Minoritatea romă 2010
05.01.2010, Sibiu. Are loc întrunirea a 19 activiști romi, reprezentanți ai unor organizații locale și naționale ale romilor, care au hotărât constituirea Coaliției Romilor – Romano Drom.
Apolitică și fără personalitate juridică, Coaliția are ca scop principal să participe activ la elaborarea și implementarea măsurilor de politici publice pentru romi, care să răspundă la nevoile specifice ale comunităților locale de romi. Printre semnatari se numără Nicolae Gheorghe, Gruia Ioan Bumbu, Viorel Bumbu, Dorin Cioabă, Luminița Cioabă, Alecu Ionel, Magda Matache, Nicoleta Bițu, Florin Motoi, Mihai Neacșu. Coaliția era deschisă și altor organizații și activiști romi.
25.01.2010. Lansarea raportului Amnesty International „Tratați ca gunoaie. Distrugerea caselor familiilor de rromi și riscurile asupra sănătății lor, în România”.
Organizația Amnesty International (partener al Romani CRISS, în acest caz), cere autorităților române să oprească evacuările forțate ale romilor, măsură care perpetuează marginalizarea etnică a romilor, și dă ca exemplu evacuarea în 2004 a 100 de romi dintr-o clădire din Miercurea Ciuc.
Adevărul, 26.1.2010; comunicare Magda Matache
11.02.2010, București. Pierre Lellouche, secretarul de stat pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului Afacerilor Externe francez, are la București întâlniri cu Premierul României, Emil Boc, și cu Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe.
În discuțiile de la Palatul Victoria cu premierul, un punct important îl vizează măsurile pentru prevenirea și descurajarea infracțiunilor comise pe teritoriul Franței de cetățeni români de etnie romă. Premierul se arată disponibil să aplice măsuri pentru reinserția socială a celor care revin în țară, cu respectarea deplină a legislației europene și a principiului liberei circulații și anunță că va nominaliza un secretar de stat din Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale care, sub coordonarea ministrului Muncii și a primului-ministru, să vegheze la implementarea măsurilor de reinserție socială a celor care se întorc și la utilizarea fondurilor europene alocate programelor sociale, pentru ca cei care se întorc să nu mai fie tentați să părăsească țara și să comită infracțiuni pe teritoriul altor state. Discuția se învârte în jurul infracționalității cetățenilor români în Franța și cu prilejul întâlnirii cu Teodor Baconschi. Ministrul român de Externe insistă pe buna calitate umană și profesională a comunității românești din Franța, dar „avem niște probleme fiziologice, naturale, de infracționalitate în sânul unora dintre comunitățile românești, în special în rândul comunităților cetățenilor români de etnie romă. Poziția noastră este clară: intoleranță totală față de infracționalitate și în același timp dorința de a aborda această chestiune – a infracționalității în grupurile migrate în Franța – în spiritul și litera legii europene”. În plus, Baconschi anunță că România va trimite în Franța polițiști care să coopereze cu colegii francezi pentru a limita infracționalitatea și speră că aceeași măsură va avea și ratificarea în curând a Acordului bilateral privind cooperarea în vederea protecției minorilor români neînsoțiți.
Comunicat de presă al Guvernului României; Comunicat de presă al MAE
15.02.2010, București. Mai multe organizații semnează o scrisoare de protest și cer demisia ministrului Baconschi pentru afirmația „Avem niște probleme fiziologice, naturale, de infracționalitate în sânul unora dintre comunitățile românești, în special în rândul comunităților cetățenilor români de etnie romă”.
Ministrul este acuzat că asociază etnia cu infracționalitatea și o explică biologic, afectând demnitatea romilor. Este criticat și Guvernul României pentru comunicatul de presă care menționa „prevenirea și descurajarea infracțiunilor comise pe teritoriul Franței de cetățeni români de etnie romă”. Potrivit semnatarilor, infracțiunea nu are etnie, iar asocierea romilor cu infracționalitatea riscă să consolideze ostilitatea față de romi și să ducă la conflicte interetnice. Guvernelor României și Franței li se cere inițierea unui dialog real cu organizațiile rome pentru identificarea unor soluții durabile și nu preluarea „modelului” italian de a trata problematica romilor doar prin intensificarea cooperării polițienești și judiciare axate pe romi. Printre organizațiile semnatare se află Romani CRISS, ActiveWatch-Agenția de Monitorizare a Presei, Alianța Civică a Romilor din România (ACRR), Asociația ACCEPT, Centrul de Resurse Juridice, Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice. În plus, Romani CRISS, împreună cu Centrul de Resurse Juridice, Liga Pro-Europa și alte ONG-uri trimit o plângere la CNCD împotriva ministrului Baconschi.
2010.7.27 Shadow report CERD Romania – Romani CRISS ACRR monitors' network; comunicare Magda Matache
20.02.2010, București. Agenția „Împreună” organizează, cu sprijinul vicepremierului Markó Béla, o conferință în care sunt prezentate principalele concluzii și recomandări ale raportului „Strategia de îmbunătățire a situației Romilor – vocea comunității” realizat la finalul anului 2009. Participă președintele Traian Băsescu și vicepremierul Markó Béla, alături de alți 200 de reprezentanți ai Guvernului (miniștri, secretari de stat etc.) ai Parlamentului, ai misiunilor diplomatice (14 ambasadori printre care cei ai SUA, Franței, Marii Britanii, Ungariei, Cehiei, Spaniei etc.) și ai ONG-urilor rome și nerome. Atmosfera este însă tensionată de recentele declarații ale ministrului român de Externe.
Raport de activitate pe anul 2010 al Agenției „Împreună”
20.02.2010. Au loc diferite evenimente pentru marcarea dezrobirii romilor.
În București, Romani CRISS, Amare Rromentza, ACRR și CNCR organizează cu elevii Școlii nr. 1 din București o sesiune de comunicări pe tema istoriei robilor romi și a dezrobirii, iar elevii romi de la Școala Nr. 135 din Ferentari realizează o scenetă ilustrând dezrobirea.
