Minoritatea romă 2012

11.012012. CNCD finalizează o cercetare privind discriminarea, începută în 27 decembrie 2011. 

Pornind de la datele obținute de la 1400 de respondenți, romii reprezintă cel mai antipatizat grup etnic din România. 43% dintre persoanele chestionate au o părere proastă și foarte proastă despre aceștia, principalele defecte asociate cu aceștia fiind lenea (46%), agresivitatea (45%) și necinstea (35%). Marja de eroare a sondajului este de 2,6%.

Raport CNCD de cercetare „Percepții și atitudini privind discriminarea în România”


27.01.2012, Târgu Mureș. Are loc dezbaterea „Holocaustul Romilor” la sediul Centrului de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER).

Maria Koreck, președintele asociației DIVERS și responsabil științific la CISPER, explică semnificația zilei (eliberarea lagărului și desemnarea de către ONU ca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, inclusiv pentru cei 220.000 de romi, dintre care 36.000 ar fi fost uciși în Transnistria) și afirmă că asemenea comemorări reprezintă o oportunitate de a învăța din trecut pentru a preveni alte fapte asemănătoare. Necunoașterea acestei istorii a consolidat prejudecățile față de romi, aceștia fiind și acum cea mai persecutată minoritate din Europa. Gábor Demeter, pastor penticostal rom din Ceaușu de Câmpie, susține că persecuțiile au continuat și în perioada comunistă, iar profesorii de istorie prezenți discută despre experiențele lor în predarea cursului opțional „Istoria Holocaustului” și impactul filmului documentar „Dureri ascunse” de Michelle Kelso. Vorbitorii subliniază importanța predării acestei istorii pentru prevenirea violențelor față de romi.

Comunicat de presă al CISPER, 27.1.2012


20.02.2012. Este comemorată Ziua dezrobirii romilor (20 februarie 1856).

Au loc numeroase evenimente în București și restul țării, cu implicarea diferitelor organizații rome. Potrivit unui comunicat de presă lansat cu această ocazie de Mihaela Zătreanu, directoare a CNCR, numărul mic de romi care s-au declarat ca atare la recensământul din octombrie 2011 (619.000) se explică prin teama avută, consecință indirectă a robiei. În 19 februarie, tot cu ocazia zilei dezrobirii, la Biserica cu hramul „Tuturor Sfinților Români” din Cartierul Rahova, se ținuse liturghia în română și romani, preoți fiind Cornel Ilie, Daniel Ganga și Nicolae Ganga. Slujba a fost însoțită de un parastas pentru toți morții romi din perioada robiei și a deportărilor în Transnistria.

Hotnews, 20.2.2012; Libertatea, 20.2.2012; Monitorul de Vrancea, 20.2.2012; Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 287

 

05.03.2012, București. Dan Șova, senator și purtător de cuvânt al PSD, face într-un interviu o serie de afirmații prin care neagă Holocaustul în România („pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit și asta se datorează lui Antonescu”, „la Pogromul din Iași au murit 24 de evrei”, „armata germană este responsabilă pentru evenimentele din Iași”). Acestea determină Romani CRISS și MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România să depună în 7 martie o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție împotriva senatorului pentru încălcarea articolului 6 din OUG 31/2002 privind interzicerea negării Holocaustului. În comunicatul de presă emis cu această ocazie se menționează victimele evreiești și rome, ultimele estimate la 36.000.

Comunicat de presă, Romani CRISS, 7.3.2012


07.03.2012, București. Are loc a doua ediție a Galei Femeilor Rome „Privește-mă așa cum sunt”. 

Evenimentul care are loc la Teatrul de revistă „Constantin Tănase” este organizat de Agenția „Împreună” în parteneriat cu Centrul pentru Educație și Dezvoltare Socială și este sprijinit financiar de către DRI, CNCD și ANR. Intenția organizatorilor este ca, prin astfel de inițiative, să elimine clișeele care reduc femeile rome la exotism sau infracționalitate și să promoveze, în schimb, femeile rome implicate în ameliorarea vieții comunităților de romi. Sunt prezente circa 400 de persoane care se bucură de momente artistice oferite de Rodica Tudor (care interpretează imnul internațional al romilor „Gelem, Gelem”), Ștefania Calofir, Marian Mexicanu acompaniat de Mieluță Bibescu. Sunt nominalizate 42 de femei în cadrul a șase secțiuni (Educație, Sănătate, Social-Economic, Participare Publică, Cultură și Mass-Media), fiecare cu mai multe subsecțiuni precum: inspectoare, mediatoare școlare, profesoare, mediatoare sanitare și medici, activiste pentru drepturile omului și femeii, experte locale, teatru, muzică etc. Premiul special al juriului este acordat doamnei Rubina Feraru, iar actrița Doinița Oancea este premiată ca fiind „Cea mai populară femeie romă a anului 2011”. Gala se încheie cu expoziția cu vânzare de suveniruri și mărțișoare. Suma strânsă urmează a fi donată familiei Linguraru din localitatea Găneasa.

