Minoritatea romă 2007
01.2007. În urma deciziei Guvernului de a acorda echivalentul în lei al sumei de aproximativ 200 de euro celor care se căsătoresc legitim, dacă se află la prima căsătorie, numărul romilor care își oficializează relațiile crește semnificativ
Oficiile de stare civilă înregistrează sute de cereri din partea romilor, printre aceștia numărându-se inclusiv octogenari din comunitățile tradiționale, căsătoriți de mulți ani „în legea țigănească" (concubinaj din perspectiva autorităților). (Buletinul Divers nr. 2(289)/01/18/2007).
12.01.2007, Buzău. La sediul Prefecturii județului Buzău are loc o întrunire unde este analizat cazul căsătoriilor timpurii din localitatea buzoiană Râmnicelu
Acolo, la începutul lunii ianuarie, reprezentanții Direcției pentru Protecția Copilului Buzău, sprijiniți de jandarmi, veniseră pentru ridicarea a două minore însărcinate (de 12 ani, însărcinată în luna a noua și de 13 ani, în luna a șaptea). Fetele sunt internate în Centre Maternale, iar părinții și soții fetelor sunt cercetați penal pentru instigare și intreținere de raporturi sexuale cu minori. Sunt identificate în Râmnicelu peste 90 de familii de romi care și-au logodit fetele minore, 27 dintre ele alegându-se cu dosare penale. La întrunirea din 12 ianuarie participă reprezentanți ai ANR (Maria Ionescu, în calitate de președinte, declară că ANR nu încurajează căsătoriile timpurii), ai CNCD, ai autorităților locale și lideri ai comunității romilor. Participanții la întrunire convin asupra necesității aplicării unui plan de măsuri pentru informarea comunității romilor tradiționali din Râmnicelu (educație juridică, sanitară, școlară și civică). Ulterior (19 februarie) fetele internate în Centre Maternale revin, în baza unei hotărâri a Tribunalului Buzău, în familiile părinților care se obligă în scris să nu-și mai instige fiicele minore la întreținere de relații sexuale cu logodnicii lor. Aceste familii urmează să fie monitorizate pentru o perioadă de șase luni. (Buletinul Divers nr. 7(294)/02/22/2007).
20.02.2007, București. În ziua în care se comemoreaza 151 de ani de la ultimul act de dezrobire (20.02.1856), premierul Călin Popescu Tăriceanu aprobă constituirea unei Comisii guvernamentale pentru studierea robiei romilor
Acest proiect are la bază propunerea făcută premierului de către un grup de inițiativă al reprezentanților mai multor organizații rome. Premierul cere ANR ca până la 1 martie să asigure crearea acestei Comisii ținând cont de propunerile grupului de inițiativă. Comisia își propune ca de-a lungul anului 2007 să studieze perioada robiei romilor și să prezinte un raport în care să includă recomandări în domeniul educației și promovării istoriei romilor. Comisia și ANR urmează să coopereze cu Centrul de Studii Rome de la Facultatea de Istorie (Universitatea București). Tot în ziua de 20 februarie 2007, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale a Camerei Deputaților (condusă de deputatul Nicolae Păun) a organizat o dezbatere a cărei concluzie a fost că parte din problemele romilor (sărăcia, prejudecățile, lipsa locuințelor etc) sunt efecte îndepărtate ale robiei. (Buletinul Divers nr. 7(294)/02/22/2007).
26.02.2007, București. Centrul Regional PER pentru Europa Centrală și de Est, în colaborare cu MEC, organizează o dezbatere despre rolul cercetării și predării istoriei în relațiile interetnice
Sunt discutate introducerea în curriculum a unui opțional intitulat „Istoria și tradițiile minorităților naționale din România", elaborarea unor materiale didactice în acest sens precum și sesiuni de formare pentru profesorii de istorie. Ulterior, în 30 martie, la București, Centrul Regional PER pentru Europa Centrală și de Est împreună cu DRI organizează seminarul „Principii de elaborare a unui material didactic auxiliar privind istoria minorităților naționale din România". Participă autori de programe de istoria și tradițiile minorităților naționale de la majoritatea organizațiilor etnice, specialiști din partea MEC, reprezentanți ai Universității București. Se anunță decizia de a colabora cu reprezentanții minorităților pentru realizarea unui manual pentru istoria minorităților. (Buletinul Divers nr. 7(294)/02/22/2007).
02.03.2007, București. Organizația Romani CRISS și Agenția pentru Monitorizarea Presei organizează la sediul GDS dezbaterea „Romii îi cheamă pe jurnaliști în stabor"
Liderii romilor apreciază că adeseori ziariștii sunt subiectivi și superficiali, dispuși să renunțe la codul deontologic, discriminându-i și prezentându-i într-o manieră stereotipă pe romi. De asemenea, ziarele sunt criticate pentru că refuză eliminarea comentariilor „naziste" postate de cititori pe site-urile de știri, în subsolul știrilor despre romi, iar reprezentantul CNCD adaugă că mai mulți ziariști au fost sancționați de CNCD pentru articole denigratoare la adresa romilor. (Buletinul Divers nr. 8(295)/03/01/2007).
14.03.2007, București. Senatul aprobă o propunere legislativă care interzice căsătoriile între minori
Inițiatorii propunerii legislative susțin ca intenția lor este de a asigura o egalitate de șanse între bărbați și femei, diminuând abandonul școlar, dependența economică față de bărbat și contribuind la dezvoltarea carierei și a responsabilității pentru ambii parteneri. (Buletinul Divers nr. 10(297)/03/15/2007).
