Minoritatea croată 2006

29 aprilie 2006, Caraşova. Campionatul local de fotbal Hrvatska Grančica

Campionatul a fost organizat de Uniunea Croaţilor din România şi la el participă toate echipele de fotbal din localităţile unde locuiesc minoritarii croaţi. Caraşova participă cu două echipe „Mladost Karaševo" şi „Karaševska Zora"; din Iabalcea şi Tirol vine câte o echipă; Clocotici participă cu echipa „Lumina Clocotici"; Rafnic cu „Recolta Rafnic"; Vodnic cu „Zorile Vodnic"; Lupac cu „Lupačanka". Campionatul a fost organizat între de 29-30 aprilie pe terenul de fotbal din Caraşova. Iniţial ar fi trebuit să fie organizat în două locuri diferite; în Caraşova şi Lupac, dar primarul din comuna din urmă, Vlasici Marian, interzice organizarea campionatului de fotbal pe terenurile comunale administrate de Primăria din Lupac.

 

15 iulie 2006, Zadar. Tinerii din satele caraşovene participă laCroolimpijada"

Organizatorul campionatului era Federaţia Croată de Fotbal în colaborare cu organizaţiile minoritare din diaspora croată. Oraşul de organizare era Zadar, Croaţia. Erau prezente toate organizaţiile minoritare croate din întreaga lume. Delegaţia minorităţii croate din România participă la campionat cu o echipă de fotbal, o echipă de atletism şi trei jucători de tenis de masă.

 

27 octombrie 2006, Lupac. Profesorul Lucacele Marian depune dosarul pentru ocuparea postului vacant de director în Şcoala Generală din Lupac

Postul a fost deschis pentru concurs, vechiul director Achim Moteca ieşise la pensie. Profesorul Lucacela Marian depune dosarul pentru a participa la concurs. Dosarul a fost înregistrat cu numărul 6910/27.10.2006. După o perioadă dosarul este respins. Motivul se citează din articolul 3 din Metodologia de organizare a concursului. Evenimentul se înscrie în lupta locală pentru influenţă, dintre UDCR şi UCR. Profesorul Lucacela Marian era la acea dată preşedinte în organizaţia locală UCR Clocotici. Primarul comunei Lupac, însă, era membru în conducerea UDCR. Dosarul depus îndeplinea condiţiile Metodologiei şi ale articolului citat. Cazul a părut diferit justiţiei. Judecătoria Reşiţa decide în favoarea profesorului Lucacela Marian, dar nu dispune nicio măsură de restabilire a dreptăţii; din această cauză dosarul a fost înaintat spre a fi judecat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

 

2 decembrie 2006, Split. Tinerii fotbalişti din satele caraşovene participă la Campionatul minorităţilor naţionale croate din diasporă

Campionatul era organizat în oraşul Split, Croaţia. La acel campionat erau prezente echipe de fotbal din Serbia, Muntenegru, Austria, Ungaria, Slovacia, Italia. Organizatorul campionatului era Federaţia Croată de Fotbal. Echipa care reprezenta minoritatea croată din România era compusă din jucători care activau în cluburile locale din zona „bazinului caraşovenesc".