Raport de activitate pe anul 2010 al Romani CRISS; Raport de activitate pe anul 2010 al CNCR
24.02. 2010, București. Alianța Civică a Romilor din România organizează un protest în fața Muzeului Antipa pentru a cere demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi, acuzat de rasism. Organizatorii declină invitația adresată de Ministerul Afacerilor Externe pentru a participa la o întâlnire cu ușile închise.
Cotidianul, 24.02.2010
03.03.2010, București. Ministerul Educației adoptă Notificarea nr. 28463/2010 prin care sesizează tendințe de segregare a copiilor romi de ceilalți copii, contrar legislației și reglementărilor Ministerului.
Comunicare Iulius Roștas
11.03.2010. Organizația Amnesty International publică raportul „The Wrong Answer – Italy's «Nomad Plan» violates the housing rights of Roma in Rome”, prin care cere Italiei să oprească programul lansat în iulie 2009 prin care vizează demolarea a circa 100 de așezări improvizate în care se află aproximativ 7000 de romi și relocarea lor în 13 tabere aflate la periferia Romei. Raportul susține că măsurile încalcă drepturile romilor și perpetuează discriminarea.
Adevărul, 11.03.2010
01.04.2010, București. La sediul MAE, are loc întâlnirea grupului de lucru interministerial ad-hoc pe problematica romilor, prezidat de MAE, cu reprezentanți ai societății civile a romilor în perspectiva Summit-ului European pentru Romi de la Cordoba (8-9 aprilie 2010)
Din partea societății civile participă: Alianța Civică a Romilor din România, Policy Center for Roma and Minorities, Romani CRISS, Amare Rromentza, Alianța Divano Romano, Fundația Soros România și Forumul European al Romilor și Nomazilor. Autoritățile guvernamentale sunt reprezentate de: Valentin Mocanu, secretar de stat, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Ilie Dincă, președintele Agenției Naționale pentru Romi. Se apreciază drept oportun ca intervențiile reprezentanților României la Cordoba să se axeze pe prezentarea de bune practici, susținerea unei abordări integrate, la nivel european, a incluziunii sociale a romilor, precum și pe asumarea de angajamente și noi propuneri de acțiune la nivel național.
https://www.mae.ro/node/2403, 1.4.2010
08-09.04.2010, Cordoba, Spania. Organizat de președinția spaniolă a UE, are loc al doilea Summit European consacrat romilor (primul fiind cel de la Bruxelles din 2008).
Acesta reunește reprezentanți ai ONG-urilor rome și ai instituțiilor europene și statelor membre. Intitulat „Sprijinirea politicilor în favoarea romilor”, summitul își propune discutarea diverselor inițiative pentru ameliorarea situației romilor. Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție, declară discriminarea romilor de netolerat și cere ca toate cele 27 de state membre să întreprindă eforturi de integrare a copiilor romi în școli. Romii din România sunt reprezentați de Ilie Dincă, președintele Agenției Naționale pentru Romi, expertul Nicolae Gheorghe și reprezentanta asociației Romani CRISS, Nicoleta Bițu, și reprezentanții Alianței Civice a Romilor din România, David Mark și Iulian Stoian. Aceștia critică faptul că moțiunea votată de Parlamentul European prin care se cerea Comisiei Europene să elaboreze o strategie europeană pentru romi încă nu a fost aplicată. Pe aceeași linie, tot în contextul summitului de la Cordoba, europarlamentarul liberal Renate Weber susține că statele care acuză România că nu ameliorează situația romilor dau dovadă de ipocrizie, întrucât ele însele nu fac eforturi pentru incluziunea romilor aflați pe teritoriul propriu: „statele care arată tot timpul cu degetul către România sunt state care ele însele n-au mișcat niciun degețel pentru incluziunea romilor care se află pe teritoriile lor. Adică e foarte ușor să spui tot timpul: «ia-ți țiganii înapoi acasă». Da, dar nu asta este până la urmă soluția. Românii, indiferent de etnie sunt cetățeni ai Uniunii Europene”.
Adevărul, 8 aprilie 2010; Raport de activitate pe 2010 al ANR; Raport de activitate pe 2010 al CNCR; Raport de activitate pe 2010 al Romani CRISS, comunicare Iulian Stoian
08.04.2010, Țăndărei, jud. Ialomița. În urma unor investigații începute încă din 2006, sute de polițiști, jandarmi și procurori, români și britanici, asistați de elicoptere, efectuează 34 de percheziții domiciliare pentru identificarea persoanelor acuzate că se ocupau de traficarea de minori duși în Marea Britanie pentru cerșit.
Au fost identificați 168 de copii cu vârste între 7 și 15 ani exploatați, au fost găsite mari sume de bani, bijuterii și chiar și arme de foc, iar mai multe zeci de persoane au fost reținute. Spre deosebire de membrii rețelei care, arestați și judecați în Anglia, vor fi condamnați, în România procesul se va prelungi până în februarie 2019, când Curtea de Apel Târgu Mureș decide achitarea acestora pe motiv că ar fi intervenit prescripția.
Hotnews, 8.4.2010; Ziare.com, 9.4.2010; Libertatea, 28.6.2010, 18.2.2019
23-25.04.2010, București. Are loc Festivalul Internațional de Film B-Est Festival. Aceasta este a doua ediție în care festivalul conține și o secțiune de film rom: „Romano Cinema and Culture” (la Institutul Cultural Francez și la Cinematograful Scala sunt proiectate cele mai bune cinci filme ale regizorului rom Tony Gatlif).
https://agenda.liternet.ro, aprilie 2010
01.05.2010, Italia. Site-urile ziarelor „La Stampa” și „Corriere della Sera” sunt atacate de Romanian National Security, grupare de hackeri români care se identifică ca „Noi, urmași ai lui Traian și Decebal, nu suntem un popor de țigani!” și postează mesaje prin care condamnă asocierea românilor cu romii.