20.03.2007, București. Cu prilejul constituirii Federației For Romenque, Costel Vasile, președintele noii Federații, solicită Comisiei Europene înființarea unui loc special pentru un reprezentant al romilor, susținând ca romii din România reprezintă 40% din totalul romilor în Europa. Potrivit președintelui, Federația reunește 40 dintre cele mai importante 60 de ONG-uri rome și își propune ameliorarea situației romilor printr-o mai eficientă implicare în viață comunităților de romi. Deputatul Nicolae Păun declară că For Romenque va fi o rampă de lansare pentru ONG-urile mai mici și promite că va ajuta la găsirea unui sediu. (Buletinul Divers nr. 11(298)/03/22/2007).
22-24.03.2007, Sovata (Mureș). Centrul Regional PER pentru Europa Centrală și de Est organizează în parteneriat cu MEC o întâlnire de lucru a inspectorilor școlari pentru problemele educaționale ale romilor, întitulată „Managementul relațiilor interetnice în educație - Comunicarea administrativă scrisă în sistemul educațional" la care participă inspectorii din toate județele. Reprezentanții MEC informează participanții despre întregirea normei inspectorului școlar pentru problemele educaționale ale romilor la o normă întreagă, fapt care va permite o activitate mai eficientă în domeniu. În plus, sunt discutate modalitățile de predare a limbii romani și a istoriei/tradițiilor romilor, modalitățile de prevenire a abandonului școlar și a segregării școlare. (Buletinul Divers nr. 12(299)/03/29/2007).
06.04.2007, Liești (Galați). În dimineața zilei de 6 aprilie, Poliția gălățeană intervine într-o comunitate de romi din localitatea Liești pentru arestarea unui urmărit general
După arestarea acestuia, polițiștii sunt atacați de aproximativ 200 de persoane, motiv pentru care polițiștii recurg la gloanțe de cauciuc. Șapte persoane au fost împușcate cu gloanțe de cauciuc, patru dintre ele fiind spitalizate. (Buletinul Divers nr. 14(301)/04/12/2007).
08.04.2007, serbări de Ziua internațională a romilor, recunoscută ca „Sărbătoarea etniei romilor din România" prin Legea 66/28 martie 2006. Pe lângă spectacolele de muzică și dansuri tradiționale, mai multe organizații rome lansează memorandumul „Supplex Libellus Atzinganorum" în care, invocând sclavia, deportările și persecuțiile din perioada comunistă, cer elaborarea unor politici publice pentru comunitățile tradiționale de romi și includerea acestor doleanțe în agenda partidelor politice și a societății civile românești. (Buletinul Divers nr. 14(301)/04/12/2007).
11-15.04.2007, Mangalia. Are loc ediția a VIII-a a Olimpiadei naționale de limba romani. (Gheorghe Sarău, Cronica rromă (1990-2011), p. 175).
24.04.2007, București. Parlamentarii aprobă la finalul ședinței de plen reunit numirea ca membru în Colegiul Director al CNCD a lui István Haller, șeful Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii Pro Europa. Haller, a cărui candidatură fusese suținută de 31 de ONG-uri, obține 236 de voturi pentru și zece contra. István Haller își va începe activitatea în cadrul CNCD în 14 mai. (Buletinul Divers nr. 16(303)/04/26/2007).
24.04.2007, București. Alianța Civică a Romilor din România organizează a doua ediție a Galei Societății Civile Rome
Sunt premiate unele organizații și proiecte care s-au remarcat prin contribuția la ameliorarea situației romilor. Are loc și o dezbatere despre implicarea romilor în viață publică la care participă Mădălin Voicu, Gabriel Andreescu, Astzalos Csaba (CNCD) și Mircea Toma (Agenția pentru Monitorizarea Presei). Toma menționează o ameliorare a felului în care presa centrală oferă informații despre romi, dar critică atitudinea încă discriminatorie a presei locale. Asztalos Csaba declară că CNCD va continua să sancționeze comportamentul discriminatoriu față de romi și afirmă că elitele rome vor putea fi mai eficiente în promovarea intereselor romilor în momentul în care nu vor mai fi doar un factor civil, ci și un pol politic bine definit. (Buletinul Divers nr. 16(303)/04/26/2007).
03.05.2007, București. Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități (prezidată de deputatul Nicolae Păun) organizează în parteneriat cu Centrul Regional PER pentru Europa Centrală și de Est dezbaterea publică „Rolul Poliției în asigurarea stabilităţii interetnice"
Se vorbește despre utilizarea excesivă a forței polițienesti, dar și despre necesitatea crearii unui dialog între etnicii romi și autorități. Prezent la dezbatere, Csaba Asztalos, președintele CNCD, declară că va propune Poliției introducerea unor cursuri pentru prevenirea și combaterea discriminării. (Buletinul Divers nr. 18(305)/05/10/2007).
15.05.2007. „Împăratul" Iulian Rădulescu declară într-o conferință de presă că a cerut romilor ca la referendumul din 19 mai privind demiterea președintelui să voteze în favoarea președintelui Traian Băsescu pe motiv că în mandatul acestuia Justiția a început să se ocupe de marea corupție, nemaicercetându-i pe romi pentru orice „găinărie". Deputatul Nicolae Păun declară, de asemenea, că va vota împotriva demiterii președintelui. (Buletinul Divers nr. 19(306)/05/17/2007).