Raport de activitate pe anul 2012 al Agenției „Împreună”; comunicare Iulian Stoian


04.04.2012, București. Agenția „Împreună” inițiază, cu sprijinul Ambasadei Franței, o serie de evenimente menite să celebreze Ziua Internațională a Romilor (8 Aprilie căzând duminică în 2012).

Astfel, la Institutul Francez este expus proiectul „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” și este lansată cartea „Despre noi. 20 de răspunsuri la întrebarea «Ce vrei să te faci când vei fi mare?»”, cu interviuri în care romi obișnuiți povestesc cum au ajuns avocați, profesori, asistentă medicală, învățătoare, polițist de frontieră, sociologi, jurnalist, asistentă socială, preot, actori etc., în pofida dificultăților cu care s-au confruntat ca romi. Se dorește ca acestea să inspire cititorii romi, în ciuda greutăților. Este vizionat și un documentar cu persoanele din carte, urmat de o dezbatere despre modul prejudiciant în care presa prezintă minoritatea romă, lucru care perpetuează stereotipuri, contribuind la invizibilitatea cazurilor normale de succes, văzute în cel mai bun caz ca fiind excepționale.

Raport de activitate pe anul 2012 al Agenției „Împreună”


05.04.2012, București. Sala Elvire Popesco a Institutului Francez găzduiește trupa de teatru în limba romani a asociației Amphiteatrrom, care prezintă piesa „O noapte furtunoasă” („Jekh răt lisăme”), cu subtitrări în limbile română și franceză.

Raport de activitate pe anul 2012 al Agenției „Împreună”

 

06.04.2012, București. Institutul Francez găzduiește, în prezența lui Philippe Gustin, Ambasadorul Franței la București, o masă rotundă referitoare la politicile de incluziune socială în beneficiul romilor, respectiv decalajul între conceperea și punerea în practică a acestor politici.

Raport de activitate pe anul 2012 al Agenției „Împreună”


07.04.2012, București. Institutul Francez găzduiește meșteșugarii romi de la Romano Butiq, care își expun produsele.

Seria de evenimente organizate de Agenția „Împreună” se încheie cu un concert susținut de trupa lui Marian Mexicanu care combină canțonete franceze, jazz manouche și muzică lăutărească. Numeroase alte manifestări au loc în 7 aprilie în diferite alte localități din țară. De exemplu, la Sibiu, ca și în anii precedenți, romii conduși de familia Cioabă organizează un marș, opresc la podul de peste Cibin unde aruncă flori în apă, după care merg în Piața Mică unde urmează a fi lansată Lulica, prezentată ca prima păpușă tradițională a romilor pentru copii, și au loc spectacole de poezie și muzică creștină.

Raport de activitate pe anul 2012 al Agenției „Împreună”; Adevărul, 7.4.2012


15.04.2012, Budapesta. Este publicată la CEU Press cartea „Ten years after: A history of Roma school desegregation in Central and Eastern Europe”, scrisă de Iulius Rostas. Cartea analizează critic politicile diferitelor state naționale și ale organismelor supranaționale cu privire la segregarea școlară care îi afectează pe romi.


21.05.2012, București. Centrul de Resurse Juridice și Romani CRISS condamnă ca rasiste declarațiile ministrului de Externe Andrei Marga.