Gestul vine la câteva zile după ce atacuri similare fuseseră întreprinse și împotriva unor site-uri din Marea Britanie („Daily Telegraph”) și Franța („Le Monde”). În cazul spargerii site-ului „Daily Telegraph”, hackerii români se declară deranjați de faimosul episod Top Gear filmat în 2009 în România când, pe lângă laudele aduse Transfăgărășanului, Jeremy Clarkson făcea aluzii la România ca fiind țara țiganilor.
Adevărul, 1.5.2010
05.05.2010, Lille-Lesquin, Franța. 97 de adulți și copii romi, cetățeni români, evacuați dintr-o tabără aflată în apropiere de Boulogne-sur-Mer, unde se stabiliseră în vara anului 2008, au fost duși cu două autobuze către aeroportul de unde urmează să fie îmbarcați cu destinația România. Barăcile improvizate în care locuiau au fost demolate.
Adevărul, 5.5.2010
20.05.2010, București. Se lansează cartea „Privește-mă așa cum sunt. Cuvinte și imagini ale femeilor rome/ Dikh man kadă sar sem. Lava aj dikimata le rromnenqe/ See me as I am. Words and images of Roma women”, rezultatul unei colaborări între autoare rome și nerome, respectiv Carmen Gheorghe și h.arta. Cartea, care apare în română, engleză și romani, lansează ideea invizibilității femeilor rome în istorie prin analiza literaturii/ artei/ publicațiilor de ziare unde apar personaje de femei rome portretizate din perspectiva neromilor. Autoarele cărții își doresc ca aceasta să fie folosită în licee pentru a provoca dezbateri despre rasism, sexism, marginalizare și strategii de combatere ale acestora.
https://seemeasiam.wordpress.com/ 20.5.2010; comunicare personală Carmen Gheorghe
10.06.2010, Franța. Ziarul francez „Le Figaro” amintește în articolul „Mobilisation contre la délinquance rom” că președintele Nicolas Sarkozy a abordat problema spinoasă a romilor delincvenți originari din Europa de Est, în special din România, exploatați de rețele de traficanți care îi obligă să cerșească și să fure.
Președintele Franței cere ministrului de Interne, Brice Hortefeux, să ia măsuri, mergând până la expulzări. Articolul invocă creșterea numărului de infracțiuni, mare parte a delincvenților fiind originari din România și faptul că în jurul Parisului s-ar fi constituit circa 110 așezări clandestine. Se preconizează trimiterea acasă a minorilor neînsoțiți și, pentru a se asigura că cei plecați din Franța benevol (contra unei sume de bani) nu vor reveni pentru a cere din nou ajutoare financiare, constituirea unei baze de date cu amprente digitale ale romilor aflați în această situație.
Le Figaro, 10.6.2010; Adevărul, 11.6.2010
10.07.2010, Lille, Franța. Patru etnici romi originari din România fură trei kilometri de cabluri electrice pentru valorizarea cuprului, fapt care perturbă circulația a 118 trenuri de mare viteză, timp de 17 ore, afectând zeci de mii de călători.
Cei patru sunt arestați la câteva ore de la comiterea faptei, dar, dată fiind amploarea întârzierilor și riscul producerii unei catastrofe, știrea face valuri în presa franceză și românească, determinând acuze din partea opiniei publice, dar și reacții ale activiștilor romi. Romani CRISS condamnă tendința presei de a menționa etnia doar în cazul producerii unor evenimente negative, nemenționând-o în context pozitiv (este dat ca exemplu Costel Busuioc, câștigătorul în 2009 al unui concurs de muzică în Spania, neasociat de presa românească cu etnia roma).
Adevărul, 12.5.2010; 13.5.2010
22-25.7.2010, Timișoara. Are loc International Roma Art Festival (IRAF) organizat de Asociația TURN și CNCR.
Participă artiști din 11 țări care oferă spectacole de muzică, dans, reprezentații de teatru, proiecții de film, târg al meșteșugarilor romi. De asemenea, sunt organizate workshop-uri, dezbateri despre cultura și istoria rome, acțiuni pentru copii, o școală de vară etc.
Raport CNCR 2010; pressalert, 22.7.2010
26.07.2010, Bruxelles. La întâlnirea miniștrilor de Externe ai celor 27 de state membre UE, Pierre Lellouche, secretar de stat pentru Afaceri Europene, transmite preocupările Guvernului francez privind delincvența romilor la nivel european
Punând în context declarația recentă a președintelui Sarkozy care solicitase măsuri și evacuarea așezărilor improvizate ale unora dintre romii care fac probleme, Lellouche afirmă că „nu se pune problema stigmatizării unei comunități sau state, dar ne confruntăm cu o problemă reală și a sosit momentul să o rezolvăm”. Diplomatul francez susține că în Europa sunt 11 milioane de romi și 9 milioane dețin pașapoarte UE, principala responsabilitate revenind țărilor de origine, României în special. Mai mult, Lellouche face apel la o acțiune comună europeană în această chestiune în care tema nediscriminării nu ar trebui să blocheze rezolvarea problemelor create de creșterea fluxului de „oameni care nu caută să se integreze”.
Le Monde, 26.7.2010; Adevărul, 26.7.2010
28.07.2010, Paris. Având ca pretext incidentul recent din Saint-Aignan, unde mai multe zeci de romi înarmați atacaseră o secție de poliție, Președintele Nicolas Sarkozy convoacă la Palatul Élysée o ședință interministerială extraordinară la care să se discute problemele ridicate de unii nomazi și romi.
În fața acuzelor presei internaționale că reuniunea ar avea caracter discriminatoriu, Brice Hortefeux, Ministrul francez al Afacerilor Interne, respinge acuzațiile că reuniunea și-ar propune stigmatizarea unei comunități, dar continuă: „Există, în această comunitate, comportamente care nu sunt acceptabile […] Atunci când există infracțiuni, trebuie să acționăm mai rapid, pentru a-i trimite în țara lor”. În urma ședinței, Sarkozy anunță decizia de demolare a taberelor romilor, amplasate ilegal, văzute ca surse de exploatare a copiilor și criminalitate, și ordonă expulzarea imediată a romilor originari din România și Bulgaria care au comis infracțiuni. De asemenea, este anunțată o nouă legislație până la sfârșitul anului pentru a facilita expulzarea grupurilor de romi.