19.05.2007. Are loc referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu
Este confirmată increderea de care se bucură Băsescu, acesta revenind în funcția de președinte. În timpul zilei, aflat la cumpărături cu soția sa, Traian Băsescu este interpelat cu insistență de Andreea Pană, o jurnalistă de la Antena 1. În cele din urmă, Băsescu îi smulge jurnalistei telefonul cu care aceasta îl filma, se urcă în mașină alături de soție și pleacă. Telefonul continuă să înregistreze. Peste câteva ore, după ce imaginile cu Traian Băsescu la cumpărături fuseseră șterse, telefonul îi este restituit jurnalistei. Nu a fost însă ștearsă din cardul de memorie al telefonului înregistrarea audio cu discuția din mașină dintre președinte și soția sa. Băsescu i-a zis sotiei: „Cât era de agresivă țiganca asta împuțită! Nu știu, Maria ... da' ... trebuia să i se întâmple odată". Mai multe organizații ale romilor și de apărare a drepturilor omului condamnă incidentul. Luni, 21 mai, mai multe zeci de romi depun o scrisoare de protest față de ieșirea președintelui pe care-l acuză de discriminare, fapt agravat de poziția oficială a lui Traian Băsescu, de șef de stat, prin care putea da un semnal pentru încurajarea altor fapte de discriminare. Și alte organizații precum Fundația Soros, Liga Pro Europa etc. critică ieșirea prezidențială. Sesizat de Romani CRISS, CNCD trimite citații președintelui Băsescu și jurnalistei Andreea Pană. Tot luni, 21 mai, Președinția emite un comunicat de presă prin care își cere scuze față de jurnalistă și își exprimă regretul că o expresie nepotrivită, dintr-o convorbire privată, a devenit publică, producând prejudicii ziaristei. În continuare, comunicatul susține ca această expresie nu reprezintă în niciun caz atitudinea președintelui față de etnia romă. În 23 mai, Andreea Pană și un consilier prezidențial reprezentându-l pe președinte se înfățișeaza la sediul CNCD pentru audieri. Cu unanimitate de voturi, CNCD decide că expresia folosită de președinte este o discriminare și îl sancționează pe președinte cu avertisment. Băsescu respinge decizia CNCD și anunță că o va ataca în instanță întrucât consideră inacceptabil ca o discuție desfășurată în intimitate să fie analizată de o instituție a statului. (Buletinul Divers nr. 20(307)/05/24/2007).
30.05.2007, București. Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu semnează decizia de eliberare a Mariei Ionescu din funcția de președinte al ANR, ea fiind înlocuită de Gruia Bumbu
Maria Ionescu fusese numită în funcția de președinte al ANR în 15 iulie 2005 la propunerea Partidului Democrat și a OSI. Noul președinte a fost consilier al vicepremierului Marko Bela și membru PNL din 2003. (Buletinul Divers nr. 22(309)/06/07/2007).
06-08.06.2007, București. La Palatul Parlamentului are loc Conferința la nivel înalt a OSCE privind combaterea discriminării și promovarea respectului și înțelegerii reciproce la care participă reprezentanți din 56 de țări
Printre alții, la eveniment participă și Florin Cioabă și Luminița Mihai Cioabă. (Buletinul Divers nr. 22(309)/06/07/2007).
05.06.2007, București. Guvernul decide prin HG 546 să aloce Comisiei de studiere a robiei (înființata în 20 februarie) suma de 315.000 lei pentru anul 2007. (Buletinul Divers nr. 22(309)/06/07/2007).
01.06.2007, București. Cu ocazia comemorării romilor, victime ale deportării în Transnistria, la M-rea Radu Vodă, este lansată o carte de rugăciuni tradusă în limba romani de Mariana și Sorin Sandu
Evenimentul are loc în prezența lui Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului, a lui Vasile Ionescu (fost membru al Comisiei Wiesel și reprezentant al romilor), a consilierului prezidențial Bogdan Tătaru Cazaban și a altor reprezentanți ai organizațiilor rome. Vasile Ionescu vorbește despre începutul deportării romilor nomazi în urma cu 65 de ani (1 iunie 1942), mulți dintre deportați fiind copii, iar Arhiepiscopul amintește de grija purtată de BOR romilor prin pregătirea studenților romi la Teologie pentru a sluji în comunitățile de romi. În plus, Arhiepiscopul afirmă că această carte va fi urmată și de alte cărți bisericești pentru romi și, în final, a ținut o slujbă de pomenire a romilor deportați în Transnistria. (Buletinul Divers nr. 22(309)/06/07/2007).
16.06.2007, București. În cadrul bursei locurilor de muncă pentru romi organizată de Agenția Municipala pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) agenții economic pun la dispoziția celor interesați peste 3000 oferte de angajare. (Buletinul Divers nr. 23(310)/06/14/2007).
25.06.2007, București. Walter Veltroni, primarul Romei, face o vizita la București unde discută cu Adrian Videanu, primarul Bucureștiului, despre un protocol de înțelegere vizând repatrierea romilor stabiliți în Roma
Autoritățile italiene inițiază mai multe asemenea încercări de rezolvare a problemelor generate de înmulțirea taberelor improvizate de romi din orașele italiene. O situație aparte este reprezentată de romii din România, acum cetățeni europeni, care nu mai pot fi expulzați în țara de origine cum se putea proceda înaintea aderării României la UE. (Buletinul Divers nr. 25(312)/06/28/2007).