În cadrul unui interviu dat în 17 mai, întrebat cu privire la situația cerșetorilor aflați la Londra, ministrul răspunsese că, în contextul organizării Olimpiadei de la Londra, situația era jenantă, întrucât presa britanică scria despre „mulți romi care cumpărau votcă, se simțeau bine și stăteau să-i vadă trecătorii de pe străzile curate ale Londrei”. După ce a anunțat luarea unor măsuri precum trimiterea la Londra de polițiști și asistenți sociali, Marga a continuat: „Să sperăm că vom putea ține sub control. […] Un accident, un incident în această zonă ar periclita efortul nostru, mai stăruitor ca oricând, pentru a încheia dosarul Schengen, pentru a căpăta accesul la alte facilități, cum sunt vizele americane etc. etc.” Potrivit comunicatului, „ministrul Marga dezvăluie o filozofie rasistă”, lui reproșându-i-se disponibilitatea de a conlucra cu celelalte state pentru a ține sub control „rușinea” prezenței etnicilor romi în acele state și transformarea romilor în țapi ispășitori pentru incapacitatea diplomației românești de a obține intrarea României în spațiul Schengen și de a obține regimul de acces fără viză în SUA.

Comunicat de presă Romani CRISS, 21.5.2012


01.06.2012, Baia Mare. Primăria orașului evacuează 38 de familii de romi din cartierul Craica și le mută în blocul nr. 2 din incinta societății CUPROM.

Deoarece locuințele nu erau decontaminate, în clădire aflându-se diferite recipiente cu substanțe chimice, 22 de copii și doi adulți s-au intoxicat. Organizațiile rome cataloghează relocarea drept rasistă și politicianistă, primarul mizând pe faptul că astfel de acțiuni în forță față de romi cu puțin înaintea alegerilor locale (10 iunie) i-ar putea asigura succesul electoral. Întrucât primarul Cătălin Cherecheș candida pe listele USL, mai multe organizații rome trimit premierului Victor Ponta, în 7 iunie, o scrisoare deschisă prin care reclamă derapajele rasiste mai vechi ale aceluiași primar și faptul că ignorarea lor în 2011 l-a încurajat să continue și în prezent. Mai mult, văzând că nu există consecințe, și alți primari ar fi început să acționeze într-o manieră similară față de romi. Semnatarii solicită Guvernului României să ia măsuri de urgență pentru remedierea situației de la Baia Mare (mutarea romilor în condiții adecvate de locuire, verificarea mediului de toxicitate la care au fost expuși romii, tragerea la răspundere a celor vinovați) și să demareze acțiuni reale pentru ameliorarea locuirii romilor din România, culminând cu acțiuni de integrare socială și urbană a comunităților informale de romi. Printre semnatari se numără Active Watch, Agenția „Împreună”, Alianța Civică a Romilor din România, Amphitheatrrom, APADOR-CH, Asociațiile „Șanse Egale”, ACCEPT, CARUSEL, TURN, ELTERA, Asociația Femeilor Rome din România, Asociația Jurnaliștilor Romi, Pro Democrația, Centrul Creștin al Romilor, Centrul pentru Resurse Juridice, Centrul Romilor „Amare Rromentza”, REF, Fundația DESIRE Cluj, Fundația Ruhama, Fundația Soros România, Grupul pentru Acțiune Socială, KCMC, Liga PRO-EUROPA, MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, Policy Center for Roma and Minorities, Romano Butiq, Romani CRISS, Sastipen etc. Acestora li se adaugă și reprezentanții unor asociații din străinătate.

https://vancouversun.com/, 3.7.2012; www.ziare.com, 4.7.2012, 19.7.2012; Scrisoare deschisă către Victor Ponta, 7.6.2012

 

10.06.2012. Au loc alegerile locale la care participă și organizații rome precum Partida Romilor (N. Păun) și Alianța Civică Democrată a Romilor, ultima fiind condusă de Marian Daragiu. Fiecare organizație obține circa 30.000 de voturi.

https://www.dollo.ro/2012/01/un-tea-party-rromanesc/ 9.1.2012; Adevărul 6.12.2012 (https://adevarul.ro/stiri-externe/in-lume/alternativa-politica-a-romilor-greu-de-infiintat-1390406.html


11.06.2012, București. Președintele ANR înaintează CNCD o plângere îndreptată împotriva primarului Cătălin Cherecheș și a Consiliului Local al municipiului Baia Mare, solicitând o analiză și pronunțarea unei decizii.