Adevărul, 28.7.2010
29.07.2010, București. Mihai Șeitan, ministrul Muncii, îl desemnează pe Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și responsabil de dialogul cu sindicatele și patronatele, să gestioneze și problemele romilor în relația cu Franța.
Numirea are loc după ce secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, s-a plâns presei că premierul României nu și-a onorat promisiunea făcută în februarie de a numi un secretar de stat care să se ocupe de reintegrarea romilor și a cerut ca problema integrării romilor să fie o condiție pentru primirea Bucureștiului în Schengen. Ministrul Muncii susține că Mocanu va ține legătura cu guvernul francez, pentru a urmări cum vor fi trimiși acasă romii infractori din Franța și ulterior va gestiona proiectele pentru integrarea socială a romilor veniți din Franța. Chestionate, ONG-urile rome sunt sceptice că această numire va putea rezolva problema spinoasă a romilor, care nici nu ar ține de Ministerul Muncii.
România Liberă 6.8.2010
08.2010. Continuă acțiunile în cadrul programului strategic „Toți la grădiniță, toți în clasa I!”, inițiat de MECT și de Fundația Ruhama din Oradea, condusă de Marian Daragiu (prin care copii din 450 de comunități rome din România, care nu frecventaseră grădinița și urmau să intre în clasa a I-a erau asistați educațional, moral și material). Și organizația „Salvați Copiii” derulează grădinițe estivale prin care să atragă copiii romi spre grădiniță, fiind ulterior direcționați către grupele de grădiniță corespunzătoare.
Gheorghe Sarău, Istoricul studiului limbii rromani și al școlarizării rromilor în România (1990–2012), p. 33; comunicare Iulian Stoian
02.08.2010, Auschwitz. Reprezentanții mai multor organizații rome din România vizitează Zigeunerlager în cadrul unor proiecte internaționale.
De exemplu, 24 de reprezentanți ai Alianței Civice a Romilor din România (ACRR), o rețea de ONG-uri rome: Romani CRISS, Asociația Șanse Egale pentru Romi, Zalău, Asociația Roma Access Constanța, Fundația Ruhama, Oradea participă la comemorarea gazării romilor din Zigeunerlager în noaptea de 2/3 august 1944.
Raport de activitate pe 2010 al CNCR; Raport de activitate pe 2010 al Romani CRISS, comunicare Iulian Stoian
06.08.2010, Saint-Etienne, Franța. Este demolată prima din sutele de tabere ilegale pe care ministrul francez de Interne anunțase că autoritățile le vor desființa în următoarele luni.
Cu această ocazie, sunt evacuați circa 100 de romi care, în mai, fuseseră expulzați din alte două tabere din același oraș. Potrivit unor sondaje de opinie, desființarea taberelor romilor se bucură de susținerea a aproape 80% din francezi. Pierre Lellouche declară că Franța nu intenționează să primească 2,5 milioane de romi din România și că accesul României la spațiul Schengen și la fondurile europene trebuie condiționate de o mai mare asumare a responsabilității în problema infracționalității romilor din Franța. De asemenea, anunță că în septembrie va face la București o vizită împreună cu ministrul francez al Imigrației, Eric Besson, pentru a determina Bucureștiul să se implice mai mult. Sunt acuzate autoritățile romane că preferă să se eschiveze de la propriile responsabilități, preferând să argumenteze că de acum problematica romă este de competență europeană. Acțiunile din Franța împotriva romilor sunt intens receptate și comentate în România. În general, reacțiile se articulează pe mai multe linii: numeroși jurnaliști critică prezența infractorilor romi în străinătate care tensionează relația României cu Franța și ruinează imaginea României în străinătate. Alții, precum Mircea Marin în articolul „Ai cui sunt romii din Franța?” apărut în 7 august, declară că acțiunile autorităților franceze față de romi se explică prin rasism și ipocrizie: „este vorba despre rasism – pentru că are în vedere incriminarea unei întregi etnii și nu a unor indivizi anume identificați de forțele de ordine în baza unor dovezi concrete. […] Dincolo de motivațiile xenofobe și rasiste care stau la baza noilor măsuri pe care autoritățile de la Paris le iau împotriva romilor, mai este atacat și un principiu de bază al Uniunii Europene, cel al liberei circulații a persoanelor, care ar spune că dacă 2,5 milioane de romi din România și 9 milioane de romi din Europa de Est consideră că își pot găsi fericirea sub soarele palid al Franței este dreptul lor, ca cetățeni europeni, să o facă fără a fi opriți de nimeni. Romii sunt cetățeni europeni cu toate drepturile legale, inclusiv acela de a-și stabili rezidența acolo unde consideră că le este mai bine – poate fi la fel de bine România sau Franța – oriunde în cele 27 de state ale Uniunii Europene. Asta desigur dacă dorim un demos european.”
Adevărul, 7.8.2010; Gândul, 6.8.2010; Evenimentul Zilei, 7.8.2010; Adevărul, 12.8.2010
10-12.08.2010, Mamaia. Festivalul de artă romă „Romani Kultura” – inițiat de CNCR-RK în parteneriat cu Primăria orașului Constanța.
Au loc concerte de muzică la care asistă peste 1000 de persoane, este organizat un târg de meșteșugari romi.
Raport de activitate pe 2010 al CNCR
11.08.2010, Geneva. Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării rasiale (CERD) se declară îngrijorat de înăsprirea măsurilor autorităților franceze față de romi, soldate cu demolarea taberelor ilegale și expulzarea a numeroși romi. Membrii comitetului susțin că romii trebuie integrați, nu expulzați, și susțin că nu toți cei expulzați au fost informați asupra drepturilor pe care le au.
Frankfurter Allgemeine Zeitung, 11.8.2010
17.08.2010, Franța. Ministrul de Interne Brice Hortefeux anunță dezafectarea a 51 de tabere ilegal amenajate și demararea, începând cu 19 august, a procedurilor de expulzare a circa 700 de romi originari din România și Bulgaria. Autoritățile franceze susțin că persoanele repatriate părăsesc voluntar Franța, ele primind în schimb 300 de euro de adult și 100 de euro de minor.