01.07.2007, Budapesta. Ungaria preia președinția anuală a „Deceniului de Incluziune a Romilor 2005-2015", vizând accelerarea integrării sociale a romilor din cele nouă țări din centrul și estul Europei, partenere în cadrul „Deceniului". (Buletinul Divers nr. 26(313)/07/05/2007).
02.07.2007. „Evenimentul Zilei" reproduce declarația premierului Călin Popescu Tăriceanu potrivit căreia vor fi trimiși polițiști români în Italia întrucât romii comit infracțiuni acolo și compromit imaginea românilor care muncesc cinstit în Italia:
„Ministerul Internelor și Reformei Administrative de la București va trimite o echipă de cinci polițiști care să ajute la prinderea și repatrierea romilor care comit infracțiuni în Roma. Nu vreau ca românii care vor să meargă să muncească în Italia să aibă de suferit din cauza unui grup restrâns de cetățeni de etnie romă. Rolul ofițerilor români va fi acela de a-i instrui pe colegii lor peninsulari în psihologia și modul de operare al romilor care comit infracțiuni. Acești romi comit toate infracțiunile posibile, de la tâlhărie și prostituție, până la jafuri organizate și trafic de droguri". În 3 iulie, Romani CRISS sesisează CNCD asupra acestor declarații apreciate drept discriminatorii întrucât îi asociază pe romi exclusiv cu infracționalitatea. Un punct de vedere similar este exprimat și de Agenția „Împreună" precum și de Liga Pro Europa și Fundația Soros. Ulterior, într-un comunicat de presă, premierul se disculpă susținând ca această interpretare este eronată și ca nu și-a dorit să aduca prejudicii etnicilor romi. În plus, premierul trece în revistă inițiativele guvernamentale din ultimii ani pentru ameliorarea situației romilor. În ședința din 17 iulie 2007, Colegiul Director al CNCD a decis că declaratiile premierului nu îndeplinesc condițiile pentru a fi declarate drept discriminatorii potrivit OG 137/2000, decizia fiind luată cu 5 voturi pentru și două împotriva (Haller István și Csaba Ferenc Asztalos). (Buletinul Divers nr. 26(313)/07/05/2007; Buletinul Divers nr. 27(314)/07/12/2007; Buletinul Divers nr. 28(315)/07/19/2007).
19.07.2007, București. Ministerul Educației adoptă Ordinul nr. 1540 privind interzicerea segregării școlare a copiilor romi și aprobarea Metodologiei pentru prevenirea și eliminarea segregării școlare a copiilor romi
Potrivit Ordinului, „constituie segregare şcolară a elevilor romi separarea fizică a elevilor aparținând etniei rome în grupe/clase/ clădiri/şcoli/alte facilităţi, astfel încât procentul elevilor aparținând etniei rome din totalul elevilor din școală/clasă/grupă este disproporţionat în raport cu procentul pe care copiii romi de vârstă şcolară îl reprezintă în totalul populaţiei de vârstă şcolară în respectiva unitate administrativ-teritorială." Ordinul mai prevedea acțiuni concrete prin care segregarea școlară putea fi prevenită și eliminată. (http://www.legex.ro/Ordin-1540-2007-82075.aspx).
01.08.2007, București. Executivul aprobă prin HG 893 organizarea și funcționarea Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN)
Acesta va realiza studii și cercetări privind istoria, cultura, limba, demografia, politicile publice adresate minorităților. Sediul noului institut, lansat oficial în 11 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă, va fi la Cluj, directorul ISPMN fiind István Horvath. Ulterior, Institutul va angaja mai mulți cercetători care vor da o atenție specială problematicii rome. (Buletinul Divers nr. 40(327)/10/18/2007).
11-17.08.2007, Costinești. Are loc prima ediție a „Paradei portului și dansului tradițional rom" care reunește grupuri folclorice de elevi și tineri romi aparținând mai multor neamuri de romi din 14 județe
Parada este organizată și finanțată de MEC, Reprezentanța UNICEF și Partida Romilor, cu sprijinul Primăriei Costinești. (Buletinul Divers nr. 30(317)/08/16/2007).
10/11.08.2007, Livorno (Italia). În urma unui incendiu izbucnit într-o tabară improvizată de la periferia orașului, mor patru copii romi, cu vârste între 4 și 10 ani. Incendiul este revendicat de o grupare extremistă care îi amenință pe romi că, dacă nu părăsesc Italia până la mijlocul lunii septembrie, se vor confrunta în fiecare lună cu atacuri similare. Autoritățile îi arestează însă pe părinții copiilor acuzându-i de neglijență și de abandonarea copiilor. Moartea copiilor provoaca vii emoții.
20.08.2007, București. Peste 150 de florari și florărese de origine romă protestează în stradă împotriva primarului general Adrian Videanu și a primarului sectorului 3, Liviu Negoiță
Cei doi sunt acuzați că nu respectă protocolul dintre Primăria Capitalei și Asociația Florarilor din România și că au desființat abuziv locurile de vânzare a florilor. (Buletinul Divers nr. 31(318)/08/23/2007).