În plângere se arată că romii din zona Craica constituie un grup vulnerabil ca urmare a stigmatizării, iar relocarea lor într-un spațiu industrial, rămas nedecontaminat, constituie o discriminare, afectându-le dreptul la un mediu sănătos și locuire decentă. Potrivit ANR, soluția ar fi proiecte dedicate romilor în Planul de dezvoltare locală.

Raport de activitate pe anul 2012 al ANR


12.06.2012, București. Premierul Victor Ponta îl numește pe muzicianul Damian Drăghici în funcția de consilier de stat pe problema romilor în cadrul aparatului propriu de lucru al primului ministru.

https://romanialibera.ro/sport/ponta-l-a-numit-consilier-pe-probleme-de-romi-pe-damian-draghici-267296/


12.07.2012, București. Este înființată Asociația E-Romnja, o organizație feministă romă.

Aceasta își propune să promoveze drepturile femeilor rome în societate și comunitate, să încurajeze participarea civică și politică a acestora la nivel local și național și să contribuie la ameliorarea politicilor pentru femei în domeniile: piața muncii, educație, sănătate, justiție, cultură etc.

Comunicare personală Carmen Gheorghe; https://e-romnja.ro/


27.07-12.08.2012, Londra. Au loc Jocurile Olimpice pe perioada cărora poliția londoneză și Poliția Română colaborează pentru eliberarea străzilor de cerșetori.

Adevărul, 25.7.2012


02.08.2012, București. Comemorarea uciderii în masă a sinti și romilor din Auschwitz în noaptea de 2/3 august 1944.

Romani CRISS organizează în parteneriat cu CNCR, INSHR-EW și MCA un eveniment de comemorare. La evenimentul care are loc la Memorialul Holocaustului participă peste 50 de persoane, printre care ambasadori și personal diplomatic (ambasadele Poloniei, Germaniei, Suediei, Marii Britanii, Olandei, Ungariei), dar și reprezentanți ai autorităților și ai societății civile. Momentul de reculegere este urmat de vizionarea unui film și o dezbatere.

Raport de activitate pe anul 2012 al Romani CRISS; comunicare Magda Matache

 

12.08-02.09.2012, Costinești. Are loc ediția a XXVI-a a Cursurilor de vară de limba și metodica predării limbii romani.

Acestea sunt organizate de prof. Gh. Sarău, în cadrul parteneriatului dintre Reprezentanța UNICEF – MECTS – Divers – Secția de limba romani a Universității din București.

Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 375.

 

27.08.2012, București. Grigore Cartianu, directorul editorial „Adevărul”, compară acțiunea USL de schimbare a ordinii politice din România cu un „Puci țigănesc”: „grozăvia din iulie-august trebuie să-i fi uluit pe liderii politici europeni mai ceva decât cohortele de pirande și puradei care, după deschiderea granițelor, au dat iama pe bulevardele orașelor din Occident. Știți cum acționează balaoacheșii: se agață de tine, îți cer bani, insistă, devin agresivi, te înjură, te scuipă, își sfâșie cămașa, își ridică fustele, îți fură portofelul. Fac focul în față la Notre-Dame și pun pirostriile pe Champs-Élysées. Iar dacă încearcă să intervină un polițist, este stropit cu un jet de lapte de țâță de pirandă”. Ca urmare a acestui articol, patru asociații rome (Romani CRISS, Asociația E-Civic, Asociația Jurnaliștilor Rromi și Alianța Civică a Romilor din România) înaintează o plângere către CNCD, motivând că articolul a creat o atmosferă de intimidare, umilitoare și ofensatoare, îndreptată împotriva romilor, afectând demnitatea membrilor comunității rome. Cartianu susține că articolul are un conținut politic, neavând intenția de a afecta imaginea romilor, dar CNCD decide în 26 noiembrie 2012 că afirmațiile lui Grigore Cartianu reprezintă discriminare și îl sancționează cu amendă contravențională de 1000 de lei.

Adevărul, 27.8.2012; Raport de activitate CNCD pe anul 2012


11-13.09.2012. Manuel Valls, ministrul francez de Interne, declară în 11 septembrie, cu referire la romi, că „Franța nu poate găzdui toată mizeria din lume și din Europa” și că va continua măsurile de repatriere a acestora în Bulgaria și România.