Adevărul, 18.8.2010; Adevărul, 22.8.2010
24.08.2010, București. Deputatul PDL Adrian Gurzău își anunță intenția de a propune un proiect de lege prin care să fie interzisă folosirea termenului de „rom” în loc de „țigan”, pentru a elimina confuzia între cele două etnonime.
Potrivit deputatului, romii sunt „o populație nomadă care nu și-a însușit modul de trai și caracteristicile unui popor așezat. […] ei aparțin lumii libere”, deci este firesc ca nomazii ținuți cu forța în estul Europei de granițele impuse de comunism să își poată continua drumul spre vest.
Știrile Pro TV, 24.8.2010; Realitatea, 24.8.2010
26.08.2010, Paris și Lyon. Potrivit ministrului francez al imigrației, Eric Besson, două avioane decolează către România, unul de la Paris, cu 158 de persoane la bord, iar celălalt din Lyon, cu 125 de persoane la bord.
Adevărul, 26.8.2010
30.08.2010, București. Teodor Baconschi, Ministrul român de Externe, declară la TVR că, deși autoritățile franceze prezintă acțiunile de trimitere a romilor din Franța înapoi în România ca fiind „repatrieri voluntare”, contra unei sume de bani, ele par a prezenta caracteristicile unor expulzări colective.
În plus, susține Baconschi, niciuna dintre persoanele aflate în ultimul lot de persoane „repatriate voluntar” nu avea, de fapt, cazier în Franța. Mai mult, romii, în calitate de cetățeni români, sunt cetățeni europeni, deci au libertatea de a circula în oricare dintre statele membre. Prin urmare, problema necesită un efort european comun de integrare a romilor, fiind vorba de o problemă transnațională.
Revista 22, 31.8.2010
30.08.2010, Franța. Brice Hortefeux, ministrul francez de Interne, și Eric Besson, ministrul pentru Imigrație, prezintă presei date despre infracțiunile comise de cetățenii români în Paris și despre repatrierile cetățenilor români
Până la această dată au fost desființate 128 de tabere ilegale, iar 979 dintre cei care locuiau în ele au fost repatriați în România. Autoritățile franceze își reafirmă voința de a continua aceste repatrieri care se bucură de susținerea opiniei publice din Franța. Potrivit unui sondaj de opinie publicat de „Le Figaro” în 27 august, 69% dintre cei chestionați aprobă desființarea taberelor ilegale, iar 65% aprobă expulzarea romilor către România.
Realitatea 31.8.2010; Revista 22, 31.8.2010
31.08.2010, Bruxelles. Are loc o întâlnire între ministrul francez pentru Integrare, Éric Besson, însoțit de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, și membrii CE, în frunte cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție și Drepturi.
Întâlnirea fusese stabilită de premierul francez François Fillon cu președintele CE, José Manuel Barroso, partea franceză încercând să convingă CE că repatrierile către România și Bulgaria sunt legale. Oficialii francezi acuză autoritățile române că nu depun suficiente eforturi pentru a-i integra pe romi și dau ca exemplu faptul că Guvernul României nu accesează fondurile europene pentru integrarea romilor. În replică, MAE român susține că aceasta nu poate fi doar responsabilitatea României. Cum problema romilor este europeană, la fel trebuie să fie și soluția: „Franța nu îi poate îndepărta de pe teritoriul său fără respectarea Directivei nr. 38/2004, nu le poate împiedica revenirea, iar România nu are dreptul să îi împiedice să circule liber, în calitate de cetățeni europeni”. În contextul anunțatei reuniuni de la Bruxelles, mai multe ONG-uri anunță că intenționează să organizeze manifestații în fața ambasadelor Franței din mai multe capitale europene, pentru a protesta față de „politicile xenofobe” ale Franței.
Frankfurter Allegemeine Zeitung, 2.9.2010; Ziarul Lumina, 2.9.2010; Jurnalul Național, 3.9.2010
05-06.09.2010, Sibiu. Florin Cioabă organizează festivalul „Zilele culturale ale romilor”, constând în Târgul Meșteșugarilor romi și diferite activități culturale precum concerte (Nicolae Guță, dar și de muzică creștină-penticostală), dezbaterea publică pe tema „Migrația romilor în spațiul european”, lansarea unui volum de poezii al Luminiței Cioabă, expoziții de fotografie și costume populare. Festivalul de la Sibiu este gândit ca un preambul al activităților preconizate la Costești, lângă Mănăstirea Horezu.
Adevărul, 5.9.2010
06.09.2010, București. Deputatul PDL Silviu Prigoană depune la Camera Deputaților un proiect de lege prin care cere să fie schimbată denumirea oficială din „rom” în „țigan”.
Deputatul motivează necesitatea unei astfel de legi prin confuzia creată la nivel internațional între romi și români. CD își declină competența și o trimite la Senat, al cărui Birou Permanent solicită, în 15 septembrie, avize consultative din partea Guvernului și Consiliului Legislativ. În 12 octombrie, Consiliul Legislativ avizează nefavorabil. În 15 noiembrie, conducerea Senatului a trimis proiectul comisiilor de resort. În 23 noiembrie, Comisia de Administrație avizează nefavorabil proiectul de lege. Comisia pentru Drepturile Omului are termen limită 14 decembrie. Guvernul solicită la rândul său avize și, în 2 decembrie 2010, în urma avizului favorabil primit din partea Academiei Române, își va exprima susținerea pentru proiectul deputatului Prigoană.
Adevărul, 6.9.2010; Comunicare Magda Matache, Rom vs. Țigan (https://www.youtube.com/watch?v=f0udkAI-67c)
14.09. 2010, Franța. Viviane Reding, Comisarul European pentru Justiție, amenință Franța cu măsuri legale din cauza expulzării în masă a romilor.