21.08.2007, Apata (BV). În seara de 21 august izbucneste un conflict între romii și maghiarii din comuna Apața
La scurt timp după surprinderea a doi romi pe parcela de lucernă a unor locuitori maghiari, numeroși etnici maghiari și romi se strâng și se înarmează cu bâte și pietre. Intervin circa 130 de jandarmi și polițiști care reușesc să aplaneze conflictul, forțele de ordine rămânând încă o perioadă în zona. (Buletinul Divers nr. 31(318)/08/23/2007).
24-26.08.2007, Sinaia. Are loc prima întrunire a Comisiei pentru Studierea Robiei Romilor
Dispunând de fonduri de 300.000 lei, Comisia trebuie să finalizeze un raport după modelul Comisiilor Wiesel și Tismăneanu. Prezidată de Neagu Djuvara, Comisia reunește istorici, antropologi, sociologi, lingviști precum Viorel Achim, Constanța Vintilă-Ghițulescu, Delia Grigore, Ligia Cadeschi etc, romi și români. Istoricul Viorel Achim susține că această Comisie nu-și poate propune o cercetare academică propriu-zisă (resurse puține și timpul scurt avut la dispoziție), dar poate încerca să dea anumite răspunsuri despre robie ca subiect controversat în istoria României. Este luata decizia ca fiecare material publicat să fie asumat individual de fiecare autor (pentru a se evita nemulțumirile apărute cu ocazia raportului Tismăneanu). Membrii Comisiei își exprimă intenția de a contribui la introducerea subiectului robiei romilor în manualele școlare și în conștiința publică. Comisia își mai propune să stimuleze cercetarea istoriei romilor (inclusiv prin înființarea unui centru de cercetare) și își dorește un monument al dezrobirii romilor. (Buletinul Divers nr. 32(319)/08/30/2007).
29.08-01.09.2007, Bran. Centrul Regional PER pentru Europa Centrală și de Est, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României organizează seminarul intitulat „Conținutul materialului didactic auxiliar privind istoria minorităților naționale din România"
Participanții discută despre elaborarea unor materiale didactice și formarea cadrelor didactice. S-a convenit ca fiecare minoritate națională să trimită câte un text despre originea și istoria minorității, elemente identitare, percepții reciproce. Se intenționează ca, pornindu-se de la aceste materiale, să fie elaborat un curs opțional de istoria minorităților. (Buletinul Divers nr. 33(320)/09/06/2007).
31.08-06.09.2007, Timișoara. Se desfășoară prima ediție a International Romani Art Festival, organizat de Asociația Culturală TURN în colaborare cu Institutul Cultural Român. Desfășurat sub genericul „So keres Europa?" (Ce faci, Europa?), programul Festivalului cuprinde concerte, spectacole de dans și teatru, expoziții foto, proiecții de filme, lansări de carte, conferințe, dezbateri despre istoria romilor etc. (Buletinul Divers nr. 32(319)/08/30/2007; Buletinul Divers nr. 33(320)/09/06/2007).
02.09.2007, București. Circa 600 de lideri ai romilor din întreaga țară se reunesc la Palatul Parlamentului unde decid înființarea Camerei Naționale a Reprezentanților Romi din România (CNRRR), o organizație menită să-i reprezinte la nivel național și european
Noua entitate reunește organizații civice și politice ale romilor și anunță că intenționează să propună candidați pentru alegerile locale și naționale. Ca președinte este aleasă Gabi Luncă Onoriu și ca secretar general deputatul Nicolae Păun. Totuși, CNRRR nu reprezintă toate organizațiile romilor (cum ar fi Alianța Civică a Romilor, Centrul Creștin al Romilor - Florin Cioabă, Uniunea Democrată a Romilor Alba - Viorel Bumbu, Asociația O del Amenta - Nicolae Bologa etc). În 30 august 2007, Florin Cioabă, invocând democrația și transparența în procesul de afirmare a romilor, își anunțase intenția de a se retrage din aceasta inițiativă. (Buletinul Divers nr. 33(320)/09/06/2007).
11-12.09.2007, Sibiu. Au loc „Zilele Culturii Rome" unde sunt prezentate portul și diferite meșteșuguri tradiționale rome (în Piața Mare)
Festivalul continuă cu un spectacol de cântece și dansuri rome urmate, în 12 septembrie, de seminarii referitoare la problemele romilor. (Buletinul Divers nr. 35(322)/09/13/2007).
16.09.2007, Veneția. Romii sunt reprezentați, pentru prima oară, în cadrul Bienalei Artelor Vizuale de la Veneția cu o prezentare de haine romani, inspirate din portul tradițional rom
Prezentarea de modă va fi susținută de „Gypsy Style", prima casă de modă din România cu specific rom, în cadrul programului "Portul romilor, între tradiție și modernitate", implementat de către Alianța Civica a Romilor din România, cu sprijinul financiar oferit de Open Society Institute - Budapesta. Programul își propune combaterea stereotipurilor față de romi prin schimbarea imaginii asupra tradițiilor acestora. Evenimentul având loc în Italia, ACRR susține, la deschiderea prezentării de modă, o conferință de presă urmată de un moment de reculegere în memoria celor patru copii romi morți în incendiul de la Livorno (10/11 august 2007).