În 12 și 13 septembrie, Valls și Bernard Cazaneuve, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, fac o vizită în România pentru a discuta chestiunea romilor. Intenția celor doi oficiali francezi este de a impulsiona implementarea unor politici mai eficiente de integrare a romilor în România pentru a se evita venirea lor în Franța. Francezii se întâlnesc la București cu președintele Băsescu și cu premierul Ponta, care dau asigurări că România se va implica în rezolvarea acestei probleme. Premierul Ponta admite că problema romilor aflați în Franța este deopotrivă o problemă românească și cere ajutorul Franței și UE pentru implementarea programului de integrare socială a romilor: „Împreună cu autoritățile franceze trebuie să găsim soluții pentru programul 2014-2020 de integrare a romilor. Pe lângă asta, trebuie să gândim mai multe proiecte europene prin care romii să poată fi integrați”. Manuel Valls declară că francezii își doresc soluții concrete și că trebuie „făcute eforturi pentru o soluție de reintegrare a romilor în țara lor de origine”.

Adevărul, 29.8.2012; Adevărul, 11.9.2012; Adevărul, 12.9.2012


13.09.2012, București. Circa 200 de romi protestează în fața Guvernului solicitând facilitarea apariției unei bune alternative politice rome la cea reprezentată de PRPE.

Manifestanții conduși de Marian Daragiu, președintele Alianței Civice Democrate a Romilor, scandează împotriva PRPE, afișează bannere precum: „Partida Romilor egal tragedia romilor”, „ANR, unde sunt bugetele?”. Daragiu cere ca Guvernul să acționeze pro activ pentru rezolvarea problemelor romilor și declară că afirmațiile ministrului francez de Interne sunt rasiste. Din Piața Victoriei, protestatarii se deplasează la Palatul Cotroceni unde depun un memoriu prin care cer eliminarea condițiilor restrictive din legea electorală care favorizau PRPE.

Adevărul, 12.9.2012


24.09.2012, București. Are loc lansarea cărții Rom sau Țigan. Dilemele unui etnonim în spațiul românesc”.

Publicat de ISPMN și coordonat de Lucian Nastasă și István Horváth, volumul oferă abordări diferite în încercarea de a oferi argumente istorice, lingvistice și identitare într-o dezbatere devenită extrem de politizată în ultimii ani. De altfel, cartea este o reacție la recenta propunere legislativă a parlamentarului Silviu Prigoană de legalizare a termenului „țigan” în defavoarea celui de „rom”. Cartea este accesibilă online.


09.10.2012, Slatina. Este lansat proiectul „Promovarea conceptului de poliție de proximitate în zonele rurale, îndeosebi în comunitățile de romi și în alte comunități defavorizate socio-economic”. 

Proiectul este implementat pe o durată de doi ani de Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția de Ordine Publică, în parteneriat cu Universitatea din Geneva și Academia de Poliție din Savatan, beneficiază de un buget de 2 milioane de franci elvețieni și oferă inclusiv cursuri de formare de formatori pentru instructori de poliție de proximitate în domenii precum mediere, soluționare a conflictelor, drepturile omului și probleme de gen. De asemenea, 2.500 de polițiști din mediul rural vor beneficia de cursuri de instruire. Scopul proiectului este prevenirea infracționalității și intervenția eficientă a poliției în rezolvarea problemelor de ordin comunitar. Este creat și Centrul de Cultură și Limba Romani, care funcționează în cadrul Centrului de Formare și Perfecționare a Polițiștilor „Nicolae Golescu” din Slatina, prin intermediul căruia, sub îndrumarea unor formatori specializați în cultura și limba romani, polițiștii din mediul rural urmează cursuri pentru o mai bună înțelegere a culturii și tradițiilor comunităților rome.

Adevărul, 9.10.2012; https://politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/conferinte-de-presa/centru-de-cultura-536-i-limba-romani-la-unitatea-de-formare-a-poli-538-i-536-tilor-de-la-slatina-17850, 12.3.2014


19.10.2012, București. Gheorghe Sarău și Mihaela Zătreanu organizează un eveniment pentru Marcarea a 20 de ani de la debutul studiului limbii romani în sistemul universitar românesc (22 octombrie 1992).

Evenimentul are loc la secția de limba și literatura romani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea din București și se bucură de prezența lui Emil Constantinescu, fostul rector al Universității București și președinte al României (1996-2000).