În 13 septembrie deveniseră cunoscute instrucțiunile emise în 5 august de Ministerul francez de Interne către polițiile locale prin care romii erau vizați în mod explicit. Publicarea acestora provoacă un scandal. Reding afirmă că instrucțiunile demonstrează că măsurile luate de Franța sunt un indiciu că se acționează împotriva unor oameni pentru că aceștia aparțin unei minorități etnice, face analogii cu al Doilea Război Mondial și se declară revoltată de faptul că fusese indusă în eroare de oficialii francezi care îi ascunseseră existența acestor instrucțiuni și o asiguraseră recent că măsurile nu îi vizează doar pe romi. Comisarul pentru Justiție cere răspunsuri imediate din partea Franței. Date fiind neaplicarea de către Franța a regulilor de liberă călătorie prin targetarea unui anumit grup etnic și neoferirea celor expulzați de garanții concrete, Reding afirmă că va insista pentru lansarea de către CE a procedurilor de infringement contra Franței. Acțiunea este văzută ca un avertisment pentru alte state occidentale care altfel s-ar vedea încurajate să recurgă la expulzarea unor cetățeni europeni pe baza etnicității lor. Președintele Franței, iritat de paralela cu Holocaustul, insistă că Franța își va continua politicile de demolare a taberelor ilegale, dar ministrul francez de Interne emite noi instrucțiuni, diferite de cele din 5 august, prin care sunt vizate toate taberele ilegale, indiferent de etnicitate. Faptul că noile instrucțiuni nu-i mai vizează explicit pe romi permite o diminuare a tensiunilor dintre Franța și CE care, în 29 septembrie, anunță că, în urma primirii de noi asigurări din partea Franței, s-a convins că Franța nu a acționat într-o manieră discriminatorie, dar cere formal Franței să demonstreze până în 15 octombrie că va transpune în legislația națională directivele europene cu privire la libertatea de mișcare.
Politico, 14.9.2010; Migration Policy Institute, 21.10.2010
15.09.2010, București. Romani CRISS adresează o scrisoare deschisă către Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, Viviane Reding, Comisarul pentru Justiție, Emil Boc și Boyko Borisov, premierii României și Bulgariei, prin care salută anunțul comisarului Reading privind inițierea procedurilor de infringement împotriva Franței și le solicită lui Barroso și celor doi premieri să susțină procedura de infringement. Franța este acuzată că încalcă standardele legale ale UE privind libertatea de mișcare, non-discriminarea și protecția datelor personale.
Scrisoare deschisă Romani CRISS, 15.9.2010
24.09.2010, București. Are loc, la sediul Institutului Național de Statistică, o întâlnire care reunește reprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor, ai Agenției Naționale pentru Romi, ai Institutului Național de Statistică, ai Romani CRISS și ai Alianței Civice a Romilor din România.
Întâlnirea vizează identificarea modalităților de implicare a organizațiilor neguvernamentale în procesul de recenzare cu ocazia Recensământului din 2011. În urma acestei întâlniri, Romani CRISS trimite MAI și INS o serie de propuneri precum: participarea membrilor ONG-urilor apolitice la ședințele de pregătire cu recenzorii; participarea acestora cu observatori pe perioada recensământului din 2011; însoțirea recenzorilor în comunitățile de romi de către reprezentanți ai ONG-urilor etc.
Raport de activitate pe 2010 al Romani CRISS
05.10.2010, București. Fostul tenisman Ilie Năstase declară într-un interviu acordat ziarului „ProSport”, cu ocazia așteptatului meci de fotbal între naționalele României și Franței, că: „Sarkozy are dreptate în problema țiganilor. […] Francezii nu au nimic cu cei care își văd de treabă, dar când vii la Paris să dai în cap, să furi, atunci n-ai la ce te aștepta […]. Am ajuns să merg pe Champs Elysée cu mâna pe buzunar de teama hoților. […] Problema țiganilor din România ar trebui să o rezolvăm noi, românii, nu francezii sau austriecii. Știți ce aș fi făcut eu dacă eram președintele României? I-aș fi trimis pe țigani în Harghita, că oricum acolo sunt foarte mulți maghiari și vreo 12 români. Le-aș crea condiții. În felul acesta s-ar schimba și componența etnică a zonei”. În zilele următoare, CNCD se autosesizează. Oarecum asemănător se exprimă în această perioadă și Connect-R care, în interviuri date către Euronews și „El Mundo”, declară: „Este dureros ce se întâmplă. Se așază la marginile marilor orașe și efectiv ne fac de râs”, respectiv: „Deportările trebuie să continue”.
Realitatea, 7.10.2010; Gândul, 6-7.10.2010; Adevărul, 19.10.2010
06.10.2010, București. Este adoptată HG nr. 1015 pentru modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 364/2010 privind aprobarea cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/ universitar 2010 – 2011.
Sunt aprobate 30 de locuri de burse doctorale și 10 burse masterale destinate absolvenților de învățământ superior aparținând etniei rome.
Raport de activitate pe anul 2010 al ANR
09.10.2010, București. Comemorarea Holocaustului în România.
CNCR, în parteneriat cu DRI și Institutul Media pentru Diversitate, organizează o serie de activități, precum depunerea unor coroane de flori la Memorialul Holocaustului, concert „in memoriam” susținut de Taraful „Grigoraș Dinicu” al CNCR și simpozionul „Holocaustul – file de istorie sau realitate contemporană”. Se decide constituirea unei Comisii ce își propune studierea fundamentelor ocultate ale culturii rome: Sclavia, Robia, Holocaustul și Rasismul. În 2010, CNCR devine partener în cadrul a trei proiecte europene finanțate de CE, vizând conștientizarea Holocaustului (proiectele „Forgotten among Forgotten”, QUALIROM și „The Requiem for Auschwitz”).