25.09.2007, Vatican. Papa Benedict al XVI-lea denunță atacurile rasiste asupra romilor
La deschiderea unei reuniuni internaționale a preoților și diaconilor de etnie romă, în contextul în care în Italia există o tot mai mare ostilitate față de romi, acuzați de creșterea infracționalității, Papa îi îndeamnă pe credincioșii italieni să nu uite de datoria creștinească față de romi și critică atacurile la care aceștia sunt supuși. (Buletinul Divers nr. 37(324)/09/27/2007).
26.09.2007, Roma. Aproximativ 30 de persoane mascate și înarmate cu lanțuri, bâte și pietre aruncă în seara de 26 septembrie două cocteiluri Molotov asupra unei tabere de romi de la periferia Romei
Un atac similar se înregistrase și în seara de 25 septembrie. (Buletinul Divers nr. 37(324)/09/27/2007).
01.10.2007, România. Începe noul an universitar pentru care Ministerul Educației pusese la dispoziția candidaților romi 454 de locuri în învățământul superior, în 47 de instituții de învățământ de stat. (Buletinul Divers nr. 23(310)/06/14/2007).
08-10.10.2007, București. Ministerul Culturii și Cultelor organizează un concurs pentru ocuparea postului de director general al Centrului Național de Cultura al Romilor
Evaluarea candidaților se face în baza unui proiect de management și a unui interviu. Doru Tufiș, fostul director al CNCR fusese demis în martie 2007. (Buletinul Divers nr. 32(319)/08/30/2007).
09.10.2007, București. Comemorarea Holocaustului în România
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" (INSHR-EW) găzduiește o sesiune de comunicări științifice, intitulată „De la antisemitism la Holocaust în România", iar președintele Băsescu decorează la Palatul Cotroceni 11 supraviețuitori evrei ai Holocaustului. Băsescu afirmă că suferintele acestora se datorează legislației rasiale a statului român și, la încheierea ceremoniei, anunță că intenționează ca în săptămâna următoare să organizeze o ceremonie similară pentru decorarea unor romi care au supraviețuit deportărilor în Transnistria în perioada 1942-1944. (Buletinul Divers nr. 39(326)/10/11/2007).
10.10.2007, București. ANR și SGG lansează campania națională de informare asupra romilor
„Discriminarea romilor se învață acasă. Cunoaște-i înainte să-i judeci!". Mesajul este că stereotipurile despre romi sunt însușite în copilărie, judecățile ulterioare având prea puțin de-a face cu romii în realitate. Campania durează până la sfârșitul anului 2007 și vizează atât difuzarea unor spoturi radio, tv și a unor afișe în stațiile de metrou, evenimente speciale și dezbateri publice, cât și ameliorarea cooperării dintre instituții, organizarea de workshopuri pentru a se elabora o strategie referitoare la proiectele din următorii ani. (Buletinul Divers nr. 39(326)/10/11/2007).
22.10.2007, București. La Palatul Cotroceni, Președintele Traian Băsescu decorează trei supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria (Dumitru Trancă, Traian Grancea și Ion Minuțescu), cu Ordinul național "Serviciul credincios" în grad de cavaler
Ceremonia are loc în prezența ambasadorului SUA la București, a deputatului rom Nicoale Păun, dar și a altor lideri și activiști romi. Președintele declară că prin decorarea celor trei înțelege să cinstească memoria celor aproximativ 25.000 de romi deportați în perioada războiului, afirmă că sistemul educațional trebuie să îi invețe pe copii atât despre Holocaust, cât și despre robia romilor. În plus, Băsescu susține că incluziunea socială a romilor nu poate fi rezolvată prin măsurile adeseori contradictorii ale guvernelor naționale, ci se impune o politică europeană comună pentru romi. La finalul ceremoniei, Băsescu adreseaza câteva cuvinte în limba romani: "Iertați-ne, fraților și surorilor pentru ce a fost, iar viitorul României îl vom construi frumos împreună". (Buletinul Divers nr. 41(328)/10/24/2007).
30.10.2007, Roma. Nicolae Romulus Mailat, etnic rom din România locuind într-o tabără din suburbia romană Tor di Quinto, o atacă, jefuiește și agresează sexual pe Giovanna Reggiani (47 de ani), soția unui ofițer italian
Abandonată în comă profundă, victima moare în scurt timp. Mailat este arestat în ziua următoare (31 octombrie) în urma declarațiilor unor martori oculari (chiar dintre rudele sale). Romano Prodi, premierul italian, îl sună imediat pe premierul Tăriceanu, cei doi stabilind adoptarea rapidă a unui plan de acțiuni pentru combaterea infracționalității cetățenilor români. Tăriceanu promite trimiterea de urgență la Roma a unei echipe de experți care să sprijine instituțiile italiene. Aceasta crimă oripilează opinia publică italiaăa, făcând-o să-și radicalizeze atitudinea față de cetățenii români. Aceștia sunt acuzați în masă că sunt infractori. Nu au lipsit atacurile xenofobe la adresa românilor, fapt care a determinat CNCD să solicite instituției similare din Italia să ia măsuri pentru descurajarea acestora. Guvernul Italiei decide transformarea în ordonanță de urgență a unui proiect de lege aflat deja în discutie, conținând măsuri pentru combaterea infracționalității. Este prevăzută inclusiv simplificarea procedurilor de expulzare a infractorilor străini. În România, reacția opiniei publice a fost de a-i acuza în bloc pe romi de compromiterea imaginii României în lume. (Buletinul Divers nr. 42(329)/11/01/2007; Ionut Codreanu, Nicoleta Fotiade, Cazul Mailat in presa, de la crima la criza. Raport de analiza media (1-10 noiembrie 2007), realizat de Agentia de Monitorizare a Presei, 2008.).