Gheorghe Sarău, Borne bibliografice, p. 386


29.10.2012, București. Partida Romilor Pro-Europa și PSD încheie un acord politic de susținere în alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.

Acordul prevede ca PRPE să susțină PSD în colegiile uninominale pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, iar PSD va susține candidații PRPE. În plus, PSD promite să includă în programul de guvernare pentru perioada 2012–2016 obiective privindu-i pe romi în domenii precum sănătate, locuri de muncă, educație. Protocolul este validat în 3 noiembrie de Conferința națională a PRPE.

www.bursa.ro, 3.11.2012


09.12.2012. Au loc alegeri parlamentare, câștigate de USL. Partida Romilor obține 22.124 de voturi.

În ciuda numărului mic de voturi obținute, Partida Romilor își păstrează în continuare dreptul de a numi un deputat. Alți competitori politici romi precum Marian Daragiu, care conduce Alianța Civică Democrată a Romilor cu care participase la alegerile locale din vară, reclamă monopolul practicat de Partida Romilor. Potrivit acestuia, pentru a putea candida la alegerile parlamentare, organizația unei minorități care nu era reprezentată în Parlament trebuie să obțină statutul de utilitate publică pe care îl dă Guvernul României. Încercările repetate ale ACDR de a-l obține s-au soldat cu eșec pentru că SGG a trimis cererea la ANR, al cărei președinte, fiind și vicepreședinte al PRPE, a dat răspuns negativ. Președintele Partida Romilor, Nicolae Păun, rămâne deputat al romilor. Alți doi romi sunt aleși pe listele PSD: Mădălin Voicu, deputat din 1996, și Damian Drăghici, senator.

Adevărul, 6.12.2012


17.12.2012, Cluj-Napoca. Miting al romilor la doi ani de la evacuarea lor de pe strada Coastei din Cluj-Napoca și mutarea lor la groapa de gunoi din Pata Rât.

Circa 200 de persoane protestează în fața Primăriei și cer locuințe decente în oraș. Aceștia poartă tricouri negre pe care este scris „Locuința este un drept al omului”, „Stop evacuărilor forțate”, iar pe zidurile Primăriei sunt proiectate imagini de la evacuările romilor din 2010. Participanții declară că au copii care nu merită să trăiască în condițiile inadecvate din Pata Rât.

Adevărul, 17.12.2012 

 

18.12.2012, București. În cadrul Zilei Minorităților Naționale, Agenția Națională pentru Romi organizează ediția anuală a Galei de Excelență a Romilor.

Evenimentul este găzduit de Sala Mare a Operei Naționale din București și se bucură de prezența a numeroase personalități ale vieții publice, culturale și politice, reprezentanți ai societății civile și ai misiunilor diplomatice. Sunt oferite premii pentru mai multe categorii precum sport, muzică, educație etc. Printre cei premiați se numără Valeriu Nicolae, cofondator, împreună cu Marian Daragiu, al Policy Center for Roma and Minorities (premiul pentru combaterea rasismului în sport), Alexandru Pădureanu, câștigător al Festivalului de Jazz Sibiu în 2012 (premiul pentru muzică clasică și jazz), Mugur Vărzariu, fotograf (premiul pentru activism social) etc. De asemenea, există și distincții precum cea acordată lui Gheorghe Manole, supraviețuitor al Holocaustului etc. ANR declară că promovarea și recunoașterea unor oameni valoroși și ale contribuțiilor acestora constituie secretul succesului unei nații.

Raport de activitate pe anul 2012 al ANR; comunicare Marian Daragiu


19.12.2012, București. Asociația Culturală Amphiteatrrom lansează la Librăria Bastilia volumul „Jekh răt lisăme” („O noapte furtunoasă”, de I. L. Caragiale, tradusă în romani și adaptată de actorul Sorin Aurel Sandu).

Volumul se dorește primul dintr-un ciclu care să cuprindă întreaga dramaturgie a lui Caragiale tradusă în limba romani. Evenimentul este organizat în contextul Zilei Minorităților Naționale, ca parte a proiectului „Caravana cu teatru în limba rromani”, derulat de Asociația Culturală Amphiteatrrom și sprijinit financiar de ANR. Printre cei prezenți se numără și Ilie Dincă, președintele ANR, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. univ. dr. Gheorghe Sarău, scriitorii Vasile Ionescu și Dinu Adam.

Comunicat de presă ANR