Raport de activitate pe anul 2010 al CNCR
12-13.10.2010, București. Are loc reuniunea „Contribuția fondurilor europene la integrarea populației rome”, care se bucură de participarea mai multor înalți demnitari români și europeni, parlamentari și europarlamentari, inclusiv a doi comisari europeni (László Andor, pentru Afaceri Sociale și Incluziune Socială, și Dacian Cioloș, pentru Agricultură) și a reprezentanților principalelor ONG-uri și autorități rome sau românești care se ocupă de romi. Nicolae Gheorghe se declară îngrijorat de declarațiile unor politicieni români, precum președintele Traian Băsescu, care tind să creadă că prin emigrarea romilor s-ar rezolva problema romilor din România, aceștia trebuind preluați de alte state. Gheorghe militează, dimpotrivă, pentru o responsabilizare a autorităților din România, care ar trebui determinate să devină mai eficiente în integrarea romilor, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene.
15.10.2010, Paris. Guvernul Franței răspunde ultimatumului CE și promite că până cel târziu în ianuarie 2011 va include în legislația națională privind imigrația toate garanțiile procedurale la care au dreptul cetățenii europeni în cazul în care se decide expulzarea lor.
Astfel, cei care depășeau durata legală de ședere de 90 de zile nu ar mai fi fost expulzați imediat, ci, conform Directivei 38/2004, ar fi fost notificați, precizându-li-se motivele, instanța de judecată și termenul în care puteau contesta măsura. În plus, Guvernul francez include tabele cu persoanele expulzate pentru a demonstra că romii nu au făcut obiectul unui tratament discriminatoriu. Ca urmare a acestor demonstrații și a asigurărilor date de francezi, CE decide să renunțe la declanșarea procedurii de infringement contra Franței pentru nerespectarea legislației comunitare la repatrierea romilor.
România Libera, 20.10.2010; Evenimentul Zilei, 20.10.2010
20.10.2010, Strasbourg. Reprezentanții statelor membre ale Consiliului Europei adoptă „Declarația de la Strasbourg cu privire la romi”.
Pornind de la marginalizarea și prejudecățile cu care se confruntă romii, semnatarii afirmă că soluția viabilă este de a combina incluziunea social-economică cu protecția eficientă a drepturilor omului, toate acestea trebuind susținute atât la nivelul statelor naționale, cât și la nivel european. Reprezentanții statelor semnatare agreează asupra unei liste de priorități care să servească la menținerea unui interes consecvent cu privire la romi și pe toate palierele: nediscriminarea, adoptarea și aplicarea de legi care să combată violența rasială, acordarea de drepturi femeilor, eliminarea practicilor vizând sterilizarea forțată, drepturi pentru copii, încurajarea participării romilor în viața culturală, politică și civică, acces echitabil la justiție, combaterea traficului de persoane, a discursului care promovează ura, educație, acces egal la sistemul medical, dreptul la locuire, încurajarea programelor vizând cunoașterea limbii, istoriei și culturii romilor, cooperare internațională și preluarea de bune practici din diferite state membre etc. Declarația de la Strasbourg este, printre altele, punctul de plecare al programelor ROMED1 și ROMED2 (Programe Europene de Formare pentru Mediatori Romi), cu impact direct și în România și prin intermediul cărora experiențe din România au fost extinse și în alte țări. Din ianuarie 2011, ANR devine punct de contact pentru programul ROMED.
Comunicare Călin Rus, https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectID=09000016805ce1de
http://www.anr.gov.ro/index.php/anr/399-romed; https://www.coe-romed.org/
22.10.2010, Paris. Postul de televiziune France 24 transmite un reportaj care susține că politica de expulzare din Franța a romilor originari din România și Bulgaria nu este eficientă.
Potrivit reportajului, peste jumătate din cei 8000 de romi repatriați în România ar fi părăsit deja țara și ar fi revenit în Franța.
Adevărul, 23.10.2010
03.11.2010. Tudor Chirilă și colegii din formația Vama lansează videoclipul piesei „Sarkozy versus Gypsy” în care ironizează politica franceză față de romi.
Întrebat, Chirilă răspunde: „Mi se pare ridicol ca Franța să dorească să arunce pisica în curtea României, care abia reușește să se integreze pe sine în UE. Cum crede Franța că noi am putea să integrăm romii fără ajutorul lor?”
RFI, 3.11.2010
03.11.2010, Slovenia. Aflat în vizită oficială, Traian Băsescu afirmă că nu romii în general ar reprezenta o problemă, în România majoritatea fiind integrați și parte a societății românești, ci romii nomazi care nu au putut fi integrați și care acum umblă prin Europa:
„Nu putem vorbi despre toți romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România și din alte țări ale UE. […] România are peste un milion de romi integrați, sunt parte a societății românești. Ceea ce nu am reușit e legat de integrarea romilor nomazi.[…] A le interzice mișcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”. Potrivit președintelui, dificultatea integrării nomazilor se datorează acestora întrucât „foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși, și problemele pe care le avem noi în a cunoaște etnia, nu vom găsi soluția problemei”. În plus, Băsescu afirmă că soluția nu aparține doar României, ca țară de origine care nu le poate interzice cetățenilor ei să plece, ci și statelor de destinație. Afirmațiile lui Băsescu sunt intens criticate în zilele următoare. În aceeași zi, apare în „The Guardian” un articol semnat de Nicolae Gheorghe în care relua ideile prezentării din 12-13 octombrie: problema nu este europeană, ci românească, politicienii români echivalează romii cu nomazii, refuzând să-și asume responsabilitatea integrării lor, iar președintele Băsescu este o persoană autoritară și plină de prejudecăți la adresa romilor.
Adevărul, 3.11.2010; Hotnews, 3.11.2010; The Guardian, 3.11.2010
08.11.2010. Târgu Jiu. Constantin Ninel Potârcă, președinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi și fost candidat la Președinția României în toamna anului 2009, este reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro. Cu ocazia arestării, Potârcă afirma că este nevinovat și se declara victimă a abuzurilor Finanțelor Publice.
Jurnalul Național, 9.11.2010
27.11.2010, București. Masa rotundă cu tema „Romii: între stereotipuri și bune practici. Rolul media în prezentarea problematicii romilor” organizată de Asociația Pro Democrația, în parteneriat cu ANR, CNCD și Active Watch.
