina "istoria și tradițiile romilor", prevăzută în programa claselor VI-VII.
12.09.2002, București. Vernisarea fotoexpoziției comemorative „1942 - 2002, 60 de ani de la Deportarea Romilor în Transnistria", organizată de Aven Amentza
Evenimentul este găzduit de Centrul de Informare al Comisiei Europene în România. Iau cuvântul Jonathan Scheele, Şeful Delegaţiei CE în România, Vasile Ionescu, Dan Jurcan, Cristian Ionescu (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie). Pe lângă expunerea documentelor de arhivă despre deportarea romilor, în 13 septembrie, avocatul rom Marian Mandache moderează o discuție despre reparaţii, compensaţii și despăgubiri pentru victimele deportării (Legea 189/2000 şi OU 31/2002). (Inforrom, II, Nr. 192/11.09.2002; Inforrom, II, nr. 197/16.09.2002).
16.09.2002, București. Mădălin Voicu, deputat PSD și președinte de onoare al Partidei Romilor, se declară optimist în ceea ce privește viitorul strategiei pentru romi
Potrivit deputatului PSD, începând cu anul 2003, romii vor beneficia într-un mod mai concret de efectele Strategiei, întrucât Guvernul și-a propus să intensifice aplicarea acesteia, eforturi urmând să fie depuse în vederea inserției socio-profesionale, a ameliorării asistenței medicale, educația urmează să fie încurajată prin implementarea unui program coordonat de MEC, are să fie promovat un sistem de depistare și promovare a elitelor rome etc.
09.2002, București. Ministerul Educației lansează primul Program educațional PHARE pentru romi. (Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 110).
09.2002. București. Potrivit datelor oferite de MEC, sunt ocupate circa 85% din locurile speciale pentru romi în licee și școlile profesionale pentru anul școlar 2002/2003
Practic, 1500 elevi romi se înscriu pe aceste locuri. Pentru înscriere, este necesar un atestat din partea unei organizații rome potrivit căreia aceștia sunt romi. Aceste locuri speciale sunt alocate de MEC în baza unei strategii de discriminare pozitivă a romilor.
09.2002, Elveția. Creștere brusca a numărului romilor originari din România care, venind din Franța, cer azil în Elveția
Autoritățile elvețiene își explică acest lucru prin politică mai dură față de romi a ministrului francez de Interne, Nicolas Sarkozy, și apreciază șansele acestora de a primi azil ca fiind aproape nule întrucât Elveția nu consideră ca aceștia ar fi persecutați în România. În perioada următoare o echipă mixtă de specialiști din MAE și din MI se va deplasa la Berna pentru a discuta cu autoritățile elvețiene situația creată de intrarea ilegală pe teritoriul Elveției a acestor cetățeni români.
23.09.2002, București. Semnarea unui nou protocol de parteneriat între Jandarmeria Română și Partida Romilor
Acesta vizează identificarea unor modalități de prevenire și aplanare a conflictelor interetnice și comunitare. Un prim acord de parteneriat fusese semnat în 8 martie 2000 și a fost reînnoit în contextul în care trebuia pus în acord cu Strategia de îmbunătățire a situației romilor. Deputatul Nicolae Păun se declară mulțumit de rezultatele de până acum ale parteneriatului cu Jandarmeria Română și speră ca pe viitor să fie încheiat un parteneriat similar și cu Inspectoratul General al Poliției.
19.09.2002, București. Dezbaterea cu tema „Rromii: între starea de fapt și politicile guvernamentale" organizată de Casa NATO
Participant la dezbatere, Vasile Dâncu, ministrul Informațiilor Publice, declară că punerea în practică a strategiei de îmbunătățire a situației romilor întâmpină dificultăți din cauza funcționarilor din administrația publică locală care sunt slab pregătiți și nu se implică decât formal în rezolvarea problemelor comunităților de romi. Alte dificultăți se datorează disensiunilor dintre diferitele organizații rome. La dezbatere mai participă și deputatul Mădălin Voicu, șeful Comitetului mixt de implementare a strategiei și consilier al primului-ministru, precum și Nicolae Păun, președintele Partidei Romilor.