02.11.2007. În contextul creat de reacțiile antiromânești din Italia, provocate de crima comisă de Mailat, Adrian Cioroianu, ministrul de Externe, se lansează, în cadrul unei intervenții telefonice la postul TV Antena 3, într-o serie de afirmații hazardate despre pedepsirea unor asemenea infractori prin muncă forțată sau deportarea în deșertul egiptean:
„Acești oameni care comit astfel de fapte, aceștia nu [trebuie] trimiși în regim de celulă, cu televizor și cu ..., ar trebui puși la muncile cele mai dure și formate, probabil, batalioane din alea disciplinare. [...] Pe drumul dintre Alexandria și Cairo, [...] îmi veneau știrile din țară [...]. Eram cam în plin deșert și mă gândeam dacă nu cumva am putea cumpăra un teren din deșertul ăla egiptean, să-i plasăm acolo pe cei care ne fac de râs". Ca reacție la această afirmație, mai multe ONG-uri îi cer premierului Tăriceanu demiterea ministrului de externe și reproșează măsurile care sunt asociate cu deportarea grupurilor indezirabile în perioada Holocaustului. O cerere similară de demitere a lui Cioroianu este adresată premierului și de către Centrul Wiesenthal de la Paris, acesta afirmând ca declarația ministrului sugerează deportarea romilor și „reamintește planurile naziștilor pentru deportarea evreilor pe insula Madagascar". În plus, CNCD condamnă public afirmația lui Cioroianu și întocmește, în 12 noiembrie 2007, în urma sesizării Romani CRISS, un dosar pe numele lui Adrian Cioroianu. Acesta își cere scuze pentru mesajul trimis, și spune ca s-a referit strict la violatori și pedofili, nu la romi sau la vreun alt grup etnic. Și alți oameni politici dezavuează afirmațiile ministrului de Externe: Traian Băsescu, Mircea Geoană, Theodor Stolojan, Renate Weber etc. (Buletinul Divers nr. 43(330)/11/08/2007; Buletinul Divers nr. 44(331)/11/15/2007).
04.11.2007, Italia. Potrivit unui sondaj de opinie publicat de „Corriere della Sera", romii sunt cea mai antipatizată etnie în Italia
61% dintre italieni consideră ca romii le sunt foarte antipatici și 20% destul de antipatici, numărul lor este exagerat, iar cuvântul cel mai frecvent asociat cu romii (peste 25% din cazuri) a fost „hoț", urmat de „nomad". (Buletinul Divers nr. 43(330)/11/08/2007).
05.11.2007, București. În cadrul unui interviu acordat TVR, președintele Traian Băsescu, întrebat despre problemele cetățenilor români din Italia, agravate de cazul Mailat, face o declarație despre romi:
„Sigur, spunem toți de români, dar trebuie să avem puterea să recunoaștem că cele mai mari probleme le creează cetățenii români de etnie romă. Și poate să tipe Romani CRISS până mâine dimineață - asta este realitatea". Ulterior, mai multe ONG-uri îi trimit președintelui o scrisoare deschisă în care își exprimă ingrijorarea față de această firmatie și susțin că aceasta poate fi folosită pentru justificarea rasismului la adresa romilor. (Buletinul Divers nr. 43(330)/11/08/2007).
07.11.2007, Roma. Premierul Călin Popescu Tăriceanu efectuează o vizită la Roma, unde se întâlnește cu Romano Prodi, omologul său italian
Sub impactul situației provocate de cazul Mailat, cei doi premieri semnează o scrisoare comună adresată lui Jose Barroso, președintele CE prin care cer ajutor CE. Prodi declară că decretul adoptat în regim de urgență în urma cu câteva zile nu va duce la expulzari în masa, ci se va limita la cazuri individuale, respectând, deci, directiva europeană privind libera circulație. În plus, Prodi anunță că Italia nu intenționează introducerea de restricții pe piața muncii pentru cetățenii romani și se declară mulțumit de măsurile polițienesti și juridice propuse de premierul Tăriceanu (constituirea unui grup operațional comun prin trimiterea a 30 de polițiști români și magistrați delegați în Italia). Cei doi premieri afirmă că, în condițiile în care statele membre nu pot îngrădi dreptul propriilor cetățeni la libera circulație și nu pot absorbi un număr mare de asemenea persoane, răspunsul cel mai eficient trebuie să vina de la UE, prin integrarea socială și prin cooperarea între statele membre în ceea ce privește gestionarea mișcării propriilor cetățeni. (Buletinul Divers nr. 43(330)/11/08/2007; New York Times, 8.11.2007, p. 3).
09.11.2007, București. Începe a doua ediție a Programului Participarea Politică a Romilor din România
Institutul Național Democrat pentru Relații Internaționale lansează, în parteneriat cu Alianța Civică a Romilor din România, cea de-a doua ediție a Programului Participarea Politică a Romilor din România, finanțat de OSI și de Național Endowment for Democracy. Scopul Programului este de a forma o nouă generație de tineri politicieni romi, oferindu-le abilitățile necesare pentru a-și consolida relațiile cu partidele politice și pentru a avea succes în alegeri. Sunt prevăzute cinci sesiuni de instruire (noiembrie 2007-aprilie 2008) unde vor fi tratate teme precum: tehnici de campanie electorală, de negociere și soluționare a conflictelor, formarea coalițiilor electorale cu principalele partide politice etc. (Buletinul Divers nr. 44(331)/11/15/2007).