Au loc discuții pe marginea sondajului „Stereotipurile la adresa romilor” făcut de CCSB în perioada 18–25 noiembrie 2010, pe un eșantion de 1.500 de persoane. 36% dintre respondenți consideră că este posibil ca pe viitor romii să devină o amenințare pentru țară, 82% au puțină încredere în romi, mult după celelalte grupuri etnice, 44% consideră că romii sunt hoți, iar 43% că sunt leneși. Există o ameliorare față de un sondaj similar din 2002. Astfel, 34% sunt de acord ca romii să facă parte din familia lor (doar 23% în 2002), 57% ar fi de acord să aibă prieteni romi (41% în 2002), 59% ar fi de acord să-i aibă ca vecini (48% în 2002).
Evenimentul Zilei, 27.11.2010; Gh. Sarău, Borne bibliografice, p. 293
30.11.2010, București. Are loc un marș de protest „Me sem Rom” (Sunt rom), organizat de mai multe organizații rome, printre care și Romani CRISS, ACRR, Sastipen, nemulțumite de inițiativa deputatului PDL Silviu Prigoană de a impune folosirea etnonimului „țigan” în locul celui „rom”.
Între 6 septembrie, când deputatul depusese proiectul, și sfârșitul lunii noiembrie se ceruseră din partea mai multor instituții diferite avize, iar unele avizaseră favorabil acest proiect. Participant la marș, Nicolae Gheorghe declară: „Nu suntem de acord cu schimbarea denumirii de «rom» cu cea de «țigan». Istoria ne-a arătat că țigani erau denumiți etnicii romi care erau robi, iar noi nu am dori ca această conotație să revină în discuțiile legate de etnia noastră”. Reprezentanți ai participanților lasă la Guvern pentru premierul Emil Boc un memoriu prin care îi solicită să respingă propunerea legislativă a lui Silviu Prigoană. De la Guvern, marșul continuă pe ruta sediul Academiei Române (care își dăduse acordul pentru folosirea termenului „țigan”) și Memorialul Holocaustului.
Comunicat de presă Romani CRISS, 30.11.2010; Mediafax, 30.11.2010; Adevărul, 30.11.2010; Mediafax, 3.12.2010
02.12.2010, București. Guvernul avizează favorabil pentru schimbarea denumirii oficiale din „rom” în „țigan”.
Avizul Guvernului are doar valoare consultativă, decizia finala aparținând Parlamentului. Totuși, întrucât avizul determină de obicei ca parlamentarii majorității să voteze în favoarea Guvernului, organizațiile rome reacționează imediat. Alianța Civică a Romilor din România susține că adoptarea termenului de „țigan” este echivalentă cu legiferarea termenului „nigg*r” (cioroi) pentru afro-americanii din SUA și anunță că îi vor adresa o scrisoare deschisă președintelui american Barack Obama pentru a-l informa despre intențiile autorităților române. Pe de altă parte, europarlamentarul PDL Sebastian Bodu salută avizul Guvernului și afirmă că vrea să inițieze un demers similar la nivelul Parlamentului European pentru ca românii să nu mai sufere de pe urma confuziei.
Gândul, 2.12.2010; Jurnalul Național, 2.12.2010; Adevărul, 5.12.2010; comunicare Magda Matache
08.12.2010, București. Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” lansează proiectul „Împuternicirea femeilor rome pe piața muncii”, în parteneriat cu Ministerul Muncii, CNSLR Frăția și Institutul Național de Cercetare Științifică în domeniul Muncii și Protecției Sociale (INCSMPS). Proiectul are ca scop implicarea și colaborarea federațiilor sindicale din România, organizațiilor de femei din cadrul structurilor sindicale, ONG‐urilor rome și nerome, precum și instituțiilor publice centrale și locale pentru a valoriza contribuția grupurilor vulnerabile pe piața muncii, în special a femeilor rome.
Comunicat de presă al Agenției „Împreună”
12.12 2010, Washington. Commission on Security and Cooperation in Europe (U.S. Helsinki Commission) se declară îngrijorată de inițiativa deputatului Silviu Prigoană de a impune termenul „țigan” în defavoarea celui de „rom”.
Potrivit comunicatului de presă, termenul „țigan” este considerat peiorativ de comunitățile de romi, inclusiv de cele din SUA, pe când termenul „rom” este folosit deja la nivel internațional, inclusiv de OSCE.
13.12.2010. Într-un interviu acordat ziarului „Financial Times”, președintele Traian Băsescu dezaprobă inițiativa lui Silviu Prigoană, pe care o consideră o greșeală și spune că nu o va promulga.
El afirmă că politicienii ar trebui să se concentreze mai degrabă pe crearea de oportunități educaționale mai bune care să îi încurajeze pe romi. În 9 septembrie, Băsescu declarase însă că a fost o greșeală introducerea termenului „rom”, contribuind la confuziile care se fac între romi și români.
Financial Times, 14.12.2010; Evenimentul Zilei, 14.12.2010, Ziarul Lumina, 15.12.2010
17.12.2010, București. În urma lobby-ului făcut de Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Senatul Universității București emite un comunicat de presă în care dezaprobă public poziția Academiei Române în disputa „rom” sau „țigan”.
Potrivit acestui comunicat, „folosirea apelativului «țigan», din cauza conotațiilor sale negative, îl jignește și îl stigmatizează pe cel căruia îi este adresat și nu poate fi acceptată în discursul public al unei societăți în care toți cetățenii sunt egali în drepturi. Identificarea discriminatorie a unor grupuri amintește de practicile unor regimuri totalitare”.
Raport de activitate pe anul 2010 al Agenției „Împreună”
17.12.2010, Cluj-Napoca. Polițiștii locali pun în aplicare o hotărâre a consiliului local prin care 56 de familii rome, care locuiesc cu chirie pe strada Coastei, sunt mutate în afara orașului, la Pata Rât, groapa de gunoi a orașului.
Știri de Cluj, 9.5.2011; https://www.desire-ro.eu/wp-content/uploads/PATA-cronologia-Pata-Rat.pdf