27.09.2002, Sibiu. Într-o scrisoare publică, Florin Cioabă acuză modul în care este aplicată Strategia pentru romi și critică guvernul pentru că preferă să lucreze doar cu Partida Romilor, ignorând celelalte organizații rome
În consecință, Cioabă propune lărgirea comitetului de implementare a strategiei pentru romi și constituirea unui grup de lucru format din principalele organizații rome, care să contribuie la aplicarea Strategiei.
03-10.10.2002, București. Ajung la București 324 de cetățeni români (majoritatea romi) expulzați de autoritățile elvețiene. (Curentul, 4-5.9.2002; Inforrom II, nr. 219 / 9.10.2002).
06.10.2002, Suceava. Aflat în România, Anton Cottier, președintele Consiliului Statelor Confederației Elveției, declară ca Elveția nu va accepta cererile de azil ale romilor din România pe motiv de discriminare.
09.10.2002, Bruxelles. Este publicat Raportul cu privire la progresul înregistrat de Românie pentru aderarea la Uniunea Europeană
Constatând discriminarea la adresa romilor, raportul apreciază progresele înregistrate de autorități în implementarea Strategiei pentru romi, observă că principalul partener al Guvernului a fost Partida Romilor și recomandă implicarea și a altor organizații rome. Printre minusurile criticate se numără lipsa susținerii financiare, fapt care periclita punerea în practică a Strategiei și absența unor mecanisme de coordonare eficientă. (2002 Regular Report on Romania's Progress towards Accession, p. 35-36).
25-27.10.2002, București. La Muzeul Țăranului Român are loc, la inițiativa lui Vasile Ionescu, „Mahala și țigănie", târgul de toamnă al romilor
Participă și expun produse artizanale romi din diferite neamuri (căldărari, spoitori, gabori, lovari etc), sunt prezente diferite formații de muzică lăutărească. În plus, au loc balul studenților romi și târgul de carte pentru și despre romi, prilej cu care profesorul Gheorge Sarău lansează prima culegere de texte biblice în limba romani, iar Luminița Cioabă lansează volumul de poezii „Legendele țării pierdute". (Inforrom, II, nr. 230 / 22.10.2002).
22-25.10.2002, Băile Herculane. Seminarul de instruire a experților locali pentru romi cu tema „Pregătirea experților locali rromi privind combaterea rasismului, xenofobiei și intoleranței, îmbunătățirea parteneriatului dintre autoritățile publice locale și comunitățile de romi - managementul de proiect".
10.2002, București. Zece tineri romi sunt selectați ca monitori locali pentru drepturile romilor
Aceștia vor monitoriza situația din județele Iași, Botoșani, Neamț, Galați, Satu Mare, Mureș, Sălaj, Buzău, Cluj și Dolj. Pentru pregătirea acestor monitori, Romani CRISS organizează la sfârșitul lunii octombrie 2002, la Bușteni, un training în cadrul căruia tinerii romi vor fi familiarizați cu instrumentele juridice în domeniul respectării drepturilor omului și vor învăța cum să aducă în atenția Romani CRISS și ulterior și a altor instituții ale statului cazurile de discriminare a etnicilor romi. Această inițiativă face parte din proiectul „Rețea de monitorizare pentru combaterea discriminării", finanțat de Open Society Institute (OSI) Budapesta.
01.11.2002, București. CNCD anunță că, odată depășită perioada de informare a opiniei publice, va trece la sancționarea manifestărilor discriminatorii.
06.11.2002, Cluj-Napoca. Primăria Cluj-Napoca evacuează din Casa Călăului (monument istoric de secol XVI) 21 de familii de romi (81 persoane) și îi mută în adăposturile antiaeriene aflate în cartierul Mănăștur. (Ziua, 7.11.2002).
12.11.2002, București. Aflat la București, Peter Schieder, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei declară în Parlament că migrația romilor poate pune în pericol decizia UE de ridicare a vizelor pentru cetățenii români
Pentru a diminua exodul romilor către vestul Europei, Schieder cere ca autoritățile române să depună eforturi sporite în scopul ameliorării accesului acestora la învățământ, pregătire profesională, asistență medicală, protecție socială, locuințe decente etc.
