Minoritatea croată 2002

 

9 martie 2002, Caraşova. Vizita secretarului de stat Nenad Prelog

Secretarul de stat croat, Nenad Prelog, vizitează comunele Caraşova şi Lupac. La sediul Ambasadei Croate are loc întâlnirea dintre secretarul de stat şi conducerea celor două organizaţii (UCR şi UDCR). Cu ocazia acelei întâlniri, ambasadorul croat Zeljko Kuprešak întreabă reprezentantul minorităţii croate în Parlamentul României „pe cine reprezintă el?". După acel moment urmează o deteriorare continuă a relaţiilor dintre UCR şi Ambasada Croată. Relaţiile au fost remediate după plecarea ambasadorului Z. Kuprešak.

 

18 martie 2002, Caraşova. Recensământul populaţiei şi locuinţelor

Rezultatele recensământul din 2002 constată următoarele: cetăţenii care se declară de etnie croată sunt în număr de 6807; în judeţul Caraş-Severin 6273. Structura pe localităţi, centre minoritare locuite de croaţi era următoarea: Lupac 2823 croaţi, 12 „caraşoveni", 1 sârb; Caraşova 2758 croaţi, 162 „caraşoveni" (numărul scade drastic, în 1992 numărul total de cetăţeni care se declarau „caraşoveni" în cele două comune Caraşova şi Lupac era de 2758), 16 sârbi; Reşiţa 535 croaţi, Recaş 119 croaţi, Timişoara 142 croaţi. Se pune întrebarea „Care este motivul scăderii drastice a numărului cetăţenilor care se declară de naţionalitate „caraşoveană?".[1] Sunt trei motive: izbânda UCR de a se impune la nivel local, contactul direct cu populaţia din Croaţia (se pleca des la muncă sezonieră în Croaţia), grija statului croat pentru minoritarii din diasporă (cetăţenia dublă, schimburile la nivel cultural, susţinerea învăţământului în limba maternă, interesul diplomaţilor şi politicienilor croaţi pentru situaţia drepturilor minoritare în comunităţile croate din România).

 

25 mai 2002, Recaş. Concertul corului Desiderium

Concertul a avut loc în Biserica romano-catolică din localitatea Recaş. Corul bisericesc Laudate Dominum avea o relaţie îndelungată de prietenie cu membrii corului Desiderium din Zagreb. Cu acea ocazie, corul Desiderium vizitează minoritatea croată din localitatea Recaş şi susţine în biserica locală un concert de muzică clasică.

 

12 decembrie 2002, Reşiţa. Plenara Consiliului UDCR

Plenara a fost organizată în sala restaurantului Capitol din Reşiţa. La acea plenară se stabilise data Congresului al II-lea UDCR. A fost invitat la plenară şi fostul primar din comuna Lupac, Şera Gheorghe (care era primar înainte de 1989). Mai târziu, va părăsi organizaţia UDCR şi va deveni membru UCR, preşedinte în filiala locală din Lupac.

 


[1] După părerea noastră, conceptul este construit artificial, nu există naţionalitate istoric constituită şi recunoscută în lume cu denumirea de „caraşovean"; opţiunea în formular a fost de fiecare dată inclusă datorită insistenţelor UDSR-ului.