12.11.2007, Strasbourg. Parlamentul European ia în dezbatere situația creată de integrarea romilor în statele membre UE
Accentul cade pe situația din Italia. Lui Franco Frattini, comisarul european pentru justiție, libertate și securitate, i se cere să se pronunțe asupra conformității cu legislația europeană a decretului adoptat de Guvernul italian (permițând expulzarea cetățenilor UE care sunt văzuți ca periculoși pentru siguranța publică) și să-și explice propriile afirmații referitoare la romi (într-un interviu din 2 noiembrie 2007, Frattini explicase noile măsuri: „Este foarte simplu: mergi într-o tabără de nomazi din Roma [...] și îi întrebi: «Tu din ce trăiești ?». Dacă răspund «Nu știu», îi iei și îi trimiți în România. Așa funcționează directiva europeană"). Atât afirmațiile lui Frattini, cât și faptul că Italia nu solicitase fonduri structurale pentru integrarea romilor sunt criticate în Parlamentul European. Atitudinea parlamentarilor europeni diferă în funcție de apartenența la grupurile parlamentare (Popularii susțin dreptul statelor membre la a expulza cetățenii care nu respectă anumite reguli, socialiștii și verzii solicită crearea unui raportor în PE sau a unui comisar la nivelul CE care să monitorizeze situația romilor și cer Comisiei o strategie pentru integrarea populației rrome. (Buletinul Divers nr. 47(334)/12/06/2007; Buletinul Divers nr. 44(331)/11/15/2007).
15.11.2007, Italia. În contextul creat de isteria și atacurile xenofobe de după crima comisă de Mailat, mii de intelectuali italieni semnează manifestul „Triunghiul negru" prin care condamnă violența împotriva romilor, românilor și a femeilor
Ulterior (19 noiembrie 2007), mai mulți intelectuali români și italieni lansează un „Apel la ratiune și responsabilitate" adresat massmediei și politicienilor din ambele țări în care cer ca infracțiunile să fie condamnate individual și să nu fie folosite ca pretexte pentru acuzații colective. (Buletinul Divers nr. 45(332)/11/22/2007; http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1502638-intelectualii-romani-italieni-fac-apel-ratiune-relațiile-dintre-cele-doua-țări.htm).
25.11.2007, România. Au loc alegerile pentru Parlamentul European
Partida Romilor nu obține decât 1,14% din opțiunile votanților (58.903 voturi), insuficient pentru a obține vreun loc în PE. (Buletinul Divers nr. 46(333)/11/29/2007).
28.11.2007, Roma. Ministrul de Interne al Italiei declară că până la această data au fost expulzate 283 de persoane, majoritatea romi din România (cei mai mulți dintre ei din rațiuni de securitate publică)
Autoritățile au distrus taberele ilegale locuite de romi din mai multe orașe (inclusiv Roma, Pisa, Pavia și Bolgona). În plus, Carlo Mosca, prefectul Romei, declară într-o dezbatere despre imigrație din Senatul italian că se impune înființarea unei agenții naționale care să se ocupe de romii aflați în Italia. (Buletinul Divers nr. 46(333)/11/29/2007).
14.12.2007, Bruxelles. Premierul Călin Popescu Tăriceanu declară că UE ar trebui să aibă o politică unică pentru romi și pledează pentru înființarea unei agenții europene care să se ocupe de romi. (Buletinul Divers nr. 49(336)/12/20/2007).
18.12.2007, București. Prima ediție a galei „Superlativele Romilor", organizată de Revista VIP și Fundația Amfiteatru în parteneriat cu ANR, Partida Romilor și ACR, la Teatrul național de Operetă „Ion Dacian". Sunt acordate premii pentru diferite secțiuni precum: film, muzică, jurnalism, sport, campanii de promovare a tinerilor, lupta împotriva discriminării, management, ONG-uri, pentru întreaga activitate, de excelență etc. (Buletinul Divers nr. 49(336)/12/20/2007).
19.12.2007. Guvernul Romano Prodi anunță că renunță la decretul care permite expulzarea cetățenilor comunitari
Acesta fusese adoptat ca reacție la uciderea Giovannei Reggiani de către Mailat. (Buletinul Divers nr. 49(336)/12/20/2007).
24.12.2007, Costești (Argeș). Moare Ilie Badea Stănescu, (cunoscut și ca Tortică), încoronat „rege" în 31 august 2003
Este înmormântat în 27 decembrie. La funeralii participă numeroși romi printre care și Florin Cioabă, Iulian Rădulescu, Nicolae Gheorghe, Nicoleta Bițu etc. Dan Stănescu, fiul "regelui" defunct, este confirmat de Consiliul de Coroană al Casei Regale de la Costești (Argeș) drept succesor de drept al tatălui sau și este încoronat ca rege. (http://www.ziare.com/stiri/frauda/regele-tortica-al-romilor-de-pretutindeni-a-murit-202788; http://www.evz.ro/detalii/stiri/regele-tortica-a-murit-traiasca-regele-dan-472995.html)