14.11.2002, București. Ilie Dincă, secretarul general al Partidei Romilor, declară că sumele alocate romilor de bugetul pentru 2003 sunt insuficiente pentru implementarea Strategiei de îmbunătățire a situației romilor
Cifra totală se ridica la 46 miliarde lei de la bugetul de stat (derulați prin Ministerul Informațiilor Publice) și șase milioane de euro (programele PHARE ale UE).
14.11.2002, București. Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, anunță că romii interesați să muncească în agricultură ar putea primi în folosință suprafețe de pământ de până la un hectar, dar numai după încheierea retrocedării terenurilor către foștii proprietari. Aceste loturi ar urma să provină din rezerva primăriilor.
05.12.2002, Buhuși. Intervenție a Poliției în cartierul Orbic, soldată cu moartea a doi romi și rănirea altor șase persoane, printre care și polițiști
În dimineața de 5 decembrie 2002, 45 de polițiști din cadrul Inspectoratelor Județene de Poliție Bacău și Neamț au organizat în cartierul Orbic (locuit majoritar de romi) o acțiune de prindere a patru etnici romi, dați în urmărire generală pentru furt și tâlhărie. Trupele de intervenție au fost înconjurate și atacate de circa 200 etnici romi înarmați cu furci și topoare. Conflictul a degenerat, iar trupele au folosit armamentul din dotare, fiind împușcați mortal doi romi. Patru polițiști au fost răniți în timpul confruntărilor. (Ziua, 6.12.2002; Evenimentul Zilei, 6.12.2002; România Libera, 6.12.2002; Curentul, 12.11.2002).
10.12.2002, București. În urma incidentelor de la Buhuși din 5 decembrie, Romani CRISS organizează un marș de protest față de felul în care intervin forțele de ordine atunci când printre suspecți se află romi
Cei 50 de participanți poartă pancarte cu lozinci împotriva discriminării și a violenței față de romi și merg la Ministerul de Interne unde depun un memoriu către Ioan Rus, ministrul de resort. (Evenimentul Zilei, 11.12.2002).
17.12.2002, București. Raport de monitorizare al OSI conținând aprecieri și critici la adresa Strategiei de integrare socială a romilor
Strategia este apreciata ca fiind foarte necesară și utila, sunt observate progresele în domeniul educației datorate și alocării de locuri speciale pentru romi, dar este criticată implementarea deficitară a acesteia, arătându-se că guvernul nu a alocat fonduri suficiente în acest sens, neexistând suficiente măsuri concrete. Astfel, Strategia prevedea înființarea în fiecare minister a unor comisii pentru problemele romilor, dar, deși înființate 16 asemenea comisii, ele nu se întrunesc decât rar, CNCD nu are încă niciun membru rom în conducerea sa. Sunt criticate cvasi-monopolul Partidei Romilor în desemnarea experților în birourile județene pentru romi și lipsa de performanță a acestora, recomandându-se ca la desemnarea acestor experți să fie consultate și alte organizații rome. Unii activiști romi (precum Delia Grigore) sunt foarte critici, acuzând lipsa voinței politice de aplicare a Strategiei care ar fi fost adoptată strict formal, întrucât problematica romilor este un criteriu politic de aderare a României la UE. Raportul OSI recomandă Guvernului să aloce resursele necesare, să întărească Oficiul Național pentru Romi, să mobilizeze comisiile ministeriale și să stabileasca responsabilități clare pentru aplicarea strategiei la nivel local.
18.12.2002, București. Conferință de presă la care Vasile Dâncu, ministrul Informațiilor Publice, apreciază că s-au făcut pași importanți în direcția ameliorării relațiilor interetnice și invocă promovarea strategiei pentru îmbunătățirea situației romilor și crearea cadrului instituțional pentru combaterea discriminării
În plus, ministrul mai declară că, dacă UE va aloca în 2003, în cadrul programului PHARE, șase milioane de euro pentru ameliorarea situației romilor, atunci guvernul va cofinanța aceste proiecte prin alocarea a 60 miliarde lei vechi către DRR. Potrivit lui Gheorghe Ivan, seful ONR., au avut deja loc în 11 județe traininguri de formare în managementul programului PHARE pentru asigurarea unei mai bune absorbții a fondurilor PHARE. De asemenea, Ivan declară că, începând cu anul 2003, etnicii romi vor beneficia de locuri speciale și la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza".