Minoritatea croată 2005

11 aprilie 2005, Caraşova. Concert de orgă

Concertul de orgă a fost organizat de către Universitatea de Vest în colaborare cu Uniunea Croaţilor din România şi preotul Catici Gheorghe în Biserica romano-catolică din localitatea Caraşova. Programul concertului era de factură clasică şi avea ca scop să pună în valoare repertoriul muzical clasic pe orga istorică Dangl din Caraşova.

 

15 august 2005, Clocotici. Deschiderea filialei locale UCR în satul Clocotici

Sediul UDCR era în clădirea Căminului Cultural din satul Clocotici. Având în vedere rivalităţile dintre cele două organizaţii, pentru mult timp UCR nu a avut filiala locală în satul Clocotici. Majoritatea liderilor din organizaţia UDCR proveneau din satul Clocotici şi aveau influenţă asupra populaţiei locale. Datorită unor divergenţe în opinii apărute în sânul organizaţiei locale UDCR, unii membri se detaşează de organizaţie şi se înscriu în UCR. Unul dintre ei era şi profesorul Lucacela Marian care devine preşedintele filialei locale UCR şi preşedintele formaţiei folclorice Mladost din Clocotici.

 

6 septembrie 2005, Clocotici. Moare învăţătorul Vatav Gheorghe

S-a născut în anul 1938, a lucrat în educaţie ca şi învăţător la Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Clocotici. Era activ pe plan cultural, cânta la orga bisericii, coordona formaţia folclorică locală din satul Clocotici. În anul 1972, intră în contact cu formaţia folclorică din Buševec cu care leagă o relaţie de colaborare. În anii '89-'90, a fost membru în UDSCR, reprezentând împreună cu alţi membri din comunitatea croată „ramura caraşoveană". El se retrage din organizaţie cu ocazia şedinţei organizate pe data de 30 noiembrie 1990. Participă împreună cu grupul coagulat în jurul profesorului Radan Mihai la înfiinţarea UCR. În anii '90 are o funcţie de conducere şi participă activ la structurarea organizaţiei.

 

10 octombrie 2005, Rafnic. Directorul Şcolii Generale din Rafnic cere sprijinul UCR în problema desfiinţării personalităţii juridice

După episodul din 2003, când Şcoala Generală cu clasele I-VIII din Rafnic a fost exceptată de la măsura comasării, în 2004 problema revine, dar în altă formă. În octombrie 2004, Inspectoratul Judeţean Şcolar Caraş-Severin anunţă directorul şcolii din Rafnic de măsura desfiinţării personalităţii juridice a şcolii. Primarul comunei Lupac - de care aparţine satul Rafnic - aprobă măsura şi oferă Inspectoratului Şcolar un argument legal. Pe data de 10 octombrie 2005, în incinta şcolii se organizează şedinţa cu părinţii la care participă şi reprezentanţii UCR (preşedintele UCR Radan Mihai şi preşedintele organizaţiei zonale Lupac Iancov Gheorghe). Se întocmeşte o listă cu 42 de semnatari, unde părinţii elevilor îşi exprimă nemulţumirea faţă de măsura luată, iar lista este trimisă Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin. Acţiunea nu rezolvă problema.